Povežite se s nama

U fokusu

SDP-ovci u Varaždinu raspustili mlade pa ekspresno izabrali novo vodstvo

Objavljeno:

- dana

Lovro Lukavečki novi predsjednik

Gradska organizacija Foruma mladih SDP-a Grada Varaždina održala je svoju Konvenciju na kojoj je izabrano novo vodstvo organizacije.

Predsjednik varaždinskog SDP-a i zamjenik župana Alen Kišić zahvalio je dosadašnjoj povjerenici Lani Frntić na suradnji i zaželio novom vodstvu puno uspjeha i suradnju s Gradskom organizacijom. Posebne je čestitke uputio novom predsjedniku Lovri Lukavečkom, koji je iako vrlo mlad dobio veliku prigodu da vodi svoje kolegice i kolege.

U radu konvencije sudjelovalo je dvadesetak forumaša s prostora grada Varaždina koji su birali novog predsjednika, tri potpredsjednika i šest članova Gradskog odbora. Za novog predsjednika jednoglasno je izabran Lovro Lukavečki, za potpredsjednike izabrani su Lana Frntić, Ivan Juren i Mateja Medlobi, za članove Gradskog odbora izabrani su Štefan Alaipić, Matija Janković, Danijel Kovač, Dominik Nežmahen, Mateja Tome i Luka Zrinski, dok će se tajnik birati na konstituirajućoj sjednici Gradskog odbora.

Novoizabrani predsjednik Lovro Lukavečki u svom završnom govoru zahvalio se svim članovima na ukazanom povjerenju te najavio brojne aktivnosti kojima će Forum mladih biti najaktivniji politički pomladak u Varaždinu i županiji.

– Na nama je da Forum mladih ponovno postane dobra duša SDP-a, da zajedno promičemo ideju boljeg i poštenijeg društva među svojim sugrađanima. Želim da u politici budemo pozitivan primjer ostalima te da svojim aktivnostima pomognemo SDP-u u ostvarenju što boljih rezultata na skorašnjim parlamentarnim izborima, a dogodine i na lokalnim izborima, gdje će SDP nakon dugo vremena u Varaždinu imati svog kandidata za gradonačelnika – poručio je novoizabrani predsjednik Lovro Lukavečki.

Izvor:
Foto: SDP

U fokusu

Unazad 10 godina PU varaždinskoj predano 143 komada automatskog oružja, 47 kilograma streljiva…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

policija

Sloganom kampanje „Učinite svoje okružje sigurnim!“ Policijska uprava varaždinska pridružila se provedbi modernizirane nacionalne preventivne kampanje MUP-a RH „Manje oružja, manje tragedija!“

Naime, kampanja se provodi već dulji niz godina u Hrvatskoj kako bi se spriječila zlouporaba oružja, eksplozivnih tvari i drugih ubojitih sredstava, ali i senzibilizacije javnosti te poticanja građana da bez sankcija dragovoljno predaju ilegalno oružje.

Prošle godine kampanja je modernizirana sufinanciranim sredstvima Europske unije putem Fonda za unutarnju sigurnost i kao takva odvijat će se 365 dana diljem Hrvatske.

– Dragovoljnom predajom ilegalnog oružja policiji, domovi postaju sigurniji te se time izbjegavaju opasnosti od tragičnih događaja koji često završavaju teškim ozljedama i smrću. Građani se, nerijetko, pokušavaju riješiti ilegalnog oružja na način da ga odbacuju na neprimjerenim mjestima ili ga nezakonito prodaju, čime se izlažu kaznenom progonu – ističu iz PU varaždinske.

Objašnjavaju da su ratna zbivanja devedesetih na području Hrvatske ostavila za sobom velike količine ilegalnog oružja u posjedu građana.

Na području PU varaždinske unatrag 10 godina, u sklopu akcije „Manje oružja, manje tragedija“, građani su dragovoljno predali: 143 komada automatskog oružja, 1283 komada rasprskavajućeg oružja, 279 komada dozvoljenog oružja, 106.579 komada streljiva te 47 kilograma eksploziva.

– Zakonom je određeno da je dragovoljna predaja ilegalnog oružja bez sankcija. Stoga, pozivamo sve one koji još negdje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva da se bez straha od sankcija obrate policiji. Važno je znati da ne donosite sami oružje i eksplozivna sredstva u policijske postaje – poručuju iz PU varaždinske.

Prvi je korak, stoga, nazvati policiju na broj telefona 192 nakon čega će policijski službenik u civilnoj odjeći  i u civilnom vozilu doći na adresu pronalaska ili dogovorene predaje i na siguran način opasna sredstva preuzeti.

Djeci se poručuje da, ako naiđu na nepoznati predmet, ništa ne diraju, već se obrate roditeljima ili drugoj bliskoj odrasloj osobi koja će obavijestiti policiju.

Nastavite čitati

U fokusu

Darko Molnar: Grad Ludbreg prvi se odazvao zahtjevima za smanjenjem nameta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ludbreg prvi se odazvao zahtjevima koje je prošli tjedan Udruga Glas poduzetnika uputila županu, gradonačelnicima i načelnicima, a koji su vezani za smanjenje i ukidanje nameta u svrhu amortiziranja štete nastale u gospodarstvu u ovoj krizi, a u cilju očuvanja radnih mjesta, izvijestio je Darko Molnar iz Regionalnog ureda Glasa poduzetnika u Varaždinu.

– Grad Ludbreg prvi se odazvao na naše prijedloge, a nakon gradonačelnika Dubravka Bilića čekamo ostale gradonačelnike i načelnike. Vjerujem da svi imamo zajednički cilj, a to je da vratimo gospodarstvo na noge, ljudima osiguramo siguran posao i plaću i nastavimo s razvojem ovog našeg kraja – rekao je Molnar.

Dodaje kako su ovih dana stupili u kontakt s županom i još nekim načelnicima, te da očekuje da će se svi odazvati i smanjiti namete u svojim gradovima i općinama.

– Poduzetnici, ali i svi građani godinama na leđima nose teret birokracije, ali i korupcije. Nakon krize koja nas je sve zadesila zbog pandemije, kad dio djelatnosti ima zabranu poslovanja, nezaposlenost se povećava iz dana u dan, a ljudima je ugrožena egzistencija, najmanje što država i lokalne uprave i samouprave mogu napraviti je smanjenje i ukidanje nameta – smatra Molnar.

Podsjeća da je UGP Varaždin tražio ukidanje poreza na potrošnju za područje Varaždinske županije, smanjenje 50 % prireza porezu na dohodak kroz sljedeće četiri godine od gradskih i lokalnih uprava i samouprava, osnivanje/povećanje bespovratnih potpora za poduzetnike, obrtnike, OPG od županijskih, gradskih, lokalnih uprava i samouprava, smanjenje 50% komunalnih naknada i doprinosa za sve poduzetnike, obrtnike, OPG-ove za vrijeme trajanja COVID-19 krize i vremena oporavka gospodarstva do 31.12.2021, uključivanje gradova i općina pomoći stradalom području Sisačko-moslavačke županije po načelu obnove jedan grad-jedna kuća (ustanova ili slično), te zajedničku organizaciju edukativnih panela i seminara za poduzetnike, ali i sve građane.

Nastavite čitati