Povežite se s nama

U fokusu

Roditelji u šoku, a iz Centra ističu da je spriječena je “teška tragedija”

Objavljeno:

- dana

Što se krije iza oduzimanja devetero djece u Maruševcu

Obiteljska drama odvijala se prošle srijede u Maruševcu. Socijalni radnici Centra za socijalnu skrb u Ivancu s policijskom pratnjom roditeljima Dubravku (35) i Ankici (32) oduzeli su svih devetero djece. Razlog je bio grubo zanemarivanje djece do mjere da je u jednom trenutku postojala velika vjerojatnost da se dogodi „teška tragedija“, pojasnili su iz ivanečkog Centra.

No glave ove višečlane obitelji ne mogu se pomiriti s gubitkom svoje djece, a majka Ankica tog dana pala je u stanje akutnog šoka i primila injekciju za smirenje od Hitne pomoći.

Samo mama

– Policija i socijalni radnici došli su s dva kombija i jednim automobilom. Jedan dio djece vrištao je i plakao, a drugi su samo zanijemili. Jedan od najmlađih samo je nekako uspio reći “mama”. Mene su pak zatvorili u jednu sobu s policajcem dok je sve to trajalo. Samo sam čula kako mi odvode djecu jednog po jednog. Socijalne radnice govorile su im da će gledati Sulejmana i jesti sladoled – prepričala je Ankica.

Obitelj je pod nadzorom Centra dugi niz godina

U Ministarstvu socijalne skrbi kažu – niti jedno izuzimanje djece nije lako, to je izuzetno delikatan zadatak. – Situacija s izuzimanjem djece nije bila takva kakva je opisana. Dakako, postupanje u takvim slučajevima vrlo je delikatan zadatak, ne može proći u veseloj atmosferi i svakako je dramatičan događaj za obitelj, no sudska se odluka mora sprovesti i to je prema našim saznanjima učinjeno oprezno koliko se može – pojašnjava nam Tihomir Ivka iz kabineta ministrice Milanke Opačić.

Drastična mjera

Ankicu i Dubravka posjetili smo dan nakon što se sve dogodilo. – Djecu su nam oduzeli jer su tvrdili da im ne možemo nuditi adekvatan smještaj, no mi smo to ovog tjedna našli. Unajmili smo kuću koja je puno bolja od one u kojoj smo do sada živjeli. Ima sanitarni čvor, grijanje i sve…, ali nisu nas htjeli saslušati, uzeli su ih – kaže Dubravko.

Majka: dio djece je vrištao i plakao, dok su drugi samo zanijemili

No Centar za socijalnu skrb Ankici i Dubravku nije uzeo djecu samo zbog neadekvatnog životnog prostora kako oni to tumače. Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Ivanec Jasenka Friščić objasnila nam je da se radi o obitelji koja je dugi niz godina pod promatranjem Centra za socijalnu skrb Ivanec. – Obitelj je pod nadzorom Centra dugi niz godina te su iscrpljene sve mjere obiteljsko pravne zaštite koje se mogu poduzeti prije drastične mjere oduzimanja prava roditeljima da žive sa svojom djecom. Konkretno, razlog oduzimanja djece sada nije bio siromaštvo, nego su roditelji grubo zanemarili skrb o djeci do te mjere da je u jednom trenutku postojala velika vjerojatnost da se dogodi „teška tragedija“ – objasnila nam je Friščić.

Šokantni uvjeti

Sami roditelji pokazali su nam “Prijedlog radi oduzimanja prava roditeljima da žive s maloljetnom djecom i odgajaju ih “ koje je Centar uputio 4. studenog Općinskom sudu u Ivancu, a otkriva doista šokantne uvjete u kojima je ova jedanaesteročlana obitelj očito živjela godinama – bez sanitarnog čvora i grijanja, sa zidovima crnima od vlage i betonskim podom u preuređenoj gospodarskoj zgradi na dvorištu koje su dijelili s Dubravkovim nasilnim ocem sklonim alkoholu i majkom s kojima su se godinama fizički i verbalno obračunavali.

Majka: dio djece je vrištao i plakao, dok su drugi samo zanijemili

– Ispred ulaza u stambeni prostor u kojem se nalazi obitelj nalazi se hrpa smeća (ostaci hrane, pelene, prazni tetrapak, dio kolica, igračke, prazne konzerve, a primijećene su i dječje fekalije i toaletni papir). Po toj hrpi hodala je maloljetna (…) samo u “kroksicama”… Kod maloljetnog (…) primjećuje se da na glavi i čelu ima ranice i tamo nema kose. Na upit od čega je to, odgovor je od pada. No stječe se dojam da se ne radi o padu već o gljivicama ili nečem sličnom – u Prijedlogu Centra opisuje se stanje obitelji zatečeno 31. listopada.

Ministarstvo: izuzimanje djece uvijek je dramatičan događaj

U ovom Prijedlogu opisano je kako su sva djeca imala probleme u školi zbog “nedostatka vremena i potrebitih roditeljskih kompetencija i vještina” a često ih nisu ni vodili na sistematske preglede kao ni druge liječničke preglede. Jedno od djece po preporukama nisu vodili na fizikalnu terapiju, drugo pak nisu uključili u rehabilitaciju radi stimuliranja psihomotornog razvoja, a djeca su se vrlo loše snalazila u školskom okruženju, navode socijalni radnici. – Kod maloljetnog (…) postoje naznake smetnji u ponašanju (krađa novca i mobitela, donošenje nedozvoljenih predmeta poput skalpela, neprimjeren rječnik, nesuradnja i slično) – pišu socijalni radnici.

Razlog izuzimanja: grubo zanemarivanje skrbi o djeci

Kad nam ga je otac pokazao rekao je da su to izmišljotine i bio je ljut na Centar za socijalnu skrb jer mu “nikad nisu dali nikakvu pomoć”.
Možda je jedini propust Centra što nisu ranije reagirali. No o tome što će biti s devetero male djece na kraju će odlučiti sud.

NOVAC Primanja su samo dječji doplaci i pomoći

“Puno djece jer volimo djecu”

Ono što se nameće kao pitanje je kako je ova obitelj veličine nogometne momčadi uopće preživljavala sve ove godine. Regionalni tjednik pisao je o njihovoj teškoj situaciji još 2011. kada ie djece bilo sedmero. I tada su jedva preživljavali i živjeli u istoj kući bez vode i grijanja. I tada je Dubravko bio nezaposlen i radio povremeno kao i sada.  – Radio sam sitno gdje sam stigao, sve samo da moja djeca imaju što jesti – rekao nam je Dubravko. I on i njegova žena Ankica su dugotrajno nezaposleni, a žive od dječjih doplataka i porodiljnih naknada. – To je mjesečno 5500 kuna – rekao nam je u srijedu Dubravko. Tada je i rekao da nije znao da je njegova obitelj pod nadzorom ivanečkog Centra mada u samom Prijedlogu koji nam je pokazao stoji da su u evidenciji od 2001. godine “zbog nezadovoljavajućih materijalnih prilika zbog kojih im je priznato i pravo na uzdržavanje”. Kako smo saznali i od načelnika Općine Maruševec Ivana Šagija – bili su uključeni, kao i ostali socijalni slučajevi, u program socijalne pomoći. – Svi su znali da teško žive i ljudi su im pomagali – davali im hranu i odjeću – komentirao je. Ovoj velikoj obitelji ovih dana puno su pomagali i članovi Adventističke crkve iz Maruševca na čemu su im zahvalni. Davali su im hranu i odjeću. – Istina, puno smo im pomagali. No to nije rješenje. Jedanaestero usta treba nahraniti. Osim toga meni nikako nije jasno kako netko tko je nezaposlen može sebi dozvoliti da ima toliko djece – rekla nam je jedna mještanka. To smo im pitanje postavili i sami na susretu. – Jedini razlog zbog kojeg smo se oženili je ljubav. I djecu imamo samo iz razloga što volimo svu svoju djecu – objasnio je Dubravko.

Selidba obitelji

Ankica i Dubravko tvrde da su našli adekvatan smještaj jer ih je to Centar tražio već mjesecima. No na pitanje zašto su se iselili iz svoje prijašnje kuće odgovorili su da su ih “deložirali”. – To nije bila naša kuća nego je to bilo vlasništvo mojih roditelja koje su deložirali zbog ovrhe – rekao je Dubravko. Pitali smo ga i zašto se prije nije odselio kao što su to učinili sada ako je imao loše odnose s roditeljima i loše životne uvjete pa je samo komentirao da “selidba nije lak posao”.

Bolesna djeca

Roditelji tvrde da je velik propust Centra za socijalnu skrb što su izuzeli djevojčicu koja pati od psihotične cerebralne paralize kojoj je majka i njegovateljica., a zabrinuti su  i za ostalu djecu kojoj treba poseban medicinski tretman- – Uzeli su ih, a njima treba posebna njega. Dvoje djece su teški astmatičari, a jedna djevojčica pati od cerebralne paralize. Najmanji se hrane u noći i  rano ujutro i samo ja znam s njima. Kod nas su ostale  sve pumpice i lijekovi. Što je s mojom djecom. Jeslu li dobro – kroz suze je pokazivala na pumpice za Ventolin majka Ankica. No ravnateljica ivanečkog Centra Jasenka Friščić objasnila je da su roditelji telefonskim pozivom već obaviješteni da su njihova djeca primila propisanu terapiju i da su udomitelji upoznati sa svim.

SUDSKA ODLUKA Sud će odlučiti da li će se djeca vratiti roditeljima

Samo privremeno u domu i kod udomitelja?

Devetero djece iz ove obitelji u kojem najmlađi ima godinu i pol, a najstariji 12 godina trenutno je u domovima i kod udomitelja. Dubravko i Ankica prošle srijede tvrdili su da ne znaju gdje su.
No iz Ministarstva ih demantiraju. – Roditelji su nakon oduzimanja djece u stalnom kontaktu s djelatnicima ivanečkog Centra i znaju gdje su im djeca, no sud mora odlučiti kada će imati susrete i druženja – kaže Ivka.
Isto tako, pojašnjava da je oduzimanje privremeno. – Ova odluka suda privremenog je karaktera i donesena je u postupku koji je u tijeku. Traje do drugačije odluke suda ili do donošenja konačne odluke u navedenom postupku, a žalba ne odgađa izvršenje iste.
Važno je istaknuti da se ovom mjerom nastoji utjecati na promjenu u ponašanju roditelja koji su prije svih odgovorni za pravilan psihofizički razvoj svoje djece – zaključuje.

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje