Povežite se s nama

U fokusu

Obnova Staroga grada u Varaždinu čekala se 15 godina, a sada će sve to biti gotovo za 60 dana

Objavljeno:

- dana

Iako se o potrebi revitalizacije govori desetljećima i prva je faza započela 2004. godine, kad su varaždinski Parkovi odradili nekoliko zahvata na Šetalištu, u sljedećih 15 godina o ovoj se temi nije puno govorilo, a kamoli da je uslijedila druga faza obnove. Doduše, razgovaralo se možda i jest, ali na razgovorima je sve i ostalo.

Park varaždinskoga Staroga grada kompletno će se obnoviti. Na revitalizaciju parka, službenog naziva Šetalište J. J. Strossmayera, bit će potrošeno oko 400.000 kuna, točnije 329.600 kuna plus PDV, a novac je osiguran europskim projektom HICAPS. Početkom tjedna, u ponedjeljak, 13. svibnja, završio je i rok za prijavu na natječaj za izvođača radova.

Cijeli prostor vapi za obnovom, ali ona, osim zadovoljavanja gradske vizije razvoja prostora, mora biti u skladu s konzervatorskom strukom. Grad Varaždin je dobio sve potrebne dozvole i mišljenja, a kojih je popriličan broj jer je riječ o spomeniku kulture. No, nakon što je Ministarstvo kulture, Uprava za zaštitu kulturne baštine – Konzervatorski odjel u Varaždinu, izdalo pozitivno mišljenje, što se Zakona tiče, radovi mogu početi.

Park Staroga grada u novom bi ruhu trebao osvanuti za Špancirfest

Iako se o potrebi revitalizacije govori desetljećima i prva je faza započela 2004. godine, kad su varaždinski Parkovi odradili nekoliko zahvata na Šetalištu, u sljedećih 15 godina o ovoj se temi nije puno govorilo, a kamoli da je uslijedila druga faza obnove. Doduše, razgovaralo se možda i jest, ali na razgovorima je sve i ostalo.

Osobe s invaliditetom zbog toga do danas po pošljunčanim stazama teško dolaze do Staroga grada, a s invalidskim kolicima gotovo nikako. Predstojećom ugradnjom takozvanih „stabilizera“ omogućit će prohodnost kolica, a istovremeno zadržati prirodni izgled. Druga intervencija je uređenje cvjetne gredice, a treća konzervacija postojećega kamenog zida.
Ministarstvo za zemljane radove uvjetuje stalni nadzor arheologa i u izdanome Mišljenju debelim slovima naglašava da se „za sve eventualno dodatne intervencije na Starom gradu kojima bi se zadiralo u spomenički integritet“ treba iznova obratiti Ministarstvu za dozvolu.
Projektant je arhitekt Darko Brezovec.

Stari grad (Castrum Garestin) je zaštitni znak Varaždina. Gotičko-renesansno-barokni pečat po kojem je grad prepoznatljiv u svijetu, i na koji se „naslanjaju“ barokne, secesijske, rokoko i građevine klasicizma, povijesno je neprocjenjive vrijednosti. Spominje se još 1181. godine kao središte Varaždinske županije, a uz njega se tijekom stoljeća razvilo građansko naselje.

U povijesti uz Stari grad nije bio uređen perivoj, a o izgledu i stilskim karakteristikama se danas može samo nagađati temeljem arhivskih materijala. Uređenju zelenih površina uokolo dvorca pristupilo se tek 1933. godine, prema projektu slovenskoga krajobraznog arhitekta Ćirila Jeglića. Perivoj je, pun biljnih elemenata za oživljavanje okolice Staroga grada s naglaskom na konture bedema, završen 1952. godine. Problem je bio što se pri tom uređenju nije vodilo računa o usklađivanju povijesti i parkovne arhitekture. Još gore, vegetacija je kasnije nasađivana spontano i šlampavo, bez ikakvog reda i smisla. Takva, zbrda-zdola sadnja rezultirala je zaraslim i neurednim izgledom.

Ovakvo je stanje zahtijevalo osnovnu intervenciju „oslobađanja“ zemljanih bedema i bastiona iz šikare te preoblikovanje dijela perivoja kako bi se uskladio sa stilskim karakteristikama. Starom gradu se važnim segmentom, hortikulturalnim uređenjem, namjeravao vratiti sjaj vrijedan njegove povijesne vrijednosti. Varaždinci i gosti ponovno su imali priliku vidjeti neprocjenjivu vizuru Staroga grada, jedinstvenoga u povijesnome naslijeđu.

Za nastavak revitalizacije trebalo je proći 15 godina.

S otvaranjem EU fondova i pristupom europskomu novcu čekalo se na raspisivanje pogodnog natječaja. Sad se to i ostvarilo.

Grad Varaždin je partner u projektu HICAPS – HIstorical CAstle ParkS, odobrenom u okviru EU programa Interreg Central Europe. Fokus projekta je evaluacija i revitalizacija gradskih parkova, a namjera projekta je jačanje javnog i privatnog sektora kako bi se poboljšalo upravljanje povijesnim parkovima te dizanje svijesti o njima kao kulturnome naslijeđu. Partneri su dobili priliku realizirati pilot-projekt i Varaždin je naumio urediti Šetalište Josipa Juraja Strossmayera, odnosno park oko Staroga grada. Voditeljica HICAPS projekta za Varaždin je Goranka Grgić iz Upravnog odjela za EU projekte, upravljanje imovinom i gospodarstvo Grada Varaždina.

Proces prikupljanja dokumentacije i ishođenja dozvola u Hrvatskoj je uobičajeno dug proces i sad je napokon završen. Spomenuto Mišljenje Ministarstva kulture zeleno je svjetlo za početak radova.

Varaždinski Parkovi, koji su i prvi put odradili posao i koji su od svog osnutka zaduženi za održavanje parka, logično su se javili na natječaj za izvođača radova. Budući da su prijave tek okončane, još se ne zna tko će dobiti posao, no Regionalni tjednik je bio u prilici pročitati Koncept revitalizacije kako ga zamišljaju i koji su ponudili Parkovi.

– Iako je Stari grad jedna od dviju najposjećenijih turističkih destinacija u Varaždinu, planirana revitalizacija nije nikad u potpunosti završena. Posljedica su neuređene staze, zarasli i neadekvatni cvjetnjak te zapušteni kameni zid. Sve se to nalazi upravo u točki najvećeg zadržavanja turista i posjetitelja tog prostora – piše u dokumentu, a potvrdila nam je to i Martina Žnidar, voditeljica Radne jedinice Zelene površine u Parkovima.

– Najveći problem pri izradi koncepta obnove je nepostojanje izvorne dokumentacije, koja bi nam govorila kako je zamišljen i kako je izgledao perivoj u povijesti – rekla nam je voditeljica Žnidar. Zbog svega će se Parkovi voditi naučenim u proučavanju tog perioda.
U segmentu hortikulture bi se, prema konceptu Parkova, uklonili postojeći nasadi i zasadili novi. Sadilo bi se prvenstveno začinsko i ljekovito bilje, tipično za cvjetne lijehe iz tog razdoblja, nadopunjene sezonskim biljem.

Bordure unutar prostora zidina prema izvedbenom će projektu biti od šimšira, iste će se posaditi i uz glavnu pješačku stazu, a bit će posađene i dvije manje bordure. Unutar bordura će se saditi cvjetne gredice. Od sezonskog su cvijeća predviđene tratinčice, maćuhice, begonije i kadife. Unutar gredica uokvirenih kamenim zidom prštat će od šarenila trajnica – božura, tulipana, vrtnih ljiljana, pupavica, ukrasnih trava, ukrasnog luka, vučike, perunika, dnevnog ljiljana, zvončića, dalija, klinčića…

Zemljani bedemi koji okružuju Stari grad više nisu podloga za sadnju i podizanje perivoja jer se radi o rijetkom spomeničkom kompleksu.

Drugi dio revitalizacije, pješačke staze, obnavljat će se prvenstveno u skladu s potrebom osoba s invaliditetom i njihova lakšega kretanja. Staze će se kompletno obnoviti, uklonit će se postojeći materijal, iskopati humus i nivelirati. Koristit će se „saćaste ploče“, koje šljunak savršeno zadržavaju na mjestu, pa više neće biti rupa i lokvi. Ploče su 100 % vodopropusne i opremljene poroznim geotekstilom na donjoj strani, koji sprečava šljunak da ode ispod ploča, a služi i kao zaštita od rasta korova. Putovi će se obrubiti rubnjacima od granitnih kocaka radi osipanja šljunka, ali i jasno označenih pravaca kretanja. Do rubnjaka će biti uređene travnate površine.

I zadnji, treći dio projekta revitalizacije je obnova 200 četvornih metara kamenog zida debljine 85 centimetara. Zid će se očistiti od vegetacije kojom je obrastao i obnovit će se izlomljeni ili kameni dijelovi koji ponegdje nedostaju, za što će, predviđa se, biti potrebna 4 kubična metra kamena. Zbog efektnijeg će se izgleda, sprečavanja budućeg rasta neželjene vegetacije te sprečavanja prodiranja vode i njezina smrzavanja zapuniti fuge između kamena.

Varaždinci koji su dosad s pravom „jamrali“ o zapuštenosti parka, neprohodnosti za kiše zbog lokvi vode na stazama, biljkama alergenima, usahlom cvijeću i korovu, na renesansu ne bi trebali dugo čekati. Natječaj za izvođača je gotov, slijedi birokratska procedura odabira i eventualno žalbenih postupaka, budući izvođač ima 15 dana da se uvede u posao, nakon kojih sve mora biti gotovo za 60 dana.
To bi, prema dosadašnjim iskustvima, trebalo biti do kraja kolovoza.

U fokusu

˝Bosilj odvjetnike plaća preko 500 tisuća eura, a ne želi riješiti problem 2000 ljudi oko VTC-a˝

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Stanari zgrada oko varaždinskog VTC-a nemaju dovoljno parkirnih mjesta, a ni pristup javnoj cesti. Ovo drugo je potencijalno veći problem zbog nemogućnosti dolaska žurnih službi, upozoravaju stanari s kojima smo razgovarali u više navrata.

Tema VTC-a pojavljuje se svako malo u političkim priopćenjima, ali sve to nije riješilo problem stanarima Supilove, odnosno Zagrebačke ulice. U više navrata apelirali su na Grad Varaždin da riješi problem.

Nakon brojnih medijskih napisa, apela stanara i reakcija iz Grada Varaždina, priopćenjem se obratio i investitor.

– Vezano uz medijske natpise koji se objavljuju u posljednje vrijeme od strane gradonačelnika Grada Varaždina g. Bosilja oko “slučaja” VTC, iako nemamo običaj komunicirati putem medija, radi potpunog i istinitog informiranja javnosti smatramo potrebnim istaknuti da je Marlex još prije godinu dana pisanim putem ponudio Gradu Varaždinu otkup dijela parcele oko VTC-a za uređenje prometnice, sve u cilju rješavanja problematike puta i parkinga za stanare zgrada oko “VTC-a”. Na postojanje navedene problematike Marlex nije mogao utjecati s obzirom da je ona posljedica nekih prijašnjih vremena, ali je zato ponudio konstruktivna rješenja koja su svima prihvatljiva, osim gradonačelniku Bosilju – ističe se u priopćenju koje potpisuje Marijan Rauš, direktor Marlex Pro d.o.o.

Pritom podsjeća da je Marlex Gradu nudio na otkup dio parcele oko zgrade VTC-a po srednjoj cijeni koju će odrediti sudski vještaci, koje će angažirati Grad Varaždin i Marlex zasebno, dakle po cijeni o kojoj odlučuju stručne i nepristrane osobe, a ne Marlex proizvoljno. Također, Marlex je u tom slučaju bio spreman pokloniti Gradu Varaždinu i dodatno zemljište oko VTC-a u površini od 1700 m2, a umjesto plaćanja dijela parcele je prihvatio buduću kompenzaciju s komunalnim doprinosom ili zamjenu za neko drugo zemljište u vlasništvu Grada Varaždina. Uz navedeno Marlex je ponudio i donaciju 10-20% zaprimljenog novčanog iznosa u korist bilo koje javne ustanove, bolnice ili sl.

– Na navedeni prijedlog Grad nikada nije službeno odgovorio, kao uostalom niti na brojne druge upućene dopise, osim što je putem medija Grad prvo rekao da će u interesu stanara proglasiti javno dobro na dijelu parcele, a kasnije da se Grad uopće neće uključivati u ovu problematiku. Gradonačelnik je valjda svjestan da za proglašenje javnog dobra treba platiti naknadu na oduzeti dio parcele, a to je upravo na tragu onoga što je predlagao i sam Marlex, osim što je Gradu ponudio i gore navedene benefite čega nema u postupku proglašenja javnog dobra. Naravno, Grad je odustao od navedenog, kao što do dana današnjeg nije angažirao procjenitelja za navedeni dio nekretnine – ističe se u priopćenju Marlexa.

Dodaje se da su neistinite tvrdnje da je na predmetnoj parceli oko “VTC-a” stečena bilo kakva služnost.

– Naravno da je stanarima nužno omogućiti nužan pristup do njihovih nekretnina, kao i svim vozilima hitne pomoći, vatrogascima i drugim službama, međutim nužan pristup ne podrazumijeva korištenje prometnice oko “VTC-a” budući da stanari imaju i na drugi način nužan pristup do svojih nekretnina. Budući da gradonačelnik iz samo njemu poznatih razloga nije zainteresiran za rješavanje problema 2000 ljudi, sada tendenciozno nastoji navedenu problematiku podići na političku razinu tvrdeći da je su Marlex i HDZ u nekakvoj političkoj sprezi. O neistinama gradonačelnika govore već i same činjenice da su se pojedini vijećnici HDZ-a uključili u navedenu problematiku tek nedavno, a prijedloge Gradu je Marlex poslao prije godinu dana, neovisno o bilo kojim političkim opcijama ili strankama – ističe se u priopćenju.

U Marlexu tvrde i da gradonačelnik barata neistinitim podacima.

– Nadalje, gradonačelnik barata manipulativnim i neistinitim podacima u svom posljednjem medijskom istupu kad tvrdi da bi Grad Marlexu trebao platiti 1.882.540,96 EUR-a, a da je to znatno više od iznosa za koji je Marlex kupio “VTC” te da mu takvo rješenje nije održivo niti kao gradonačelniku niti kao čovjeku. Prije svega gradonačelniče, Grad ne bi morao Marlexu platiti 1.882.540,96 EUR-a budući da je to procjena cijele parcele oko VTC-a, a ne dijela koji bi trebao pripasti Gradu. Ovdje valja napomenuti i da tu nije uzeto u obzir niti vrijednost zemljišta od 1700 m2 koje je Marlex bio spreman pokloniti Gradu, a niti pak dodatna donacija Marlexa. Gradonačelnik također zaboravlja da je prijašnja parcela oko VTC-a bila potpuno ruševna i nefunkcionalna, a da je Marlex samo u prometnicu koja bi trebala pripasti Gradu uložio preko 350 tisuća EUR-a vlastitih sredstava u privođenje ceste svrsi, novog asfalta i sl. i koji trošak ulazi u vrijednost parcele – ističe se u priopćenju.

Nadalje, iz javno dostupnog dokumenta – sudskog rješenja o dosudi vidljivo je da je Marlex zgradu VTC-a stekao za iznos preko 5,5 milijuna eura te je trenutno u istu uložio još dodatnih 4 milijuna, tako da se nadamo da će gradonačelnik stati s neistinitim izjavama koje štete ugledu društva, dodaje se u priopćenju.

Kad se uzme u obzir površina parcele za prometnicu koju bi po prijedlogu trebao otkupiti Grad, ulaganje u infrastrukturu navedene prometnice od strane Marlexa te umanjenje za vrijednost zemljišta oko VTC-a koje bi Marlex poklonio Gradu, realni trošak za Grad bi bio manji od 700 tisuća eura i to Grad ne bi morao platiti već bi mogao kompenzirati ili dati zamjensko zemljište.

– U navedenom kontekstu pitamo gradonačelnika da li mu je kao čovjeku i gradonačelniku prihvatljivo platiti odvjetnike preko 500 tisuća eura, kupovati zemljišta na Banfici i Grabanicama, htjeti kupiti zemljište u Brezju za milijun EUR-a, a ovdje mu nije prihvatljivo riješiti višegodišnju problematiku 2000 ljudi oko VTC-a. Kad nas gradonačelnik već proziva za ostvarenje profita, možemo mu samo odgovoriti da kad bi nam profit bio jedini motiv i interes, tada Gradu uopće ne bi slali nikakve prijedloge želeći na inicijativu stanara oko VTC-a riješiti njihov problem, nego bi upravo stanarima naplatili korištenje prometnice i parkirališnih mjesta, što s proračunatim troškovima održavanja prometnice i navedene infrastrukture ispada oko 350 eura mjesečno po svakom okolnom stanu oko VTC-a prema procjeni sudskog vještaka. S obzirom na sve navedeno, neka javnost procijeni da li je Marlexu cilj isključivo profit ili gradonačelnik zbog svoje nekompetencije ili drugih motiva ne želi riješiti problem stanara oko “VTC-a”. Zaključno napominjemo da se dogovor oko navedenog trenutno može postići samo s Marlexom, a kasnije kad se prodaju nekretnine će se sporazum morati postizati s puno većim brojem sudionika što će vjerojatno biti nemoguće, pa stoga poručujemo gradonačelniku neka probleme stanara ne rješava medijskim putem, nego neka se što hitnije aktivno uključi pa se radije odazove kojem skupu stanara te istinski sasluša prijedloge i probleme ljudi – zaključuje direktor Marlexa.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Provjerite kako napreduje gradnja Centralnog operacijskog bloka varaždinske Bolnice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Općoj bolnici Varaždin Andrej Plenković je 24. studenoga lani položio kamen temeljac za izgradnju Centralnog operacijskog bloka OB Varaždin, najvećeg projekta Varaždinske županije i najveću investiciju u bolnički sustav u Hrvatskoj iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost.

Mediji su danas bili pozvani na obilazak gradilišta nove zgrade Centralnog operacijskog bloka. Isto su napravili ravnatelj Opće bolnice Varaždin Damir Poljak i župan Varaždinske žuupanije Anđelko Stričak.

Podsjetimo, radovi se izvode u sklopu projekta ukupno vrijednog 45.077.468,19 eura, od čega je 43.064.198,02 eura bespovratnih sredstava Europske unije iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Varaždinska županija je osigurala dva milijuna eura.

Riječ je o najvećem EU projektu u području zdravstva u Varaždinskoj županiji, koji će rezultirati izgradnjom objekta ukupne bruto površine 11.736 metara kvadratnih sa šest etaža (četiri etaže plus podrum i prizemlje). Bit će to središnja zgrada u bolničkom krugu u kojoj će se nalaziti medicinsko-biokemijski laboratorij, RTG dijagnostika, osam operacijskih sala, odjeli jedinice intenzivnog liječenja, središnja sterilizacija, transfuzijska medicina i sletna staza za helikopter na krovu i niz drugih sadržaja.

Gradnja bi trebala trajati oko dvije godine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje