Povežite se s nama

U fokusu

Sindikalistica Šprem: „Apeliram na gradonačelnika Čehoka da učitelje u produženom boravku zaposli na neodređeno“

Objavljeno:

- dana

Učiteljice zaposlene u produženome boravku u gradskim osnovnim školama i ovaj će kraj školske godine dočekati sa zebnjom.

Naime, Varaždin je uz Rijeku jedini grad u Hrvatskoj u kojemu učitelji u produženom boravku nemaju sklopljeni ugovor na neodređeno radno vrijeme, već im ugovor istječe sa završetkom nastave.

– Zakonom je jasno propisano da lokalna samouprava financira produženi boravak pa njihovo zapošljavanje ovisi o odluci Grada. No, Varaždin je grad u kojem smo oduvijek cijenili obrazovanje, u cijeloj se Hrvatskoj ističe po percepciji samog obrazovanja, tako da ovim putem apeliram na gradonačelnika Čehoka da dobro razmisli o tome kako ne bismo bili po nečemu najlošiji, kad smo po obrazovanju, kvaliteti rada učitelja i uspjesima naših učenika top u Hrvatskoj. Želim da se povede ovim primjerom i od iduće jeseni omogući zapošljavanje kao što su to napravili svi drugi veći gradovi u Hrvatskoj – navela je predsjednica sindikata hrvatskih učitelja (SHU) Sanja Šprem, jučer, 14. svibnja, na Skupu članova SHU-a Varaždinske županije.

Skup je održan na Geotehničkom fakultetu u Varaždinu. Osim predsjednice SHU-a Sanje Šprem, skupu su nazočili i pravna savjetnica Dajana Krnek, pravni savjetnik Luka Hoić, voditeljica Područnog ureda Zagreb Irena Greblički te županijska povjerenica SHU-a Julijana Petrina.

Okupilo se oko 120 učitelja s područja Varaždinske županije koji su mogli čuti više o pregovorima o osnovici o visini plaća, koeficijentima složenosti poslova, pravilnicima, zbrinjavanju viškova te zabrani zapošljavanja u obrazovanju.

–  Temeljna baza sastanka je priča o osnovici plaće s obzirom na to da uskoro očekujemo početak pregovora za osnovicu. Ono po čemu smo drugačiji u odnosu na druge službe je pitanje koeficijenata složenosti poslova jer efekt plaća i sama plaća ovisi o ta dva elementa. Kao sindikat, s resornim Ministarstvom pregovaramo po pitanju rasta koeficijenata složenosti poslova, a naš sektor osnovnih i srednjih škola je specifičan po tome jer se ove jeseni uvodi kurikularna reforma u sve škole – navela je Šprem.

Osvrnula se i na istraživanje koje je proveo Sindikat hrvatskih učitelja u suradnji s Institutom za društvene znanosti Ivo Pilar, a vezano je uz eksperimentalni program „Škola za život“, koja se u Varaždinskoj županiji provodi u pet škola.

Istraživanje je pokrenuto s ciljem stjecanja uvida o kvaliteti radnih uvjeta i odnosa u sektoru osnovnog obrazovanja, a sudjelovalo je preko 6000 zaposlenika u obrazovanju koji su „Školu za život“ ocijenili – trojkom.

– Prema našem istraživanju, 61.7% ispitanika koji su uključeni u taj program izjasnilo se da im je izrazito povećan opseg rada pa ne možemo očekivati da će od jeseni svi u školama raditi više za istu plaću. Smatramo da je sada krajnje vrijeme da se putem plaća i položaja zaposlenika pokrene ta motivacija jer su učitelji jedini o kojima ovisi kvaliteta obrazovanja – navela je Sanja Šprem, dodavši da rast koeficijenata složenosti poslova traže za sve zaposlenike u obrazovanju, ne samo učitelje.

– Ministrica obrazovanja je tada optužila sindikat da je kočničar reforme, međutim sindikat je taj koji će prvi ustati za bolje obrazovanje, ali i za bolji položaj zaposlenika – zaključila je Šprem.

U fokusu

VIDEO Patafta: To nije budimo grad, to je budimo Petrići

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gospodarstvenik i kandidat za gradonačelnika Davor Patafta osvrnuo se na platformu Budimo grad, koju ne vode aktivisti, već njome upravljaju bogati odvjetnici Petrić.

Petrići su godinama živjeli na račun građana Varaždina, lijepo zarađivali na besmislenim procesima i izmišljenim aferama koje je pokretao Grad, a trenutno vuku novce iz varaždinske bolnice.

– Svi me pitaju što mislim o drugim kandidatima, pa i o gospođi Novak iz platforme Budimo grad. Ja vam mogu reći samo istinu, to nije grupa budimo grad, to je grupa budimo Petrići – rekao je Davor Patafta.

Naglasio je da iza te kandidature stoje članovi Odvjetničkog društva Petrić, Hrvoje i Ana te Marijan Petrić, te da su u slučaju sudskih procesa zbog baliranog otpada krivi barem za pola iznosa od 700 milijuna kuna koliko je grad oštećen.

– Kada je Habuš bio gradonačelnik, uzeli su 3-4 milijuna kuna, iz gradskog proračuna za sporove koje uopće nije trebalo voditi. Radi se o odvjetnicima koji su tužili sve koje god mogu tužiti, koji pišu samo kaznene prijave – rekao je Patafta.

Nastavite čitati

U fokusu

Čačić ostao dužan državi za kredit HBOR-a 78,425 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Propali poduzetnik Radimir Čačić unazad tri desetljeća skuplja dugovanja prema državi, HBOR-u, poslovnim partnerima i radnicima, kasnije vjerovnicima.

Nakon što je upropastio brojne kooperante, radnike i njihove obitelji zbog svoje gramzivosti, bahatosti, ali i poslovne nesposobnosti, još uvijek je na političkoj sceni, a sad ponovno želi biti župan.

Bez imalo kočnica, taj 72-godišnjak, umjesto da ode u mirovinu, javno ucjenjuje Vladu zbog jedne ruke u Saboru – ruke Natalije Martinčević.

S druge strane, taj isti Čačić nije čak podmirio ni kredit prema HBOR-u, razvojnoj banci koja je u 100-postotnom vlasništvu Republike Hrvatske.

Nakupljao dugove

Prema podacima koje imamo, Čačićev Coning je s 31. 12. 2018. godine ostao dužan 78,425 milijuna kuna HBOR-u. Čačićeve tvrtke završile su u stečaju, imovina na rasprodaji, a dugovanja prema državi su ostala.

Coning d.d. u stečaju prvi je kredit uzeo 2006. godine za rekonstrukciju Hotela Pagus u gradu Pagu, i to u iznosu od 31,4 milijuna kuna. Za taj je kredit stavio založno pravo na Hotel Pagus, naselje Zelena Punta na Kukljici, zemljište u Stinici, kao i na dvije etaže poslovne zgrade u Varaždinu.

Tri godine poslije uzima novih 35 milijuna kuna, ovog puta za rekonstrukciju i dogradnju Hotela Coning u Trakošćanu. Za taj kredit stavlja založno pravo također na zemljište i kompleks Zelena Punta, na dvije etaže poslovne zgrade u Varaždinu, zemljište u Stinici i na Hotel Trakošćan.

Godinu dana potom zadužuje se za novih 8,8 milijuna kuna, a radi se o trajnim obrtnim sredstvima. Za taj kredit založio je Hotel Trakošćan, koji je ovih dana prodan za 29 milijuna kuna, odnosno za manje novca nego što iznosi samo dugovanje za spomenuti kredit.

Dio kredita za Pagus je vraćen, pa je s 31. 12. 2018. ostalo dugovanje od 24,7 milijuna kuna, dok su iznosi ostalih dvaju dugovanja uvećani za kamate. Tako je za Trakošćan Čačićev Coning ostao dužan 41,7 milijuna kuna kredita, a za obrtna sredstva 12 milijuna kuna. I tako dolazimo do ukupne cifre od 78,425 milijuna kuna.

Čačić spomenut u međunarodnoj aferi pranja novca

Šefovi država, političari, slavne osobe i kriminalci upetljani su u ogroman skandal u kojem je procurio golem broj dokumenata koji prokazuju i dokazuju kako su se tijekom gotovo 40 godina zlorabile offshore tvrtke u cilju pranja i skrivanja novca. Radi se od međunarodnoj aferi „Panama Papers“, a prema povjerljivim izvorima, Hrvatska banka za obnovu i razvitak sumnjala je te provodila internu istragu o umiješanosti Čačića u tu aferu.

Fiktivna poduzeća

U ožujku 2013. godine završen je proces kojim su društva Coning Turizam d.d. i Congama d.d., Coning Ecogradnja d.d., Coning Inženjering d.d. i Velebit d.d. pripojena društvu Coning d.d., koje je preuzelo njihove obveze kredita. Većinski vlasnik društva Coning d.d. je pak društvo Coning Alfa d.o.o. u stečaju, dok je krajnji vlasnik društva Coning Alfa d.o.o. do otvaranja stečaja bio Stylianos Stylianou, putem društva Rossonero Holding LTD iz Cipra. Ime Stylianosa Stylianoua procurilo je u javnost u aferi „Panama Papers“, a sve je upućivalo na to da se radi o osobi koja pruža usluge osnivanja i upravljanja fiktivnim poduzećima u svrhu prikrivanja stvarnog vlasnika. Dalo bi se naslutiti da je Rossonero Holding LTD fiktivno društvo osnovano s ciljem da se na njega prebacuju vlasnički udjeli a da vlasnici pritom ostanu nepoznati. Također, može se izraziti sumnja da postoji povezanost stvarnih vlasnika društva Zelena Punta Resort i društva Rossonero Holding LTD.

Od protuzakonitog preuzimanja do potpunog uništenja Coninga

O svim poslovnim neuspjesima Radimira Čačića, kao i dugovanjima i uništavanju tvrtki, radnika i kooperanata, moglo bi se napisati nekoliko knjiga. Donosimo tek skraćenu kronologiju njegovih poslovnih neuspjeha.

Povijest poduzetničkih poteza Radimira Čačića seže još iz osamdesetih. Izvješće Državnog ureda za reviziju iz 2003. godine ocijenilo je da pretvorba Coninga nije provedena u potpunosti u skladu sa Zakonom o pretvorbi društvenih poduzeća. Vrijednost tvrtke krivo je procijenjena i u privatizacijsku masu nije ušla pozajmica od 15 milijuna tadašnjih njemačkih maraka, koliko je tvrtka prije privatizacije posudila slovenskom Elanu.

Uspio prevariti i Izraelce

Čačićeva je tvrtka početkom devedesetih u Izraelu trebala izgraditi gotovo 1300 stanova. No suradnja se godinu dana poslije naprasno prekida te dugovi ostaju, i to 8,5 milijuna dolara izraelskim partnerima i 176,5 milijuna kuna tvrtki Zagorje, izvođaču radova.

Još 1992., kada su dugovi nastali, Čačić je osnovao četiri tvrtke kćeri Coning Holdinga – Coning Inženjering, Coning Turizam, Coning Ekologiju i Coning Informatiku. Sam Coning Holding preimenovao je u Ingprojekt kako bi onemogućio naplatu dugovanja jer je imovina prebačena na nove tvrtke.

Još je jedna zanimljivost koja govori u prilog tomu da je Čačić svoje političke pozicije koristio za osobne interese.

Čačić ministar dao posao Čačiću poduzetniku

Čačić i njegova supruga Marija bili su, naime, suvlasnici i Aurum osiguranja, koje je u vrijeme izgradnje autoceste Zagreb – Split dobilo poslove osiguranja radova i imovine. Tada je resorni ministar bio upravo Radimir Čačić.

Upropastio sve tvrtke

Čačiću sve to nije pomoglo da mu opstane barem jedna tvrtka. Nekad veliko Coningovo carstvo je propalo, tvrtke su završile u stečaju, imovina je rasprodana na javnim dražbama.

Okosnica nekadašnjega Čačićeva građevinsko-turističkoga poslovnog carstva, tvrtka Coning d.d., završila je u blokadi i predstečajnom postupku, a prema podacima FINA-e dugovala je 191 milijun kuna. U redu za naplatu stajalo je čak 695 tvrtki kojima je dugovala.

Kamo je nestao pročistač vrijedan 1,7 milijuna koji su Čačiću platili Varaždinci?

Jedna od brojnih Čačićevih afera je i ona vezana za Varkom, o kojoj se pisalo devedesetih godina. Prilikom privatizacije Varkoma 1995. godine, za što je elaborat radio Coning, pokrenulo se pitanje pročistača koji je nestao iz Ljevaonice. Varkom je, naime, od Coninga naručio pročistač i platio ga 1,7 milijuna tadašnjih maraka. Prema službenim dopisima koji su kružili varaždinskim Gradskim vijećem, kao i dopisima iz Varkoma, pročistač je izrađen, stajao je u Ljevaonici, a zatim nestao.

Tako su Varaždinci ostali bez 1,7 milijuna maraka i pročistača, a Čačićev Coning novac nikad nije vratio.

Čačićeva pohlepa: Vašim novcem kupio dvorac i uređuje vinske podrume

Upravo je Čačić, zajedno s Čehokom, a kasnije sa svojim poslušnicima Habušem, Natalijom Martinčević i ostalim pijunima, odgovoran što sada na ulazu u Varaždin umjesto tvornica i radnih mjesta imamo bale. Bez imalo moralne i političke odgovornosti, otpad više od 15 godina stoji na vodozaštitnom području, što je prouzročilo i štetu od 700 milijuna kuna.

Sa svojim propalim Coningom upravo je on zacrtao tu sramotu, da bi kasnije bio glavni kreator prijava i izmišljene afere, što je dovelo do sudskog procesa čijim epilogom sad nije zadovoljan.

Varaždinci zbog Čačićeve pohlepe i neutažive gladi za novcem sad plaćaju preskupe vrtiće i režije, oduzima im se od ionako premalih plaća i mirovina.

Zadnji mandat župana Čačić je okrunio kupnjom dvorca i uređivanjem vinskih podruma, a sve je to plaćeno novcem građana Varaždina i cijele Varaždinske županije.

Čačićeva tvrtka ostala dužna 45 milijuna kuna za neizgrađenu školu

Tek jedna crtica iz Čačićevih propalih projekata, u kojima je pokupio novac a posao nije odradio, je i primjer škole u Zadru. Radimir Čačić i Coning ostali su, naime, dužni čak 45 milijuna kuna za neizgrađenu školu u Zadru. Trgovački sud u Varaždinu je još 2011. donio presudu po kojoj tvrtka Ingprojekt, nastala iz Coning Holdinga, mora platiti 45 milijuna kuna.

Tehnička škola u Zadru plaćena je dva puta, i to javnim novcem. Prvi put plaćena je početkom 90-ih, a zatim je gradnju odgodio rat. No, tvrtka Coning Holding, koja je novac dobila, radove nije obavila do kraja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!