Povežite se s nama

U fokusu

Smjena pokrenuta, dr. Zember prvi put javno priznala: Da, moćnik je zatražio da zaposlim dvije čistačice i tajnika

Objavljeno:

- dana

“SRAMOTNO I SKANDALOZNO”

Većinom glasova je Upravno vijeće Opće bolnice Varaždin danas pokrenulo postupak razrješenja ravnateljice Opće Varaždin dr. Sanje Zember.

Glavni razlog za smjenu jest to što je, sukladno Pravilniku, omogućila potpisivanje aneksa ugovora za 80-ak specijalizanata i 40-ak aneksa sa specijalistima.

– Sramotno je da je glavni razlog za smjenu to što je ravnateljica dr. Zember postupala po pozitivnim zakonskim propisima Republike Hrvatske. Kakvu to poruku šalju Upravno vijeće i Varaždinska županija? Zar oni ovdje poručuju da će oni koji će poštovati zakonske propise biti strogo sankcionirani?! Moram reći da je u Hrvatskoj vladavina prava, a ni župan nije iznad zakona. To je skandalozno! – istaknuo je dr.sc. Krešimir Luetić, prvi dopredsjednik Hrvatske liječničke komore na poslijepodnevnoj konferenciji za novinare.

Prvi dopredsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić (prvi slijeva), dr. Sanja Zember i dr. Goran Benko

Predsjednik Upravnog vijeća Zoran Šantek (HNS) je naveo da je dr. Zember nemarno obavljala dužnost i zato što je propustila predložiti novi Statut Bolnice zbog čega Bolnica ima dva pomoćnika ravnatelja, koja ne bi smjela imati. Naime, on tumači da je to trebala izbaciti iz Statuta, no nije baš znao objasniti proceduru.

Zoran Šantek, predsjednik Upravnog vijeća, i županijska pročelnica za zdravstvo Ruža Jelovac

Naime, prema Statutu Opće bolnice donošenje Statuta predlaže Upravno vijeće, uz suglasnost osnivača, a to je Varaždinska županija.

– Ne, nije to točno, predlaže ga ravnateljica – rekao je Šantek koji je pokazao da ne zna što piše u Statutu, a ni u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, a potom je to i priznao.

Isto tako, nije znao reći je li u pravu član Upravnog vijeća Damir Habijan (HDZ), koji je na samoj sjednici upozorio da u prijedlogu za razrješenje ravnateljice ne samo da nisu navedene točne činjenice, nego da su se pozvali na članke i stavke koji uopće ne postoje! To je kasnije potvrdila i Snježana Cerjan, pomoćnica ravnateljice Bolnice za pravne poslove. – Točno je, doista nema tih stavaka. Naime, onaj tko je pisao taj prijedlog ne zna razliku između stavaka i alineje – rekla je.

Članovi Upravnog vijeća Damir Habijan (HDZ) i Jasminka Begić (SDP)

On je ujedno jedini govorio o prijedlogu razrješenja, iznoseći argumente kojima je osporio sva tri predložena razloga za razrješenje.

Svi ostali članovi Upravnog vijeća nisu rekli niti riječ! Nisu ga čak ni pokušali demantirati.

Potom su za pokretanje smjene glasovali Šantek (HNS), Jasminka Begić (SDP) i prim. dr. sc. Ranko Stare (predstavnik djelatnika), dok su protiv bili Habijan (HDZ) i Ljiljana Levanić (predstavnik djelatnika).

Prim. dr. sc. Ranko Stare

I dok prim. Stare nije želio davati nikakve izjave, Ljiljana Levanić je rekla da ona govori u ime medicinskih sestara, a one su zadovoljne način na koji radi aktualna uprava Bolnice.

– Mi smo posebno zadovoljni pomoćnikom za sestrinstvo Damirom Poljakom, koji doista vodi o nama brigu. Naravno da u Bolnici ima problema, ali ova uprava je ovdje samo pola godine i smatram da im trebamo dati šansu – rekla je Ljiljana Levanić.

Ljiljana Levanić

Dr. Sanja Zember je istaknula da je ovo doktorska uprava, koja se bori za status svih djelatnika.

– To je glavni razlog zbog čega sam odlučila voditi ovu Bolnicu. Zadnjih dana se ističe da nemam podršku struke. Je li stav jednog liječnika stav struke? Pravilnik o sistematizaciji smo pripremali tri mjeseca, u njegovoj izradi je sudjelovalo 20-ak liječnika i 10-ak nezdravstvenih djelatnika. Na tri sjednice Stručnog vijeća smo o njemu raspravljali i sve izmjene su usvojene. Usvojili smo i izmjene koje je predložilo Radničko vijeće. Je li to razlog za nepovjerenje ili je riječ o tome da nekoliko liječnika prezentira da se ne provodi zakon? – zapitala se dr. Zember.

Iz prijedloga odluke o razrješenju, koji je danas na Upravnom vijeću prihvatila većina, doista nije jasno zašto bi dr. Zember trebala biti smijenjena.

Međutim, dr. Zember je prvi put kratko i jasno odgovorila na novinarsko pitanje o zapošljavanjima u Bolnici.

Je li točno da je politički moćnik od vas zatražio da zaposlite dvije čistačice i jednog administrativnog tajnika?

– Da – odgovorila je dr. Zember.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Međimurje

Ravnatelj ŽB Čakovec Tomislav Novinščak: “Budućnost infektologije u Međimurju je osigurana!”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Protekloga tjedna priopćenjem povezanim s odlaskom infektologinje Tanje Potočnik-Hunjadi iz čakovečke Bolnice oglasio se SDP Međimurske županije. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Saznavši da je našu Županijsku bolnicu Čakovec napustila jedina stalno zaposlena specijalistica infektologije Tanja Potočnik-Hunjadi, dr. med., smatramo da je o navedenom potrebno obavijestiti javnost. Neugodno smo iznenađeni činjenicom da o odlasku infektologinje u jeku epidemije ravnatelj Bolnice doc.dr.sc. Tomislav Novinščak, dr.med. i župan Matija Posavec nisu našli potrebnim potruditi se zadržati liječnicu, niti pak obavijestiti Međimurke i Međimurce (koji su svojim doprinosima gradili Bolnicu) tko će ih dalje liječiti te koja je budućnost Odjela infektologije. Okolnosti koje su dovele do toga da je dr. Potočnik-Hunjadi bila prisiljena dati otkaz i otišla raditi u susjednu županiju ne služe na čast ni ravnatelju, zamjeniku ravnatelja, ni predsjednici Upravnog vijeća, a osobito ne županu Posavcu kojem su puna usta hvale na račun sadašnje uprave Bolnice.

Naši sugrađani zaslužuju znati barem osnovne činjenice: Odjel infektologije u Županijskoj bolnici postoji od 1974. U studenome 2014., nakon preustroja odjela i odsjeka u bolnicama u Republici Hrvatskoj, tadašnji šef Infektologije prim.dr. sc. Dragutin Golubić, dr. med. te sanacijski upravitelj, a sada zamjenik ravnatelja Miroslav Horvat, dr. med. na sastanku u Općoj bolnici Varaždin dogovarali su spajanje naše i varaždinske infektologije, poput svojevrsnog „pilot projekta“, što se uz višestruke napore dr. Potočnik-Hunjadi uz podršku Hrvatskog društva infektologa te SDP-a Međimurja zaustavilo kod tadašnjeg ministra zdravlja Varge u srpnju 2015. godine.

Svih tih godina do sada dr. Potočnik-Hunjadi na svojim je leđima, uz pomoć dvoje, potom troje specijalizanata, nosila na leđima odjel Infektologije, radeći svakodnevno, „i petkom, i svetkom“, čuvajući time opstojnost odjela.

Povrh brojnih problema na koje su, osobito tijekom prošle godine, u više navrata upozoravale liječničke udruge i brojni zaposlenici Bolnice, potom i SDP Međimurja, a tiču se rada sadašnjeg ravnatelja Novinščaka, poteškoće s kojima se susretala Infektologija u većoj mjeri javile su se početkom pandemije COVID-19 u ožujku 2020.g., kada je ravnatelj Novinščak pristao imenovati koordinatora za borbu protiv pandemije tek na intervenciju ministra Beroša.

Kulminacija problema dogodila se u rujnu 2020.g., kada je, nakon odbijanja ravnatelja da posluša savjete struke, tj. koordinatora-doktorice Potočnik-Hunjadi, svojim pristupom problemu pandemije prisilio dr. Potočnik-Hunjadi da podnese ostavku na mjesto koordinatorice. Za „nagradu“ odmah idući dan smijenio ju je s mjesta voditeljice Odjela infektologije. Do danas odjel Infektologije u našoj bolnici radi bez voditelja odjela-infektologa.

Unatoč želji dr. Potočnik-Hunjadi da bude maksimalno angažirana u sustavnom zbrinjavanju oboljelih od COVID-19, nastavilo se njeno šikaniranje i omalovažavanje te je potom bila prisiljena dati otkaz. O svemu su informirani i župan Matija Posavec i predsjednica Upravnog vijeća Bolnice dr.sc. Sonja Tošić-Grlač, koji se na zadnjem sastanku 14.12.2020.g. nisu potrudili uvjeriti ravnatelja Novinščaka i njegovog zamjenika da za našu Bolnicu nije dobro da izgubimo specijalisticu infektologije.

Veliki trud u zbrinjavanju oboljelih daju specijalisti i specijalizanti interne medicine naše Bolnice, uz troje vrijednih specijalizanata infektologije i specijalizanata drugih struka, na čemu im se zahvaljujemo, uz povremenu, većinom telefonsku pomoć dvoje umirovljenih infektologa (od kojih je jedan spomenuti prim. Golubić koji je tek nedavno angažiran), no postavljamo pitanja: Koja je budućnost infektologije u našoj Bolnici? Ostvaruje li se san spomenutih pojedinaca iz 2014. godine da ostanemo bez Infektologije u našoj Bolnici? Je li župan Posavec ovime otvorio vrata HDZ-u, tj. njegovom ministru za osnivanje regionalnog centra infektologije u susjednoj županiji?

Slažemo se s nedavnim komentarom župana Posavca da se država, tj. HDZ maćehinski odnose prema Međimurju kad je u pitanju financiranje zdravstva, o čemu su u više navrata u Saboru upozoravali i naši saborski zastupnici. Stoga se nameće logično pitanje: Zašto župan Posavec tako grčevito drži ravnatelja Novinščaka, inače višegodišnjeg člana HDZ-a, na čelu Bolnice? Zašto se nisu izborili za veća financijska sredstva, tzv. limit našoj Bolnici?

Da je u Županijskoj bolnici Čakovec sve sjajno, ne bismo nimalo reagirali ni tražili odgovornost sadašnjeg Ravnatelja, uprave Bolnice, predsjednice Upravnog vijeća, ni župana Posavca. No problema je mnogo, ne dopiru u javnost, stoga tražimo odgovore na navedena pitanja.”

Na konferenciji za medije koja je održana prošloga četvrtka odlazak infektologinje kratko je prokomentirao ravnatelj ŽB Čakovec, doc. dr. sc. Tomislav Novinščak:

– U ŽB Čakovec napustila nas je dr. Tanja Potočnik-Hunjadi, kojoj smo se zahvalili na angažmanu. Nema straha za budućnost infektologije u našoj županiji; ona je osigurana.

Nastavite čitati

U fokusu

Zdravka Grđan objavila kandidaturu za gradonačelnicu Grada Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zdravka Grđan, dugogodišnja ravnateljica Druge gimnazije Varaždin, danas je objavila svoju kandidaturu za varaždinsku gradonačelnicu.

Riječ je o profesorici pedagogije i njemačkog jezika i književnosti. voj život posvetila je odgoju i obrazovanju te je prva ravnateljica u Varaždinskoj županiji promovirana u zvanje ravnatelj mentor.

Savjetnica je varaždinskog župana za pripremu razvojnih i projektnih strategija u društvenoj djelatnosti, te voditeljica Centra izvrsnosti za nacionalnu povijest.

Njezin moto je: „Djela, a ne riječi“!

Nastavite čitati