Povežite se s nama

U fokusu

Smjena pokrenuta, dr. Zember prvi put javno priznala: Da, moćnik je zatražio da zaposlim dvije čistačice i tajnika

Objavljeno:

- dana

“SRAMOTNO I SKANDALOZNO”

Većinom glasova je Upravno vijeće Opće bolnice Varaždin danas pokrenulo postupak razrješenja ravnateljice Opće Varaždin dr. Sanje Zember.

Glavni razlog za smjenu jest to što je, sukladno Pravilniku, omogućila potpisivanje aneksa ugovora za 80-ak specijalizanata i 40-ak aneksa sa specijalistima.

– Sramotno je da je glavni razlog za smjenu to što je ravnateljica dr. Zember postupala po pozitivnim zakonskim propisima Republike Hrvatske. Kakvu to poruku šalju Upravno vijeće i Varaždinska županija? Zar oni ovdje poručuju da će oni koji će poštovati zakonske propise biti strogo sankcionirani?! Moram reći da je u Hrvatskoj vladavina prava, a ni župan nije iznad zakona. To je skandalozno! – istaknuo je dr.sc. Krešimir Luetić, prvi dopredsjednik Hrvatske liječničke komore na poslijepodnevnoj konferenciji za novinare.

Prvi dopredsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić (prvi slijeva), dr. Sanja Zember i dr. Goran Benko

Predsjednik Upravnog vijeća Zoran Šantek (HNS) je naveo da je dr. Zember nemarno obavljala dužnost i zato što je propustila predložiti novi Statut Bolnice zbog čega Bolnica ima dva pomoćnika ravnatelja, koja ne bi smjela imati. Naime, on tumači da je to trebala izbaciti iz Statuta, no nije baš znao objasniti proceduru.

Zoran Šantek, predsjednik Upravnog vijeća, i županijska pročelnica za zdravstvo Ruža Jelovac

Naime, prema Statutu Opće bolnice donošenje Statuta predlaže Upravno vijeće, uz suglasnost osnivača, a to je Varaždinska županija.

– Ne, nije to točno, predlaže ga ravnateljica – rekao je Šantek koji je pokazao da ne zna što piše u Statutu, a ni u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, a potom je to i priznao.

Isto tako, nije znao reći je li u pravu član Upravnog vijeća Damir Habijan (HDZ), koji je na samoj sjednici upozorio da u prijedlogu za razrješenje ravnateljice ne samo da nisu navedene točne činjenice, nego da su se pozvali na članke i stavke koji uopće ne postoje! To je kasnije potvrdila i Snježana Cerjan, pomoćnica ravnateljice Bolnice za pravne poslove. – Točno je, doista nema tih stavaka. Naime, onaj tko je pisao taj prijedlog ne zna razliku između stavaka i alineje – rekla je.

Članovi Upravnog vijeća Damir Habijan (HDZ) i Jasminka Begić (SDP)

On je ujedno jedini govorio o prijedlogu razrješenja, iznoseći argumente kojima je osporio sva tri predložena razloga za razrješenje.

Svi ostali članovi Upravnog vijeća nisu rekli niti riječ! Nisu ga čak ni pokušali demantirati.

Potom su za pokretanje smjene glasovali Šantek (HNS), Jasminka Begić (SDP) i prim. dr. sc. Ranko Stare (predstavnik djelatnika), dok su protiv bili Habijan (HDZ) i Ljiljana Levanić (predstavnik djelatnika).

Prim. dr. sc. Ranko Stare

I dok prim. Stare nije želio davati nikakve izjave, Ljiljana Levanić je rekla da ona govori u ime medicinskih sestara, a one su zadovoljne način na koji radi aktualna uprava Bolnice.

– Mi smo posebno zadovoljni pomoćnikom za sestrinstvo Damirom Poljakom, koji doista vodi o nama brigu. Naravno da u Bolnici ima problema, ali ova uprava je ovdje samo pola godine i smatram da im trebamo dati šansu – rekla je Ljiljana Levanić.

Ljiljana Levanić

Dr. Sanja Zember je istaknula da je ovo doktorska uprava, koja se bori za status svih djelatnika.

– To je glavni razlog zbog čega sam odlučila voditi ovu Bolnicu. Zadnjih dana se ističe da nemam podršku struke. Je li stav jednog liječnika stav struke? Pravilnik o sistematizaciji smo pripremali tri mjeseca, u njegovoj izradi je sudjelovalo 20-ak liječnika i 10-ak nezdravstvenih djelatnika. Na tri sjednice Stručnog vijeća smo o njemu raspravljali i sve izmjene su usvojene. Usvojili smo i izmjene koje je predložilo Radničko vijeće. Je li to razlog za nepovjerenje ili je riječ o tome da nekoliko liječnika prezentira da se ne provodi zakon? – zapitala se dr. Zember.

Iz prijedloga odluke o razrješenju, koji je danas na Upravnom vijeću prihvatila većina, doista nije jasno zašto bi dr. Zember trebala biti smijenjena.

Međutim, dr. Zember je prvi put kratko i jasno odgovorila na novinarsko pitanje o zapošljavanjima u Bolnici.

Je li točno da je politički moćnik od vas zatražio da zaposlite dvije čistačice i jednog administrativnog tajnika?

– Da – odgovorila je dr. Zember.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Varaždinska županija lani je imala negativni prirodni prirast, “u plusu” tri općine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U 2020. u Hrvatskoj u padu je broj živorođene djece u odnosu na prethodnu godinu za 0,8 %, tj. rođeno je 290 djece manje nego u 2019., objavio je Državni zavod za statistiku.

Ukupan broj rođenih u 2020. bio je 35.987 djece, od toga 35.845 živorođene djece i 142 mrtvorođena djeteta. Od 35.845 živorođene djece 51,3 % rođeno je muške djece i 48,7 % ženske djece. Stopa nataliteta (živorođeni na 1000 stanovnika) u 2020. iznosila je 8,9.

U 2020. broj umrlih osoba porastao je u odnosu na prethodnu godinu, tj. umrlo je 5229 osoba ili 10,1 % više nego u prethodnoj godini.

Stopa prirodnog prirasta u 2020. u Republici Hrvatskoj bila je negativna i iznosila je -5,2 (-21.178 osoba). U svim županijama bio je negativan prirodni prirast, a najveći negativan prirodni prirast bio je u Osječko-baranjskoj županiji, i to -2108 uz vitalni indeks od 52,4.
Pozitivan prirodni prirast bio je u 34 grada/općine, a negativan je bio u 512 gradova/općina i Gradu Zagrebu, dok je devet gradova/općina imalo nulti prirodni prirast.

U 2020. sklopljeno je 15 196 brakova. Stopa sklopljenih brakova (sklopljeni brakovi na 1000 stanovnika) u 2020. iznosila je 3,8. U 2020. bila su 5153 pravomoćno razvedena braka.

Varaždinska županija

I Varaždinska županija lani je imala negativni prirodni prirast od -1115. Naime rođeno je 1347 djece, a umrlo je 2454 ljudi.

Od šest naših gradova niti jedan nema pozitivan prirodni prirast. Ali neke imaju minimalan pozitivi prirast; Breznički HUm (1), Jalžabet (1) i Petrijanec (4). Najgori po prirodnom prirastu među gradovima je Varaždin (-338) i a među općinama Gornji KNeginec (-49).

U našoj je županiji u 2020. bilo više umrlih nego godinu ranije. Lanije je umrlo 2454 ljudi, 2019. godine njih 2230, a 2018. godine 2179.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinci prošle godine na bolničkom liječenju proveli ukupno 266.571 dan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema Godišnjem izvješću o radu stacionarnih zdravstvenih ustanova, na stacionarnim odjelima hrvatskih bolnica u prošloj je godini bilo 581.093 otpusta osoba liječenih po pojedinim bolničkim djelatnostima (u 2019. godini je bilo 715.639), uključujući boravke u bolnici zbog poroda, pobačaja i bolničke rehabilitacije.

Od toga, 530.117 otpusta za osobe koje su liječene u akutnim bolničkim djelatnostima, a 50.976 u kroničnim bolničkim djelatnostima, piše na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

U hrvatskim je bolnicama u 2020. godini ukupno ostvareno 4.676.614 dana bolničkog liječenja, prosječna dužina liječenja se smanjuje i iznosila je 8,05 dana po jednom boravku (u   2012. godini prosječna dužina liječenja je bila je 9,07 dana po jednom boravku).

Od toga je na akutnim bolničkim djelatnostima ostvareno 3.171.456 bolničkih dana, prosječna dužina liječenja u tim bolnicama iznosila je 5,98 dana (u 2019. bila je 6,13 dan).

U dnevnim bolnicama i jednodnevnim kirurgijama u Hrvatskoj su tijekom 2020. godine zabilježena 532.796 boravka. Najviše boravka u dnevnim bolnicama zabilježeno je u internoj medicini (235.574),  pedijatriji (42.699), oftalmologiji i optometriji (41.584), općoj kirurgiji (35.258) i onkologiji i radioterapiji (33.065).

Stanje u Varaždinskoj županiji

U Varaždinskoj županiji broj postelja iznosio je ukupno 1611, a broj postelja na 1000 stanovnika iznosi 9,7.

Broj doktora je 287, a broj postelja po jednome doktoru 5,61. Broj ispisanih bolesnika iznosi 25.955, a velik je i broj dana bolničkog liječenja – 266.571.

Prosječna dužina liječenja je 10.27, a broj pacijenta po krevetu 16,11.

Stanje u Međimurskoj županiji

U Međimurskoj županiji broj postelja iznosio je ukupno 294, a broj postelja na 1000 stanovnika iznosi 2,69.

Broj doktora je 136, a broj postelja po jednome doktoru 2,16. Broj ispisanih bolesnika iznosi 14.465, a broj dana bolničkog liječenja – 83.811.

Prosječna dužina liječenja je 5,79, a broj pacijenta po krevetu 49,20.

Dodajmo da je pri usporedbi sa zemljama članicama EU iz okruženja, Hrvatska je među zemljama s manjim ukupnim brojem hospitalizacija/100  stanovnika.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje