Povežite se s nama

Međimurje

S osam milijuna kuna u nastavak Aglomeracije i dogradnju Vrtića

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

Kako bi mladim obiteljima omogućili što kvalitetnije uvjete za predškolski odgoj njihove djece, u Općini Sveti Juraj na Bregu užurbano pripremaju dogradnju te proširenje Vrtića “Ringišpil“.

To ne čudi s obzirom na to da je prošle godine na njezinom području rođeno 47 beba, čime je ova općina svrstana među one s većim brojem rođenih od umrlih.
Stoga je izrađen projekt u sklopu kojeg će se adaptirati postojeći potkrovni prostori spomenutoga Dječjeg vrtića u Lopatincu, a s jugozapadne strane izvest će se dogradnja prostora za dvije nove vrtićke grupe i kuhinja. Također, u prizemlju će se uz uređenje postojeće izgraditi manja dvorana i sanitarni čvor.

– Riječ je o projektu vrijednom pet milijuna kuna i koji je spreman za kandidaturu prema EU natječaju Mjere regionalnog razvoja. Inače, s ciljem poticanja ostanka mladih obitelji u ovom našem pitoresknom kraju, iz općinskog proračuna godišnje izdvajamo 1,5 milijuna kuna za stipendiste i vrtićku djecu. Općina u akademskoj 2016./2017. godini stipendira 43-oje studenata koji, ovisno o mjestu školovanja, mjesečno primaju 300 ili 500 kuna. Sufinanciramo i boravak 162-oje mališana u vrtićima sa 600 kuna, a taj iznos je za boravak u jaslicama uvećan za 50 kuna – ističe načelnik Anđelko Nagrajsalović te napominje da općinski čelnici žele ostvariti i preduvjete za uvođenje jednosmjenske nastave u Osnovnoj školi “I. G. Kovačić”.

Podsjećamo, dogradnjom školske sportske dvorane 2014. godine omogućeno je udrugama, klubovima i svima zainteresiranima mještanima njezino korištenje tijekom cijele godine. Tako su u prosincu 2016. u dvorani održani treninzi u sklopu zimskih priprema hrvatske juniorske košarkaške reprezentacije, a Streljački klub “Zelenbor“ Brezje organizirao je Državno prvenstvo na kojem je sudjelovalo 250 natjecatelja iz čak 49 streljačkih klubova.

U sklopu Aglomeracije dosad su obavljeni radovi vrijedni više od 50 milijuna kuna

– Škola je dograđena s 2.000 četvornih metara prostora, 4 učionice, 6 svlačionica, kabinetima, malom i dvodijelnom dvoranom površine 704 kvadrata te vanjskim terenima. Vrijednost spomenutog projekta iznosila je 15 milijuna kuna, a ove godine financirana je potpuna modernizacija školske kuhinje prema HACCP standardu – govori čelnik Općine, koja je provedenim projektima u protekle četiri godine uspjela značajno poboljšati kvalitetu života mještana svih devet naselja. Pred njom su još brojni izazovi jer je, između ostaloga, pri kraju jedan od najkompleksnijih infrastrukturnih zahvata izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Čakovec. U sklopu Aglomeracije dosad su obavljeni radovi vrijedni više od 50 milijuna kuna te je istovremeno s izgradnjom sustava odvodnje provedena rekonstrukcija dotrajale vodovodne mreže naselja Lopatinec i Brezje u dužini od šest kilometara, za što je potrošeno 3,3 milijuna kuna.

– Radovima su obuhvaćena i naselja Mali Mihaljevec, Pleškovec, Vučetinec te Zasadbreg. Izvedena su 1.282 priključka na kanalizacijsku mrežu uz rekonstrukciju i sanaciju 27 kilometara prometnica. Druga faza izgradnje sustava odvodnje ostatka Zasadbrega i dijela Frkanovca spajat će na pročistač u Merhatovcu, dok će ostatak Vučetinca, dio Dragoslavca i Okrugli Vrh biti spojen na onaj u Dragoslavec Selu – pojasnio je Nagrajsalović uz napomenu da je za mještane priključak na sustav odvodnje otpadnih voda besplatan.

Štede na rasvjeti

Općinska vlast se potvrdila kao dobar partner i pregovarač s projektantima, resornim ministarstvima, europskim fondovima i tvrtkama, od kojih su neke ove godine imale pune ruke posla s modernizacijom javne rasvjete. – Početkom 2017. dovršena je rekonstrukcija javne rasvjete u naselju Okrugli Vrh, čime je okončan još jedan višegodišnji projekt. Trenutno je na području Općine instalirano 550 svjetiljki, a planira se zamjena onih koje nisu u skladu s ekološkim i energetski učinkovitim standardima. Uz zamjenu postojećih rasvjetnih tijela planira se i dopuna javne rasvjete. Trošak investicije iznosi oko 510 tisuća kuna i godišnje će zajednica profitirati 115.000 kuna zahvaljujući uštedi na potrošnji električne energije – ističe Nagrajsalović, koji je ujedno predsjednik Općinske i potpredsjednik Županijske organizacije SDP-a. Nakon dva uspješna mandata, Socijaldemokratska partija ga po treći put kandidira za čelnu funkciju u Općini.

– Na predstojeće lokalne izbore izlazimo u koaliciji s Hrvatskom strankom umirovljenika, Hrvatskom seljačkom strankom i Međimurskim demokratskim savezom. U proteklom razdoblju osam vijećnika iz spomenutih stranaka su dobro surađivali s kolegicama i kolegama u Vijeću. Dosta odluka doneseno je jednoglasno, bez ružnih riječi i velikih trzavica pri raspravama, što se povoljno odrazilo na razvoj Općine – veli Nagrajsalović. Ostane li tako kao u zadnje četiri godine, žitelji ovoga kraja ubrzo će dočekati i potpunu sanaciju klizišta na općinskom groblju u Pleškovcu. Naime, za zaustavljanje daljnjega klizanja terena s posljedičnim oštećivanjem grobnih mjesta pripremljen je projekt vrijedan 250 tisuća kuna. 

– U planu je i postavljanje optičke mreže u svim naseljima, što će osigurati veliki protok podataka u telekomunikacijske svrhe. Svi korisnici moći će neovisno izabrati davatelja usluga interneta, telefonije ili televizije – kaže čelni čovjek općine u kojoj uvijek ima dobrih vijesti za rekreativce i aktivne sportaše svih uzrasta.

Europski novac

Upravo zbog njih su izrađeni glavni projekti za sportsko-rekreacijske centre u Zasadbregu i Vučetincu te ishođene građevinske dozvole. 
– Postojeći objekt NK Zasadbreg je u lošem stanju, a Nogometni klub Vučetinec djeluje u objektu kontejnerskog naselja. Izgradnjom novih prostora značajno će se poboljšati uvjeti rada spomenutih klubova. Predstoji nam dosta posla, jer ako se izborimo za sufinanciranje iz EU fondova, moguće je da iz tih izvora osiguramo novac koji će pokriti 90 posto investicije – zaključio je Nagrajsalović.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Objavljen poziv projekta „Zaželi-pomoć je tu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na temelju Odluke o financiranju Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda plus, Programa Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027., Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Zaželi – prevencija institucionalizacije“, Grad Mursko Središće u sklopu projekta „Zaželi-pomoć je tu“ objavilo je trajni javni poziv.

Poziv se odnosi za iskaz interesa za korištenje usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom u sklopu projekta „Zaželi – pomoć je tu“.

Cilj projekta

Projekt će doprinijeti prevenciji institucionalizacije i povećanju socijalne uključenosti ranjivih skupina na području Grada Murskog Središća, Općine Selnica i Općine Mala Subotica pružanjem usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom.

Ostale informacije nađite OVDJE.

Nastavite čitati

Međimurje

Zimska škola informatike u Čakovcu okupila najbolje mlade informatičare iz cijele države

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Čakovcu se treću godinu zaredom održava Zimska škola informatike, u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara uz suradnju s Mladim informatičkim stručnjacima (MIS) i Međimurskim informatičkim klubom (MIK).

Međimurje je već treći puta domaćin ovog edukativnog programa koji okuplja najbolje mlade informatičare iz cijele zemlje, zahvaljujući ulaganjima Međimurske županije u obrazovanje te podršci udrugama koje promiču informatiku kao iznimno važno područje te educiraju mlade.

Na otvorenju u Graditeljskoj školi Čakovec je istaknuto da je 29. Zimska škole informatike u Čakovcu okupila stotinjak mladih informatičara i IT stručnjaka te da je riječ o organizaciji od velikog značaja za Međimursku županiju kao regiju koja prednjači i po inicijativama za razvoj informatičkog obrazovanja mladih u našoj zemlji.

Na svečanosti otvorenja u Graditeljskoj školi, župan Matija Posavec je naglasio da su sadržaji, poput ovog edukativnog programa, od iznimne važnosti u svjetlu razvojnog zamaha u području suvremenih, digitalnih tehnologija, kojem svjedočimo: „Drago mi je da vam ponovo mogu poželjeti dobrodošlicu u Međimurje i uspješno provođenje ovog edukativnog programa u području obrazovanja koje postaje najvažnijim. Živimo u vremenu u kojem je od presudne važnosti biti informatički pismen. Zato mi je iznimno drago što Međimurje prednjači po snazi naših udruga i centara izvrsnosti i u tom području.“

U radu Zimske škole informatike, do 24. veljače, sudjelovat će 30-ak stručnjaka iz cijele Hrvatske kojima su se pridružili članovi Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije. Voditelji Zimske škole su Alenka Dogan Capan, iz Hrvatskog saveza informatičara, i Dejan Drabić, potpredsjednik Hrvatskog saveza informatičara, te predsjednik udruge Mladi informatički stručnjaci i voditelj Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije.

Ova edukativna manifestacija okuplja najbolje mlade informatičare iz cijele države, uključujući osnovnoškolce i srednjoškolce, stvarajući platformu na kojoj talentirana mladež razmjenjuje znanje, stvara mreže i nadograđuje informatičke vještine. Sudionici će imati priliku prisustvovati kvalitetnim radionicama koje će ih pripremiti za izazove na najzahtjevnijim informatičkim natjecanjima, posebice iz područja računalnih algoritama. Fokus će biti na raznim područjima informatike, posebice na programiranju te će sudionici imati priliku sudjelovati u raznovrsnim radionicama, uključujući računalne Algoritme, Logo napredni, Python, C/C++/STL, 3D modeliranje i ispis, Lego robotika, Scratch Lego, te mnoge druge. Također, organizirat će se posebna radionica namijenjena nastavnicima informatike, kako bi im se dala prilika za unaprjeđenje znanja i vještina.

Otvorenju su prisustvovali i Ljerka Cividini, gradonačelnica grada Čakovca, odakle je Zimskoj školi također pružena podrška, zatim državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić, Krešimir Malnar, tajnik Hrvatskog saveza informatičara, Marina Klačmer Čalopa, dekanica Fakulteta organizacije i informatike Varaždin, te brojni drugi uzvanici kojima je dobrodošlicu poželio i ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec.

Svečanost otvorenja glazbenim nastupom su uljepšali učenici III. osnovne škole Čakovec Laura, Noa i Luka.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje