Povežite se s nama

Međimurje

Škola koju učenici vole

Objavljeno:

- dana

SREDNJA ŠKOLA ČAKOVEC

Upisi u prve razrede srednjih škola su pred vratima, a jedna od škola koju mogu izabrati budući srednjoškolci je Srednja škola Čakovec.

Riječ je o najmlađoj ustanovi u obrazovnom sustavu Međimurske županije, koja je prvu generaciju svojih učenika upisala u školskoj godini 2010./2011. Danas, u šestoj godini rada, školu polazi 459-ero učenika u 18 razrednih odjela. Ti podaci najbolje pokazuju da je Srednja škola Čakovec izrasla u respektabilnu odgojno-obrazovnu ustanovu prepoznate kvalitete i načina rada, a provjeru kvalitete rada uspješno je prošla i na kraju školske godine 2013./2014., kada je prva generacija maturanata polagala ispite državne mature, a nakon toga upisala i željene fakultete.

Velike mogućnosti

U novoj školskoj godini Srednja škola Čakovec upisuje dva razreda opće gimnazije, jedan razred medicinskih sestara opće njege/tehničara opće njege, jedan razred fizioterapeutskih tehničara/fizioterapeutskih tehničarki i jedan razred pomoćnih njegovatelja. Opća gimnazija ravnomjerno povezuje prirodoslovne, matematičke i jezične sadržaje. Uz redovnu nastavu obvezna je i izborna, u kojoj se naglasak stavlja na strane jezike i umjetnost. Tako učenici biraju između Španjolskog i Francuskog jezika te Glazbene umjetnosti. Svoja znanja mogu nadograđivati i u programima fakultativne nastave, a to su Govorništvo, Španjolski, Francuski i Njemački jezik, Filmologija, Europsko demokratsko građanstvo, Građanski odgoj i Svjetska moderna umjetnost. Ocjene iz tih predmeta upisuju se u svjedodžbu, a od ove školske godine učenicima će se omogućiti stjecanje njemačke jezične diplome (DSD). Nakon završenog školovanja učenici polažu državnu maturu. Gimnazija je, kao općeobrazovna škola, prijelazni stupanj prema profesionalnom osposobljavanju na fakultetima i veleučilištima.

Nastava i praksa

Kroz program medicinskih sestara opće njege/tehničara opće njege učenicima se nastoje prenijeti znanja te ih osposobiti za rad u području zdravstva. Sastavni dio njihova obrazovanja čine vježbe, ali i stručna praksa, koja se izvodi pod vodstvom zdravstvenih djelatnika u zdravstvenim ustanovama. Program je usklađen s potrebnim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Međunarodnoga udruženja medicinskih sestara (ICN). Školovanje za zanimanje medicinska sestra opće njege/medicinski tehničar opće njege traje pet godina, od čega dvije godine u općeobrazovnom programu, a tri godine u stručnom obrazovanju. Program obrazovanja izgrađen je prema standardima EU i to je zasad, unutar zanimanja srednje stručne spreme, jedino zanimanje koje je EU u potpunosti prihvatila. Uz sve to, nastava za učenike trećih, četvrtih i petih razreda odvija se u posebno opremljenim učionicama koje se nalaze u Županijskoj bolnici Čakovec.  Nakon polaganja državne mature, učenicima koji završe taj program omogućen je nastavak školovanja na stručnom studiju sestrinstva u trajanju od tri ili pet godina ili na bilo kojem drugom sveučilištu. 
Program Srednje škole Čakovec fizioterapeutski tehničar/tehničarka mogu upisati svi učenici koji žele pomagati bolesnim i ozlijeđenim osobama u povećanju pokretnosti, ublažavanju boli te sprečavanju i ublažavanju trajnih posljedica bolesti i ozljeda. U radu s pacijentima fizioterapeutski tehničar/tehničarka provodi različite vježbe u sklopu hidroterapije u bazenu, termoterapijske postupke, kiroterapijske postupke, medicinske masažne tehnike, ultrazvučne terapije u sklopu elektroterapije, radijacijske metode termoterapije i  slično. Polaganjem državne mature omogućen je nastavak školovanja na stručnom studiju ili na bilo kojem drugom sveučilištu i veleučilištu.

Putovanja, aktivnosti i Učenički dom

U Srednjoj školi Čakovec brinu o darovitim učenicima, mladim sportašima i glazbenicima, kojima omogućuju usklađivanje školskih obveza i izvanškolskih aktivnosti. Učenici Srednje škole Čakovec sudjeluju u županijskim i državnim natjecanjima iz svih predmeta i ostvaruju zapažene rezultate, a najbolje učenike škola nagrađuje izletima u europske gradove, pa su dosad učenici posjetili Dresden, Dublin, Belfast i London, a ove školske godine devetero učenika posjetilo je Dallas u SAD-u. Srednja škola Čakovec za učenike organizira dodatnu i dopunsku nastavu te individualne  konzultacije na kojima im nastavnici pomažu svladati nastavne sadržaje. Učenici se mogu uključiti i u brojne slobodne aktivnosti, među kojima su i planinaraska grupa, fotogrupa, medijacija ili filmski klub.

Dodatni plus za učenike je  Učenički dom “Svjetionik”, koji je sastavni dio Srednje škole Čakovec s kapacitetom od 60 mjesta. Učenicima se nudi smještaj u dobro opremljenim dvokrevetnim i trokrevetnim sobama s vlatitom kupaonicom. Učenici tako mogu učiti u ugodnom i poticajnom okruženju, a uvijek im je na raspolaganju i stručni tim koji učenicima pruža podršku u svim područjima razvoja. 

GDJE SMO?

Srednja škola Čakovec je u Ulici  Jakova Gotovca 2 u Čakovcu. Više informacija na broju telefona 040/314-108 ili internetskoj stranici ss-cakovec.skola.hr

UČENIČKI DOM

U sklopu Srednje škole Čakovec je Učenički dom “Svjetionik” s kapacitetom od 60 mjesta. Učenici u Domu na raspolaganju imaju dvokrevetne i trokrevetne sobe.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Stiže novi parket u sportsku dvoranu u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo turizma i sporta krajem prosinca prošle godine objavilo je Javni poziv za iskaz interesa za sufinanciranje izgradnje, obnove, održavanja, opremanja i rekonstrukcije sportskih građevina u 2024. godini na koji je Grad Mursko Središće prijavio projekt „Rekonstrukcija sportske dvorane u Murskom Središću – zamjena sportskog poda“

U srijedu, 24. travnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak prisustvovao je potpisivanju i uručivanju Ugovora za spomenuti projekt u vrijednosti od 136.419,00 eura.

Sportska dvorana u Murskom Središću će tako uskoro dobiti novi sportski pod, a uskoro će se potpisati i ugovor u vrijednosti od 883.501,39 eura za kompletnu energetsku obnovu sportske dvorane – novi krov, fasada, prozori, rasvjeta, solari, toplinske pumpe…

Time će sportska dvorana svakako postati atraktivnije mjesto za sportske događaje, treniranje i natjecanja, a također će se time u idućim desetljećima osigurati funkcionalnost sportske dvorane i neće biti potrebe za nekim većim investicijskim ulaganjima.

Obzirom što je iz ova dva javna poziva Gradu Mursko Središće dodijeljeno više od milijun eura značajno se rasterećuje gradski proračun. Uz Grad Mursko Središće više jedinica lokalne samouprave iz Međimurske županije dobilo je sredstva.

Nastavite čitati

Međimurje

Usred noći 27-godišnji vozač stisnuo papučicu gasa i Malom Suboticom projurio sa 133 km/h

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave međimurske u razdoblju od 15. do 21. travnja 2024. godine proveli su pojačane aktivnosti iz akcije “Nadzor brzine kretanja vozila”.

Tijekom akcije utvrđeno je ukupno 262 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega:

  • 142 prekršaja nepropisne brzine kretanja,
  • devet prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola,
  • sedam prekršaja nepropisnog zaustavljanja i parkiranja,
  • pet prekršaja nepropisne uporabe svjetala u prometu,
  • sedam prekršaja nepropisne uporabe mobitela tijekom vožnje,
  • jedan prekršaj tehničke neispravnosti vozila,
  • šest prekršaja upravljanja neregistriranim vozilom,
  • tri prekršaja upravljanja vozilom nakon isteka važenje prometne dozvole za više od 15 dana,
  • jedna prekršaj upravljanja za vrijeme izrečene zabrane upravljanja motornim vozilima,
  • 56 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa te,
  • 25 ostalih prekršaja.

Najveća brzina od 133 km/h utvrđena je u subotu, 20. travnja, u 2:44 sati u Maloj Subotici, Glavnoj ulici (brzina ograničena na 50 km/h), kod 27-godišnjeg vozača osobnog automobila, čakovečkih registarskih oznaka. Odredbom članka 53. Zakona o sigurnosti prometa, vozač koji se u naselju kreće brzinom koja je za više od 50 km/h veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine, kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1320 do 2650 eura ili kaznom zatvora do 60 dana. Također, za spomenuti prekršaj predviđena je i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od 3 do 12 mjeseci.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje