Povežite se s nama

U fokusu

Ipak pao dogovor: SDP će podržati proračun Varaždina, Habuš prihvatio njihove zahtjeve

Objavljeno:

- dana

UOČI GRADSKOG VIJEĆA

Varaždinski SDP i HNS su u srijedu navečer uspjeli postići dogovor o prijedlogu proračuna Grada Varaždina za sljedeću godinu, koji u četvrtak ide na Gradsko vijeće, a o kojem u ovisi hoće li Goran Habuš ostati na dužnosti gradonačelnika.

Nakon što su jučer odbili Habušev prijedlog, članovi Gradskog odbora SDP-a večeras su jednoglasno prihvatili da podrže proračun uz uvjet da gradonačelnik prihvati njihove zahtjeve „teške“ 11,3 milijuna kuna.

Doznajemo da je Habuš na to pristao već u srijedu navečer,  što znači da bi SDP-ove zahtjeve trebao ugraditi u svoje amandmane.

Iako su Alen Kišić, predsjednik varaždinskog SDP-a, i Neven Bosilj, potpredsjednik gradske organizacije, najavili da će tražiti da prihode smanji za čak 20 do 30 milijuna kuna, to se nije dogodilo.

<< Hoće li izbaciti Habuša iz Vijećnice: SDP protiv proračuna, no dat će mu još jednu šansu

SDP je na kraju, doznajemo, tražio izmjene niza manjih stavaka te one 4 milijuna kuna vrijedne na održavanju komunalne infrastrukture ukupne vrijednosti nešto više od 11 milijuna kuna.

Sutrašnja sjednica Gradskog vijeća bit će vjerojatno prva u povijesti u kojoj gradski vijećnici sve do zadnjeg trena neće znati koje prihode, a koje rashode i projekte predlaže gradonačelnik za sljedeću godinu.

Prijedlog proračuna „težak“ je 327 milijuna kuna, no iz njega će biti izbačeni prihodi od prodaje Termoplina u iznosu od 67 milijuna kuna, što je već ranije tražio SDP.

<< Iznenađenje u nacrtu proračuna za 2017.: Habuš namjerava prodati Termoplin!

Dodatno smanjenje od 11,3 milijuna kuna trebalo bi biti također prema zahtjevima SDP-a, a uz to je Kišić danas iznio informaciju kako se u 2017. neće planirati kupnja Varteksove robne kuće, kao ni vatrogasne opreme, za što je Habuš planirao novo zaduženje od 25 milijuna kuna.

<< Habuš odustao od prodaje Termoplina, a u 2017. planira zadužiti Varaždin za 25 milijuna kuna

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Stričak dogovorio da otpad iz Poljane ide u Piškornicu! Što će biti sutra? To neka rješava Bosilj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Problem otpada u Poljani riješio je župan Stričak, a ne gradonačelnik Bosilj koji je trebao, istaknuo je danas na konferenciji za medije županijski vijećnik s Čehokove liste Mario Lešina.

– Kao jedno od rješenja se nametnulo da će se 300 tona deponirati, Piškornica je izašla  u susret i jučer je dobiveno rješenje – rekao je Lešina. Međutim, radi se o tek privremenom rješenju.

Lešina kaže kako se u Poljani dnevno skuplja oko 30 do 50 tona otpada te se nameće pitanje što će biti s otpadom koji stigne sutra.

– Nemamo rješenja ni za svježi otpad, a o balama da i ne govorimo. Deponije u Hrvatskoj se zatvaraju i sve manje je kapaciteta za odlaganje jer općine i gradovi koji još imaju otvorena odlagališta kapacitete prije svega čuvaju za sebe  – ustvrdio je Lešina i istaknuo kako je to problem kojim se mora baviti gradonačelnik Bosilj.

Pojasnio je da Čistoća mora raspisati javni natječaj jer ne može ući u izravnu pogodbu.

– To bi bio prekršaj, odnosno kazneno djelo. Kad je natječaj raspisan, Piškornica se nije javila. Sad se maše s dokumentom u kojem Piškornica poziva Čistoću. Direktor Čistoće može pokrenuti postupak pregovaranja, a pregovaraju čelnici jedinica lokalne samouprave – rekao je i dodao da je jedino trajno rješenje obrada. Napomenuo je i kako je moguće da je raniju mogućnost ugovaranja s Čistoćom opstruirao bivši župan Čačić.

– Jedino rješenje je obrada koja je bila u integralnoj nagodbi, ali ona je proglašena lopovskom pa nije došlo do potpisivanja, a sada se sa stranama koje su trebale potpisati ipak pregovara – zaključio je Lešina i rekao kako se s potpisivanjem nagodbe čekalo zbog izbora.

Inače, prošlog tjedna inspekcija zaštite okoliša naložila je da se makne nepropisno odloženi komunalni otpad u Poljani Biškupečkoj. Danas ističe taj rok.

Taj otpad se gomilao na pretovarnoj stanici koja inače služi isključivo za pretovar smeća, a ne i skladištenje.

Radi se o otpadu koji Čistoća svakodnevno prikuplja u Varaždinu, Varaždinskim Toplicama, te općinama Beretinec, Cestica, Gornji Kneginec, Petrijanec, Sračinec, Vinica, Vidovec, Jalžabet, Sveti Ilija, Sveti Đurđ, Mali Bukovec i Veliki Bukovec.

Nastavite čitati

U fokusu

Stiže novi Zakon o radu, za rad od kuće nova pravila

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

računalo kompjuter

Socijalni su partneri održali prvi službeni sastanak za izradu novog Zakona o radu, jedan u nizu koji se očekuju idućih tjedana i mjeseci.

Državni tajnik Dragan Jelić kazao je da će pregovori trajati do kraja ove godine, pred kraj godine očekuje se prva verzija dogovorenog zakona koji će proći saborsku proceduru u dva čitanja. Novi Zakon o radu trebao bi stupiti na snagu 1. srpnja 2022. godine, piše Večernji list.

Pojedine će se teme otvarati u odvojenim radnim skupinama, primjerice prvog dana nisu se dotaknuli pitanja otpremnina, kolike će ubuduće biti za stalno zaposlene, ali i za ljude koji rade na određeno. Zajednički je stav da je rada na određeno previše, ali različita su mišljenja kako će se njegov udio smanjivati.

Što se tiče rada na daljinu i rada od kuće, definirat će se obaveze koje se odnose na zaštitu na radu, za takav rad trebat će obostrani pristanak radnika i poslodavca, kao i dodatak postojećem ugovoru o radu.

– U ovih godinu i pol dana s radom od kuće relativno je dobro funkcioniralo, neki su potpisali dodatak ugovora, neki nisu, bilo je nekih sporenja oko troškova rada kod kuće, ali to se rješavalo u dogovoru sa sindikatom. Poslodavci traže da naknade troškova za rad od kuće bude neoporezive, vidjet ćemo – istaknuo je Jelić, a prenosi Večernji list.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!