Povežite se s nama

Međimurje

S osam milijuna kuna u nastavak Aglomeracije i dogradnju Vrtića

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

Kako bi mladim obiteljima omogućili što kvalitetnije uvjete za predškolski odgoj njihove djece, u Općini Sveti Juraj na Bregu užurbano pripremaju dogradnju te proširenje Vrtića “Ringišpil“.

To ne čudi s obzirom na to da je prošle godine na njezinom području rođeno 47 beba, čime je ova općina svrstana među one s većim brojem rođenih od umrlih.
Stoga je izrađen projekt u sklopu kojeg će se adaptirati postojeći potkrovni prostori spomenutoga Dječjeg vrtića u Lopatincu, a s jugozapadne strane izvest će se dogradnja prostora za dvije nove vrtićke grupe i kuhinja. Također, u prizemlju će se uz uređenje postojeće izgraditi manja dvorana i sanitarni čvor.

– Riječ je o projektu vrijednom pet milijuna kuna i koji je spreman za kandidaturu prema EU natječaju Mjere regionalnog razvoja. Inače, s ciljem poticanja ostanka mladih obitelji u ovom našem pitoresknom kraju, iz općinskog proračuna godišnje izdvajamo 1,5 milijuna kuna za stipendiste i vrtićku djecu. Općina u akademskoj 2016./2017. godini stipendira 43-oje studenata koji, ovisno o mjestu školovanja, mjesečno primaju 300 ili 500 kuna. Sufinanciramo i boravak 162-oje mališana u vrtićima sa 600 kuna, a taj iznos je za boravak u jaslicama uvećan za 50 kuna – ističe načelnik Anđelko Nagrajsalović te napominje da općinski čelnici žele ostvariti i preduvjete za uvođenje jednosmjenske nastave u Osnovnoj školi “I. G. Kovačić”.

Podsjećamo, dogradnjom školske sportske dvorane 2014. godine omogućeno je udrugama, klubovima i svima zainteresiranima mještanima njezino korištenje tijekom cijele godine. Tako su u prosincu 2016. u dvorani održani treninzi u sklopu zimskih priprema hrvatske juniorske košarkaške reprezentacije, a Streljački klub “Zelenbor“ Brezje organizirao je Državno prvenstvo na kojem je sudjelovalo 250 natjecatelja iz čak 49 streljačkih klubova.

U sklopu Aglomeracije dosad su obavljeni radovi vrijedni više od 50 milijuna kuna

– Škola je dograđena s 2.000 četvornih metara prostora, 4 učionice, 6 svlačionica, kabinetima, malom i dvodijelnom dvoranom površine 704 kvadrata te vanjskim terenima. Vrijednost spomenutog projekta iznosila je 15 milijuna kuna, a ove godine financirana je potpuna modernizacija školske kuhinje prema HACCP standardu – govori čelnik Općine, koja je provedenim projektima u protekle četiri godine uspjela značajno poboljšati kvalitetu života mještana svih devet naselja. Pred njom su još brojni izazovi jer je, između ostaloga, pri kraju jedan od najkompleksnijih infrastrukturnih zahvata izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Čakovec. U sklopu Aglomeracije dosad su obavljeni radovi vrijedni više od 50 milijuna kuna te je istovremeno s izgradnjom sustava odvodnje provedena rekonstrukcija dotrajale vodovodne mreže naselja Lopatinec i Brezje u dužini od šest kilometara, za što je potrošeno 3,3 milijuna kuna.

– Radovima su obuhvaćena i naselja Mali Mihaljevec, Pleškovec, Vučetinec te Zasadbreg. Izvedena su 1.282 priključka na kanalizacijsku mrežu uz rekonstrukciju i sanaciju 27 kilometara prometnica. Druga faza izgradnje sustava odvodnje ostatka Zasadbrega i dijela Frkanovca spajat će na pročistač u Merhatovcu, dok će ostatak Vučetinca, dio Dragoslavca i Okrugli Vrh biti spojen na onaj u Dragoslavec Selu – pojasnio je Nagrajsalović uz napomenu da je za mještane priključak na sustav odvodnje otpadnih voda besplatan.

Štede na rasvjeti

Općinska vlast se potvrdila kao dobar partner i pregovarač s projektantima, resornim ministarstvima, europskim fondovima i tvrtkama, od kojih su neke ove godine imale pune ruke posla s modernizacijom javne rasvjete. – Početkom 2017. dovršena je rekonstrukcija javne rasvjete u naselju Okrugli Vrh, čime je okončan još jedan višegodišnji projekt. Trenutno je na području Općine instalirano 550 svjetiljki, a planira se zamjena onih koje nisu u skladu s ekološkim i energetski učinkovitim standardima. Uz zamjenu postojećih rasvjetnih tijela planira se i dopuna javne rasvjete. Trošak investicije iznosi oko 510 tisuća kuna i godišnje će zajednica profitirati 115.000 kuna zahvaljujući uštedi na potrošnji električne energije – ističe Nagrajsalović, koji je ujedno predsjednik Općinske i potpredsjednik Županijske organizacije SDP-a. Nakon dva uspješna mandata, Socijaldemokratska partija ga po treći put kandidira za čelnu funkciju u Općini.

– Na predstojeće lokalne izbore izlazimo u koaliciji s Hrvatskom strankom umirovljenika, Hrvatskom seljačkom strankom i Međimurskim demokratskim savezom. U proteklom razdoblju osam vijećnika iz spomenutih stranaka su dobro surađivali s kolegicama i kolegama u Vijeću. Dosta odluka doneseno je jednoglasno, bez ružnih riječi i velikih trzavica pri raspravama, što se povoljno odrazilo na razvoj Općine – veli Nagrajsalović. Ostane li tako kao u zadnje četiri godine, žitelji ovoga kraja ubrzo će dočekati i potpunu sanaciju klizišta na općinskom groblju u Pleškovcu. Naime, za zaustavljanje daljnjega klizanja terena s posljedičnim oštećivanjem grobnih mjesta pripremljen je projekt vrijedan 250 tisuća kuna. 

– U planu je i postavljanje optičke mreže u svim naseljima, što će osigurati veliki protok podataka u telekomunikacijske svrhe. Svi korisnici moći će neovisno izabrati davatelja usluga interneta, telefonije ili televizije – kaže čelni čovjek općine u kojoj uvijek ima dobrih vijesti za rekreativce i aktivne sportaše svih uzrasta.

Europski novac

Upravo zbog njih su izrađeni glavni projekti za sportsko-rekreacijske centre u Zasadbregu i Vučetincu te ishođene građevinske dozvole. 
– Postojeći objekt NK Zasadbreg je u lošem stanju, a Nogometni klub Vučetinec djeluje u objektu kontejnerskog naselja. Izgradnjom novih prostora značajno će se poboljšati uvjeti rada spomenutih klubova. Predstoji nam dosta posla, jer ako se izborimo za sufinanciranje iz EU fondova, moguće je da iz tih izvora osiguramo novac koji će pokriti 90 posto investicije – zaključio je Nagrajsalović.

Izvor:
Foto:

Međimurje

MMČ povodom Noći muzeja pripremio virtualno otvorenje izložbe „Zrinski i čakovečki Stari grad“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Noć muzeja, koja se u koordinaciji Hrvatskoga muzejskog društva organizira 16. put zaredom, zbog okolnosti izazvanih koronavirusom ove se godine u većini hrvatskih muzeja održava u digitalnom obliku. Muzej Međimurja Čakovec za ovogodišnju je manifestaciju pripremio virtualno otvorenje izložbe „Zrinski i čakovečki Stari grad“.

– U petak, 29. siječnja, u 17 sati na Facebook stranici Muzeja Međimurja Čakovec našoj ćemo publici prikazati video sa snimkama nastanka izložbe, raspored i detalje postava izložbe, prezentaciju IT opreme na izložbi te popratna objašnjenja kustosica izložbe povodom virtualnog otvorenja – rekli su iz čakovečkog Muzeja.

Izložbeni koncept elaborira život obitelji Zrinski putem političkih i vojnih tema te tema iz svakodnevnoga života poput djetinjstva i obrazovanja, prehrane i blagovanja, mode i odijevanja, položaja žena, književnoga stvaralaštva i slično.

Za potrebe izložbe od Hrvatskoga povijesnog muzeja posuđeni su primjerci hladnoga i vatrenog oružja iz razdoblja 16. i 17. stoljeća, kao što su puške, kubure, mačevi i samostrel.

U sklopu izložbe dostupne su hologramske naočale i tableti s posebno osmišljenom aplikacijom pomoću koje posjetitelji mogu kreirati izgled čakovečkoga Starog grada prema originalnom tlocrtnom predlošku iz 17. stoljeća.

Hologramska projekcija omogućuje realističnu 3D projekciju u prostoru, kao i interakciju s projekcijom.

Aplikacije su izrađene u suradnji s Međimurskim veleučilištem, partnerom na projektu „Living Castles“. Za potrebe izložbe sašivene su i replike povijesnih kostima grofa Nikole VII. Zrinskog i njegove žene, grofice Sofije Löbl.

Bez obzira na virtualno otvorenje izložbe, u planu je tijekom proljeća, kada situacija s koronavirusom prijeđe u status mirovanja, održati i realno otvorenje s uzvanicima i projektnim partnerima.

Za Noć muzeja masovne posjete nisu moguće, no već od idućeg dana izložbu možete pogledati pojedinačno ili u manjem broju u radno vrijeme Muzeja, od ponedjeljka do petka od 7 do 15 sati te subotom i nedjeljom od 10 do 14 sati.

Nastavite čitati

Međimurje

Petak u Međimurju uz 36 novih slučajeva zaraze koronom, i dalje se smanjuje broj hospitaliziranih

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirano je 137 osoba, od čega je evidentirano 35 pozitivnih slučajeva na COVID-19 u Međimurskoj županiji, priopćio je 22. siječnja županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata oporavilo se 26 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 315.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 36.527 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Na temelju kliničke slike (bez testiranja) epidemiološkim izvidima dijagnosticiran je 1 pozitivan slučaj.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno je hospitalizirano 60 pacijenata pozitivnih na COVID-19, od toga je njih 4 hospitalizirano unutar 24 sata, dok je otpušteno 5 pacijenata.

Na invazivnoj respiraciji nalazi se 1 COVID pozitivan pacijent. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

U funkciji je pozivni centar Doma zdravlja za prijavu zainteresiranih za cijepljenje protiv COVID-a 19 na broju 040/372-350, na kojem se mogu dobiti sve potrebne informacije i predbilježiti na listu za cijepljenje.

Najava testiranja može se izvršiti na broju 040/386-841 ili putem e-mail adrese [email protected]

Pozivni centar Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije vezan uz COVID-19 je na broju 040/386-835.

Pozivni centar primarne zdravstvene zaštite je na broju 040/372-372.

Nastavite čitati