Povežite se s nama

Međimurje

Sa 7.664 članova Autoklub Varaždin vodeći u Hrvatskoj

Objavljeno:

- dana

OTKRIVAMO

Autoklub Varaždin jedan je od najuspješnijih i nauređenijih klubova u Hrvatskoj. Zasluge za to pripadaju Slavku Tušeku, aktualnom predsjedniku HAK-a, koji je tajnik Autokluba Varaždin bio pune 33 godine.

S obzirom na to da je još u siječnju Tušek zatražio razriješenje zbog odlaska u mirovinu, morao je biti izabran novi tajnik. Članovi Upravnog odbora na sjednici održanoj u siječnju su, na prijedlog predsjednika HAK-a Tušeka, taj posao odlučili povjeriti ženi: njegovoj dugogodišnjoj suradnici Anici Puškadija. Ona je izabrana za tajnicu Autokluba Varaždin na mandat od četiri godine.

– Preda mnom je velika obveza i odgovornost, s obzirom na to da zasluge za to gdje je danas Autoklub Varaždin pripadaju dugogodišnjem tajniku Slavku Tušeku. Istovremeno, nova funkcija za mene je veliki izazov, a to što sam preuzela jak klub na zdravim temeljima dodatni je vjetar u leđa. Nastojat ću svim snagama zadržati taj status i stabilno poslovanje s pozitivnim rezultatima. To će biti glavni temelj mog rada – najavila je Puškadija.

Poslovi i zadaće

Autoklub Varaždin treći je klub u Hrvatskoj po broju članova. Prema postotku na broj vozila u Gradu Varaždinu i ukupnom broju redovnih tehničkih pregleda osobnih vozila, a u odnosu na ukupan broj članova s plaćenom članarinom, vodeći je klub u Republici Hrvatskoj.

 

Besplatna demontaža, montaža i balansiranje guma odlično su prihvaćeni

– Trenutno imamo 7.664 člana i moj je zadatak u sljedeće četiri godine taj broj još povećati. Zadovoljstvo mi je istaknuti da u Autoklubu Varaždin iz godine u godinu bilježimo porast broja članova. Trend povećanja broja članova možemo pripisati novoj pogodnosti koju smo uveli prošle godine: besplatna demontaža, montaža i balansiranje guma za naše članove. Ova pogodnost je odlično prihvaćena među članovima Autokluba Varaždin – istaknula je Puškadija. U Autoklubu Varaždin trenutno je zaposlen 31 djelatnik, a prosječna neto plaća iznosi 7200 kuna. Puškadija ističe da se osobni dohoci isplaćuju redovito, kao i svi doprinosi. 

– Osobni dohoci jesu iznad državnog prosjeka, ali ako se uzme kvalifikacijski nivo, onda i nisu previsoki – istaknula je Puškadija, koja visoku razinu stručnosti i profesionalnosti u svim segmentima poslovanja Autokluba Varaždin namjerava zadržati i dalje.

– Autoklub Varaždin ima u vlasništvu Agenciju za zastupanje u osiguranju AK Policu d.o.o. i trgovačko društvo Auto Varaždin d.o.o. u većinskom vlasništvu, te široku paletu djelatnosti. Tržišno smo orijentirani, pa tako u gospodarske djelatnosti ulazi Autoškola, tehničke te ostale usluge održavanja motornih vozila, otklanjanje kvarova, preventivna dijagnostika, antikorozivna zaštita vozila, automehaničarske i limarske usluge, usluge lakiranja te vulkanizerske usluge. Jedini u Varaždinskoj županiji imamo ispitno mjesto za održavanje ispita iz upravljanja vozilom i polaganja ispita za prometne propise. Od neprofitnih djelatnosti kojima se bavimo su članstvo, pomoć na cesti članovima HAK-a te carinsko poslovanje, a tu su i poslovi javnih ovlasti, touring poslovanje i Stanica za tehnički pregled vozila – pojasnila je Puškadija.

Autoklub Varaždin i u idućem će razdoblju nastaviti provoditi sve aktivnosti predviđene programom rada.  U studenome svake godine u Stanici za tehnički pregled provodi se akcija Dani tehničke ispravnosti vozila, a u travnju Dani tehničke ispravnosti mopeda i motocikala, te preventivno i edukativno djelovanje za sve sudionike u prometu, poglavito djece i mladeži, s ciljem podizanja višeg stupnja sigurnosti u prometu.

– Provođenje ovakvih akcija izuzetno je važno, jer djeca i mladi putem njih uče kako se treba pravilno ponašati u prometu. Rezultat provođenja ovakvih akcija je pad broja stradale djece u prometu. Jer, sačuvati barem jedan život pravo je bogatstvo – istaknula je Puškadija.

Od akcija koje tradicionalno svake godine provode su preventivno-edukativna akcija “Sigurno u školu” s HAK-om.
– Riječ je o akciji povodom početka nove školske godine. Njome se želi senzibilizirati javnost, posebice vozače motornih vozila, da dodatno pripaze u prometu početkom rujna, kad se na prometnicama pojavljuje veći broj djece zbog početka škole. Veliki broj tih novih sudionika u prometu prvi put se samostalno pojavljuje u prometu, što predstavlja opasnost za njih, ali i sve druge sudionike u prometu. Stoga se ovom akcijom apelira na vozače na odgovorno ponašanje, a na roditelje da pripreme djecu na sigurno kretanje od kuće do škole, te obrnuto – istaknula je Puškadija.

Hrabro dalje

Uz nastavljanje edukativno-preventivnih akcija, Autoklub Varaždin planira nova ulaganja.
– Ukupna ulaganja u ovoj godini planirana su u iznosu od 355.000 kuna i namijenjena su za daljnju informatizaciju Autokluba Varaždin, nabavu novog vozila za Autoškolu, a već je realizirana nabava simulatora vožnje. Planiramo i nova zapošljavanja, i to instruktora u Autoškoli – navodi Puškadija.
Dinamika investicija ovisi o realizaciji i ostvarenju Financijskog plana i programa rada Autokluba Varaždin za 2016.

– Financijski plan i program rada donijela je Skupština, kao najviše tijelo upravljanja, krajem prošle godine. Prema planu i programu nivo prihoda iz redovnog poslovanja planiramo držati na prošlogodišnjoj razini, što znači da su prihodi planirani u iznosu od 11,9 milijuna kuna, a rashodi u iznosu od 11,4 milijuna kuna. Iz gradskog proračuna dosad nismo uprihodovali ni kune, što je jedinstven slučaj u Republici Hrvatskoj. Doduše, nismo ni tražili. Autoklub Varaždina sam snosi sve troškove, što jasno pokazuje da nam dobit nije na prvome mjestu i da ćemo sav višak prihoda ulagati u ostvarenje naših ciljeva – najavila je Puškadija.
 

AUTOKLUB

HAK Autoklub Varaždin nalazi se u Gospodarskoj ulici 58 u Varaždinu. Sve informacije možete dobiti na broju telefona 042/234-170 ili na www.autoklub-varazdin.hr 

31  djelatnik radi u Autoklubu Varaždin, koji je jedan od najuređenijih i najuspješnijih  u Hrvatskoj. Prosječna neto plaća iznosi 7.200 kuna 

Autoklub Varaždin nastavit će s preventivno-edukativnim akcijama, a jedna od njih je “Sigurno u školu” s HAK-om 

Izvor:
Foto:

Međimurje

Srpak: „Završit ćemo velike projekte, a potom se usmjeriti na kvalitetu života!“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na području Grada Murskoga Središća izvode se brojne projektne aktivnosti koje su vrijedni stanovnici najsjevernijega hrvatskoga grada uspjeli realizirati unatoč situaciji s pandemijom.

Kako kaže tamošnji gradonačelnik Dražen Srpak, kad je 2019. sastavljao godišnji rezime, nije ni slutio da bi nas mogla zadesiti godina poput protekle i pokazati koliko smo u nekim aspektima života zapravo bespomoćni.

– U našem smo gradu od samoga početka organizirani te smo uz pomoć volontera pružali pomoć svima koji su je trebali. Svakodnevni život se u potpunosti promijenio, tako da ljetos nije bilo manifestacija kako ne bismo nepotrebno ugrožavali živote naših sugrađana. Novac koji smo tako uštedjeli preusmjerili smo za povećanje potpora za srednjoškolce i studente te neke druge potrebe. Nakon izbijanja drugog vala epidemije također smo se prilagodili i neke društvene događaje, kao što je Advent u Gradu Rudara, simbolično obilježili.

Infrastruktura i turizam

Gospodarska zona Brezje je opremljena komunalnom infrastrukturom uz pomoć sredstava iz europskih fondova – sve su čestice prodane pa je pokrenuta procedura njezina proširenja. Završena je potpuna rekonstrukcija ulice Slatine, pri čemu je otvoren i prostor za novu stanogradnju – prodano je svih šest gradilišta. Uz pomoć europskih sredstava također je izgrađen novi, suvremeno opremljen i uređen Dječji vrtić „Maslačak“ u toj ulici. U potpunosti je adaptiran i opremljen Centar za kulturu „Rudar“ (vrijednost ukupno oko 10 milijuna kuna), pri čemu je putem projekta „Kino u gradu, grad u kinu“ postavljena oprema za prikazivanje najnovijih filmova.

Gradska uprava preseljena je u prostore stare škole

Gradska uprava preselila je u zgradu stare škole, dok su županijske i državne službe preseljene u prijašnje gradske prostore kod Centra za kulturu. Šetnica se stalno uređuje, lani je probijena staza kojom je spojena s Eko-poučnom stazom „Svetomartinska Mura“ – uslijedit će nadogradnja, odnosno uređivanje – nabraja gradonačelnik Srpak.

Osim toga, odobreno je i provođenje projekta „Energy tour“, putem kojega će se interpretirati počeci vađenja nafte i značajno proširiti i opremiti postojeći Spomen park naftaštva u Peklenici, a kupljen je i Spomen dom rudarstva, koji će se također putem „Energy toura“ opremiti inovativnim turističkim proizvodima.

– Kontinuirano se ulaže i u Etno kuću u Murskome Središću, uz pomoć koje će se zainteresiranima predstavljati život rudara. U tijeku je javna nabava za postavljanje novoga dječjeg igrališta kod te lokacije. Prije dviju godina smo kupili komunalno poduzeće Murs-ekom, čija je vrijednost trenutačno 300 posto od nekadašnje. Za kupovinu dvaju novih komunalnih vozila od EU fondova smo dobili 2,2 milijuna kuna, a potpisan je i ugovor za gradnju kompostane u vrijednosti od 4,6 milijuna kuna. Na groblju Peklenica – Križovec u potpunosti je obnovljena grobna kuća, a uređen je i okoliš groblja. Na gradskome groblju izgrađen je Zid urni te su kupljene rashladne komore, čime je nestala potreba za održavanje pogreba nedjeljom.

Etno kuća – rudarova hiža

Rekonstruirana je ulica Antuna Mihanovića. Po svim naseljima postavljena je nova LED javna rasvjeta, a sigurnost prometa podignuta je i uz pomoć izgradnje pješačko-biciklističkih staza Hlapičina – Vrhovljan te Križovec – Peklenica. Europskim je sredstvima sanirano i uređeno odlagalište otpada Hrastinka. Vlada RH donijela je i odluku o rješavanju prometovanja državnom cestom D-209 od Čakovca do Murskoga Središća, kao i kroz sam centar grada – pokrenute su aktivnosti u smjeru izgradnje novoga mosta i obilaznice.

Na području Grada uređeni su i obnovljeni svi društveni domovi te vjerski objekti. Obnovljene su skele u Murskome Središću i Križovcu, a sagrađen je i novi ribički dom. Na korištenje su dane nove sportske prostorije kod NK-a „Rudar“. Kupljeno je zemljište te su pokrenute aktivnosti oko gradnje planinarskoga doma – neke su od točaka koje ističe Srpak. Dodajmo tomu da je povećano financiranje za sportske, kulturne i tehničke udruge na području Grada, s obzirom na činjenicu da one postižu odlične rezultate radeći na promociji.

Za staro i mlado

– Osnovano je Društvo „Naša djeca“, a Mursko Središće je dobilo i titulu „Grada – prijatelja djece“. Provodimo niz demografskih mjera za djecu, mlade, umirovljenike i mlade obitelji, koje uključuju novčane naknade za novorođenčad, besplatne bilježnice, slikovnice i udžbenike, kao i tople obroke, jednokratne pomoći srednjoškolcima i studentima, bonove za umirovljenike, sufinanciranje dječjeg vrtića, poticaje za obnovu starih kuća i kupnju prve nekretnine… Odobren je projekt PRŠI za rješenje pitanja širokopojasnog interneta. Provodi se projekt „Svi u vrtić“ za produljeni boravak djece u vrtićima, kao i brojni drugi – dodaje gradonačelnik.

Što se tiče planova za budućnost, i oni su pozamašni – osim što je u planu završetak Aglomeracije i popratnih radova poput sanacija ulica, prioritet će na području Grada imati već spomenuti projekt PRŠI i dobar mobilni signal za sve građane (kao preduvjeta modernog života), podizanje sigurnosti na prometnicama (izgradnjom pješačko-biciklističkih staza, postavljanjem uspornika, izgradnjom rotora u ulici Marka Kovača, rekonstrukcijom raskršća u centru grada…), turistički i sportski sadržaji koje smo već spomenuli, uređenje ulica i pročelja zgrada, zdravstveni sadržaji, povećano socijalno financiranje i drugi.

– Teče trinaesta godina otkako sam na dužnosti u Gradu, od čega tijekom dvaju mandata obnašam funkciju gradonačelnika. Trebat će nam još barem jedan mandat da bismo priču oko projekata zaokružili i završili veliki projekt Aglomeracije i obnove cesta, realizirali projekt širokopojasnog interneta, završili sportske objekte, stavili u funkciju turističke sadržaje…

Nakon završetka svega pobrojenog možemo se maksimalno usmjeriti na povećanje kvalitete života. Zahvaljujem građanima na dosadašnjem povjerenju, svim oboljelima želim brzo ozdravljenje i da pandemija što brže prođe, a građani će odlučiti hoće li mi na temelju dosadašnjeg rada dati priliku da im i dalje služim – zaključuje gradonačelnik Murskoga Središća Dražen Srpak.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Udruga Biovrt: educirali učenike čak 12 škola o zdravom načinu života, očuvanju prirode, bioraznolikosti, održivu razvoju…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Piše: Silvija Kolar-Fodor, predsjednica Udruge “Biovrt – u skladu s prirodom” i voditeljica projekta

Naslovna fotografija: PŠ Novo Selo Rok

Udruga Biovrt nastavlja educirati i inspirirati o životu u skladu s prirodom.

Upravo završavamo projekt “Zajedno gradimo održivu budućnost” koji traje od 1. ožujka 2019. do 28. veljače 2021. i provodi ga Udruga “Biovrt – u skladu s prirodom” kao nositelj u partnerstvu s I. osnovnom školom Čakovec i Područnom školom Novo Selo Rok te Osnovnom školom Gornji Mihaljevec. Projekt financijski podržavaju Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske u okviru Švicarsko-hrvatskoga programa suradnje te Grad Čakovec, Međimurska županija i Udruga Biovrt.

U projekt smo uz dvije partnerske škole uključili i deset suradničkih škola: OŠ Prelog, II. OŠ Čakovec, OŠ Nedelišće – PŠ Dunjkovec, OŠ Selnica – PŠ Zebanec, OŠ Štrigova – PŠ Železna Gora, OŠ Orehovica, OŠ Kotoriba, OŠ Donji Kraljevec, OŠ Sv. Martin na Muri i OŠ Vratišinec.

Edukativne aktivnosti

U sklopu projekta proveli smo efikasne aktivnosti jačanja kapaciteta za deset osnovnih škola, motivirali ih za provedbu edukativnih programa, educirali učenike 12 osnovnih škola o zdravom načinu života, očuvanju prirode, bioraznolikosti i održivom razvoju uz različite aktivnosti…

Putem volonterskih akcija dopunili smo edukativne sadržaje u okolišu partnerskih škola – posadili smo neobične voćne vrste, postavili kućice, pojilice i hranilice za ptice, koš za smeće, spremnike za reciklažu i klupice. U deset suradničkih škola smo uz 20 volonterskih akcija s učenicima, školskim osobljem i obiteljima učenika postavili deset hotela za kukce, posadili deset začinsko-ljekovito-cvjetnih te bobičastih gredica i dodatno opremili partnerske škole za provođenje edukativnih aktivnosti.

Hotel za kukce

Educirali smo učenike 12 osnovnih škola o zdravom načinu života, očuvanju prirode, bioraznolikosti i održivom razvoju uz različite aktivnosti. U PŠ Novo Selo Rok tijekom dvije godine provodili smo stalni edukativni program i educirali učenike putem više od 40 edukacija u školskom vrtu. U svim školama uključenim u projekt, uz gledanje edukativnih videa projekta, učenici su učili i o važnosti ptica u biosustavu te na koji način im svi mi možemo pomoći u opstanku. Kako bi dodatno potaknula sve učenike na aktivni doprinos očuvanju bioraznolikosti, Udruga Biovrt je svima poklonila i po paketić sjemenja uresnice (Cosmos bipinnatus). Učenici su dobili zadatak posijati ovo cvijeće idućega proljeća, kako bi cvjetne gredice pomogle u opstanku pčelama i ostalim korisnim kukcima.

Velik dio aktivnosti uspjeli smo odraditi u školama na licu mjesta, a dio smo zbog epidemioloških mjera odradili online. Tako smo za sve sudionike snimili videoposjete partnerskim školama i imanju Biovrta, a učenici su posjetili i novootvoreni centar „Med dvemi vodami“ ustanove “Međimurska priroda” uz videomaterijale.

Dijana Posedi i Silvija Kolar-Fodor iz Udruge Biovrt u Područnoj školi Zebanec Osnovne škole Selnica

Kao edukativne alate koji će trajati generacijama, kreirali smo četiri edukativna videa, edukativni plakat i završni video projekta te ih proslijedili svim osnovnim školama u Hrvatskoj. Na edukativnom plakatu „12 načina kako postati mali čuvar prirode” predstavili smo načine na koje svi vrlo jednostavno možemo čuvati prirodu i svijet oko sebe. U izradi plakata sudjelovali su učenici osnovnih škola iz Međimurja, čije smo crteže uključili u plakat.

Školama smo proslijedili i edukativne videe koje smo napravili za osnovne škole za besplatno korištenje u sklopu edukativnih aktivnosti. Pozivamo i vas da ih pogledate. Sve naše edukativne videomaterijale možete pogledati na Youtube kanalu Udruge Biovrt.

Održiva budućnost

Na samome kraju projekta, za sve sudionike tiskali smo i edukativnu brošuru „Očuvajmo biorazzznolikost“, u kojoj ih educiramo o važnosti bioraznolikosti za zdravi planet, ali i za nas. Svim učenicima uključenima u projekt uz brošuru spakirali smo dodatno poklon sjeme cvijeća za očuvanje bioraznolikosti kojima smo ih iznenadili za kraj projekta.

Izgradimo održivu budućnost svi zajedno, naša djeca to trebaju i zaslužuju, i tako svi zajedno možemo biti dio pozitivnih promjena i bolje budućnosti za sve!

OŠ Donji Kraljevec
OŠ Gornji Mihaljevec
OŠ Vratišinec
OŠ Kotoriba
OŠ Donji Kraljevec

Hvala svima od srca na sudjelovanju i na uloženom trudu, ponosni smo što ostavljamo trajne vrijednosti u školama i znanje učenicima i roditeljima kako bismo svi skupa mogli graditi održivu budućnost!

Silvija Kolar-Fodor, predsjednica udruge i voditeljica projekta

Nastavite čitati