Povežite se s nama

Život i društvo

Sanacijom vodotoka Plitvice u Općini Martijanec uspješno se rješava problem plavljenja

Objavljeno:

- dana

Nastavlja se uspješna suradnja Općine Martijanec i Hrvatskih voda.

Martijanec kao jedna od općina na području Varaždinske županije koja je najizloženija poplavama, sanacijom vodotoka rijeke Plitvice aktivno radi na rješavanju tog problema.
Kao dio te uspješne suradnje zacijeljen je pritok Plitvice u Madaraševcu te je uređen dio od Luke do Hrastovljana u dužini od oko 5 kilometara, u vrijednosti oko 600.000 kuna.

S projektom sanacije vodotoka krenulo se prije nešto više od godinu dana, a zadovoljstvo suradnjom s Hrvatskim vodama iskazao je načelnik Branimir Nađ.

– Ovo je jedan vrijedan projekt u kojem su nam Hrvatske vode bile od velike pomoći. Sanacija ovog vodotoka velika je korist zbog prijašnjih plavljenja s kojima smo se suočavali, a sada je taj problem riješen – rekao je Nađ.

Dodao je kako sa sličnim radovima zajedno s Hrvatskim vodama planiraju nastavak suradnje do kraja ove godine, ali isto tako u 2022.

Rijeka Plitvica sada je protočna od Vrbanovca, a osim uređenja vodotoka mještani će uskoro imati priliku uživati u novouređenom izletištu oko rijeke čiji je teren uređen na inicijativu Športsko rekreacijske udruge Sudovčina uz podršku Hrvatskih voda.

Na naplavnom području oko starog mlina u Hrastovljanu koji obiluje bogatstvom drveća, ptica, divljih životinja i riba mještani aktivno provode svoje slobodno vrijeme uz brojne sportske sadržaje koji se nude u suradnji s lokalnim udrugama koje će na ovoj lokaciji imati prilike za aktivnije djelovanje.

Načelnik Nađ zahvalio je Športsko rekreacijskoj udruzi Sudovčina i Hrvatskim vodama na dobro odrađenom poslu u stvaranju prekrasnog parka te pozvao mještane da ga iskoriste za bijeg od svakodnevnice okruženi čistim zrakom i netaknutom prirodom.

Život i društvo

Ukusni vrganji s jajima na humanitarnoj Vrganjijadi na varaždinskom placu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rotary Club Varaždin Jug u subotu, 23. listopada, od 8 do 12 sati na varaždinskom placu organizirat će sada već tradicionalnu dobrotvornu akciju Vrganjijadu, u sklopu koje će se, uz glazbu i prigodnu čašu vina ili soka, građanima nuditi vrganji s jajima.

Obroke će pripremati kuhari restorana August predvođeni chefom Goranom Jelušićem, a u organizaciji će sudjelovati i Udruga kuhara Varaždinske županije te Gradska tržnica Varaždin, uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mjera.

Rotary Club Varaždin je udruga koja svojim aktivnostima podupire brojne projekte razvoja lokalne zajednice, izvrsnost kod učenika i studenata te brojne humanitarne projekte. Tako će i u subotu građani moći dati podršku dobrotvornim aktivnostima kluba kroz preporučenu minimalnu donaciju od 15 kuna za obrok i piće.

Inače, novcem prikupljenim od Vrganjijade sudjelovalo se u nabavi, primjerice, opreme i stipendija za učenike osnovnih škola na području Grada Varaždina, nabavi neonatoloških krevetića za Odjel pedijatrije OB Varaždin, odnosno za recentno opremanje senzornog parka za Centar “Tomislav Špoljar” instalacijom ljuljačke za djecu s invaliditetom, a planira se i nastavak opremanja navedenog parka.

Dodajmo da je Rotary Club Varaždin Jug u pandemiji sudjelovao i u projektu opremanja bolnica diljem Hrvatske termovizijskim kamerama te nabavci zaštitne opreme za liječnike u primarnoj zdravstvenoj zaštiti na području Varaždina.

Ove godine finaliziran je i trogodišnji  projekt podrške izvrsnosti i razvoja lokalne zajednice – STEM LAB –u suradnji s drugim varaždinskim rotarijanskim klubovima (RC Varaždin i RC Varaždin 1181)  i u sklopu kojeg je opremljen laboratorij za STEM područje, znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku pri Centru izvrsnosti za nove tehnologije u sklopu centara izvrsnosti Varaždinske županije. Sredstva za nabavu opreme vrijedne 61.747 američkih dolara prikupljena su u suradnji s prijateljskim klubovima RC Maribor – Park, RC Graz-Umgebung-Nord, RC Bern Rosengarten, RC Berlin Funkturm i RC Delhi of Megapolis, a uz financijsku podršku rotarijanske zaklade “The Rotarian Foundation“.

S drugim varaždinskim klubovima sudjelovali su i u zajedničkom međunarodnom projektu Kanya’s Chance u kojem mladi liječnici rade na poboljšanju pristupa higijenskih proizvoda ženama u zemljama u razvoju, a na međunarodnoj razini kontinuirano uplaćujemo značajna sredstva u fond za suzbijanje i eradikaciju dječje paralize u svijetu, što je inicijativa po kojoj su rotarijanci inicijalno i poznati.

Nakon razornog potresa jačine 6,2 po Richteru koji je 29. prosinca 2020. pogodio Petrinju, Sisak, Glinu i okolicu aktivno su se uključili i značajnim financijskim sredstvima sudjelovali u projektima sanacije i razvoja tog područja.

Nastavite čitati

Život i društvo

Počela rekonstrukcija vinogradarske kuće u Tužnom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Vidovec

U naselju Tužno krenuli su radovi na prvoj fazi rekonstrukcije vinogradarske kuće za koje je proveden otvoreni postupak javne nabave i izabran je izvođač radova.

Ukupna vrijednost radova prve faze rekonstrukcije iznosi 957.847,23 kuna. Za provedbu projekta „Rekonstrukcija i prenamjena stambene zgrade u zgradu turističke namjene-vinogradarska kuća – I. faza“ Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije dodijelilo je Općini Vidovec 450.000 kuna bespovratnih sredstava, dok će se ostatak potrebnih sredstava izdvojiti iz općinskog proračuna.

Podsjetimo, projekt se odnosi na rekonstrukcije općinske nekretnine u Tužnom koja će se adaptirati u etno kuću s vinskim podrumom i kušaonicom vina. Po završetku svih faza rekonstrukcije, etno kuća će u gornjem dijelu imati trajni postav etno zbirke koja će služiti kao mjesto prikaza i edukacije o nekadašnjem tradicionalnom načinu života, dok će u vinskom podrumu posjetiteljima biti omogućeno kušanje visokokvalitetnih sortnih vina Udruge vinogradara i voćara Sv. Antun Tužno.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje