Povežite se s nama

Događanja

Šprehali i glumili u HNK

Objavljeno:

- dana

JUBILARNO, 10. IZDANJE THEATERSPIELEA

Najviše sudionika i međunarodni karakter glavne su karakteristike ovogodišnjeg izdanja Theaterspielea, dramskih igara na njemačkom jeziku koje su ove godine održane deseti put.

Preko 300 mališana, djece i mladih iz Hrvatske, ali i susjednih zemalja glumilo je kroz tri dana na pozornici varaždinskog kazališta, gdje su se dramske igre održavale, a mladi glumci još su jednom pokazali kako vole i odlično barataju – njemačkim.

Sprechen Sie Deutsch?

Cilj ove manifestacije koja nije natjecateljskog karaktera je promicanje njemačkog jezika na ovom području, te razvoj suradnje između škola, te vrtića. Riječ je o projektu kojeg je osmislila Lea Lesar Dolenc, učiteljica njemačkog jezika OŠ Vidovec, koji je počeo skromno, no danas se održava uz jaku potporu i pokroviteljstvo Veleposlanstva Republike Njemačke, Zaklade podunavskih Švaba iz Stuttgarta, Središnjeg ureda za školstvo u inozemstvu pri Ambasadi Republike Njemačke, Grada Varaždina, Varaždinske županije, Općine Vidovec, brojnih sponzora, a ove se godine u suorganizaciju uključila i Udruga za popularizaciju njemačkog jezika na području Hrvatske “Europski kulturni krug-EKULT”.
– Ovogodišnje izdanje Theaterspilea održano je na vrlo visokom nivou, što nam je bio i cilj otkako smo prije deset godina pokrenuli ovaj projekt. Prvi put su ove godine sudjelovala i djeca iz vrtića i srednjih škola, a iduće godine planiramo uključiti i fakultete – najavila je Lea Lesar Dolenc.
U sklopu 10. Theaterspielea organizirane su i radionice Akademije za dramsku umjetnost iz Ulma za učenike i učitelje njemačkog jezika na temu “Theaterspielen im Deutschunterricht”.

Izvor:
Foto: Oliver Knolmajer

Događanja

Zlatne Gorice: Loza je “potkupljena” darovima i pjesmom, fino se jelo i pilo i nova godina u vinogradu počinje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zlatne Gorice na Varaždin Bregu bile su danas nezaobilazan domaćin za sve koji vole Vincekovo.

Udruga vinogradara i voćara „Varaždinbreg“, u suradnji sa Turističkom zajednicom Općine Gornji Kneginec, organizirala je ovo tradicionalno obilježavanje „Svetog Vinka“, zaštitnika vinogradara i vinograda.

Ceremonija obilježavanja početka još jedne marljive godine rada u vinogradu popraćena je glazbom tamburaša, finom hranom i jasno, najukusnijim kaljicama.

Da bi se umilili trsovima za najbolje grožđe, gosti su svi zajedno, praćeni tamburašima, otpjevali pučku „Trsek moj zbudi se”. Na trsje su povješani darovi, svećenik je blagoslovio lozu i nova vinogradarska godina službeno je započela.

Nastavite čitati

Događanja

Topličanci uživaju u svojoj Božićnoj priči, a mališani s nestrpljenjem čekaju sutrašnji dolazak Motomrazova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

“Toplička Božićna priča” jutros se nastavila u najljepšoj mogućoj vizuri u ovo doba godine – snježni pokrivač prekrio je grad.

Prava je to atmosfera za brojna događanja Božićne priče.Tijekom trodnevne priredbe Toplićanci i njihovi gosti mogu razgledavati Mali sajam eko proizvoda i rukotvorinama kao stvorenima za originalne božićne poklone.
U predahu šetnje u kućici restorana “Bernarda” nudi se kuhano vino, bezalkoholni i onaj jači, alkoholni punč, Križevačko craft pivo, domaća pita, hrana s roštilja i vrući, šarf gulaš.
Sinoć su posjetitelje zabavljali Neven i Leo, a večeras je na redu iznova jedan duo, Mirta i Emerik.
Poslijepodne će klinci, ali i svi koji se tako osjećaju sjesti u toplo kino i pogledati predstavu “Patuljci pojma nemaju pa se Djedici hitro spremaju”.
Nedjelja je rezervirana za svima one najdraže na Topličkom Božićnom sajmu – u 15  sati stižu Motomrazovi, čija je uzajamna ljubav s djecom velika.
Kakvi bi to Motomrazovi bili bez darova, pa će iz svojih vreća na motorima slatkim poklonima darivati mališane.
Paljenjem treće adventske svijeće u 16 sati završava se službeni dio ovogodišnje “Topličke Božićne priče”.

 

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje