Povežite se s nama

U fokusu

U županiji 600 oboljelih od Alzheimerove bolesti: Grad donirao novac za odjel u Domu umirovljenika

Objavljeno:

- dana

ZA KUPNJU UREĐAJA

Grad Varaždin je donirao 160 tisuća kuna Domu za starije i nemoćne Varaždin za nabavu opreme za Odjel oboljelih od Alzheimerove bolesti.

Riječ je o teškoj bolesti od koje boluje oko 600 osoba iz cijele Varaždinske županije, od čega je njih 100-tinjak iz Varaždina. To je bio glavni razlog zbog kojeg je Grad proračunska sredstva odlučio donirati za uređenje Odjela u varaždinskom Domu za starije i nemoćne, što bi omogućilo sustavnu brigu za njihove korisnike oboljele od te bolesti. 

– Novac je bio namijenjen za besplatni prijevoza umirovljenika, no Povjerenstvo za starije osobe i umirovljenike odlučilo je da je bolje prenamijeniti i pomoći Domu. U razgovoru s ravnateljicom dogovorili smo da će namjena biti za opremanje Odjela za Alzheimerovu bolest – rekao je gradonačelnik.

Donaciju je predao ravnateljici Doma Tamari Ljubić, a sve je bilo popraćeno prigodnom priredbom upriličenom u atriju ustanove.

– Od 150 korisnika smještenih na Odjelu pojačane njege, njih 30 % je oboljelo od Alzheimera i drugih demencija. Otvaranje ovog odjela je nužno potrebno. Na listi čekanja imamo 1.400 ljudi , a 400 je za Odjel pojačane njege. Jedno od rješenja prpblema je i ovaj odjel. Grad i Županija su prepoznali problem, nadam se da će ga i država prepoznati i da će nam pomoći da otvorimo takav odjel, među prvima u Hrvatskoj. Trebaju nam zaposlenici zbog posebnih uvjeta smještaja, minimalnog standarda i za to će nam trebati milijun kuna – rekla je ravnateljica.

 

– Kad se otvori odjel 20-ak korisnika će biti zajedno u integraciji, da imaju svoju dnevnu rutinu koja je za njih jako važna, od osobne higijene, obroka do počinka, da budu u jednom prostoru, njima prepoznatljivom. Za taj odjel minimum je pet medicinskih sestara, osam njegovateljica, fizioterapeut i socijalni radnik – dodala je iz Valentina Štefičar iz Doma za starije i nemoćne osobe.

 

 

 

 

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Ove fotografije su s njegovog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

Državni revizori utvrdili hrpu nepravilnosti u poslovanju Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Revizori su u Međimurskoj županiji utvrdili poduži popis onoga što je napravljeno krivo, a Matija Posavec, u službenom očitovanju kaže da je dio nepravilnosti u međuvremenu već ispravljen.

Sada je objavljeno i službeno izvješće Ureda državne revizije u kojem mu se nalaže što sve mora promijeniti u poslovanju županije. Zbog utvrđenih nepravilnosti Međimurska županija je za 2022. dobila uvjetno mišljenje, piše n1info.hr.

Među ostalim, revizori su otkrili da u poslovnim knjigama Međimurske županije rashodi u iznosu od 2.837.430 kuna odnosno nešto više od 378 tisuća eura nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana. Osim toga, pogrešno su iskazani i u financijskim izvještajima.

Također, tijekom 2022. Međimurska županija naručila je razne usluge od tvrtki u svom vlasništvu. Računi su im plaćeni, no revizori su utvrdili da za gotovo 1,6 milijuna kuna odnosno oko 212 tisuća eura nije bilo priloženih specifikacija.

Otkriveni su i ozbiljni propusti u ugovoru o financiranju Županijske bolnice. U pitanju je ugovor za sufinanciranje dijela troškova projekta “Rekonstrukcija i opremanje bolnice za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije”. Županija je, prema revizorskom izvješću, u prijašnjim razdobljima Županijskoj bolnici doznačila 8.343.804 kuna odnosno oko 1,1 milijun eura, a od 2021. prestala je plaćati preuzetu obvezu sufinanciranja. Krajem 2022. ostao je dug od 6,4 milijuna kuna odnosno oko 855 tisuća eura, ali on nije evidentiran u poslovnim knjigama niti je iskazan u financijskim izvještajima. Županijska bolnica je iz vlastitih sredstava podmirila ovaj iznos, umjesto Međimurske županije.

Više čitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje