Povežite se s nama

Kultura

Zbor “Slavenski” iz Čakovca osvojio još dva zlata, pa u Međimurje donose ukupno tri!

Objavljeno:

- dana

U Međimurje stižu još tri zlata vrijednih čakovečkih amatera!

Nakon što je jučer Pjevački zbor “Josip Štolcer Slavenski” iz Čakovca 12. svibnja nastupio na Majskim muzičkim svečanostima u Bijeljini i osvojio zlato u folklornoj kategoriji, nakon današnja dva nastupa vraćaju se bogatiji za još dva zlata!

Naime, u nedjelju, 13. svibnja nastupili su u još dvije kategorije. U kategoriji mješovitih zborova, “Slavenski” je sa 98 bodova osvojio zlatnu medalju i prvo mjesto. Predstavili su se skladbama “Il est bel et bon”, “Goin’ home”, “Libera me” te “Ipaphonia”.

Osim toga, pod vodstvom umjetničke voditeljice, maestre Senke Bašek Šamec, pjevali su i u kategoriji pravoslavne duhovne glazbe, u kojoj su također osvojili zlato sa 97 bodova. U toj su se kategoriji predstavili skladbama “Statija treća”, “Svyati bože”, “Otče naš” i “Bogorodice djevo”.

Pjevači “Slavenskog” jedini su sastav koji je nastupio u čak tri kategorije. Budući da su u sve tri kategorije osvojli zlato, to ih čini najuspješnijim zborom koji je nastupio na 17. Majskim muzičkim svečanostima.

 

– Ovo je fantastičan rezultat koji dokazuje na kakvoj je zbor “Slavenski” razini. Zaredali smo 97, 98 i 99 bodova i kući nosimo tri zlata, a ime Josipa Štolcera Slavenskoga, Čakovca i Međimurja promoviramo posvuda gdje nastupamo – kaže tajnik zbora, Dejan Buvač.

Nakon iznimno napornoga vikenda, pjevači se vraćaju kući na kratak, ali sladak zasluženi odmor.

Kultura

Konferencija Bach 2 Future u Budimpešti: Varaždin zbog glazbe u fokusu međunarodne stručne javnosti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Konferencija Bach 2 Future od 2019. godine u Budimpešti okuplja stručnjake iz područja klasične glazbe. Ovogodišnji događaj, u organizaciji Mađarskog glazbenog vijeća i Papagena, jednog od najvažnijih i najuglednijih mađarskih kulturnih portala, bio je fokusiran na Europske prijestolnice kulture.

Na konferenciji su sudjelovali brojni ugledni stručnjaci i predstavnici UNESCO-vih gradova glazbe, uključujući i Doroteu Solomun, voditeljicu EU projekata u Turističkoj zajednici grada Varaždina.

Tijekom konferencije sudionici su kroz prezentacije i panel diskusije razmijenili svoja iskustva i strategije. Predstavnici Varaždina i Mannheima, između ostaloga, razmijenili su iskustva i dobre prakse vezane uz ulogu koju titula UNESCO grada glazbe može imati u urbanom razvoju.

U sklopu konferencije održana su tri panela, a predstavnica Turističke zajednice grada Varaždina sudjelovala je u panelu „UNESCO cities of music“.

Nastavite čitati

Kultura

HNK Varaždin najavljuje premijeru na arheološkom lokalitetu Aqua Iasae u Varaždinskim Toplicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Marko Ercegović

Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu u suradnji s Gradom Varaždinske Toplice i Turističkom zajednicom Varaždinske Toplice najavljuje premijeru na fascinantnom arheološkom lokalitetu Aqua Iasae u Varaždinskim Toplicama.

Radi se o praizvedbi teksta Čekajući Oresta koji je prema motivima Sofoklove Elektre napisala Lada Kaštelan.

Čarobna lokacija, nekadašnje značajne rimske terme postaju prostor za veliki dramski repertoar kojim se povezuje suvremenost s antičkim nasljeđem.

Ima li osveta smisla? A ako se izvrši, donosi li mir, ili pak, još goru nesreću?

Čekajući Oresta Lade Kaštelan (po motivima Sofoklove Elektre), u režiji Livije Pandur, na rimskom nalazištu Aquae Iasae u Varaždinskim Toplicama na inovativan i posve drugačiji način donosi priču u kojoj se svatko od nas može prepoznati.
Vječno suprotstavljene – Klitemnestra (Nina Violić) i Elektra (Dea Presečki) – majka i kćer, u jednom od najvećih mogućih i najstrašnijih sukoba koji svijet pamti, pokušavaju se izboriti jedna s drugom, ostajući pri svojim principima. Bezvremenski je to triler, koji je za Elektrin rod započeo još otkad je njezin otac žrtvovao najstariju kćer za slavu i moć. I tako pokrenuo krugove mržnje i destrukcije.
Plaća li se za smrt, smrću? I ako je tako, da li onda uopće itko ima pravo ubiti? – samo su neka od pitanja koja u dugim noćima i još dužim danima progone glavne junakinje, tjerajući ih na jezive misli koje progovaraju iz njih. Ali i oko njih. Hashtag “#Pratitelji” zamijenio je ovoj Elektri antički kor, predstavljajući odraz modernog društva koje, umjesto da potiskuje zločin, čini upravo ono suprotno, gurajući sukob na rub provalije, ali i samog razuma. Svijet kakav prepoznajemo i nepomirljivost strana u kojoj živimo!

Premijera 28. lipnja 2024. u 21,30 sati, Terme Aquae Iasae, Varaždinske Toplice (u slučaju kiše Velika scena HNK Varaždin u 20,00 sati)

Repriza 29. lipnja 2024. u 21,30 sati, Terme Aquae Iasae, Varaždinske Toplice
(u slučaju kiše Velika scena HNK Varaždin u 20,00 sati)

Redateljica: Livija Pandur
Dramaturginja: Lada Kaštelan
Scenograf: Marko Japelj
Kostimograf: Leo Kulaš
Skladateljica: Tamara Obrovac
Dizajnerica svjetla: Vesna Kolarec
Autorica video projekcija: Vanda Petrović
Asistentica redateljice: Ana Marković
Asistent kostimografa: Mladen Jerneić Grof Erdödy
Ansambl predstave:
Nina Violić
Dea Presečki
Filip Eldan
Nikša Eldan
Beti Lučić
Elizabeta Brodić

Ulaznice za repriznu izvedbu su dostupne putem online prodaje, a od 20. 6. i na blagajni Kazališta.

Radno vrijeme blagajne:
Od ponedjeljka do petka 10-12 i 18-19,30.
Subotom 10-12 i sat vremena prije početka programa.
Nedjeljom samo sat vremena prije početka programa.
Praznikom blagajna ne radi.
Kontakt:
telefon 042/200 250
email [email protected]

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje