Povežite se s nama

U fokusu

SDP: Tko to mulja s muljem u Trakošćanu, gdje je novac i zašto radovi nisu završeni?

Objavljeno:

- dana

Iz SDP-a Varaždinske županije osvrnuli su se na činjenicu da se još uvijek čeka završetak radova na izmuljivanju jezera u Trakošćanu, iako su ti radovi trebali biti gotovi danas.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

Danas su trebali biti završeni radovi na Trakošćanskom jezeru, jednom od simbola Varaždinske županije. No, umjesto svečanog otvorenja, danas tamo imamo šikaru, mulj i urušena stabla.

Pa se pitamo, tko to mulja s muljem u Trakošćanu? Prema onome što medijima govore iz Hrvatskih voda, vidljivo je da u najmanju ruku pojma nemaju kako će i kad taj projekt uopće završiti.

No, krenimo redom.

U ožujku 2021. premijer Plenković je osobno uručio ugovor za izumljivanje jezera Trakošćan izvođaču radova, križevačkoj tvrtki Bagerkop-Roberto.

Cijena radova je od potpisivanja ugovora do danas porasla s 14,6 na 18,9 milijuna kuna. Rok za završetak radova pomicao se tri puta. Sada Hrvatske vode, koje su naručitelj, najavljuju novi ugovor za radove, a možda i novog izvođača. Kažu i da se radovi izvode sporo zbog lošeg vremena. Možda oni gledaju neku drugu prognozu na kojoj je dvije godine bez prestanka padala kiša ili se jednostavno ne znaju nositi s pozicijama na koje su zasjeli zbog stranačkih iskaznica.

I na kraju pitanje svih pitanja: Gdje je novac? Tko mulja s muljem u Trakošćanu? Tko će preuzeti odgovornost? Danas je rok za stavljanje jezera u funkciju i završetak radova. Zašto je jezero i dalje ruglo? Gdje je Plenković? Gdje su Hrvatske vode? Gdje je nadzor? Gdje su institucije? Na što je potrošeno 19 milijuna kuna? 

U fokusu

Prije točno četiri godine zabilježen je prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prije točno četiri godine objavili su prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj. Radi se o mladiću koji je bio na nogometnoj utakmici u Milanu. Ministar zdravstva Vili Beroš proglasio je epidemiju 11. ožujka.

Prve mjere prevencije i zaštite od novog koronavirusa na međunarodnim zračnim i morskim lukama u Hrvatskoj počele su 24. siječnja, a Nacionalni stožer civilne zaštite osnovan je 20. veljače. Dan kasnije, donesena je odluka o osnivanju karantene, a tri dana kasnije, školama se preporučuje da ne odlaze na školske ekskurzije i izlete u Italiju.

Prvu psihološku granicu od 100 zaraženih, Hrvatska je prošla 19. ožujka, a onu od 1000 zaraženih prošla je dva tjedna nakon – 2. travnja. Prva smrt uslijed komplikacija bolesti covida-19 zabilježena je mjesec dana od pojave virusa u Hrvatskoj, 25. ožujka. 

Prve restriktivne mjere Stožer je donio u ožujku. Tako je 16. ožujka započela provedba odluke o obustavi izvođenja nastave u obrazovnim ustanovama i uspostave nastave na daljinu. 

Rad kulturnih djelatnosti je obustavljen, kao i rad svih ugostiteljskih objekata, uslužnih djelatnosti, sportskih natjecanja, treninga, radionica te su obustavljena vjerska okupljanja, dok su poslodavci bili obavezani organizirati rad od kuće. Tada je bio privremeno zabranjen i prelazak preko granica.

Javni prijevoz privremeno je obustavljen 21. ožujka, a tada je i strogo ograničeno zadržavanje na ulicama i javnim mjestima, a trgovine su radile skraćeno. Dva dana kasnije, zabranjeno je napuštanje mjesta prebivališta i stalnog boravka, a građani su za opravdana putovanja morali imati propusnicu. 

Izvor: 24 sata

Nastavite čitati

U fokusu

Od utorka ponovno poskupljuje gorivo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

gorivo, benzin, dizel, ilustracija

Gorivo opet poskupljuje od utorka, neslužbeno doznaje Danas.hr

Cijena benzina rast će za četiri centa tako da će nova cijena iznositi – 1 euro i 49 centa. Isto ćemo plaćati i litru dizela, koji poskupljuje za jedan cent.

Poskupljuje i plavi dizel za dva centa. Nove cijene od utorka će vrijediti idućih 14 dana.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje