Povežite se s nama

U fokusu

Sjajne brojke turizma: u pet godina 30 % više dolazaka i noćenja stranih turista u Varaždinskoj županiji

Objavljeno:

- dana

USPJEŠNA TURISTIČKA GODINA

Sudeći prema brojkama i svim analizama dostupnim u sustavu eVisitor, Varaždinska županija sve je zanimljivija turistička destinacija, posebno strancima, izvjestili su iz TZ Varaždinske županije.

– Unatoč malom broju kvalitetnih smještajnih kapaciteta, u 2016. u Varaždinskoj županiji nastavljen je porast broja dolazaka i noćenja turista. U odnosu na 2015. godinu, broj dolazaka veći za 6 posto, pri čemu je broj dolazaka domaćih turista povećan za 5 posto, a stranih za 7 posto. Povećan je i broj noćenja za 11 posto, a u usporedbi s rekordnom 2012. godinom dolasci su povećani za 20 posto, a noćenja za 19 posto. Najviše veseli kontinuirani rast dolazaka i noćenja stranih turista, koja su u zadnjih pet godina povećana za 30 posto – zadovoljna je Elizabeta Dolenec, direktorica TZ Varaždinske županije.

Dvostruko veća turistička članarina u odnosu na susjedne županije

Povećana je i turistička članarina koju uplaćuju tvrtke prema ostvarenoj dobiti.

– Ona je čak dvostruko veća od susjednih županija, izuzev Zagrebačke županije na čijem području se nalazi zrakoplovna luka – ističe Dolenec.

Navodi da TZ Varaždinske županije je u 2016. godini nastavila kontinuirano raditi na  prepoznatljivosti i brendiranju županije kao destinacije, kao i na podizanju kvalitete usluge turističkih sadržaja, što za rezultat ima povećavanje potrošnje u destinaciji.

Županiju je obišlo 60-ak turističkih agenata iz SAD-a, Izraela i Južne Koreje te brojni strani novinari

– Tu se posebno ističe projekt “Okusi varaždinskog kraja”, kojim se definirala ponuda tradicionalne kuhinje našega kraja te se razvijaju priče o životu ovog kulinarskim naslijeđem zanimljivog i atraktivnog područja koje se počelo prepoznavati kao gastronomski vrijedno turističko odredište. Izdana je i brošura na hrvatskom i engleskom jeziku koja svaki ugostiteljski objekt prati pričom ili legendom, a održani su i Dani okusa varaždinskoga kraja koji su naišli na odličan odaziv gostiju – navodi direktorica TZ Varaždinske županije koja je u prošloj godini bila domaćin brojnim stranim turističkim novinarima i studijskim putovanjima turističkih agencija. Varaždinsku županiju je tako u 2016. godini obišlo 60-ak turističkih agenata iz SAD-a, Izraela i Južne Koreje te novinari iz Francuske, Velike Britanije, SAD-a i Njemačke.

– Na području Varaždinske županije snimljena je i emisija Croatia`s Finest, prvi hrvatski gastronomski putopis koji se emitira na National Geographic Channelu, a za National Geographic  sniman je i Trakošćan. S područja Varaždinske županije nastalo je i niz putopisa, te je tako snimateljska ekipa francuskog Tolt Productiona snimila priloge za putopis po Hrvatskom Zagorju – ističe Dolenec.

U sklopu daljnjeg razvoja biciklizma izrađena je dvojezična Cikloturistička karta Varaždinske županije na kojoj su označene sve biciklističke rute Varaždinske županije zajedno sa svim turističkim i ostalim potrebnim informacijama. Sve rute implementirane su u online kartografski sustav čime se omogućuje preuzimanje podataka za GPS uređaje.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

U fokusu

Radnici nisu na poslu, ali novi član Uprave Dobiš optimističan: Vjerovnici izrazili pozitivnu namjeru da podrže Varteks

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

O cijeloj situaciji u Varteksu kontaktirali smo novog člana Uprave te tvrtke Dražena Dobiša.

Porezna uprava ˝u tišini˝ ovršila Varteks, hoće li vjerovnici postići dogovor s HBOR-om?

Potvrdio nam je da radnici prošlog tjedna nisu bili na poslu te im je godišnji produžen do ponedjeljka.

– Radnici su se vratili na posao u srijedu 17. kolovoza, no zbog situacije u Varteksu, blokada računa od strane Porezne uprave i Grada Varaždina, a iz straha za moguću neisplatu plaća za srpanj, odbili su početi s radom i zatražili produžetak godišnjeg odmora do ponedjeljka 22. kolovoza, što sam im i odobrio – kaže nam Dobiš. Navodi i kako je politika minimalnih plaća u Varteksu prisutna već dugi niz godina, više od jednog desetljeća.

Upitali smo ga i je li upoznat s informacijama da je prošlog četvrtka održan sastanak vjerovnika u HBOR-u.

– Na sastanku vjerovnika održanom u četvrtak 18.08. svi prisutni vjerovnici izrazili su pozitivnu namjeru da podrže Varteks, pregovori su i dalje u tijeku – kaže Dobiš.

Kaže i da uskoro planira sazvati sastanak s najvećim dioničarima.

– Osobno nisam u kontaktu sa najvećim dioničarima, no namjera mi je u najskorijoj budućnosti, ako okolnosti dopuste, zakazati sastanak s njima – najavljuje Dobiš. Što se tiče mogućeg štrajka, vjeruje da do njega neće doći.

– Držim da su svi radnici Varteksa duboko svjesni situacije u kojoj se nalazimo i da bi mogući štrajk vrlo vjerojatno označio i kraj – kaže nam član Uprave.

Nastavite čitati

U fokusu

Dukat po sedmi put podigao otkupnu cijenu mlijeka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S ciljem očuvanja proizvodnje mlijeka na svom otkupnom području Dukat po sedmi put u ovoj godini podiže otkupnu cijenu mlijeka. Tako će od 1. listopada Dukat za svaku predanu litru mlijeka svojim kooperantima plaćati dodatnih 15 lipa, odnosno ukupno 95 lipa više od početka godine.

Otkupna cijena mlijeka ovim će povećanjem biti čak 40 posto veća u odnosu na lanjski listopad.

– Za povećanje otkupne cijene mlijeka od početka godine izdvojili smo ukupno 121 milijun kuna kako bismo našim kooperantima barem dijelom kompenzirali strelovit rast ulaznih troškova i cijene energenata. Međutim, prerađivačka industrija ne može u potpunosti prenijeti povećane troškove u proizvodnji mlijeka na gotov proizvod i tako dodatno opteretiti potrošače. Kao najveći otkupljivač i vodeći prerađivač mlijeka čvrsto stojimo uz naše kooperante i činimo sve kako bismo očuvali njihove farme, no industrija ne može samostalno riješiti probleme u primarnoj proizvodnji mlijeka koja je na koljenima – istaknuo je direktor Dukata Duško Glišić te dodao kako vjeruje da država može, po uzoru na druge zemlje Europske unije, farmerima barem dijelom nadoknaditi rast ulaznih troškova putem dodatnih plaćanja i tako održati proizvodnju mlijeka na hrvatskim farmama. 

Primarna proizvodnja mlijeka u Hrvatskoj u neprekidnom je padu. U posljednjih deset godina smanjena je za gotovo 30 posto, a posebno je alarmantan podatak da domaćom proizvodnjom mlijeka podmirujemo manje od 50 posto vlastitih potreba za mlijekom i da smo kao zemlja  prehrambeno ovisni o uvozu mlijeka i mliječnih proizvoda.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje