Povežite se s nama

Život i društvo

Škola koja se prilagođava učenicima i gdje je učenik uvijek na prvome mjestu

Objavljeno:

- dana

OTKRIVAMO

Nakon što je učenicima osmih razreda svoja vrata otvorila u četvrtak, Prva privatna gimnazija s pravom javnosti ponovno će svoja vrata otvoriti u subotu, 14. svibnja, od 9.30 do 12 sati, pa svi učenici završnih razreda osnovnih škola mogu doći u Supilovu 22 u Varaždinu, prošetati školom, razgovarati s profesorima i učenicima te iz prve ruke doznati sve o ovoj srednjoj školi.

Učenici u Prvoj privatnoj gimnaziji s pravom javnosti u novoj školskoj godini mogu birati između opće, jezične, informatičke ili sportske gimnazije, koja je prilagođena učenicima sportašima.

– Zbog čestih treninga, vježbi i natjecanja sportaši često izostaju s nastave, no da bi svladali gradivo osiguran im je program edukacije bez stresa i pritisaka: e-learning, poseban program prilagođen vrhunskim sportašima i glazbenicima – objasnila je Nives Risek, ravnateljica Prve privatne gimnazije s pravom javnosti.
Upravo je to bio razlog zbog kojeg je Prvu privatnu gimnaziju s pravom javnosti izabrao i Varaždinac Istok Rodeš.

– Kad sam upisivao srednju školu, Prva privatna gimnazija s pravom javnosti bila je jedina koja se mogla prilagoditi mojim sportskim obvezama, natjecanjima i treninzima. U vrijeme sezone, a to je od studenoga do travnja, nemam vremana ni za što osim skijanja, no kad sezona završi, rješavam školske obveze. Profesori i škola mi u tome maksimalno izlaze ususret – rekao je uspješni varaždinski skijaš. U prvi razred Prve privatne gimnazije s pravom javnosti ide i Rea Strnad, ritmička gimnastičarka koja je ove godine sudjelovala na jakom turniru u Moskvi kao hrvatska reprezentativka.

– Zbog priprema za natjecanje u Moskvi propustila sam dva mjeseca nastave, no zahvaljujući individualnim konzultacijama i dogovorima s profesorima oko polaganja ispita uspjela sam sve nadoknaditi. U školi mi maksimalno izlaze ususret kako bih se mogla nesmetano baviti ritmičkom gimnastikom – zadovoljna je Rea, odlična učenica, koja dokazuje da se može biti uspješan na dva područja: u školi i u sportu! Učenicima koji uz gimnaziju polaze Glazbenu školu također se izlazi ususret kroz organiziranje individualne nastave, kako bi im se omogućilo da nadoknade izgubljene nastavne sadržaje. 

Kako to izgleda u praksi objasnili su Tina Nanuk i Adrian Črep, učenici prvog razreda gimnazije i Glazbene škole Varaždin.
– Ako izostanem s nastave zbog proba ili priprema za natjecanje u solo pjevanju, profesori će mi gradivo naknadno rado objasniti. Osim toga, profesori gradivo objašnjavaju na jednostavan i pristupačan način i stalo im je do toga da gradivo razumijemo – istaknula je Tina, koja se prije četiri godine u Varaždin doselila iz Budimpešte.
S njom se složio i Adrian Črep, koji u Glazbenoj školi svira rog.

– Profesori Prve privatne gimnazije s pravom javnosti jako su susretljivi. Sve se s njima možemo dogovoriti, što mi je važno s obzirom na moje obaveze koje imam u Glazbenoj školi – rekao je Adrian.

Nije stalno za knjigom

Osim individualnog pristupa, učenici Prve privatne gimnazije s pravom javnosti obvezno uče dva strana jezika, a jedna od posebnosti škole je periodična nastava. 
– Nastava pojedinih predmeta organizirana je u periodima od po osam tjedana, što znači da u tom periodu pojedine predmete učenici slušaju više, a neke predmete uopće nemaju. Takav način organizacije nastave omogućuje učenicima da se usredotoče na manji broj predmeta i efikasnije uče. Predmeti ne završavaju u isto vrijeme, čime se smanjuju preopterećenost i pad koncentracije tipičan za kraj polugodišta i školske godine – naglašava ravnateljlica Risek.
Za učenicu prvog razreda Enu Krajinu periodična nastava je odlično rješenje.
– Dok moje kolegice iz drugih srednjih škola uče po cijele dane i ne stignu sve napraviti, ja zbog periodične nastave sve stignem i još mi ostane dovoljno slobodnog vremena – zadovoljna je Ena.

U Prvoj privatnoj gimnaziji s pravom javnosti učenici se od prvog razreda pripremaju za polaganje državne mature.
– Učenici od prvog razreda imaju pojačanu nastavu iz hrvatskog, matematike, stranog jezika, odnosno obveznih predmeta na državnoj maturi, a u trećem i četvrtom razredu nastavljaju se pripreme za državnu maturu pripremama za svaki obvezni predmet u malim skupinama, posebno za višu i nižu razinu. Također, već od trećeg razreda učenici se uključuju u pripreme za državnu maturu i iz onih predmeta, npr. biologije, kemije, fizike, povijesti, geografije, psihologije i slično, koji su im potrebni za upis na fakultet. Osim toga, učenici koji kroza sve četiri godine uče informatiku kao izborni predmet, pripremaju se za nastavak studiranja na tehničkim i informatičkom fakultetu. Takav pristup rezultirao je zavidnim uspjehom naših učenika na državnoj maturi – istaknula je ravnateljica Prve privatne gimnazije s pravom javnosti.

 

Učenici idu na terensku nastavu, a škola sudjeluje i u razmjenama učenika

Učenici imaju svakodnevne instrukcije i konzultacije u školi (naročito iz predmeta matematika, fizika, kemija i strani jezici, a po potrebi i iz drugih predmeta),  a postoji li potreba, organiziraju se individualne konzultacije i instrukcije subotom, što isključuje potrebu traženja instrukcija izvan škole. Prva privatna gimnazija s pravom javnosti, u kojoj se učenicima izlazi ususret, odlično se uklopila u priču učenice drugog razreda Magdalene Banfić, koja je ujedno i učenica srednje Glazbene škole u Koprivnici.

– Živim u Donjoj Voći, u Varaždinu idem u gimnaziju, a u Koprivnici u Glazbenu školu. Dan mi je ispunjen obvezama. Ranije odlazim s nastave, a kad se pripremam za natjecanja s profesorima se mogu dogovoriti oko ispitivanja, pisanja testova, a ako nešto ne razumijem, dogovorim individualne instrukcije – zadovoljna je Magdalena, koja svira gitaru, a nedavno je na međunarodnim natjecanjima u Poreču i Omišu osvojila prvo i treće mjesto. Razmjena učenika U Prvoj privatnoj gimnaziji s pravom javnosti održava se terenska nastava, pri čemu je jedna u Hrvatskoj, a druga u inozemstvu. Dva puta godišnje, u travnju i listopadu, učenici odlaze na terensku nastavu kako bi gimnazijski program iz nekih predmeta svladali na autentičnim lokacijama. 

Prva privatna gimnazija s pravom javnosti surađuje s ostalim školama u Hrvatskoj i inozemstvu,  pa učenici imaju priliku otići na školovanje u inozemstvo. Uključena je i u  brojne projekte razmjene učenika, a rezultat toga su odlasci učenika u Italiju, Portugal, Englesku, Španjolsku, Njemačku, Austriju, Francusku, Tursku i Finsku. Riječ je o kratkoročnim i dugoročnim razmjenama koje su financirane iz fondova EU.

Da je boravak u inozemstvu kroz razmjene jedno odlično iskustvo, tvrde gimnazijalke Franka Rod i Fani Hodalj, učenice trećeg razreda.
– U prvom razredu bila sam preko razmjene učenika tri tjedna u kampu u Turskoj. Upoznala sam velik broj novih prijatelja, s kojima se čujem još danas. Ove godine odlazim na razmjenu u Veliku Britaniju i jako se veselim tome – rekla je Franka. Fani je bila u Turskoj i Njemačkoj gdje je tijekom boravka poboljšala svoje znanje iz njemačkog jezika. – U kampu sam upoznala velik broj mladih iz drugih zemalja, njihove kulture i običaje. Razmjena je jedno odlično iskustvo – ističe. 

INFO

Sve informacije o školi mogu se doznati na brojevima
telefona 042/200-334, 042/200-335, 098/331-227,
putem e-maila [email protected] ili na internet stranicama škole 
www.privatna.net

Izvor:
Foto:

Život i društvo

FOTO U općini Cestica mraz “obrao“ vinograde, spas se traži s prihranom mladica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Niske temperature i mraz koji je posljednjeg vikenda, u noći sa subote na nedjelju i s nedjelje na ponedjeljak, 21. i 22. travnja, zahvatio područje općine Cestica učinio je velike štete u voćnjacima i vinogradima te povrtlarskim kulturama.

>>FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Prema riječima Marijana Županića, predsjednika Udruge vinogradara i podrumara Sveti Martin Cestica, podaci o nastalim štetama su još uvijek prikupljaju, a  najviše su stradali vinogradi na nižim nadmorskim visinama.

Nažalost, na pojedinim lokacijama cestičkog vinogradarskog područja od mraza stradali su kompletni vinogradi. Preporuka je prihraniti mladice koje su djelomično zahvaćene mrazom aminokiselinama, a osušene maknuti da se formiraju novi izbojci.

Kako to izgleda na terenu pšogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Život i društvo

Slobodno počnite pripremati roštilj za Praznik rada, ali izgleda da kiša ipak neće izostati

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Sljedećeg tjedna u srijedu obilježavamo 1. svibnja, odnosno Praznik rada.

Već tradicionalno to je dan za druženje u prirodi, na otvorenom, a često i za pečenje roštilja ili kuhanje graha. Jedan od ključnih uvjeta za to je lijepo vrijeme.

Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a 1. svibnja bi na sjeveru Hrvatske uglavnom trebao biti sunčan i topao.

Proteklih dana bilo je hladno i kišovito, ali već od petka, 26. travnja, stiže sunčano vrijeme i temperatura raste. Početkom sljedećeg tjedna danju će biti i 24 °C.

Prema trenutnoj prognozi DHMZ-a na varaždinskom području na sam Praznik rada prijepodne će biti sunčano i toplo s temperaturom do 22 °C. Poslijepodne stižu oblaci, moguće je malo kiše, a nešto više kiše trebalo bi pasti poslije 20 sati.

I ostatak sljedećeg trebao bi biti pravi proljetni.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje