Povežite se s nama

U fokusu

Roditelji u šoku, a iz Centra ističu da je spriječena je “teška tragedija”

Objavljeno:

- dana

Što se krije iza oduzimanja devetero djece u Maruševcu

Obiteljska drama odvijala se prošle srijede u Maruševcu. Socijalni radnici Centra za socijalnu skrb u Ivancu s policijskom pratnjom roditeljima Dubravku (35) i Ankici (32) oduzeli su svih devetero djece. Razlog je bio grubo zanemarivanje djece do mjere da je u jednom trenutku postojala velika vjerojatnost da se dogodi „teška tragedija“, pojasnili su iz ivanečkog Centra.

No glave ove višečlane obitelji ne mogu se pomiriti s gubitkom svoje djece, a majka Ankica tog dana pala je u stanje akutnog šoka i primila injekciju za smirenje od Hitne pomoći.

Samo mama

– Policija i socijalni radnici došli su s dva kombija i jednim automobilom. Jedan dio djece vrištao je i plakao, a drugi su samo zanijemili. Jedan od najmlađih samo je nekako uspio reći “mama”. Mene su pak zatvorili u jednu sobu s policajcem dok je sve to trajalo. Samo sam čula kako mi odvode djecu jednog po jednog. Socijalne radnice govorile su im da će gledati Sulejmana i jesti sladoled – prepričala je Ankica.

Obitelj je pod nadzorom Centra dugi niz godina

U Ministarstvu socijalne skrbi kažu – niti jedno izuzimanje djece nije lako, to je izuzetno delikatan zadatak. – Situacija s izuzimanjem djece nije bila takva kakva je opisana. Dakako, postupanje u takvim slučajevima vrlo je delikatan zadatak, ne može proći u veseloj atmosferi i svakako je dramatičan događaj za obitelj, no sudska se odluka mora sprovesti i to je prema našim saznanjima učinjeno oprezno koliko se može – pojašnjava nam Tihomir Ivka iz kabineta ministrice Milanke Opačić.

Drastična mjera

Ankicu i Dubravka posjetili smo dan nakon što se sve dogodilo. – Djecu su nam oduzeli jer su tvrdili da im ne možemo nuditi adekvatan smještaj, no mi smo to ovog tjedna našli. Unajmili smo kuću koja je puno bolja od one u kojoj smo do sada živjeli. Ima sanitarni čvor, grijanje i sve…, ali nisu nas htjeli saslušati, uzeli su ih – kaže Dubravko.

Majka: dio djece je vrištao i plakao, dok su drugi samo zanijemili

No Centar za socijalnu skrb Ankici i Dubravku nije uzeo djecu samo zbog neadekvatnog životnog prostora kako oni to tumače. Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Ivanec Jasenka Friščić objasnila nam je da se radi o obitelji koja je dugi niz godina pod promatranjem Centra za socijalnu skrb Ivanec. – Obitelj je pod nadzorom Centra dugi niz godina te su iscrpljene sve mjere obiteljsko pravne zaštite koje se mogu poduzeti prije drastične mjere oduzimanja prava roditeljima da žive sa svojom djecom. Konkretno, razlog oduzimanja djece sada nije bio siromaštvo, nego su roditelji grubo zanemarili skrb o djeci do te mjere da je u jednom trenutku postojala velika vjerojatnost da se dogodi „teška tragedija“ – objasnila nam je Friščić.

Šokantni uvjeti

Sami roditelji pokazali su nam “Prijedlog radi oduzimanja prava roditeljima da žive s maloljetnom djecom i odgajaju ih “ koje je Centar uputio 4. studenog Općinskom sudu u Ivancu, a otkriva doista šokantne uvjete u kojima je ova jedanaesteročlana obitelj očito živjela godinama – bez sanitarnog čvora i grijanja, sa zidovima crnima od vlage i betonskim podom u preuređenoj gospodarskoj zgradi na dvorištu koje su dijelili s Dubravkovim nasilnim ocem sklonim alkoholu i majkom s kojima su se godinama fizički i verbalno obračunavali.

Majka: dio djece je vrištao i plakao, dok su drugi samo zanijemili

– Ispred ulaza u stambeni prostor u kojem se nalazi obitelj nalazi se hrpa smeća (ostaci hrane, pelene, prazni tetrapak, dio kolica, igračke, prazne konzerve, a primijećene su i dječje fekalije i toaletni papir). Po toj hrpi hodala je maloljetna (…) samo u “kroksicama”… Kod maloljetnog (…) primjećuje se da na glavi i čelu ima ranice i tamo nema kose. Na upit od čega je to, odgovor je od pada. No stječe se dojam da se ne radi o padu već o gljivicama ili nečem sličnom – u Prijedlogu Centra opisuje se stanje obitelji zatečeno 31. listopada.

Ministarstvo: izuzimanje djece uvijek je dramatičan događaj

U ovom Prijedlogu opisano je kako su sva djeca imala probleme u školi zbog “nedostatka vremena i potrebitih roditeljskih kompetencija i vještina” a često ih nisu ni vodili na sistematske preglede kao ni druge liječničke preglede. Jedno od djece po preporukama nisu vodili na fizikalnu terapiju, drugo pak nisu uključili u rehabilitaciju radi stimuliranja psihomotornog razvoja, a djeca su se vrlo loše snalazila u školskom okruženju, navode socijalni radnici. – Kod maloljetnog (…) postoje naznake smetnji u ponašanju (krađa novca i mobitela, donošenje nedozvoljenih predmeta poput skalpela, neprimjeren rječnik, nesuradnja i slično) – pišu socijalni radnici.

Razlog izuzimanja: grubo zanemarivanje skrbi o djeci

Kad nam ga je otac pokazao rekao je da su to izmišljotine i bio je ljut na Centar za socijalnu skrb jer mu “nikad nisu dali nikakvu pomoć”.
Možda je jedini propust Centra što nisu ranije reagirali. No o tome što će biti s devetero male djece na kraju će odlučiti sud.

NOVAC Primanja su samo dječji doplaci i pomoći

“Puno djece jer volimo djecu”

Ono što se nameće kao pitanje je kako je ova obitelj veličine nogometne momčadi uopće preživljavala sve ove godine. Regionalni tjednik pisao je o njihovoj teškoj situaciji još 2011. kada ie djece bilo sedmero. I tada su jedva preživljavali i živjeli u istoj kući bez vode i grijanja. I tada je Dubravko bio nezaposlen i radio povremeno kao i sada.  – Radio sam sitno gdje sam stigao, sve samo da moja djeca imaju što jesti – rekao nam je Dubravko. I on i njegova žena Ankica su dugotrajno nezaposleni, a žive od dječjih doplataka i porodiljnih naknada. – To je mjesečno 5500 kuna – rekao nam je u srijedu Dubravko. Tada je i rekao da nije znao da je njegova obitelj pod nadzorom ivanečkog Centra mada u samom Prijedlogu koji nam je pokazao stoji da su u evidenciji od 2001. godine “zbog nezadovoljavajućih materijalnih prilika zbog kojih im je priznato i pravo na uzdržavanje”. Kako smo saznali i od načelnika Općine Maruševec Ivana Šagija – bili su uključeni, kao i ostali socijalni slučajevi, u program socijalne pomoći. – Svi su znali da teško žive i ljudi su im pomagali – davali im hranu i odjeću – komentirao je. Ovoj velikoj obitelji ovih dana puno su pomagali i članovi Adventističke crkve iz Maruševca na čemu su im zahvalni. Davali su im hranu i odjeću. – Istina, puno smo im pomagali. No to nije rješenje. Jedanaestero usta treba nahraniti. Osim toga meni nikako nije jasno kako netko tko je nezaposlen može sebi dozvoliti da ima toliko djece – rekla nam je jedna mještanka. To smo im pitanje postavili i sami na susretu. – Jedini razlog zbog kojeg smo se oženili je ljubav. I djecu imamo samo iz razloga što volimo svu svoju djecu – objasnio je Dubravko.

Selidba obitelji

Ankica i Dubravko tvrde da su našli adekvatan smještaj jer ih je to Centar tražio već mjesecima. No na pitanje zašto su se iselili iz svoje prijašnje kuće odgovorili su da su ih “deložirali”. – To nije bila naša kuća nego je to bilo vlasništvo mojih roditelja koje su deložirali zbog ovrhe – rekao je Dubravko. Pitali smo ga i zašto se prije nije odselio kao što su to učinili sada ako je imao loše odnose s roditeljima i loše životne uvjete pa je samo komentirao da “selidba nije lak posao”.

Bolesna djeca

Roditelji tvrde da je velik propust Centra za socijalnu skrb što su izuzeli djevojčicu koja pati od psihotične cerebralne paralize kojoj je majka i njegovateljica., a zabrinuti su  i za ostalu djecu kojoj treba poseban medicinski tretman- – Uzeli su ih, a njima treba posebna njega. Dvoje djece su teški astmatičari, a jedna djevojčica pati od cerebralne paralize. Najmanji se hrane u noći i  rano ujutro i samo ja znam s njima. Kod nas su ostale  sve pumpice i lijekovi. Što je s mojom djecom. Jeslu li dobro – kroz suze je pokazivala na pumpice za Ventolin majka Ankica. No ravnateljica ivanečkog Centra Jasenka Friščić objasnila je da su roditelji telefonskim pozivom već obaviješteni da su njihova djeca primila propisanu terapiju i da su udomitelji upoznati sa svim.

SUDSKA ODLUKA Sud će odlučiti da li će se djeca vratiti roditeljima

Samo privremeno u domu i kod udomitelja?

Devetero djece iz ove obitelji u kojem najmlađi ima godinu i pol, a najstariji 12 godina trenutno je u domovima i kod udomitelja. Dubravko i Ankica prošle srijede tvrdili su da ne znaju gdje su.
No iz Ministarstva ih demantiraju. – Roditelji su nakon oduzimanja djece u stalnom kontaktu s djelatnicima ivanečkog Centra i znaju gdje su im djeca, no sud mora odlučiti kada će imati susrete i druženja – kaže Ivka.
Isto tako, pojašnjava da je oduzimanje privremeno. – Ova odluka suda privremenog je karaktera i donesena je u postupku koji je u tijeku. Traje do drugačije odluke suda ili do donošenja konačne odluke u navedenom postupku, a žalba ne odgađa izvršenje iste.
Važno je istaknuti da se ovom mjerom nastoji utjecati na promjenu u ponašanju roditelja koji su prije svih odgovorni za pravilan psihofizički razvoj svoje djece – zaključuje.

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Afera covid testovi: Filip Mihalić bio je na razgovoru u policiji. U istragu se uključio i USKOK

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Filip Mihalić bio je nedavno na razgovoru u policiji, a u istragu se uključio i USKOK, neslužbeno doznaju 24 sata.

Također, Filip Mihalić u nedjelju je prvi put izravno pokušao komunicirati s novinarima 24sata.

Podsjetimo da je prošlo više od mjesec dana od kad je afera o krivotvorenim covid testovima izašla u javnost.

On je navodno u početku uvozio originalne kineske testove, ali se u drugoj polovici prošle godine prebacio na drugu vrstu biznisa. Sumnja se da je uvozio krivotvorine iz jedne turske tvornice, a zatim ih raspačavao po Hrvatskoj i Europskoj uniji. U slučaj je uključen i Interpol.

Prošlog tjedna i mi smo pitali policiju u kojoj je fazi istraga. Kratko su nam odgovorili da je istraga u tijeku.

Pitali smo policiju što je sa slučajem Mihalićevih krivotvorenih covid tekstova. Evo odgovora

-Nastavno na vaš upit obavještavamo vas kako se u sklopu istraživanja poduzimaju potrebne mjere i radnje iz nadležnosti policije, a o kojim detaljima, s obzirom na tajnost izvida, u ovom trenutku ne možemo javno iznositi podatke. Po dovršetku kriminalističkog istraživanja o rezultatima istog, kao i svim poduzetnim mjerama i radnjama, policija će izvijestiti nadležno državno odvjetništvo, a kada se steknu uvjeti u koordinaciji s državnim odvjetništvom izvijestit će se javnost – odgovorili su nam iz policije.

Novinari 24 sata pak javljaju da je u međuvremenu prijava za silovanje i prijetnje odbačena na Odvjetništvu u Velikoj Gorici s obrazloženjem na dvadesetak stranica, uz uputu oštećenoj da u određenom roku može poduzeti progon nad Filipom.

Filip je pak kontaktirao 24 sata nakon što je saznao da novinari pokušavaju komunicirati s ljudima povezanim s njim. Nazvao je u nedjelju navečer, i pokušao dogovoriti sastanak s novinarima 24 sata s prijedlogom da će on odgovoriti na pitanja umjesto ljudi do kojih su pokušali doći. Međutim, odbio je prijedlog da se sastanu u redakciji.

Nadalje, prije objave prvog u seriji istraživačkih tekstova o Mihaliću, redakciji 24 sata javio se Anđelko Mihalić, Filipov otac, i otvoreno zatražio sastanak. Anđelko je prokurist u Filipovoj firmi. Sastali su se u jednom zagrebačkom hotelu, a on je nešto više od sat vremena pokušavao objasniti čime se točno bavi njegov sin. Filipa nije bilo, baš tog dana morao je otputovati u inozemstvo. Tada je obećao dogovoriti zajednički sastanak s Filipom i odgovore na sva pitanja. Sastanak s Filipom nikad se nije dogodio. Odgovori na poslana pitanja nikad nisu stigli.

Više o samom slučaju pročitajte u tekstu: Kako su Mihalići iz Kneginca stekli bogatstvo: Anđelko zarađivao na zemljištima, sin Filip krivotvorio novac, a potom i covid testove

Nastavite čitati

U fokusu

Ugostitelj Saša Cvek iz Turčina: “Uništili su me, morat ću natrag za Njemačku”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Saša Cvek prije pet godina iz Njemačke se vratio u rodnu općinu Gornji Kneginec. Novcem zarađenim u inozemstvu otvorio je vlastiti posao. Kupio je objekt u Vukovarskoj ulici u Turčinu i na tom mjestu otvorio kafić i autopraonicu.

Posao mu je išao dobro, kako tvrdi, dok u njegovoj ulici nisu krenuli radovi.

– U studenom 2021. godine Varkom je radio na Aglomeraciji i cijela ulica je bila zatvorena. Sve je bio raskopano i nitko nije mogao doći u moj kafić. Ulica je otvorena nakon mjesec dana. Nakon toga trebalo mi je nekoliko mjeseci da posao ponovno krene. Jednostavno, izgubio sam goste i promet mi je bio katastrofa nakon radova– priča nam Saša Cvek koji je to nekako prebrodio.

Prvi radovi

– Imao sam tada zaposlene tri djelatnice, a promet je bio nikakav. Iz svojeg džepa sam im dao plaću – dodao je Cvek koji od Varkoma zahtjeva nadoknadu izgubljene dobiti.

– Sudski proces za nadoknadu štete još uvijek traje – dodaje Cvek.

No, pravi problemi za njega i njegovu tvrtku tu nisu završili. Početkom ove godine krenuli su radovi na izgradnji megarotora u Turčinu i uskoro je Vukovarska ulica zbog radova ponovno bila zatvorena za promet.

– Da me nitko nije kontaktirao iz Hrvatskih cesta i rekao mi: “Čujte bit će zatvorena cesta dva i pol mjeseca, treba li što? Možemo li se kako dogovoriti?”. Upravo suprotno, a iz mjeseca u mjesec imam sve veće gubitke. Otpustio sam sve tri djelatnice, radi jedino moja djevojka i to od 7 do 12 sati. Isključio sam sve frižidere. Banku u kojoj imam kredit, Varkom, HEP i Termoplin ne zanimaju radovi na kružnom toku, njih samo zanima da im redovito plaćate rate i režije – ispričao nam je u dahu Cvek.

Također, autopraonica zjapi prazna jer je poduzetnik koji je bio u najmu izišao iz posla.

Mizeran promet

– Čovjek je u autopraonici imao jednog zaposlenog. Morao ga je dati na burzu rada jer je posao stao – ističe Cvek koji je imao mizeran promet u kafiću u travnju.

– Radio sam dobro. Mjesečni promet bio je oko 100.000 kuna, da bi u travnju došao na promet od 165 eura (1300 kuna) – otkriva vlasnik objekta u Turčinu koji je kontaktirao Hrvatske ceste.

– Prvo mi mjesec i pol dana nisu uopće odgovorili na moj dopis. Išao sam potom u varaždinsku podružnicu Hrvatskih cesta. Direktor podružnice Varaždin mi je rekao neka dođem na sastanak da vidim kako teče dinamika radova. Mene to uopće ne zanima, mene zanima kako će mi nadoknaditi štetu – ogorčen je Cvek koji je potom putem odvjetnika poslao tužbu i pravdu za nadoknadu štete će tražiti na sudu.

– Izgleda da drugačije ne ide. Ne znam stvarno kome je cilj da me unište. Ovo je ništa drugo nego uništavanje poduzetnika. Da se razumijemo, koronu smo prebrodili s tim svim epidemiološkim mjerama, no ovo je katastrofa. I kad se ulica otvori, to mi ništa ne znači jer sam izgubio mnoge goste – ističe Cvek.

Naime, u Vukovarsku ulicu se dva i pola mjeseca moglo ući samo sa Zagrebačke ulice.

– Imate znak zabrane i onda tabla osim za stanare. Me tko će danas, a da je položio autoškolu, skrenuti slučajno k meni – ističe Cvek koji ističe da se cijela priča mogla drugačije rasplesti.

– Da se razumijemo nisam protiv radova, dapače, ali onda se nije trebala ulica cijela zatvarati. Mogli su je ostaviti prohodnom samo po jednoj prometnoj traci. Ovako čovjek iz Kneginca, ako je želio doći k meni u kafić, trebao je napraviti četiri kilometra sve okolo – objašnjava Cvek koji se obratio i načelniku Goranu Kaniškom.

– Dobio sam odgovor da Općina nema ništa s tim, da se obratim Hrvatskim cestama – dodao je Cvek koji je razočaran.

– Ništa mi drugo ne preostaje nego da se ponovno vratim raditi u Njemačkoj. Drugi izlaz ne vidim – rekao je Cvek.

Druga strana

Kontaktirali smo Hrvatske ceste koje su upoznate sa zahtjevima poduzetnika iz Turčina.

– Hrvatske ceste zaprimile su od ZOU Šebijan i Rukavina Zahtjev za naknadu štete u mirnom postupku trgovačkom društvu Cvek d.o.o., te su na isti odgovorile dopisom od 5. svibnja u kojem je istaknuto kako iako je državna cesta u rekonstrukciji, i dalje prema objektu postoji pristup sa županijske ceste (klijenti mogu prema objektu komunicirati s javne ceste – županijske ceste). Građenje i rekonstrukcija javnih cesta općekorisna je djelatnost te u ovim slučajevima ne postoji osnova (ni zakonska ni podzakonska) za naknadu štete. Nadalje, Hrvatske ceste d.o.o. zaprimile su tužbu 22. svibnja te se sad radi o predmetu u nadležnosti suda te iz tog razloga nismo u mogućnosti dati dodatne komentare na isti predmet koji je u tijeku – zaključuju iz Hrvatskih cesta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje