Profesor Podolnjak je novinarima rekao da je “Vlada jedina” ta koja može Varaždince izbaviti od ekološke katastrofe

Saborski zastupnik Mosta, bivši varaždinski gradski vijećnik i nesuđeni predsjednik Hrvatskog sabora, prof. Robert Podolnjak ustvrdio je da Vlada RH raspolaže zakonskim ovlastima intervencije i samostalnog rješavanja problema baliranog otpada u Brezju.
Štoviše, profesor Podolnjak je u društvu saborskoga kolege i bivšeg ministra zaštite okoliša Slavena Dobrovića novinarima na konferenciji za medije rekao da je „Vlada jedina“ ta koja može Varaždince izbaviti od ekološke katastrofe.

Račun na naplatu

S ovakvom se tvrdnjom Roberta Podolnjaka mnogi ne slažu. Upozoravaju da će Vlada, ako preuzme rješavanje problema, račun na 100 milijuna kuna ispostaviti Varkomu, dakle građanima. U tom se slučaju može zaboraviti na 60 % novaca iz fonda. Laički rečeno, u tom bi slučaju svatko bacio otpad u okoliš i čekao da mu Vlada riješi problem sa zbrinjavanjem.

Kritičari će se prisjetiti da je Robert Podolnjak, bivši dugogodišnji gradski vijećnik Varaždina, podizanjem ruke podržao proračune Gorana Habuša, a koji nisu uključivali konkretno rješenje za zbrinjavanje baliranog otpada iz Brezja. Zbog toga ga smatraju ravnopravnim sukrivcem za najveći neriješeni problem Varaždinaca, pa aktualne istupe drže licemjernima.

Sud ga demantirao

Profesor ustavnog prava na jednoj je od sjednica Gradskog vijeća izjavio da „ne možemo biti sigurni da će Grad dobiti spor protiv T7 grupe, ali i da će ugovori između Grada Varaždina, Varkoma i T7 grupe biti proglašeni ništetnima”. Vrhovni sud ga je 2018. godine demantirao presudom da ugovor nije ništetan.

Sve do listopada 2015. godine je Robert Podolnjak, kao tada nezavisni vijećnik, podržavao gradonačelnika Gorana Habuša, da bi tek uoči izglasavanja proračuna za 2016. godinu bio zadnji vijećnik koji će najaviti neizglasavanje proračuna. Izjasnio se tek nakon što su svi ostali vijećnici, osim vladajućih, odbili podržati proračun Gorana Habuša.

Komentari

Komentara