Povežite se s nama

U fokusu

Smjena pokrenuta, dr. Zember prvi put javno priznala: Da, moćnik je zatražio da zaposlim dvije čistačice i tajnika

Objavljeno:

- dana

“SRAMOTNO I SKANDALOZNO”

Većinom glasova je Upravno vijeće Opće bolnice Varaždin danas pokrenulo postupak razrješenja ravnateljice Opće Varaždin dr. Sanje Zember.

Glavni razlog za smjenu jest to što je, sukladno Pravilniku, omogućila potpisivanje aneksa ugovora za 80-ak specijalizanata i 40-ak aneksa sa specijalistima.

– Sramotno je da je glavni razlog za smjenu to što je ravnateljica dr. Zember postupala po pozitivnim zakonskim propisima Republike Hrvatske. Kakvu to poruku šalju Upravno vijeće i Varaždinska županija? Zar oni ovdje poručuju da će oni koji će poštovati zakonske propise biti strogo sankcionirani?! Moram reći da je u Hrvatskoj vladavina prava, a ni župan nije iznad zakona. To je skandalozno! – istaknuo je dr.sc. Krešimir Luetić, prvi dopredsjednik Hrvatske liječničke komore na poslijepodnevnoj konferenciji za novinare.

Prvi dopredsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić (prvi slijeva), dr. Sanja Zember i dr. Goran Benko

Predsjednik Upravnog vijeća Zoran Šantek (HNS) je naveo da je dr. Zember nemarno obavljala dužnost i zato što je propustila predložiti novi Statut Bolnice zbog čega Bolnica ima dva pomoćnika ravnatelja, koja ne bi smjela imati. Naime, on tumači da je to trebala izbaciti iz Statuta, no nije baš znao objasniti proceduru.

Zoran Šantek, predsjednik Upravnog vijeća, i županijska pročelnica za zdravstvo Ruža Jelovac

Naime, prema Statutu Opće bolnice donošenje Statuta predlaže Upravno vijeće, uz suglasnost osnivača, a to je Varaždinska županija.

– Ne, nije to točno, predlaže ga ravnateljica – rekao je Šantek koji je pokazao da ne zna što piše u Statutu, a ni u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, a potom je to i priznao.

Isto tako, nije znao reći je li u pravu član Upravnog vijeća Damir Habijan (HDZ), koji je na samoj sjednici upozorio da u prijedlogu za razrješenje ravnateljice ne samo da nisu navedene točne činjenice, nego da su se pozvali na članke i stavke koji uopće ne postoje! To je kasnije potvrdila i Snježana Cerjan, pomoćnica ravnateljice Bolnice za pravne poslove. – Točno je, doista nema tih stavaka. Naime, onaj tko je pisao taj prijedlog ne zna razliku između stavaka i alineje – rekla je.

Članovi Upravnog vijeća Damir Habijan (HDZ) i Jasminka Begić (SDP)

On je ujedno jedini govorio o prijedlogu razrješenja, iznoseći argumente kojima je osporio sva tri predložena razloga za razrješenje.

Svi ostali članovi Upravnog vijeća nisu rekli niti riječ! Nisu ga čak ni pokušali demantirati.

Potom su za pokretanje smjene glasovali Šantek (HNS), Jasminka Begić (SDP) i prim. dr. sc. Ranko Stare (predstavnik djelatnika), dok su protiv bili Habijan (HDZ) i Ljiljana Levanić (predstavnik djelatnika).

Prim. dr. sc. Ranko Stare

I dok prim. Stare nije želio davati nikakve izjave, Ljiljana Levanić je rekla da ona govori u ime medicinskih sestara, a one su zadovoljne način na koji radi aktualna uprava Bolnice.

– Mi smo posebno zadovoljni pomoćnikom za sestrinstvo Damirom Poljakom, koji doista vodi o nama brigu. Naravno da u Bolnici ima problema, ali ova uprava je ovdje samo pola godine i smatram da im trebamo dati šansu – rekla je Ljiljana Levanić.

Ljiljana Levanić

Dr. Sanja Zember je istaknula da je ovo doktorska uprava, koja se bori za status svih djelatnika.

– To je glavni razlog zbog čega sam odlučila voditi ovu Bolnicu. Zadnjih dana se ističe da nemam podršku struke. Je li stav jednog liječnika stav struke? Pravilnik o sistematizaciji smo pripremali tri mjeseca, u njegovoj izradi je sudjelovalo 20-ak liječnika i 10-ak nezdravstvenih djelatnika. Na tri sjednice Stručnog vijeća smo o njemu raspravljali i sve izmjene su usvojene. Usvojili smo i izmjene koje je predložilo Radničko vijeće. Je li to razlog za nepovjerenje ili je riječ o tome da nekoliko liječnika prezentira da se ne provodi zakon? – zapitala se dr. Zember.

Iz prijedloga odluke o razrješenju, koji je danas na Upravnom vijeću prihvatila većina, doista nije jasno zašto bi dr. Zember trebala biti smijenjena.

Međutim, dr. Zember je prvi put kratko i jasno odgovorila na novinarsko pitanje o zapošljavanjima u Bolnici.

Je li točno da je politički moćnik od vas zatražio da zaposlite dvije čistačice i jednog administrativnog tajnika?

– Da – odgovorila je dr. Zember.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Zbog suše kupce očekuje poskupljenje voća i povrća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Katastrofalna suša posve sigurno će utjecati na daljnji skok cijena hrane, prije svega voća i povrća.

Zbog rasta cijena energenata i rata u Ukrajini, proizvođačke cijene poljoprivrednih proizvoda u drugom tromjesečju ove godine, u usporedbi s istim razdobljem lani, bile su veće za 22 %. Cijena žitarica skočila je čak 65 %, a povrća za 30 %, javlja HRT. Kako će nezapamćena suša utjecati na cijene hrane, vidjet ćemo idućih tjedana i mjeseci.

Sunce i visoke temperature osušili su voće i povrće i prije berbe. Povrće na tvrdom i suhom tlu, a voćke na granama polako propadaju; poljoprivrednici zbrajaju troškove.

I dok strahujemo od poskupljenja voća i povrća, poljoprivrednici na požeškoj i zagrebačkoj tržnici, kažu, cijene neće podizati.

Voće je u Hrvatskoj ove godine poskupjelo za gotovo 7 %. Na obali ponegdje i znatno više.

Urod jabuke, primjerice, ove je godine smanjen za 12 % u odnosu na prošlu. Troškovi rastu. Gnojivo je poskupjelo za 70 %, kemijska zaštita za 35, a cijena radne snage viša je za 25 %.

– Kada se pogleda rast cijena ulaznih troškova koje su proizvođači imali kod proizvodnje, a naročito sada kod ovog što će biti u berbi i sama obrada, transport, logistika koja slijedi da bi mi tu jabuku dobili u trgovačkom centru odnosno na placu ili bilo gdje. Tu je rast troškova i do 60 % – rekla je savjetnica u poljoprivredno-prehrambenoj industriji Zvjezdana Blažić.

Kupci itekako osjete više cijene. Strahuju od jeseni i njihova daljnjeg rasta.

Zbog suše i visokih temperatura urod će zasigurno biti skromniji, no voćari i povrtlari tvrde – nestašice neće biti.

Nastavite čitati

U fokusu

Vatrogasci cijeli radni vijek stavljaju živote na kocku, a mirovine im se umanjuju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatski vatrogasci u mirovinu odlaze po posebnim propisima. Oni im daju staž s produljenim trajanjem i poboljšanja u izračunu mirovine, ali i umanjenje iznosa koji će im sjesti na račune.

Sezona požara je u punom jeku. Vatrogasci se bore obuzdati vatrene stihije diljem priobalja, pa i u Zagrebu, uz druge dužnosti koje njihov posao nalaže. Pritom svoje živote stavljaju na kocku, jedan vatrogasac je ove godine poginuo, a uvjeti u kojima rade su iznimno teški, piše portal Mirovina.hr.

Nakon teškog i napornog radnog vijeka, odlaze u mirovinu. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje ih u svojim statistikama navodi kao posebnu skupinu. I vatrogasci, naime, spadaju u povlaštene skupine umirovljenika.

Njima se mirovina određuje dijelom prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, a dijelom prema Zakonu o vatrogastvu iz 2019. godine.

Prema podacima HZMO-a, prema tom je Zakonu mirovinu za lipanj ove godine dobilo 280 vatrogasaca, od kojih su četiri žene. Isplaćeno je 278 starosnih i dvije obiteljske mirovine. Prosječna neto mirovina za vatrogasce iznosi 5.384,10 kune, a ostvarena je za 44 godine, devet mjeseci i 15 dana staža.

Za hrvatske pojmove dug radni vijek posljedica je zakonske odredbe o stažu s produljenim trajanjem. U slučaju vatrogasaca se 12 odrađenih mjeseci piše kao 15 mjeseci staža. Profesionalni vatrogasci mogu u starosnu ili prijevremenu starosnu mirovinu ako su u toj kategoriji proveli najmanje 20 godina staža.

To ostvaruju i vatrogasci koji nisu profesionalni, već pripadaju dobrovoljcima, ali samo ako su skupili najmanje 30 godina staža, od čega 20 u svojstvu profesionalnih vatrogasaca.

Uz potpis glavnog vatrogasnog zapovjednika, u mirovinu mogu i vatrogasci koji su nakupili 30 godina staža, od čega 20 godina staža s produljenim trajanjem. U tom slučaju njihovo umirovljenje ne ovisi o dobi.

Više o svemu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje