Povežite se s nama

Međimurje

Magistra urbanog šumarstva Sara Srša: “Perivoj Zrinskih je starac koji treba obnovu!”

Objavljeno:

- dana

Na društvenim mrežama ponovo je pokrenuta rasprava oko rušenja stabala u Perivoju Zrinskih u Čakovcu.

U Javnoj ustanovi za zaštitu prirode “Međimurska priroda” naglašavaju da svako stablo ima svoje faze: rođenje, život i smrt. Sara Srša je magistra urbanog šumarstva te je kompetentna za tematiku zdravlja stabala u urbanim sredinama. U nekoliko se rečenica osvrnula na problematiku drveća u Perivoju:

“Sentiment ljubitelja Perivoja prema stablima i parku kao cjelini je jedno, a opća sigurnost prolaznika i imovine drugo. Perivoj je starac koji treba obnovu, a prije sadnje ide rušenje onoga što je unatrag dva-tri desetljeća postalo opasno.

Što zabrinuti građani mogu za boljitak Perivoja učiniti već danas? Potruditi se da apeliraju prema Gradu, odnosno gradonačelniku, da u Proračunu za 2020. godinu osigura više sredstava za tzv. Zelenu infrastrukturu diljem cijelog upravnog područja Grada. Proračun se koncipira u rujnu/listopadu, što znači da građanske inicijative i udruge imaju dovoljno vremena da svoje želje jasno artikuliraju prema gradonačelniku… pismeno i službeno, jer se objave na društvenim mrežama još uvijek ne tretiraju kao službeni dopisi!

Stabla su naizgled zdrava, no u njima se krije ono što prosječno oko nije vidjelo te čega ne može biti svjesno. U stablima koja se ruše nalaze se sekundarni štetnici koji napadaju već oslabjela stabla. To su prvenstveno gljive truležnice i cvilidrete (strizibube).

Pojava plodišta gljiva truležnica indicira opće loše stanje stabala. Kombinacija navedenih štetnih čimbenika i općenito stres kojem su podložna stabla u urbanim sredinama ne mogu stablo održati još dugo na životu te će ono kad-tad stradati!”

Sara Srša, mag. ing. silv.

Međimurje

Grad Prelog pomaže mladim obiteljima subvencioniranjem kamata kredita

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Prelog i Wüstenrot stambena štedionica d.d. potpisali su Ugovor o poslovnoj suradnji i međusobnim pravima i obvezama u provedbi programa subvencioniranja stambenih kredita na području Grada Preloga.

Subvencioniranje stambenih kredita odnosi se na subvencioniranje kamata na stambene kredite koji su ugovoreni u periodu od dana stupanja na snagu Odluke o subvencioniranju stambenih kredita mladim obiteljima s područja Grada Preloga.

Podnositeljima zahtjeva koji steknu propisane uvjete odobrit će se dodatno subvencioniranje kamata kredita u iznosu od 2.500, odnosno 5.000 kuna. Ugovor su potpisali Ivan Ostojić, član Uprave Wüstenrot stambene štedionice d.d. te gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, koji je istaknuo:

– Interes za gradnju u Prelogu je velik. Krajem prošle godine prodali smo osamnaest parcela za stambenu izgradnju, kreće gradnja stanova iz programa POS, a najavljene su i kreću u realizaciju privatne investicije vezane uz stanogradnju. Mladim obiteljima pomažemo i na ovaj način, subvencioniranjem kamata kredita.

Sve informacije o načinu realizacije možete dobiti u Upravi Grada Preloga.

Nastavite čitati

Kultura

Noć knjige 23. travnja i u Knjižnici i čitaonici Grada Preloga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 23. travnja, održat će se jubilarna, deseta Noć knjige.

Povod ovoj manifestaciji su Svjetski dan knjige i autorskih prava (na isti dan) te Dan hrvatske knjige (22. travnja), a ovaj put njezin je okvir Godina čitanja, proglašena odlukom Vlade RH. U nastojanju da odgovore na aktualni trenutak, organizatori Noći knjige odlučili su je ove godine tematski posvetiti ljekovitoj moći knjiga u razdobljima društvenih i intimnih kriza.

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga i ove godine organizira manifestaciju Noć knjige. S posebnim veseljem predstavljaju ovogodišnji program koji realiziraju s ICARUS-om Hrvatska. Pozivaju se svi zainteresirani da se pridruže u proslavi, a zauzvrat možete pronaći teme i aktivnosti koji bi mogle biti korisne za sve ustanove i zanimanja.

Program, koji će se održati u Multimedijalnoj dvorani Muzeja “Croata insulanus” Grada Preloga, započet će u 18 sati. Izložbu “Priče iz arhiva” otvorit će predsjednica ICARUS-a Hrvatska, dr. sc. Vlatka Lemić. Članica ICARUS-a dr. sc. Tamara Štefanac predstavit će priručnik za razvoj publike u projektu CHEARCH, a glazbena gošća večeri je Lea Šprajc.

S obzirom na epidemiološke mjere, broj gostiju u dvorani je ograničen, a potvrda dolaska je obavezna. Prijaviti se možete putem poveznice na obrazac.

Nastavite čitati