Povežite se s nama

Međimurje

Magistra urbanog šumarstva Sara Srša: “Perivoj Zrinskih je starac koji treba obnovu!”

Objavljeno:

- dana

Na društvenim mrežama ponovo je pokrenuta rasprava oko rušenja stabala u Perivoju Zrinskih u Čakovcu.

U Javnoj ustanovi za zaštitu prirode “Međimurska priroda” naglašavaju da svako stablo ima svoje faze: rođenje, život i smrt. Sara Srša je magistra urbanog šumarstva te je kompetentna za tematiku zdravlja stabala u urbanim sredinama. U nekoliko se rečenica osvrnula na problematiku drveća u Perivoju:

“Sentiment ljubitelja Perivoja prema stablima i parku kao cjelini je jedno, a opća sigurnost prolaznika i imovine drugo. Perivoj je starac koji treba obnovu, a prije sadnje ide rušenje onoga što je unatrag dva-tri desetljeća postalo opasno.

Što zabrinuti građani mogu za boljitak Perivoja učiniti već danas? Potruditi se da apeliraju prema Gradu, odnosno gradonačelniku, da u Proračunu za 2020. godinu osigura više sredstava za tzv. Zelenu infrastrukturu diljem cijelog upravnog područja Grada. Proračun se koncipira u rujnu/listopadu, što znači da građanske inicijative i udruge imaju dovoljno vremena da svoje želje jasno artikuliraju prema gradonačelniku… pismeno i službeno, jer se objave na društvenim mrežama još uvijek ne tretiraju kao službeni dopisi!

Stabla su naizgled zdrava, no u njima se krije ono što prosječno oko nije vidjelo te čega ne može biti svjesno. U stablima koja se ruše nalaze se sekundarni štetnici koji napadaju već oslabjela stabla. To su prvenstveno gljive truležnice i cvilidrete (strizibube).

Pojava plodišta gljiva truležnica indicira opće loše stanje stabala. Kombinacija navedenih štetnih čimbenika i općenito stres kojem su podložna stabla u urbanim sredinama ne mogu stablo održati još dugo na životu te će ono kad-tad stradati!”

Sara Srša, mag. ing. silv.

Foto i video

FOTO & VIDEO “Hrabri ljudi” Triju soprana & Igora Bakse za potresom pogođena mjesta!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Izvedbom pjesme “Hrabri ljudi” međimurski glazbenici i Društvo međimuraca u Zagrebu žele zahvaliti volonterima, zaposlenicima službi spašavanja, ali i svim dobrim ljudima koji su pokazali veliko srce, hrabrost i snagu te brzo reagirali za pomoć građanima potresom pogođenih mjesta.

– Pomoć ovom području biti će potrebna još danima i mjesecima nakon što se podrhtavanja smire, stoga pjesmom “Hrabri ljudi” želimo uz zahvalu, svakog pojedinca motivirati i ohrabriti u ustrajnosti u obnovi, pomoći i zajedništvu!

Glazbenici za glazbenu

Ovom izvedbom međimurski glazbenici nastoje dati i svoj mali doprinos akciji #zajednozaglazbenu, kako bi se glazbena scena revitalizirala i ponovo bila u mogućnosti educirati mlade talentirane ljude toga kraja.

Akciju #zajednozaglazbenu možete podržati na GoGetFunding platformi na ovoj poveznici!

Pjesmu “Hrabri ljudi” izveli su Tri soprana & Igor Baksa. Vokali grupe Tri soprana su Irma Dragičević, Tamara Korunek i Gabriela Hrženjak. Na glasoviru je inicijator projekta Nikola Grabar, a na violini Marino Tomasović.

Autor glazbe pjesme najpoznatije u izvedbi Gabi Novak je Đorđe Novković, a teksta Arsen Dedić. Zasluge za aranžman idu Nikoli Grabaru i Trima sopranima, za glazbenu produkciju Filipu Horvatu (Studio Pušćine), a za videoprodukciju Benjaminu Hameru (FilmX).

Organizator akcije je Društvo Međimuraca u Zagrebu. Društvo okuplja Međimurce svih generacija i prijatelje koji rade i žive izvan Međimurske županije. Skrbi o očuvanju kulturne baštine te promiče međimurske vrijednosti i gospodarsku suradnju.

Nastavite čitati

Kultura

Članovi i članice mihovljanskoga KUD-a skupili donacije za folkloraše iz Gline

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUD Mihovljan

Članovi i članice KUD-a Mihovljan 2016. godine na poziv tamošnjega Hrvatskoga amaterskog kulturno-umjetničkog društva “Glinska tamburica” sudjelovali su na 10. Međunarodnoj smotri folklora “Ivanje u Glini”.

– Nakon folklornog nastupa uslijedilo je druženje svih KUD-ova, a nama je ostalo u sjećanju kao ono na kojem je, osim veselja, poslužen izvrstan bograč koji je pripremilo domaće lovačko društvo. Nažalost, mnogobrojne članice i članove HAKUD-a “Glinska tamburica” i njihove obitelji pogodio je nedavni potres te su mnogi od njih ostali bez svojih domova, bilo privremeno, bilo trajno – objašnjava predsjednik mihovljanskoga KUD-a dr. sc. Predrag Kočila.

Članice i članovi KUD-a Mihovljan, kao i brojni simpatizeri HAKUD-a, u ovoj teškoj situaciji nisu zaboravili na svoje folklorne prijatelje iz Gline te su skupili donacije koje su 22. siječnja dostavljene u njihov sabirni centar.

– Nemoguće je riječima opisati emocije koje su me prožimale prolaskom kroz razrušeno područje, ali isto je tako i nemoguće opisati i nesebičnu zahvalnost gospođe Anite Kramarić na dopremljenoj pomoći. Usprkos nezaobilaznoj temi o koroni i potresu, kao istinski kudovci koji čuvaju tradicijsku i kulturnu baštinu dogovorili smo neki novi zajednički nastup u nekoj novoj i obnovljenoj Glini. Još jednom veliko “Hvala!” svima koji su na bilo koji način sudjelovali u ovoj akciji! – poručuje Kočila.

Nastavite čitati