Povežite se s nama

Život i društvo

Školarci u varaždinskom Domu za starije štošta doznali o djetinjstvu djedova i baka

Objavljeno:

- dana

U ponedjeljak su učenici 3. OŠ Varaždin posjetili korisnike Dnevnog centra Doma za starije i nemoćne osobe Varaždin u Zavojnoj ulici.

Riječ je o polaznicima su izvannastavne aktivnosti Građanski odgoj i obrazovanje.


– Školarci uče o brzi ranjivih skupina građana, starih i nemoćnih, pa je to povod posjeta našim korisnicima. U druženju su razgovarali o djetinjstvu korisnika, što ih je veselilo, kakvu su hranu voljeli, koliko ih je bilo u obitelji, kakvi su bili učitelji prema njima. Zauzvrat, u spomen na lijepo druženje, svaki učenik je podario korisniku Dnevnog centra jednu poruku o sreći i zdravlju, kao i jednu šalicu iz koje mogu popiti čaj – naglasio je mr. sc. Alen Runac, ravnatelj Doma za starije.


Dodao je da svako druženje i svaki posjet korisnicima znači jako puno, a naročito kad dođu djeca, kad se raduju i primaju puno pozitivne energije.

Život i društvo

Rotary Club Varaždin na FOI-ju dodijelio ovogodišnje Nagrade za izvrsnost

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na svečanosti koja je u ponedjeljak, 17. lipnja, održana na varaždinskom Fakultetu organizacije i informatike Rotary Club Varaždin je najboljim učenicima i studentima dodijelio ovogodišnje Nagrade za izvrsnost „Prof. dr. sc. Franjo Ruža“.  Ovo priznanje varaždinskih rotarijanaca primilo je 24 učenika i studenata iz Varaždinske županije.

Nagrada za izvrsnost Rotary Cluba Varaždin, najdugovječnija je rotarijanska nagrada ovakve vrste u našoj zemlji, kojom ovaj Rotary klub nastoji promicati izvrsnost u našoj zajednici te nagrađivati najbolje učenike srednjih škola i najizvrsnije studente visokoškolskih ustanova.

– Rotary Club Varaždin je još 2003. godine ustanovio Nagradu za izvrsnost, u vrijeme kada se o izvrsnosti malo govorilo u našoj javnosti, kako bi istaknuo važnost izvrsnosti i izvrsnih za razvoj zajednice i cijeloga društva, ali i kako bi trud i znanje nadarenih učenika i studenata nagradio ovim priznanjem. Utemeljitelji Nagrade bili su upravo profesori Fakulteta organizacije i informatike, njegovi osnivači i dekani, profesor dr. sc. Franjo Ruža, po kojem ova nagrada i nosi ime, te profesor  dr. sc. Franjo Šulak. Na čelu Povjerenstva za dodjelu Nagrade za izvrsnost dugi je niz godina bio prof. dr. sc.  Božidar Kliček, profesor ovoga fakulteta, a posljednjih nekoliko godina ovo povjerenstvo vodi prof. dr. sc. Neven Vrček, zajedno s prijateljem dr. sc. Miroslavom Benkom. U posljednjih dvadeset godina, otkako Rotary Club Varaždin nagrađuje izvrsne učenike i studente, ukupno je nagrađeno više od 600 mladih i nadarenih ljudi, od kojih su mnogi već ostvarili zapažene profesionalne i znanstvene karijere u zemlji i inozemstvu. Rotary Club Varaždin je iz Fonda Nagrade za izvrsnost do sada isplatio više od 80 tisuća eura – istaknuo je na svečanoj dodjeli ovogodišnjih Nagrada Igor Čolaković, predsjednik Rotary Cluba Varaždin.

Ovogodišnji fond Nagrade za izvrsnost prof. dr. sc. Franjo Ruža Rotary Cluba Varaždin iznosio je 3.850 eura, a ova su sredstva članovi RC Varaždin prikupili organizacijom svojih tradicionalnih akcija.

Ulaganje u znanje je ulaganje u budućnost

Nagrađenim učenicima i studentima na ovom priznanju varaždinskih rotarijanaca na svečanosti je čestitala i prof. dr. sc. Marina Klačmer Čalopa, dekanica Fakulteta organizacije i informatike.

– Ulaganje u znanje i izvrsnost, što su prepoznali u Rotary Clubu Varaždin upravo kroz ovu nagradu, ulaganje je u našu zajedničku budućnost, put razvoju, društvenom napretku i osobnoj ispunjenosti. Upravo će najizvrsniji biti nositelji svih promjena koje nas čekaju u skoroj budućnosti  – naglasila je dekanica Fakulteta organizacije i informatike te čestitala nagrađenim učenicima i studentima.

Svim pristupnicima na svečanoj dodjeli nagrade čestitao je i dr. sc. Miroslav Huđek, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije.

-Ova je nagrada specifična, jer rotarijanci u fond Nagrade za izvrsnost izdvajaju vlastiti novac kako bi nagradili najizvrsnije mlade ljude i promicali znanje u našoj zajednici – rekao je dr. sc. Miroslav Huđek.

Nagrađenima je čestitala i Danijela Vusić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Varaždina, a kratku prezentaciju tvrtke Cratis i Podatkovnog centra North na svečanosti je održao član Rotary Cluba Varaždin – Matija Grabar, predsjednik Nadzornog odbora tvrtke Cratis.

Najizvrsniji učenici i studenti

Ovogodišnju Nagradu za izvrsnost „Prof. dr. sc. Franjo Ruža“ primilo je 19 učenika srednjih škola te petero studenata.  

Nagrade za izvrsnost Rotary Club Varaždin u kategoriji najboljih učenika srednjih škola u Varaždinskoj županiji ove su godine dodijeljene:  Zari Klein, Ozani Magotić, Sofiji Velkovskoj i Ivanu Vuku, učenicima Prve gimnazije, zatim Šimunu Ćosiću, Luki Gladoviću, Ivanu Horvatinu, Blažu Hrastiću i Josipu Kocijanu iz Elektrostrojarske škole Varaždin, Evi Osonjački, Uni Strbad, i Luciji Turk iz Glazbene škole Varaždin, Davidu Gečeku, Idi Kovačić , Heleni Rižmanić i Ani Kuči iz Gospodarske škole Varaždin te Teni Henec, Karlu Levaniću i Dinu Mlakaru Krasulji iz Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Varaždin.

U kategoriji najboljih studenata Nagrade za izvrsnost Rotary Cluba Varaždin dodijeljene su studentima varaždinskog Fakulteta organizacije i informatike – Sandru Ferbišeku, Matku Kekezu, Nini Lončaru, Melaniji Štefan i Tihani Triplat.

U ime nagrađenih na ovoj rotarijanskoj nagradi zahvalio je Nino Lončar.

Na ovogodišnjoj svečanosti dodjele Nagrade za izvrsnost nastupili su učenici Glazbene škole u Varaždinu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Biciklijada Općine Maruševec iz godine u godinu okuplja sve više biciklista

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Igralište Gmajna u Čalincu je točno u podne protekle subote, 15. lipnja, postalo središte okupljanja zaljubljenika u biciklizam i pobornika zdravog načina života.

Tada je naime počelo okupljanje rekreativaca za ovogodišnju biciklijadu Općine Maruševec, koji su pritom mogli izmjeriti tlak i šećer u krvi uz pomoć volontera Gradskog društva Crvenog križa Ivanec.

Prostor igrališta Gmajna bio je ispunjen biciklistima svih generacija iz Varaždinske i susjednih županija koji su uz pucnjeve kubure članova Kuburaške udruge Maruševec jedva dočekali početak još jedne biciklističke avanture kojoj su i povoljni vremenski uvjeti išli na ruku.

Pod organizacijskom palicom Udruge za sport i rekreaciju Gmajna i Općine Maruševec, ova biciklijada iz godine u godinu privlači sve veći broj zaljubljenika u pedaliranje pa brojka od oko 300 sudionika biciklijade nije iznenadila organizatore, među kojima je bio i Mario Klapša, načelnik Općine Maruševec koja je bila pokrovitelj ove sportske manifestacije huminatarnog karaktera, budući da će se prihod od prikupljenih kotizacija darovati u iste svrhe.

Ove su godine biciklisti pedalirali na ruti u dužini 32 kilometara kroz općine Maruševec, Vinica, Cestica i Petrijanec, pružajući im priliku da istraže navedene krajeve na dva kotača. Biciklisti su se okrijepili na dva odmorišta; u Caffe baru Castle Vinica i kod DVD-a Strmec Podravski.

Kotizacija za sudjelovanje je iznosila 5 eura, a svaki sudionik biciklijade dobio je majicu te osvježenje na početku i ručak na kraju biciklijade. Udruga Gmajna je nakon 7. biciklijade Općine Maruševec organizirala i zajedničko praćenje utakmice Hrvatska – Španjolska.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje