Povežite se s nama

U fokusu

Sjajne brojke turizma: u pet godina 30 % više dolazaka i noćenja stranih turista u Varaždinskoj županiji

Objavljeno:

- dana

USPJEŠNA TURISTIČKA GODINA

Sudeći prema brojkama i svim analizama dostupnim u sustavu eVisitor, Varaždinska županija sve je zanimljivija turistička destinacija, posebno strancima, izvjestili su iz TZ Varaždinske županije.

– Unatoč malom broju kvalitetnih smještajnih kapaciteta, u 2016. u Varaždinskoj županiji nastavljen je porast broja dolazaka i noćenja turista. U odnosu na 2015. godinu, broj dolazaka veći za 6 posto, pri čemu je broj dolazaka domaćih turista povećan za 5 posto, a stranih za 7 posto. Povećan je i broj noćenja za 11 posto, a u usporedbi s rekordnom 2012. godinom dolasci su povećani za 20 posto, a noćenja za 19 posto. Najviše veseli kontinuirani rast dolazaka i noćenja stranih turista, koja su u zadnjih pet godina povećana za 30 posto – zadovoljna je Elizabeta Dolenec, direktorica TZ Varaždinske županije.

Dvostruko veća turistička članarina u odnosu na susjedne županije

Povećana je i turistička članarina koju uplaćuju tvrtke prema ostvarenoj dobiti.

– Ona je čak dvostruko veća od susjednih županija, izuzev Zagrebačke županije na čijem području se nalazi zrakoplovna luka – ističe Dolenec.

Navodi da TZ Varaždinske županije je u 2016. godini nastavila kontinuirano raditi na  prepoznatljivosti i brendiranju županije kao destinacije, kao i na podizanju kvalitete usluge turističkih sadržaja, što za rezultat ima povećavanje potrošnje u destinaciji.

Županiju je obišlo 60-ak turističkih agenata iz SAD-a, Izraela i Južne Koreje te brojni strani novinari

– Tu se posebno ističe projekt “Okusi varaždinskog kraja”, kojim se definirala ponuda tradicionalne kuhinje našega kraja te se razvijaju priče o životu ovog kulinarskim naslijeđem zanimljivog i atraktivnog područja koje se počelo prepoznavati kao gastronomski vrijedno turističko odredište. Izdana je i brošura na hrvatskom i engleskom jeziku koja svaki ugostiteljski objekt prati pričom ili legendom, a održani su i Dani okusa varaždinskoga kraja koji su naišli na odličan odaziv gostiju – navodi direktorica TZ Varaždinske županije koja je u prošloj godini bila domaćin brojnim stranim turističkim novinarima i studijskim putovanjima turističkih agencija. Varaždinsku županiju je tako u 2016. godini obišlo 60-ak turističkih agenata iz SAD-a, Izraela i Južne Koreje te novinari iz Francuske, Velike Britanije, SAD-a i Njemačke.

– Na području Varaždinske županije snimljena je i emisija Croatia`s Finest, prvi hrvatski gastronomski putopis koji se emitira na National Geographic Channelu, a za National Geographic  sniman je i Trakošćan. S područja Varaždinske županije nastalo je i niz putopisa, te je tako snimateljska ekipa francuskog Tolt Productiona snimila priloge za putopis po Hrvatskom Zagorju – ističe Dolenec.

U sklopu daljnjeg razvoja biciklizma izrađena je dvojezična Cikloturistička karta Varaždinske županije na kojoj su označene sve biciklističke rute Varaždinske županije zajedno sa svim turističkim i ostalim potrebnim informacijama. Sve rute implementirane su u online kartografski sustav čime se omogućuje preuzimanje podataka za GPS uređaje.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

U fokusu

Varaždinska policija: Dijete se ne smije ostavljati u vozilu niti pri umjerenim temperaturama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ispred trgovačkih centara u Varaždinu varaždinska policija u subotu, 24. srpnja, dijelila preventivne letke i upozoravala roditelje na oprez da ne ostavljaju djecu bez nadzora u vozilima.

Zbog nedavnog događaja koji se dogodio, kojom prilikom je od dehidracije tragično stradalo dijete ostavljeno samo u vozilu, Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar je izradilo jedan preventivni letak.

– Letak sadrži preporuke stručnjaka, a navodi se i kaznena odgovornost roditelja. Obzirom da su se takva stradavanja događala i ranije, potrebno je osvješćivati i upozoravati roditelje i sve koji se brinu o djeci da postoje rizici i opasnosti od izlaganja djece suncu i visokim temperaturama, te da čak i kraći boravak u ugrijanom vozilu može prouzročiti tragične posljedice – ističe varaždinska policija.

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske su zbog najavljenih visokih temperatura i sprječavanja neželjenih događaja ispred trgovačkih centara na području grada Varaždina u subotu od 9 do 13 sati organizirali i proveli preventivnu akciju koja ima za cilj informiranje i senzibiliziranja roditelja o posljedicama ostavljanja djeteta bez nadzora u vozilu te promicanje odgovornog ponašanja i poštivanje prometnih propisa kako bi utjecali na smanjenje stradavanja djece.

Kao važno i apsolutno pravilo u zaštiti zdravlja i života naše djece glasi; „dijete se ne smije ostavljati u vozilu niti pri umjerenim temperaturama niti samo nekoliko minuta uz otvorena vrata ili prozore“.

Također veliki broj građana u vozilu prevozi i kućne ljubimce te je potrebno računa voditi i o njima jer o dogovornom ponašanju ovisi i njihov život.

Nastavite čitati

U fokusu

Najčešći prekršaj varaždinskih biciklista je vožnja preko pješačkog prijelaza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na području Policijske uprave varaždinske u četvrtak, 22. srpnja, provedena je operativna akcija „Pješaci i biciklisti“.

Za vrijeme akcije varaždinska policija utvrdila je ukupno 66 prekršaja, od kojih 59 prekršaja ciljanih skupina sudionika i 7 ostalih prekršaja.

– Najviše prekršaja počinili su biciklisti vožnjom preko pješačkih prijelaza, nekorištenjem reflektirajućih prsluka i svjetala za vrijeme vožnje noću, vožnjom suprotno postavljenom prometnom znaku te pješaci nepropisnim kretanjem kolnikom i prelaskom ceste izvan obilježenog pješačkog prijelaza. Također utvrđeni su i prekršaji nepropuštanja pješaka na pješačkim prijelazima od strane vozača – ističe varaždinska policija.

Svi pješaci i biciklisti zatečeni u prometu za vrijeme noći i uvjeta smanjene vidljivosti koji nisu koristili reflektirajući prsluk ili slične reflektirajuće oznake, od strane policijskih službenika darivani su reflektirajućim prslukom, te nakon što su iste obukli na sebe, mogli su dalje nastaviti sudjelovati u prometu.

U vrijeme provođenja akcije dogodila se jedna prometna nesreća u kojoj je maloljetni vozač bicikla ozlijeđen.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!