Povežite se s nama

Život i društvo

SDP obilježio 30 godina socijaldemokracije u Varaždinu i Varaždinskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Županijska organizacija Socijaldemokratske partije Varaždinske županije, u povodu 30 godina socijaldemokracije u Varaždinu i Varaždinskoj županiji, održala je u subotu, 8. veljače, u Hrvatskom narodnom kazalištu, svečanu akademiju s izvještajno-tematskom konvencijom na koju je stigao i predsjednik stranke Davor Bernardić.

Bila je to prilika da se aktualno vodstvo SDP-a Varaždinske županije svim čelnim ljudima organizacije u proteklih trideset godina, kao i svim članovima stranke, zahvale na svemu što su učinili za samu stranku za socijaldemokraciju na sjeveru Hrvatske bilo preko svog političkog rada ili volonterizma.

Čestitkama i zahvalama pridružio se Bernardić uz poruku kako je SDP zadnjih 30 godina jedna jaka lijeva utjecajna stranka u službi napretka, jednakosti i solidarnosti, ali uvijek na strani slabijih, stranka koja je vodila Hrvatsku u promjene kada je bilo najteže.

Svečana akademija ostat će upamćena po scenskom prikazu na samom njenom početku kada su oživljena sjećanja na sjednicu 19. prosinca 1990. godine kada je u Varaždinu na svečanoj konvenciji održana prva sjednica Socijaldemokratske partije i kada su udareni temelji socijaldemokracije u Varaždinu, Varaždinskoj županiji te sjeveru Hrvatske.

– Mi smo kao aktualno sudionici događanja socijaldemokracije u stranici, koja je danas najveća na području sjevera Hrvatske, dužni kroz kronološki pregled dati presjek djelovanja i postignuća koje smo imali u tom prostoru i među našim ljudima. Naša velika zahvala večeras ide ljudima, posebice utemeljiteljima, koji su, pod nemalom ugrozom, smogli snage da pokrenu djelovanje na području zaštite ljudskih prava, slobode kao i zaštite na pravo iskazivanja stavova i različitih mišljenja na prostoru lijeve opcije – poručila je Antolić Vupora te naglasila kako je SDP i danas borac za načela socijaldemokracije koji nudi najbolja rješenja za svakog građana naše zemlje. Ciljevi i ideali kojima se tada vodila nekolicina hrabrih političara i građana Varaždina ostala je u temeljima rada stranke i dan danas a to je borba za bolji život svakog građana, borba za dostupno zdravstvo svima, jednake šanse za obrazovanje te beskompromisnu borbu protiv korupcije.

Predsjednik varaždinskog SDP-a, Miroslav Marković, kao ključnu figuru i danas, vidi nekadašnjeg predsjednika stranke i premijera RH-a Ivicu Račana.

Koordinator treće izborne jedinice, krapinsko-zagorski župan Željko Kolar uputio je čestitke varaždinskim kolegama na jubileju, a kao bitnu stavku istaknuo je donošenje smjernica izbornog programa kojeg će sljedećih šest mjeseci komunicirati s građanima.

Nakon svečanosti u HNK program obilježavanja 30 godina SDP-a u Varaždinu i Varaždinskoj županiji nastavio se u Hotelu „Turist“ gdje se okupilo 400-tinjak članica i članova stranke. Druženje je iskorišteno za podjelu zahvalnica dugogodišnjim i istaknutim članovima stranke.

Život i društvo

Peticiju protiv preseljenja štićenika Pahinskog potpisao 261 mještanin Punikva, poslali je Ministarstvu rada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Raste nezadovoljstvo građana Punikvi, revoltiranih namjerom Centra za pružanje usluga u zajednici (bivšeg Odgojnog doma Pahinsko) da u njihovo naselje preseli svoje štićenike. Potvrđuje to i podatak da su protiv takve opcije pokrenuli peticiju koju je tijekom proteklih nekoliko dana potpisao 261 mještanin.

Budući da je riječ o državnoj ustanovi, građani su peticiju poslali Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, ravnateljici Centra za pružanje usluga u zajednici Ivanec, a na znanje su je dostavili i Gradu Ivancu. U njoj su istaknuli da se zbog sigurnosnih i drugih razloga kategorički protive najavljenom smještaju štićenika u za to namijenjen objekt u Punikvama.

-Radi se o štićenicima, mladim muškim osobama, koje su Centru povjerene na čuvanje i odgoj kao ustanovi socijalne skrbi ili zbog izvršavanja odgojne mjere upućivanja u odgojnu ustanovu, koju maloljetniku izriče nadležni sud temeljem Zakona o sudovima za mladež – upozoravaju građani.

Navode također da su Punikve gusto naseljeno mjesto u kome žive pretežito mlade obitelji s malodobnom djecom, da naselje ima tek jedno malo igralište i nikakvih drugih sadržaja za djecu i mladež, što otvara pitanje o tome gdje bi štićenici provodili svoje slobodno vrijeme. Građani također ističu da se, za razliku od toga, Centar Pahinsko prostire na puno većoj površini i s puno više sadržaja potrebnih za odgoj i obrazovanje maloljetnih osoba.

U dopisu s priloženim preslikama potpisa na peticiji, građani zahtijevaju očitovanje nadležnih, razjašnjenje nastale situacije i pronalaženje adekvatnijeg smještaja za štićenike.

Također, mještani najavljuju održavanje građanskog skupa te zahtijevaju da na nj dođu i predstavnici resornog ministarstva i Centra za pružanje usluga u zajednici. Gradonačelnik Milorad Batinić još je prošlog tjedna, kada je u svom Uredu primio predstavnike Vijeća MO-a i građana, najavio svoj dolazak na zbor građana te im izrazio osobnu podršku i podršku Grada kao institucije, smatrajući da je riječ o suviše ozbiljnoj, osjetljivoj i sigurnosno rizičnoj problematici koja se ni u kom slučaju ne bi smjela provoditi ovako kao što je to sada slučaj, u tajnosti, bez konzultacija s lokalnom zajednicom i stavljanjem građana pred svršen čin.

Nastavite čitati

Život i društvo

Mateo Zrinski iz Breznice srebrni na Europskom prvenstvu u trapu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U talijanskome gradu Lonatu del Garda proteklog je vikenda održano Europsko prvenstvo u streljaštvu, te je u disciplini Trap – Trio juniorska reprezentacija Hrvatske u sastavu Toni Gudelj, Mateo Zrinski i Janoš Karakaš osvojila fantastično drugo mjesto i srebrnu medalju. Zlato je pripalo Česima, dok su broncu osvojili Slovaci.

U pojedinačnoj konkurenciji Janoš Karakaš zauzeo je 20. mjesto rezultatom 109 pogođenih meta, Toni Gudelj 21. mjesto, dok je Mateo Zrinski bio 22. – obojica sa 108 pogođenih meta.

Disciplina Trap – Trio, kako je popularno nazivaju lovci, hrvatskoj je juniorskoj reprezentaciji tako postala omiljena streljačka disciplina, jer su u gađanju na glinene golubove ukupnim zbirom pogođenih meta nadmašili brojne druge reprezentacije te se svrstali u sam europski vrh.

Dio tročalne hrvatske ekipe bio je član Lovačkog društva Vidra iz Breznice Mateo Zrinski, kojem su na uspjehu čestitke uputili prijatelji iz njegovog Lovačkog društva i općinski načelnik Stjepan Krobot.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje