Povežite se s nama

Međimurje

Centar za kulturu: Smijeh i tuga iz života M. Ćire Blaževića

Objavljeno:

- dana

TEATAR

Samo mjesec i koji dan nakon zagrebačke premijere u Čakovec dolazi predstava Tarika Filipovića “Ćiro”. Predstava će u Centar za kulturu 27. travnja jednako privući ljubitelje kazališta kao i nogometa te javne scene.

Autorski rad Tarika Filipovića postao je veliki hit. Monodrama o životu trenera svih trenera, Miroslava Ćire Blaževića, nastala je nakon dugogodišnjeg abliskog prijateljstva legendarnog Ćire i Tarika Filipovića. Na koji je način osoba Ćire Blaževića inspirirala Tarika Filipovića nakon dugogodišnjeg prijateljstva publika ima priliku vidjeti kroz ovu duhovitu, ali dirljivu monodramu. Osebujan i neponovljiv nogometni trener svih trenera, kako su ga prozvali na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998., čije rečenice citiraju dan-danas, njegovo slavno sine moj  dalo mu je neizbrisiv osobni pečat, kao i njegova neposrednost, ali i ekscentričnost.

Autorski rad Tarika Filipovića postao je veliki hit

– Filipovićev lik sliči na toga trenera, oponaša njegovu intonaciju, geste, osobito mimiku te iznosi činjenice i anegdote iz njegova života. Međutim, ne predstavlja zapravo njega, nego općenito snalažljivu osobu koja se zahvaljujući isključivo vlastitoj inicijativi izdiže iznad puka te osvaja i bogatstvo i ugled. Tarik Filipović izgradio je lik zapravo apolitičan, neku dakle vrst narodnog čovjeka, lukavog Bosanca, slabog na žene – napisao je kazališni kritičar Jutarnjeg lista nakon premijere 16. ožujka. Ovo je treća autorska predstava Tarika Filipovića. – Njegov prvijenac, “Spektakluk” i “Magic Act Show”, u kojima je sudjelovao kao autor i izvođač, slobodno možemo nazvati najuspješnijim predstavama u povijesti hrvatskoga kazališta.
 – S više od 300 izvedbi koje je vidjela čitava regija predstava se s pravom može nastaviti hitom.

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO U školama održane pokazne vježbe evakuacije i spašavanja u slučaju potresa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema preporukama Ministarstva znanosti i obrazovanja, u većini je školskih ustanova prvog dana drugog polugodišta održana pokazna vježba evakuacije i spašavanja u slučaju potresa.

Jedna od ustanova u kojima su naučili kako postupiti u slučaju zemljotresa je Osnovna škola Tomaša Goričanca Mala Subotica, u kojoj je vježba održana radi sigurnosti učenika i zaposlenika škole.

– Učitelji su na prvom satu upoznali učenike s postupcima ponašanja tijekom i nakon potresa, a na pokaznoj vježbi učenici i učitelji vježbali su izlazak iz zgrade škole prema planu evakuacije – navela je Sanja Posavec iz osnovne škole u Maloj Subotici.

Vježbi su prionuli i u Murskom Središću. U tamošnjoj osnovnoj školi u 10:15 zazvonilo je školsko zvono koje je označilo imaginarni potres, tijekom kojeg je također provedena vježba evakuacije i spašavanja.

– Učenici su se sklonili ispod školskih klupa, a nakon „potresa“ su svi zajedno sa svojim učiteljicama i svim zaposlenicima škole krenuli prema školskom dvorištu, na mjesto koje je sigurno od dodatnih mogućih urušavanja – ističu iz OŠ Mursko Središće.

Voditelj evakuacije bio je Vladimir Huzjan, a svi učenici ponijeli su se veoma zrelo i pribrano te je vježba uspješno provedena.

Nastavite čitati

Međimurje

U Međimurju ove nedjelje 16 novooboljelih, preminula je jedna osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirano je 188 osoba, od čega je evidentirano 16 pozitivnih slučajeva na virus COVID 19 u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavile su se 23 osobe. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 302.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 36 841 uzoraka, ne računajući testiranja građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec, hospitalizirano je 55 pacijenata pozitivnih na virus COVID 19, od toga je njih 4 hospitalizirano unutar 24 sata, dok je otpušteno 6 pacijenata.

Na invazivnoj respiraciji se nalazi 1 COVID pozitivan pacijent. U protekla 24 sata preminula je jedna ženska osoba stara 95 godina s pridruženim bolestima.

U nedjelju, 24. siječnja, sedmodnevna incidencija u Međimurskoj županiji i dalje je u trendu pada te iznosi 132 pozitivnih na 100.000 stanovnika (u odnosu na 205 prošle nedjelje), odnosno 154 pozitivnih ako se ubroji dijagnostika na temelju kliničke slike i brzi antigenski testovi (u odnosu na 255 prošle nedjelje).

U proteklih 7 dana PCR metodom testirano je 957 osoba te je postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranja 15,1 %, što je manje nego tjedan ranije kada je iznosio 18,5%.

U funkciji je pozivni centar Doma zdravlja za prijavu zainteresiranih za cijepljenje protiv COVID 19 na broju 040/372-350, na kojem se mogu dobiti sve potrebne informacije i predbilježiti na listu za cijepljenje.

Najava testiranja može se izvršiti na broju 040/386-841 ili na e-mail adresi  [email protected] Pozivni centar Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije vezan uz virus COVID-19 je na broju 040/386-835. Pozivni centar primarne zdravstvene zaštite je na broju 040/372-372.

Nastavite čitati