Povežite se s nama

U fokusu

Sjajne brojke turizma: u pet godina 30 % više dolazaka i noćenja stranih turista u Varaždinskoj županiji

Objavljeno:

- dana

USPJEŠNA TURISTIČKA GODINA

Sudeći prema brojkama i svim analizama dostupnim u sustavu eVisitor, Varaždinska županija sve je zanimljivija turistička destinacija, posebno strancima, izvjestili su iz TZ Varaždinske županije.

– Unatoč malom broju kvalitetnih smještajnih kapaciteta, u 2016. u Varaždinskoj županiji nastavljen je porast broja dolazaka i noćenja turista. U odnosu na 2015. godinu, broj dolazaka veći za 6 posto, pri čemu je broj dolazaka domaćih turista povećan za 5 posto, a stranih za 7 posto. Povećan je i broj noćenja za 11 posto, a u usporedbi s rekordnom 2012. godinom dolasci su povećani za 20 posto, a noćenja za 19 posto. Najviše veseli kontinuirani rast dolazaka i noćenja stranih turista, koja su u zadnjih pet godina povećana za 30 posto – zadovoljna je Elizabeta Dolenec, direktorica TZ Varaždinske županije.

Dvostruko veća turistička članarina u odnosu na susjedne županije

Povećana je i turistička članarina koju uplaćuju tvrtke prema ostvarenoj dobiti.

– Ona je čak dvostruko veća od susjednih županija, izuzev Zagrebačke županije na čijem području se nalazi zrakoplovna luka – ističe Dolenec.

Navodi da TZ Varaždinske županije je u 2016. godini nastavila kontinuirano raditi na  prepoznatljivosti i brendiranju županije kao destinacije, kao i na podizanju kvalitete usluge turističkih sadržaja, što za rezultat ima povećavanje potrošnje u destinaciji.

Županiju je obišlo 60-ak turističkih agenata iz SAD-a, Izraela i Južne Koreje te brojni strani novinari

– Tu se posebno ističe projekt “Okusi varaždinskog kraja”, kojim se definirala ponuda tradicionalne kuhinje našega kraja te se razvijaju priče o životu ovog kulinarskim naslijeđem zanimljivog i atraktivnog područja koje se počelo prepoznavati kao gastronomski vrijedno turističko odredište. Izdana je i brošura na hrvatskom i engleskom jeziku koja svaki ugostiteljski objekt prati pričom ili legendom, a održani su i Dani okusa varaždinskoga kraja koji su naišli na odličan odaziv gostiju – navodi direktorica TZ Varaždinske županije koja je u prošloj godini bila domaćin brojnim stranim turističkim novinarima i studijskim putovanjima turističkih agencija. Varaždinsku županiju je tako u 2016. godini obišlo 60-ak turističkih agenata iz SAD-a, Izraela i Južne Koreje te novinari iz Francuske, Velike Britanije, SAD-a i Njemačke.

– Na području Varaždinske županije snimljena je i emisija Croatia`s Finest, prvi hrvatski gastronomski putopis koji se emitira na National Geographic Channelu, a za National Geographic  sniman je i Trakošćan. S područja Varaždinske županije nastalo je i niz putopisa, te je tako snimateljska ekipa francuskog Tolt Productiona snimila priloge za putopis po Hrvatskom Zagorju – ističe Dolenec.

U sklopu daljnjeg razvoja biciklizma izrađena je dvojezična Cikloturistička karta Varaždinske županije na kojoj su označene sve biciklističke rute Varaždinske županije zajedno sa svim turističkim i ostalim potrebnim informacijama. Sve rute implementirane su u online kartografski sustav čime se omogućuje preuzimanje podataka za GPS uređaje.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

U fokusu

HZJZ: cjepivo Johnson&Johnson privremeno obustavljeno, AstraZeneca se i dalje koristi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je danas, 13. travnja, priopćenje u kojem preporučaju nastavak korištenja cjepiva AstraZeneca, a osvrnuli su se i na cjepivo Johnson&Johnson.

Upravo je to cjepivo po prvi puta trebalo stići i u Varaždinsku županiju, najavio je prošli tjedan načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.

– Najavljeno je od strane premijera i članova nacionalnih stožera da bi u travnju trebalo dolaziti mnogo više doza, najavljeno je 18.800, od čega 8300 Pfizera, 7000 AstraZenece, skoro 3000 Moderne i 600 doza po prvi puta Johnson&Johnson cjepiva – otkrio je Vugrin u petak, 9. travnja, kada je u dvorani Gospodarske škole u Varaždinu organiziran punkt za cijepljenje.

Podsjećamo, u Hrvatsku je ukupno trebalo stići 900.000 doza Johnson&Johnson cjepiva.

Priopćenje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prenosimo u nastavku.

Portugalska ministrica zdravstva, a nastavno na sastanak ministara zdravstva država članica EU nakon objave EMA-e o sigurnosti korištenja cjepiva Astra Zeneca, poslala je pismo svim ministrima zdravstva s inicijativom za zajednički koordinirani pristup ograničavanju korištenja cjepiva na pojedine dobne ili spolne skupine stanovništva.

HZJZ je za koordinirani europski pristup, uz pažljivo praćenje i bez paničnih i ishitrenih regulatornih reakcija kakve su već napravile ogromnu štetu provedbi cijepljenja. Povjerenje za odobravanje cjepiva je dato Europskoj agenciji za lijekove, pa se treba, naravno uz oprez, pažljivo pratiti njihov rad i uvažavati donijeta mišljenja i preporuke.

U ovome trenutku EMA smatra da nema osnove za donošenje ograničenja cijepljenja cjepivom proizvođača AstraZeneca i da je uz mjere opreza koje se preporučuju za cijepljene osobe i zdravstveno osoblje potrebno prikupiti dodatne podatke koji će se pažljivo proučiti i u slučaju potvrde moguće povezanosti donijeti konkretnije preporuke, mjere ili ograničenja.

HZJZ ostaje i dalje pri takvom stajalištu te preporučuje nastavak korištenja cjepiva AstraZeneca, dijeleći mišljenje EMA-a da koristi od cijepljenja značajno nadmašuju rizik od nuspojava.

O Johnson&Johnson cjepivu

Kod šestero pacijenata koji su u SAD-u cijepljeni cjepivom Johnson&Johnson pojavile su se poremećaji zgrušavanja krvi u roku od dva tjedna od cijepljenja, od čega je jedna osoba umrla, a jedna je u kritičnom stanju.

Gotovo 7 milijuna osoba u SAD-u je primilo navedeno cjepivo, a oko 9 milijuna je izvezeno u druge zemlje. Zbog pojave ovih nuspojava FDA je izdala priopćenje u kojem se traži privremena suspenzija cijepljenja ovim cjepivom dok se situacija detaljno ne istraži.

Europska agencija za lijekove, budući da upravo ovaj tjedan počinje distribucija J&J cjepiva u Europi, zatražila je hitan sastanak s predstavnicima te farmaceutske tvrtke, te će isti biti održan tijekom današnjeg dana, nakon čega će biti izdano priopćenje.

Podsjećamo da prve doze J&J još nisu stigle u Hrvatsku i da nismo još počeli s cijepljenjem tim cjepivom, priopćio je HZJZ.

Nastavite čitati

U fokusu

Po prihodima poduzetnika Varaždin, Čakovec i dvije općine među top 10 u Hrvatskoj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Promatrano prema sjedištu poslovanja, u gradovima su u Republici Hrvatskoj u 2019. godini bila 113.593 poduzetnika (83,4 %), a preostalih 22.667 poduzetnika (16,6 %) imalo je sjedište u jednoj od 428 općina.

Prema broju poduzetnika na prvom je mjestu Zagreb s 45.608 poduzetnika (33,5 %), a slijede Split sa 7.798 (5,7 %) i Rijeka s 5.020 poduzetnika (3,8 %), objavila je FINA.

FINA je objavila i popis top 10 gradova i 10 općina prema ukupnim prihodima poduzetnika u 2019. godini.

Po prihodima svih poduzetnika koji posluju na njegovom području Varaždin se nalazi na 5. mjestu, s ukupnim prihodima u navedenoj godini od 15,1 milijardi kuna. Također, Čakovec je na 10. mjestu s ukupnim prihodima od 8 milijardi kuna.

U 10 najboljih se nalaze i dvije općine s područja Varaždinske županije, ako se gledaju sve općine u našoj zemlji. Općina Trnovec Bartolovečki je 4. mjestu, a 134 poduzetnika koji su tamo poslovali imali su ukupni prihod od gotovo 2 milijarde kuna. Općina Jalžabet se nalazi na 10. mjestu te su tamošnji poduzetnici ostvarili 1,3 milijarde ukupnih prihoda.

Nastavite čitati