Povežite se s nama

U fokusu

Troškovi promidžbe pobjednika dvostruko veći od donacija

Objavljeno:

- dana

Značajna odstupanja između troškova i donacija kandidata na prošlim lokalnim izborima

Između iznosa iz izvješća o primljenim donacijama kandidata i lista te troškova njihove izborne promidžbe uoči nedavnih lokalnih izbora, uglavnom postoje značajna odstupanja. To posebice vrijedi za pobjednike lokalnih izbora u Varaždinskoj županiji i gradu Varaždinu, što zorno svjedoče njihova izvješća.

U izbornoj utrci od 15. travnja do 24. svibnja, Predrag Štromar, koji je po treći put izabran za varaždinskog župana, utrošio je 339 tisuća kuna, dok je njegov protukandidat iz drugog kruga Anđelko Stričak imao ukupne troškove 26 tisuća kuna. Štromar je najviše novca utrošio za oglašavanje, točnije oko polovice ukupnog iznosa. Najveći iznos plaćen je zagrebačkom poduzeću Hitra produkcija dokumenata – 53 tisuće kuna, slijedi VTV s 50 tisuća kuna te krapinsko poduzeće Diprint kojem su u dva navrata plaćene ukupno 32 tisuće kuna.
Kako je varaždinski župan podmirio troškove svoje izborne promidžbe nije moguće zaključiti iz izvješća o primljenim donacijama fizičkih i pravnih osoba budući da je njihov ukupan iznos 181 tisuću kuna. Među dvadesetak donacija najviše je između tisuću i 10 tisuća kuna. Najširokogrudniji je bio Mario Veselnik s 25 tisuća kuna, a zatim slijede Marijana Premužić, Vjekoslav Jakopčin i Tihomir Rožmarić s po 20 tisuća kuna, koliko je dalo i poduzeće Kamning. No usprkos tome, ukupan iznos svih primljenih donacija gotovo je dvostruko manji od troškova izborne promidžbe.
Slično je i kod Gorana Habuša koji je po drugi put izabran za varaždinskoga gradonačelnika. Njegovu izbornu promidžbu pomogao je manji broj donatora, ali zato izdašnijih. S donacijom od 30 tisuća kuna na prvom mjestu je Marlex, a zatim slijedi Univerzal s 15 tisuća kuna te Kotonteks s 10 tisuća kuna. Usprkos tome, varaždinski gradonačelnik je od početka travnja do 24. svibnja ukupno primio 62.500 kuna donacija, dok je u istom razdoblju imao troškove izborne promidžbe 116 tisuća kuna.
Budući da je teško vjerovati kako je ostao nepodmiren i jedan račun za oglašavanje i ostale troškove, jedini logičan zaključak je da su troškove kandidatima, kako onima koji su pobijedili na izborima, tako i onima koji u tome nisu uspjeli, dobrim dijelom podmirile njihove ili koalicijske stranke. Međutim, to se ne vidi iz izvješća stranaka. Stranke su, naime, također bile obvezne predati izvješća, ali ona otvaraju još veće nedoumice nego izvješća kandidata. Varaždinski HNS, sudeći po objavljenom financijskom izvješću, nije prijavio niti jednu donaciju, a troškovi njegove izborne promidžbe iznosili su 99 tisuća kuna. Nasuprot tome, varaždinski HDZ za izbore je utrošio 21 tisuću kuna, koliko su iznosile i donacije fizičkih i pravnih osoba.
Kako su se financirale izborne aktivnosti konačni sud dat će Državno izborno povjerenstvo koje je zaduženo za nadzor. Međutim, neovisno o ishodu nadzora, već sada se otvara pitanje kakvog smisla uopće imaju nejasna i nepotpuna izvješća, odnosno ne bi li Zakon o financiranju političkih stranaka i izborne promidžbe trebalo promijeniti tako da se jasno vide odakle su podmireni svi rashodi kandidata i lista. (ikr)

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje