Povežite se s nama

U fokusu

S granica carinici samo premješteni

Objavljeno:

- dana

Unatoč ukidanju carine, nema otkaza

U Hrvatskoj su do nedjelje bile tri tisuće carinskih službenika, od čega njih 270 u Carinarnici Varaždin. Prema riječima dosadašnjeg pročelnika varaždinske Carinarnice, Romana Laptoša, nitko od njih neće dobiti otkaz.

– Svi su već preustrojeni i od ponedjeljka rade na novim radnim mjestima – kazao je Laptoš.
Carinici su premješteni u Zagreb, Koprivnicu ili Varaždin. Premda otkaz neće nitko dobiti, novim preustrojem, sigurno će biti onih koji će ga morati – dati.
– Zbog djece si ne mogu priuštiti svakodnevno putovati, primjerice u Zagreb. Taman da i organiziraju prijevoz, to su barem dva sata duljeg odsustva od kuće, a kuda ću s djecom? Isto tako, treba reći da su neki od nas za lokaciju novog radnog mjesta saznali tek zadnji radni dan. Toliko o “pripremama” – govori nam jedna carinska službenica.
Na dugogodišnje tvrdnje kako je hrvatska carina “danas spremna ući u Uniju”, naša sugovornica, uz ogorčeni smijeh, odmahuje rukom.
– Ma lako je pričati bajke. Evo, sada im, primjerice, s carine trebaju stolovi, stolice i kompjutori, ali to im još barem deset dana ne možemo proslijediti jer nismo dovršili sav posao – kaže.

Carinska kontrola bit će učinkovitija, ali se očekuje puno više šverca

Carinskim prijelazom Dubrava Križovljanska godišnje je prolazilo oko 140 tisuća kamiona i 2,5 milijuna putnika. Od stranaca su uz, naravno, Slovence, najbrojniji Nijemci i Nizozemci.
Carinom se do sada proračun punio s 35 milijardi kuna dok će sada ta brojka pasti na 10-12 tisuća, gotovo 80 posto manje. Još da carinici nemaju veće ovlasti nego do sada, brojka bi bila i manja.
– Startamo od nule. Do sada se primjenjivala carinska tarifa donesena na godišnjoj razini, a sada će se kvota mijenjati na dnevnoj bazi. Unatoč smanjenom broju, sada ćemo biti učinkovitiji jer su nam ovlasti Europskim carinskim sustavom veće – kaže Laptoš koji je novim preustrojem premješten u Ministarstvo financija u Zagrebu.
Premda Roman Laptoš kaže da će sada carinska kontrola biti učinkovitija, ističe da se očekuje puno više šverca.

Plaća: 2 tisuće kuna manja

Osim promjene radnih mjesta zbog kojih će mnogi carinici morati posegnuti za najnepoželjnijom mjerom – otkazom, plaća onih koji ostaju smanjit će se za gotovo punih 2 tisuće kuna. Toliko su, naime, iznosili dodaci za rad na granici.

Špediterima otkazi

Ukidanje carine automatski povlači za sobom puno otkaza za špeditere, koji su se sada našli u velikim problemima. – Bit će puno manja potražnja špeditera. Doslovno – 80 posto. Budući da će se sva roba Europske unije od sada tretirati domaćom i neće biti carinjena. Dakle, neće biti potrebni niti špediteri, kao posrednici u carinskoj dokumentaciji – zaključio je Roman Laptoš.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Mjesečna neto plaća: Varaždinci i Međimurci zarađuju oko 500 kuna manje od državnog prosjeka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio podatke o prosječnim bruto i neto plaćama u Hrvatskoj u trećem tromjesečju ove godine, a podaci su razvrstani po zaposlenima po županijama.

Podaci o prosječnim plaćama po županijama dobiveni su obradom podataka iz obrasca JOPPD i redovito se objavljuju u tromjesečnoj periodici.

Podaci pokazuju da je prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za treće tromjesečje 2022. u odnosu na isto razdoblje 2021. porasla u svim županijama.

Prosječna mjesečna isplaćena neto na razini Hrvatske za razdoblje od srpnja do rujna ove godine iznosila je 7626 kuna. U odnosu na isti period lani rasla je za 7,5 %.

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za treće tromjesečje 2022. isplaćena je u Gradu Zagrebu, u iznosu od 8968 kuna, a najmanja u Virovitičko-podravskoj županiji, u iznosu od 6577 kuna.

U odnosu na lani najveći porast neto plaća bio je u Krapinsko-zagorskoj županiji, za 9,2 %, a najmanji u Gradu Zagrebu, za 6,1 %.

U trećem tromjesečju ove godine radnici u Varaždinskoj županiji imali su prosječnu neto plaću 7129 kuna. Podaci DZS-a pokazuju da im je plaća u odnosu na lani rasla 8,5 %, što je više od državnog prosjeka. Ipak, valja primijetiti da radnici u Varaždinskoj županiji prema ovim podacima imaju 1839 kuna manju neto plaću od radnika u Gradu Zagrebu. Također, manja je 497 kuna od nacionalnog prosjeka.

Radnici u Međimurskoj županiji u istom periodu ove godine imali su prosječnu neto plaću od 7100 kuna. I njima je plaća u odnosu na lani rasla 7,2 %. I međimurski radnici zarađuju manje od nacionalnog prosjeka – 526 kuna manje.

Nastavite čitati

U fokusu

Iz Budimo grad poručili Nevenu Bosilju da raspiše referendum, poveća plaće, sluša njihov “glas razuma“…  

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vijećnici platforme Budimo grad, Dubravka Novak i Ivan Obadić u najnovijem priopćenju za medije tvrde, da su u srijedu, 30. studenoga, bili suzdržani kod glasanja o proračunu za 2023. godinu jer je gradonačelnik stavio proračun na glasanje „iako je jasno znao da nema podršku čak ni od svojih donedavnih suradnika iz HDZ-a“.

Dodaju da je njihov prijedlog o tome da se spusti lopta, da se pitanje bala u potpunosti u ovom trenu odvoji od proračuna (i konzekventno) rebalansa, da se pokuša postići politički konsenzus dovoljnog broja vijećnika te da se odluka o problematici bala, na najdemokratskiji i najlegitimniji mogući način, prepusti građanima, a da se o proračunu onda može, zaista neopterećeno pričati, bio pokušaj glasa razuma, a ne destrukcije za što ih se optužuje.

– Pitanje bala je začarani krug kojeg nikako da prekinemo. Tvrdnje da je „svatko tko je htio biti informiran mogao pitati“ te da se javna rasprava vodila tako da su se neki članovi povjerenstva u intervjuima bavili izjavama napisanima na društvenim mrežama je, prije svega smiješna, a potom podsjeća i na neke logičke bisere bivšeg zamjenika gradonačelnika, koji je na zabrinjavajuće sličan način o istoj temi komunicirao s tadašnjim vijednicima iz SDP-a – istiu Dubravka Novak i Ivan Obadić.


I dodaju:


– Gradonačelniče, ništa nije izgubljeno. Tamo gdje ima volje, naći će se i načina, a vremena ima dovoljno. Punih 31 dan prosinca. Odvojite „bale“ od proračuna, pokrenite razgovore sa svim vijećnicima o konsenzusu, postignite ga napismeno, raspišimo referendum, potpišite kolektivne ugovore koje ste ispregovarali (čak i u slučaju privremenog financiranja tako možete ispuniti sva obećanja o povećanju plaća) i onda predložite proračun o kojem ćemo mirno i neopterećeno moći razgovarati. Jučerašnje glasanje imalo je šest suzdržanih glasova. Odrasli, obrazovani ljudi ne glasaju „suzdržano“ zato što su, „destruktivno protiv“, nego zato jer imaju ozbiljne, i kako smo čuli, ozbiljno argumentirane zamjerke vašim odlukama i prijedlozima. Pokušajte. Za iskreni pokušaj dobit ćete potporu. Najgore je ne probati. Ako to ne želite, to je Vaša odluka, ali i Vaša i odgovornost – poručuju gradski vijećnici nezavisne platforme Budimo Grad koja je umeđuvremenu i rasformirala svoj klub vijećnika radi raskola s bracom i sekom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje