Povežite se s nama

U fokusu

Sanacija krova podzemne garaže ispod “Titanika” je počela, ali gdje su radnici?

Objavljeno:

- dana

DVOJBE OKO SANACIJE

– Još krajem ožujka na oglasnoj ploči izvješena je obavijest da će u ponedjeljak, 3. travnja početi radovi na sanaciji gornjeg sloja stropa podzemne garaže.

No, 3. travnja je prošao, a ništa se ne radi – ogorčen je čitatelj  (podaci poznati redakciji) iz zgrade u Ulici hrvatskih branitelja, poznatije kao “Titanik”, ispod koje se nalazi podzemna garaža, a kao dokaz da se ništa ne radi poslao je fotografiju.

Voda curi po instalacijama, stradao je i nosivi zid

O ovom problemu pisali smo još prije dvije godine. Naime, od podjele ključeva za Božić 2009., u podzemnu garažu u Ulici hrvatskih branitelja 11 u Varaždinu koja se nalazi ispod ove POS-ove zgrade prodire voda. 

– Voda curi po električnim instalacijama, nosivim zidovima, poplavljuje nam podrum, a uslijed vlage došlo je do korozije cijevi na protupožarnom šprinkler-sustavu čime je sigurnost svih nas dovedena u pitanje. Zbog dugogodišnjeg prodiranja vode “stradao” je i nosivi zid čime je narušena opstojnost same zgrada. Zar “Titanik” treba potonuti? – pitali su se stanari.

>>Trg ispred “Titanika” treba sanirati odmah bez odgode

Stanari te zgrade godinama su tražili od Javne ustanove Gradski stanovi (JUGS), koja je investitor i prodavatelj stanova i garažno parkirnih mjesta, da ukloni uzrok i napravi sveobuhvatnu sanaciju krova garaže, koji je zapravo trg ispred “Titanika” i koji je u vlasništvu JUGS-a.

>>Suvlasnici pokreću tužbu protiv JUGS-a, a JUGS protiv izvođača?

Cijeli je slučaj završio na sudu, a sve je na kraju okončano nagodbom prema kojom je JUGS trebao izvršiti sanaciju.

– Sve je već trebalo biti gotovo, do kraja ožujka, a sada smo već u travnju i još ništa nije napravljeno! Opet nisu ispoštovali dogovor jer radnika nigdje nema. Navodno da su se ugostitelji, koji svoje objekte imaju na trgu, a koji je zapravo krov podzemne garaže, pobunili jer kamo će s terasama. No, zar je to naš problem? – ljuti se čitatelj.

U JUGS-u to opovrgavaju.

– Nemamo saznanja da bi se ugostitelji bunili – poručili su u odgovoru na naš upit. Inače, u toj ustanovi tvrde da je sanacija počela.  

– Trenutno se obavljaju pripremni radovi. Sanacijski građevinski radovi na gornjem sloju stropa podzemne garaže uključuju otvaranje cijele gornje površine gornjeg sloja stropa podzemne garaže, odnosno trga, skidanje hidroizolacijskog sloja, ponovnu izvedbu hidroizolacijskih radova, te izvedba svih potrebnih radova na slojevima terase podzemne garaže, a sve u svrhu funkcionalne uporabe trga nakon izvršenja radova.   Svi radovi će se izvesti na teret prvotno ugovorenih izvođača radova cijele građevine, a koji do danas nisu izveli potrebnu sanaciju na način da se zaustavi prodor vode – rekao je Zoran Svetec, ravnatelj JUGS-a. 

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović/Fotografija čitatelja

U fokusu

HZJZ: cjepivo Johnson&Johnson privremeno obustavljeno, AstraZeneca se i dalje koristi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je danas, 13. travnja, priopćenje u kojem preporučaju nastavak korištenja cjepiva AstraZeneca, a osvrnuli su se i na cjepivo Johnson&Johnson.

Upravo je to cjepivo po prvi puta trebalo stići i u Varaždinsku županiju, najavio je prošli tjedan načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.

– Najavljeno je od strane premijera i članova nacionalnih stožera da bi u travnju trebalo dolaziti mnogo više doza, najavljeno je 18.800, od čega 8300 Pfizera, 7000 AstraZenece, skoro 3000 Moderne i 600 doza po prvi puta Johnson&Johnson cjepiva – otkrio je Vugrin u petak, 9. travnja, kada je u dvorani Gospodarske škole u Varaždinu organiziran punkt za cijepljenje.

Podsjećamo, u Hrvatsku je ukupno trebalo stići 900.000 doza Johnson&Johnson cjepiva.

Priopćenje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prenosimo u nastavku.

Portugalska ministrica zdravstva, a nastavno na sastanak ministara zdravstva država članica EU nakon objave EMA-e o sigurnosti korištenja cjepiva Astra Zeneca, poslala je pismo svim ministrima zdravstva s inicijativom za zajednički koordinirani pristup ograničavanju korištenja cjepiva na pojedine dobne ili spolne skupine stanovništva.

HZJZ je za koordinirani europski pristup, uz pažljivo praćenje i bez paničnih i ishitrenih regulatornih reakcija kakve su već napravile ogromnu štetu provedbi cijepljenja. Povjerenje za odobravanje cjepiva je dato Europskoj agenciji za lijekove, pa se treba, naravno uz oprez, pažljivo pratiti njihov rad i uvažavati donijeta mišljenja i preporuke.

U ovome trenutku EMA smatra da nema osnove za donošenje ograničenja cijepljenja cjepivom proizvođača AstraZeneca i da je uz mjere opreza koje se preporučuju za cijepljene osobe i zdravstveno osoblje potrebno prikupiti dodatne podatke koji će se pažljivo proučiti i u slučaju potvrde moguće povezanosti donijeti konkretnije preporuke, mjere ili ograničenja.

HZJZ ostaje i dalje pri takvom stajalištu te preporučuje nastavak korištenja cjepiva AstraZeneca, dijeleći mišljenje EMA-a da koristi od cijepljenja značajno nadmašuju rizik od nuspojava.

O Johnson&Johnson cjepivu

Kod šestero pacijenata koji su u SAD-u cijepljeni cjepivom Johnson&Johnson pojavile su se poremećaji zgrušavanja krvi u roku od dva tjedna od cijepljenja, od čega je jedna osoba umrla, a jedna je u kritičnom stanju.

Gotovo 7 milijuna osoba u SAD-u je primilo navedeno cjepivo, a oko 9 milijuna je izvezeno u druge zemlje. Zbog pojave ovih nuspojava FDA je izdala priopćenje u kojem se traži privremena suspenzija cijepljenja ovim cjepivom dok se situacija detaljno ne istraži.

Europska agencija za lijekove, budući da upravo ovaj tjedan počinje distribucija J&J cjepiva u Europi, zatražila je hitan sastanak s predstavnicima te farmaceutske tvrtke, te će isti biti održan tijekom današnjeg dana, nakon čega će biti izdano priopćenje.

Podsjećamo da prve doze J&J još nisu stigle u Hrvatsku i da nismo još počeli s cijepljenjem tim cjepivom, priopćio je HZJZ.

Nastavite čitati

U fokusu

Po prihodima poduzetnika Varaždin, Čakovec i dvije općine među top 10 u Hrvatskoj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Promatrano prema sjedištu poslovanja, u gradovima su u Republici Hrvatskoj u 2019. godini bila 113.593 poduzetnika (83,4 %), a preostalih 22.667 poduzetnika (16,6 %) imalo je sjedište u jednoj od 428 općina.

Prema broju poduzetnika na prvom je mjestu Zagreb s 45.608 poduzetnika (33,5 %), a slijede Split sa 7.798 (5,7 %) i Rijeka s 5.020 poduzetnika (3,8 %), objavila je FINA.

FINA je objavila i popis top 10 gradova i 10 općina prema ukupnim prihodima poduzetnika u 2019. godini.

Po prihodima svih poduzetnika koji posluju na njegovom području Varaždin se nalazi na 5. mjestu, s ukupnim prihodima u navedenoj godini od 15,1 milijardi kuna. Također, Čakovec je na 10. mjestu s ukupnim prihodima od 8 milijardi kuna.

U 10 najboljih se nalaze i dvije općine s područja Varaždinske županije, ako se gledaju sve općine u našoj zemlji. Općina Trnovec Bartolovečki je 4. mjestu, a 134 poduzetnika koji su tamo poslovali imali su ukupni prihod od gotovo 2 milijarde kuna. Općina Jalžabet se nalazi na 10. mjestu te su tamošnji poduzetnici ostvarili 1,3 milijarde ukupnih prihoda.

Nastavite čitati