Povežite se s nama

Međimurje

S osam milijuna kuna u nastavak Aglomeracije i dogradnju Vrtića

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

Kako bi mladim obiteljima omogućili što kvalitetnije uvjete za predškolski odgoj njihove djece, u Općini Sveti Juraj na Bregu užurbano pripremaju dogradnju te proširenje Vrtića “Ringišpil“.

To ne čudi s obzirom na to da je prošle godine na njezinom području rođeno 47 beba, čime je ova općina svrstana među one s većim brojem rođenih od umrlih.
Stoga je izrađen projekt u sklopu kojeg će se adaptirati postojeći potkrovni prostori spomenutoga Dječjeg vrtića u Lopatincu, a s jugozapadne strane izvest će se dogradnja prostora za dvije nove vrtićke grupe i kuhinja. Također, u prizemlju će se uz uređenje postojeće izgraditi manja dvorana i sanitarni čvor.

– Riječ je o projektu vrijednom pet milijuna kuna i koji je spreman za kandidaturu prema EU natječaju Mjere regionalnog razvoja. Inače, s ciljem poticanja ostanka mladih obitelji u ovom našem pitoresknom kraju, iz općinskog proračuna godišnje izdvajamo 1,5 milijuna kuna za stipendiste i vrtićku djecu. Općina u akademskoj 2016./2017. godini stipendira 43-oje studenata koji, ovisno o mjestu školovanja, mjesečno primaju 300 ili 500 kuna. Sufinanciramo i boravak 162-oje mališana u vrtićima sa 600 kuna, a taj iznos je za boravak u jaslicama uvećan za 50 kuna – ističe načelnik Anđelko Nagrajsalović te napominje da općinski čelnici žele ostvariti i preduvjete za uvođenje jednosmjenske nastave u Osnovnoj školi “I. G. Kovačić”.

Podsjećamo, dogradnjom školske sportske dvorane 2014. godine omogućeno je udrugama, klubovima i svima zainteresiranima mještanima njezino korištenje tijekom cijele godine. Tako su u prosincu 2016. u dvorani održani treninzi u sklopu zimskih priprema hrvatske juniorske košarkaške reprezentacije, a Streljački klub “Zelenbor“ Brezje organizirao je Državno prvenstvo na kojem je sudjelovalo 250 natjecatelja iz čak 49 streljačkih klubova.

U sklopu Aglomeracije dosad su obavljeni radovi vrijedni više od 50 milijuna kuna

– Škola je dograđena s 2.000 četvornih metara prostora, 4 učionice, 6 svlačionica, kabinetima, malom i dvodijelnom dvoranom površine 704 kvadrata te vanjskim terenima. Vrijednost spomenutog projekta iznosila je 15 milijuna kuna, a ove godine financirana je potpuna modernizacija školske kuhinje prema HACCP standardu – govori čelnik Općine, koja je provedenim projektima u protekle četiri godine uspjela značajno poboljšati kvalitetu života mještana svih devet naselja. Pred njom su još brojni izazovi jer je, između ostaloga, pri kraju jedan od najkompleksnijih infrastrukturnih zahvata izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Čakovec. U sklopu Aglomeracije dosad su obavljeni radovi vrijedni više od 50 milijuna kuna te je istovremeno s izgradnjom sustava odvodnje provedena rekonstrukcija dotrajale vodovodne mreže naselja Lopatinec i Brezje u dužini od šest kilometara, za što je potrošeno 3,3 milijuna kuna.

– Radovima su obuhvaćena i naselja Mali Mihaljevec, Pleškovec, Vučetinec te Zasadbreg. Izvedena su 1.282 priključka na kanalizacijsku mrežu uz rekonstrukciju i sanaciju 27 kilometara prometnica. Druga faza izgradnje sustava odvodnje ostatka Zasadbrega i dijela Frkanovca spajat će na pročistač u Merhatovcu, dok će ostatak Vučetinca, dio Dragoslavca i Okrugli Vrh biti spojen na onaj u Dragoslavec Selu – pojasnio je Nagrajsalović uz napomenu da je za mještane priključak na sustav odvodnje otpadnih voda besplatan.

Štede na rasvjeti

Općinska vlast se potvrdila kao dobar partner i pregovarač s projektantima, resornim ministarstvima, europskim fondovima i tvrtkama, od kojih su neke ove godine imale pune ruke posla s modernizacijom javne rasvjete. – Početkom 2017. dovršena je rekonstrukcija javne rasvjete u naselju Okrugli Vrh, čime je okončan još jedan višegodišnji projekt. Trenutno je na području Općine instalirano 550 svjetiljki, a planira se zamjena onih koje nisu u skladu s ekološkim i energetski učinkovitim standardima. Uz zamjenu postojećih rasvjetnih tijela planira se i dopuna javne rasvjete. Trošak investicije iznosi oko 510 tisuća kuna i godišnje će zajednica profitirati 115.000 kuna zahvaljujući uštedi na potrošnji električne energije – ističe Nagrajsalović, koji je ujedno predsjednik Općinske i potpredsjednik Županijske organizacije SDP-a. Nakon dva uspješna mandata, Socijaldemokratska partija ga po treći put kandidira za čelnu funkciju u Općini.

– Na predstojeće lokalne izbore izlazimo u koaliciji s Hrvatskom strankom umirovljenika, Hrvatskom seljačkom strankom i Međimurskim demokratskim savezom. U proteklom razdoblju osam vijećnika iz spomenutih stranaka su dobro surađivali s kolegicama i kolegama u Vijeću. Dosta odluka doneseno je jednoglasno, bez ružnih riječi i velikih trzavica pri raspravama, što se povoljno odrazilo na razvoj Općine – veli Nagrajsalović. Ostane li tako kao u zadnje četiri godine, žitelji ovoga kraja ubrzo će dočekati i potpunu sanaciju klizišta na općinskom groblju u Pleškovcu. Naime, za zaustavljanje daljnjega klizanja terena s posljedičnim oštećivanjem grobnih mjesta pripremljen je projekt vrijedan 250 tisuća kuna. 

– U planu je i postavljanje optičke mreže u svim naseljima, što će osigurati veliki protok podataka u telekomunikacijske svrhe. Svi korisnici moći će neovisno izabrati davatelja usluga interneta, telefonije ili televizije – kaže čelni čovjek općine u kojoj uvijek ima dobrih vijesti za rekreativce i aktivne sportaše svih uzrasta.

Europski novac

Upravo zbog njih su izrađeni glavni projekti za sportsko-rekreacijske centre u Zasadbregu i Vučetincu te ishođene građevinske dozvole. 
– Postojeći objekt NK Zasadbreg je u lošem stanju, a Nogometni klub Vučetinec djeluje u objektu kontejnerskog naselja. Izgradnjom novih prostora značajno će se poboljšati uvjeti rada spomenutih klubova. Predstoji nam dosta posla, jer ako se izborimo za sufinanciranje iz EU fondova, moguće je da iz tih izvora osiguramo novac koji će pokriti 90 posto investicije – zaključio je Nagrajsalović.

Izvor:
Foto:

Kultura

Noć knjige 23. travnja i u Knjižnici i čitaonici Grada Preloga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 23. travnja, održat će se jubilarna, deseta Noć knjige.

Povod ovoj manifestaciji su Svjetski dan knjige i autorskih prava (na isti dan) te Dan hrvatske knjige (22. travnja), a ovaj put njezin je okvir Godina čitanja, proglašena odlukom Vlade RH. U nastojanju da odgovore na aktualni trenutak, organizatori Noći knjige odlučili su je ove godine tematski posvetiti ljekovitoj moći knjiga u razdobljima društvenih i intimnih kriza.

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga i ove godine organizira manifestaciju Noć knjige. S posebnim veseljem predstavljaju ovogodišnji program koji realiziraju s ICARUS-om Hrvatska. Pozivaju se svi zainteresirani da se pridruže u proslavi, a zauzvrat možete pronaći teme i aktivnosti koji bi mogle biti korisne za sve ustanove i zanimanja.

Program, koji će se održati u Multimedijalnoj dvorani Muzeja “Croata insulanus” Grada Preloga, započet će u 18 sati. Izložbu “Priče iz arhiva” otvorit će predsjednica ICARUS-a Hrvatska, dr. sc. Vlatka Lemić. Članica ICARUS-a dr. sc. Tamara Štefanac predstavit će priručnik za razvoj publike u projektu CHEARCH, a glazbena gošća večeri je Lea Šprajc.

S obzirom na epidemiološke mjere, broj gostiju u dvorani je ograničen, a potvrda dolaska je obavezna. Prijaviti se možete putem poveznice na obrazac.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO U Piškorovcu, Domašincu i Kotoribi mještani predali 186 komada streljiva različitih kalibara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

PU međimurska

U subotu, 17. travnja, policijski službenici Policijske postaje Prelog mještanima Piškorovca, Domašinca i Kotoribe omogućili su dragovoljnu predaju oružja, streljiva i drugih minsko-eksplozivnih sredstava.

Mještani su prihvatili poziv te dragovoljno predali ukupno 186 komada streljiva različitih kalibara pištoljskog, puščanog i lovačkog streljiva. Predano oružje pohranjeno je u skladištu Policijske uprave međimurske.

Akciji su svojom prisutnošću podršku u Piškorovcu dali načelnik Općine Mala Subotica Valentino Škvorc i predsjednik ogranka UDVDR Mala Subotica Josip Halić, u Domašincu načelnik Općine Domašinec Mario Tomašek i njegov zamjenik Goran Koren te u Kotoribi načelnik Općine Kotoriba Ljubomir Grgec i predsjednik ogranka UDVDR Kotoriba Dragan Rajher.

I nadalje u radu Policijske uprave međimurske jedan od najvažnijih prioriteta je suzbijanje nezakonitog posjedovanja oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava. 

Upravo s ciljem da se građani potaknu i odluče na dragovoljnu predaju ilegalnog oružja, vrlo često na području Policijske uprave međimurske provode se preventivne akcije u sklopu nacionalne kampanje „Manje oružja, manje tragedija“.

– Zahvaljujemo građanima na odazivu preventivnim akcijama dragovoljne predaje oružja, streljiva i minsko-eksplozivnim sredstava, a sve one koji se još uvijek nisu odlučili na dragovoljnu predaju, pozivamo da bez ikakve bojazni od sankcija, dragovoljno predaju sva ubojita sredstava – poručuje policija.

Nastavite čitati