Povežite se s nama

Međimurje

S osam milijuna kuna u nastavak Aglomeracije i dogradnju Vrtića

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

Kako bi mladim obiteljima omogućili što kvalitetnije uvjete za predškolski odgoj njihove djece, u Općini Sveti Juraj na Bregu užurbano pripremaju dogradnju te proširenje Vrtića “Ringišpil“.

To ne čudi s obzirom na to da je prošle godine na njezinom području rođeno 47 beba, čime je ova općina svrstana među one s većim brojem rođenih od umrlih.
Stoga je izrađen projekt u sklopu kojeg će se adaptirati postojeći potkrovni prostori spomenutoga Dječjeg vrtića u Lopatincu, a s jugozapadne strane izvest će se dogradnja prostora za dvije nove vrtićke grupe i kuhinja. Također, u prizemlju će se uz uređenje postojeće izgraditi manja dvorana i sanitarni čvor.

– Riječ je o projektu vrijednom pet milijuna kuna i koji je spreman za kandidaturu prema EU natječaju Mjere regionalnog razvoja. Inače, s ciljem poticanja ostanka mladih obitelji u ovom našem pitoresknom kraju, iz općinskog proračuna godišnje izdvajamo 1,5 milijuna kuna za stipendiste i vrtićku djecu. Općina u akademskoj 2016./2017. godini stipendira 43-oje studenata koji, ovisno o mjestu školovanja, mjesečno primaju 300 ili 500 kuna. Sufinanciramo i boravak 162-oje mališana u vrtićima sa 600 kuna, a taj iznos je za boravak u jaslicama uvećan za 50 kuna – ističe načelnik Anđelko Nagrajsalović te napominje da općinski čelnici žele ostvariti i preduvjete za uvođenje jednosmjenske nastave u Osnovnoj školi “I. G. Kovačić”.

Podsjećamo, dogradnjom školske sportske dvorane 2014. godine omogućeno je udrugama, klubovima i svima zainteresiranima mještanima njezino korištenje tijekom cijele godine. Tako su u prosincu 2016. u dvorani održani treninzi u sklopu zimskih priprema hrvatske juniorske košarkaške reprezentacije, a Streljački klub “Zelenbor“ Brezje organizirao je Državno prvenstvo na kojem je sudjelovalo 250 natjecatelja iz čak 49 streljačkih klubova.

U sklopu Aglomeracije dosad su obavljeni radovi vrijedni više od 50 milijuna kuna

– Škola je dograđena s 2.000 četvornih metara prostora, 4 učionice, 6 svlačionica, kabinetima, malom i dvodijelnom dvoranom površine 704 kvadrata te vanjskim terenima. Vrijednost spomenutog projekta iznosila je 15 milijuna kuna, a ove godine financirana je potpuna modernizacija školske kuhinje prema HACCP standardu – govori čelnik Općine, koja je provedenim projektima u protekle četiri godine uspjela značajno poboljšati kvalitetu života mještana svih devet naselja. Pred njom su još brojni izazovi jer je, između ostaloga, pri kraju jedan od najkompleksnijih infrastrukturnih zahvata izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Čakovec. U sklopu Aglomeracije dosad su obavljeni radovi vrijedni više od 50 milijuna kuna te je istovremeno s izgradnjom sustava odvodnje provedena rekonstrukcija dotrajale vodovodne mreže naselja Lopatinec i Brezje u dužini od šest kilometara, za što je potrošeno 3,3 milijuna kuna.

– Radovima su obuhvaćena i naselja Mali Mihaljevec, Pleškovec, Vučetinec te Zasadbreg. Izvedena su 1.282 priključka na kanalizacijsku mrežu uz rekonstrukciju i sanaciju 27 kilometara prometnica. Druga faza izgradnje sustava odvodnje ostatka Zasadbrega i dijela Frkanovca spajat će na pročistač u Merhatovcu, dok će ostatak Vučetinca, dio Dragoslavca i Okrugli Vrh biti spojen na onaj u Dragoslavec Selu – pojasnio je Nagrajsalović uz napomenu da je za mještane priključak na sustav odvodnje otpadnih voda besplatan.

Štede na rasvjeti

Općinska vlast se potvrdila kao dobar partner i pregovarač s projektantima, resornim ministarstvima, europskim fondovima i tvrtkama, od kojih su neke ove godine imale pune ruke posla s modernizacijom javne rasvjete. – Početkom 2017. dovršena je rekonstrukcija javne rasvjete u naselju Okrugli Vrh, čime je okončan još jedan višegodišnji projekt. Trenutno je na području Općine instalirano 550 svjetiljki, a planira se zamjena onih koje nisu u skladu s ekološkim i energetski učinkovitim standardima. Uz zamjenu postojećih rasvjetnih tijela planira se i dopuna javne rasvjete. Trošak investicije iznosi oko 510 tisuća kuna i godišnje će zajednica profitirati 115.000 kuna zahvaljujući uštedi na potrošnji električne energije – ističe Nagrajsalović, koji je ujedno predsjednik Općinske i potpredsjednik Županijske organizacije SDP-a. Nakon dva uspješna mandata, Socijaldemokratska partija ga po treći put kandidira za čelnu funkciju u Općini.

– Na predstojeće lokalne izbore izlazimo u koaliciji s Hrvatskom strankom umirovljenika, Hrvatskom seljačkom strankom i Međimurskim demokratskim savezom. U proteklom razdoblju osam vijećnika iz spomenutih stranaka su dobro surađivali s kolegicama i kolegama u Vijeću. Dosta odluka doneseno je jednoglasno, bez ružnih riječi i velikih trzavica pri raspravama, što se povoljno odrazilo na razvoj Općine – veli Nagrajsalović. Ostane li tako kao u zadnje četiri godine, žitelji ovoga kraja ubrzo će dočekati i potpunu sanaciju klizišta na općinskom groblju u Pleškovcu. Naime, za zaustavljanje daljnjega klizanja terena s posljedičnim oštećivanjem grobnih mjesta pripremljen je projekt vrijedan 250 tisuća kuna. 

– U planu je i postavljanje optičke mreže u svim naseljima, što će osigurati veliki protok podataka u telekomunikacijske svrhe. Svi korisnici moći će neovisno izabrati davatelja usluga interneta, telefonije ili televizije – kaže čelni čovjek općine u kojoj uvijek ima dobrih vijesti za rekreativce i aktivne sportaše svih uzrasta.

Europski novac

Upravo zbog njih su izrađeni glavni projekti za sportsko-rekreacijske centre u Zasadbregu i Vučetincu te ishođene građevinske dozvole. 
– Postojeći objekt NK Zasadbreg je u lošem stanju, a Nogometni klub Vučetinec djeluje u objektu kontejnerskog naselja. Izgradnjom novih prostora značajno će se poboljšati uvjeti rada spomenutih klubova. Predstoji nam dosta posla, jer ako se izborimo za sufinanciranje iz EU fondova, moguće je da iz tih izvora osiguramo novac koji će pokriti 90 posto investicije – zaključio je Nagrajsalović.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Policijske kamere u Međimurju su čudo tehnike, prepoznaju i neregistrirana vozila

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Na području Međimurske županije u cilju povećanja prometne sigurnosti postavljeno je ukupno 19 kućišta u koja se mogu instalirati uređaji za mjerenje brzine kretanja vozila (GATSO RT4), objavila je PU međimurska.

Policijska uprava međimurska trenutno raspolaže s četiri kamere, koje se prema sigurnosnoj procjeni sele iz jedne lokacije na drugu, dok prazna kućišta imaju preventivnu funkciju.

– Radi se o iznimno preciznim uređajima (kamerama) koji mogu istodobno mjeriti brzinu kretanja 32 vozila u istom kadru, danju ili noću, te u uvjetima smanjene vidljivosti. Osim nadzora brzine, kamere detektiraju i druge prekršaje poput nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisnog korištenja mobitela i drugih prekršaja. Nadogradnjom sustava, kamere sada imaju mogućnost automatskog prepoznavanja neregistriranih vozila, odnosno vozila kojima je isteklo važenje prometne dozvole za više od 15 dana, neovisno o brzini njegovog kretanja – objavila je policija.

Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama motorna i priključna vozila smiju sudjelovati u prometu na cesti ako su registrirana te ako imaju važeću prometnu dozvolu. Za vozače koji upravljaju motornim ili priključnim vozilom koje nije registrirano ili kojem je isteklo važenje prometne dozvole za više od 15 dana propisana je novčana kazna od 2000 kuna.

Nadalje, vlasnik vozila dužan je odjaviti vozilo ukoliko ne izvrši produženje važenja prometne dozvole u roku od 15 dana od dana isteka. Za vozila kojima je isteklo važenje prometne dozvole više od 12 mjeseci, rješenjem nadležnog tijela ukinut će se registarske pločice, dok je za počinitelja tog prekršaja propisana novčana kazna od 700 kuna.

Lokacije na kojima su postavljena kućišta za kamere na području Međimurske županije su u:

 • Nedelišću – ulicama Vladimira Nazora i Varaždinska,
 • Gornjem Hrašćanu – Čakovečkoj ulici,
 • Pušćinama – Čakovečkoj ulici,
 • Strahonincu – Dravskoj ulici (Poleve),
 • Kuršancu – Glavnoj ulici,
 • Savskoj Vesi – Ulici Josipa Bajkovca,
 • Prelogu – ulicama Zrinskih i Čakovečkoj,
 • Donjem Kraljevcu – Kolodvorskoj ulici,
 • Maloj Subotici – Glavnoj ulici,
 • Čakovcu – ulicama Zrinsko-Frankopanskoj i Južnoj obilaznici,
 • Šenkovcu – Ulici Maršala Tita,
 • Brezju (cesta za Lopatinec),
 • Štrukovcu (cesta za Mursko Središće),
 • Murskom Središću – ulicama Josipa Broza Tita i Martinskoj.

Nastavite čitati

Međimurje

Početak tjedna u Međimurju uz četiri nova slučaja zaraze koronavirusom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata PCR testiranjem nema evidentiranih pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, priopćio je 27. rujna županijski Stožer civilne zaštite.

Tijekom vikenda brzim antigenskim testovima testirano je 438 osoba te su evidentirana 4 pozitivna nalaza, što je 0,9% od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavilo se 16 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 135.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 19 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata hospitaliziran je 1 pacijent, otpušten je 1 pacijent, nema pacijenata na respiraciji te nema preminulih osoba.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje