Povežite se s nama

U fokusu

Ipak pao dogovor: SDP će podržati proračun Varaždina, Habuš prihvatio njihove zahtjeve

Objavljeno:

- dana

UOČI GRADSKOG VIJEĆA

Varaždinski SDP i HNS su u srijedu navečer uspjeli postići dogovor o prijedlogu proračuna Grada Varaždina za sljedeću godinu, koji u četvrtak ide na Gradsko vijeće, a o kojem u ovisi hoće li Goran Habuš ostati na dužnosti gradonačelnika.

Nakon što su jučer odbili Habušev prijedlog, članovi Gradskog odbora SDP-a večeras su jednoglasno prihvatili da podrže proračun uz uvjet da gradonačelnik prihvati njihove zahtjeve „teške“ 11,3 milijuna kuna.

Doznajemo da je Habuš na to pristao već u srijedu navečer,  što znači da bi SDP-ove zahtjeve trebao ugraditi u svoje amandmane.

Iako su Alen Kišić, predsjednik varaždinskog SDP-a, i Neven Bosilj, potpredsjednik gradske organizacije, najavili da će tražiti da prihode smanji za čak 20 do 30 milijuna kuna, to se nije dogodilo.

<< Hoće li izbaciti Habuša iz Vijećnice: SDP protiv proračuna, no dat će mu još jednu šansu

SDP je na kraju, doznajemo, tražio izmjene niza manjih stavaka te one 4 milijuna kuna vrijedne na održavanju komunalne infrastrukture ukupne vrijednosti nešto više od 11 milijuna kuna.

Sutrašnja sjednica Gradskog vijeća bit će vjerojatno prva u povijesti u kojoj gradski vijećnici sve do zadnjeg trena neće znati koje prihode, a koje rashode i projekte predlaže gradonačelnik za sljedeću godinu.

Prijedlog proračuna „težak“ je 327 milijuna kuna, no iz njega će biti izbačeni prihodi od prodaje Termoplina u iznosu od 67 milijuna kuna, što je već ranije tražio SDP.

<< Iznenađenje u nacrtu proračuna za 2017.: Habuš namjerava prodati Termoplin!

Dodatno smanjenje od 11,3 milijuna kuna trebalo bi biti također prema zahtjevima SDP-a, a uz to je Kišić danas iznio informaciju kako se u 2017. neće planirati kupnja Varteksove robne kuće, kao ni vatrogasne opreme, za što je Habuš planirao novo zaduženje od 25 milijuna kuna.

<< Habuš odustao od prodaje Termoplina, a u 2017. planira zadužiti Varaždin za 25 milijuna kuna

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Hrvatska je članica šengenskog prostora. Što se sve mijenja od siječnja?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jučer  je donesena konačna i jednoglasna oduka na sastanku ministara unutarnjih poslova država članica u Bruxellesu – Hrvatska postaje 27. članica šengenskog prostora.

Što to konkretno znači?

Za manje od mjesec dana, točnije 1. siječnja, ukidaju se granične kontrole na kopnenim i pomorskim graničnim prijelazima, a na proljeće i u zračnim lukama. Neće više biti čekanja na granicama i kilometarske kolone, posebno u sezoni.

To vrijedi za granične prijelaze sa Slovenijom i Mađarskom, na granicama sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom te Crnom Gorom je situacija nepromijenjena, odnosno to postaje vanjska granica Schengena.

Zračne luke malo će kasniti s ulaskom u šengenski prostor. Promjene u njima stupaju na snagu 26. ožujka 2023. godine.

Iako se ukidaju granice kakve su do sad bile, to ne znači da neće biti nikakve kontrole. Dosadašnja pravila zamijenit će kompenzacijske mjere koje će prvenstveno služiti za suzbijanje mogućih nezakonitih radnji kod prelaska granica.

Nastavite čitati

U fokusu

Grad Varaždin i Kaufland raskidaju ugovor jer se vjerovnici nisu dogovorili. Bliži li se kraj Varteksu?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždin i Kaufland će, prema svemu sudeći, raskinuti ugovor temeljem kojeg se na dijelu poslovnog prostora Varteksa u Zagrebačkoj ulici, u sklopu projekta „Varteks kvart – urbana regeneracija“ trebao graditi novi poslovni trgovački centar. Ta je informacija danas stigla iz Grada Varaždina. Navode da su čekali, ali nisu dočekali da se Varteksovi vjerovnici dogovore te da je raskid ugovora inicirao Kaufland.

– Kaufland je inicirao, a Grad Varaždin pozitivno odgovorio na inicijativu za skoro pokretanje pravnih poslova sporazumnog raskida ugovora  jer rokovi za dogovor hipotekarnih i založnih vjerovnika, koji su preduvjet za nastavak projekta, ističu do kraja godine. Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj,  je nakon očekivanja i nadanja da će doći do dogovora vjerovnika za što još postoje minimalne, gotovo nikakve šanse, sada  suglasan da se krene u raskid ugovora između Kauflanda i Grada Varaždina – kažu u Gradu Varaždinu.

– Najavljena investicija se neće moći realizirati jer se procjenjuje da ne postoji nikakva mogućnost dogovora hipotekarnih i založnih vjerovnika – smatra gradonačelnik Neven Bosilj. Dodaje ida razumije poslovnu strategiju Varteksa.

– Kao i svako ozbiljno poslovno društvo, tako i  Kaufland ima definirate termine za realizaciju investicija. Ako se do dogovora ne može doći u tim definiranim rokovima, a očito se to ne može riješiti jer se  vjerovnici čvrsto, ukopano,  drže svojih pozicija,  ne vidimo nikakve mogućnosti realizacije cijelog projekta. I zato smo predvidjeli da se tijekom slijedećeg tjedna sastanemo s predstavnicima Kauflanda  i napravimo sporazumni raskid ugovora – rekao je Bosilj.

Je li ovo kraj Varteksa? O tome je za Poslovni dnevnik govorio i član Uprave Varteksa Dražen Dobiš.

Varteks je, naime, uputio dopis Vladi sa zamolbom da, ako je to moguće, pokuša utjecati na hipotekarno osigurane vjerovnike da se ubrza proces dogovora oko raspodjele sredstava od prodaje našeg zemljišta Kauflandu.

Novi član uprave Varteksa Dobiš poručio da bez Kauflanda i NK Varaždina Varteksu prijeti kraj

Očito zamolba nije urodila plodom.

-Vjerujem u snagu Varteksa, ali ako bi došlo do potpisivanja sporazumnog raskida ugovora Kauflanda s Gradom Varaždinom oko izgradnje kružnog toka, kao i ugovora s NK Varaždinom vezano uz pomicanje dijela zemljišta za gradnju njihovog kompleksa, samim time je to i njihovo odricanje od moguće kupnje zemljišta od Varteksa. Onda pada u vodu i projekt Vlade RH ‘Varteks kvart – urbana regeneracija’ kojeg je Vlada proglasila strateškim investicijskim projektom, a sve zbog toga što se vjerovnici ne mogu dogovoriti oko raspodjele financijskih sredstava iz prodaje. Imamo enormnu financijsku izloženost prema vjerovnicima i vrijeme nam curi, iako smo već za oko 6 milijuna kuna smanjili kratkoročni dug koji je bivša Uprava napravila prema dobavljačima – rekao je Dobiš.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje