Povežite se s nama

U fokusu

U županiji 600 oboljelih od Alzheimerove bolesti: Grad donirao novac za odjel u Domu umirovljenika

Objavljeno:

- dana

ZA KUPNJU UREĐAJA

Grad Varaždin je donirao 160 tisuća kuna Domu za starije i nemoćne Varaždin za nabavu opreme za Odjel oboljelih od Alzheimerove bolesti.

Riječ je o teškoj bolesti od koje boluje oko 600 osoba iz cijele Varaždinske županije, od čega je njih 100-tinjak iz Varaždina. To je bio glavni razlog zbog kojeg je Grad proračunska sredstva odlučio donirati za uređenje Odjela u varaždinskom Domu za starije i nemoćne, što bi omogućilo sustavnu brigu za njihove korisnike oboljele od te bolesti. 

– Novac je bio namijenjen za besplatni prijevoza umirovljenika, no Povjerenstvo za starije osobe i umirovljenike odlučilo je da je bolje prenamijeniti i pomoći Domu. U razgovoru s ravnateljicom dogovorili smo da će namjena biti za opremanje Odjela za Alzheimerovu bolest – rekao je gradonačelnik.

Donaciju je predao ravnateljici Doma Tamari Ljubić, a sve je bilo popraćeno prigodnom priredbom upriličenom u atriju ustanove.

– Od 150 korisnika smještenih na Odjelu pojačane njege, njih 30 % je oboljelo od Alzheimera i drugih demencija. Otvaranje ovog odjela je nužno potrebno. Na listi čekanja imamo 1.400 ljudi , a 400 je za Odjel pojačane njege. Jedno od rješenja prpblema je i ovaj odjel. Grad i Županija su prepoznali problem, nadam se da će ga i država prepoznati i da će nam pomoći da otvorimo takav odjel, među prvima u Hrvatskoj. Trebaju nam zaposlenici zbog posebnih uvjeta smještaja, minimalnog standarda i za to će nam trebati milijun kuna – rekla je ravnateljica.

 

– Kad se otvori odjel 20-ak korisnika će biti zajedno u integraciji, da imaju svoju dnevnu rutinu koja je za njih jako važna, od osobne higijene, obroka do počinka, da budu u jednom prostoru, njima prepoznatljivom. Za taj odjel minimum je pet medicinskih sestara, osam njegovateljica, fizioterapeut i socijalni radnik – dodala je iz Valentina Štefičar iz Doma za starije i nemoćne osobe.

 

 

 

 

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Grad Varaždin isplatio gotovo 25 milijuna kuna Ekos holdingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Trgovačkom društvu Ekos holding stigla je uplata od 24,7 milijuna kuna. Radi se, naime, o iznosu nagodbe kao rezultata sudskog spora iz 2014. godine.

– Prema sudskoj presudi Gradu Varaždinu je naložena isplata od 1,888.277 eura zajedno s pripadajućom zakonskom zateznom kamatom u kunskoj protuvrijednosti na dan isplate, što bi iznosilo 14.297.387 kuna, te zakonske zatezne kamate od 14.406.559,83 kune, što ukupno iznosi 28.703.947 kuna. Trgovačkom društvu Ekos holding d.o.o. isplaćeno je 14. travnja 2021. godine, temeljem nagodbe po sudskoj presudi, 24.662.960,66 kuna, od čega su 12.378.275,22 kune glavnica, a 12.284.685,44 kune iznos kamate – odgovorili su nam iz Grada Varaždina, međutim, nisu precizirali zbog čega je nastala razlika od 4.041.987 kuna, kao ni koliko iznose sudski troškovi. 

Međutim, još prije dvije godine predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan javnosti je objasnio kako su iz tvrtke Ekos holding obećali da neće ovršiti Grad te da će „spustiti tu cijenu za 4 milijuna kuna“. Treba istaknuti i kako bi svi ovi troškovi bili barem upola manji da se spor nije godinama zavlačio.

Podsjetimo, tvrtka Ekos holding je još u veljači 2014. tužila Grad i JUGS radi isplate 14,4 milijuna kuna na temelju sporazuma o kupoprodaji nekretnina na lokaciji Vilka Novaka II.

Taj je postupak bio spojen s protutužbom Grada i JUGS-a protiv Ekos holdinga radi utvrđenja ništetnosti sporazuma zaključenog 2011. godine.

U postupku su Grad i JUGS isticali da je tvrtka Ekos holding, zajedno s tvrtkom Održivi razvoj, nekretnine kupila po cijeni od 30 do 90 eura po četvornome metru, a potom im preprodala za 129 eura po kvadratu u slučaju jednokratne uplate ili 149 eura po kvadratu u slučaju obročnog plaćanja.

Gradski odvjetnici su tada tvrdili da je sklapanje tog sporazuma pravno upitno. Konkretno, novcem poreznih obveznika prodano je i kupljeno zemljište po cijeni koja višestruko premašuje realnu tržišnu vrijednost nekretnina.

Međutim, Ekos holding je tvrdio da sporni sporazum nije ništetan prema Zakonu o obveznim odnosima jer „nije protiv Ustava, prisilnih propisa i morala društva“.

Sud je u lipnju 2019. godine utvrdio da sporazum o kupoprodaji nekretnina za izgradnju POS-a na lokaciji Vilka Novaka II. sklopljen između JUGS-a i Grada Varaždina s tvrtkom Ekos Holding od 18. veljače 2011. godine nije ništetan.

Stoga je Grad morao isplatiti 1,88 milijuna eura sa zateznim kamatama.

Spomenimo da su tada, dakle prije dvije godine, samo odvjetnički troškovi u tom sporu dosegnuli 2,5 milijuna kuna, ali iz Grada ne žele komentirati je li bilo dodatnih troškova za odvjetnike ni koliko su iznosili.

Nastavite čitati

U fokusu

T. Bartolovečki: Šamec odlazi u političku mirovinu, HNS predstavio svog novog kandidata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kandidat Hrvatske narodne stranke za načelnika Općine Trnovec Bartolovečki bit će Miro Koren.

Kako je najavio na današnjem predstavljanju kandidature, nakon osam godina mandata stranačkog kolege Zvonka Šameca, nastavit će razvoj Općine i realizaciju velikih projekata.

Koren je uvodno zahvalio Zvonku Šamecu na svemu što je u proteklih osam godina učinio za mještane općine Trnovec Bartolovečki.

Podsjetio je da je najviše uloženo u Aglomeraciju Varaždin na području općine, u izgradnju i održavanje prometnica, obnovu društvenih domova. Naglasio je da je, uz velike projekte, najvažnije ulaganje u mlade.

– A kako bismo pomogli prije svega mlade obitelji s djecom povećat ćemo naknade za novorođene na 3.000 kuna za svako dijete te 1.000 kuna više za svako naredno dijete u obitelji. Sufinancirat ćemo vrtiće sa 70 %, proširiti i dograditi dječji vrtić u Trnovcu – najavio je Koren.

Dodao je da će roditelji u potpunosti biti oslobođeni plaćanja produženog boravka u osnovnim školama u Trnovcu i Šemovcu i troškova školske kuhinje za učenike iz obitelji slabijeg socijalnog statusa. Najavio je izgradnju POS stanova te besplatni priključak kanalizacije mladima za kupnju ili izgradnju prve nekretnine. U programu HNS-ovog kandidata za načelnika je i uređenje groblja u Bartolovcu, adaptacija grobne kuće u Šemovcu uz proširenje nadstrešnice te izgradnja parkirališta i prilaza groblju. Nastavit će poticanje razvoja gospodarstva i poljoprivrede. Najavio je i projekt izgradnje kulturnog i vatrogasnog centra za koji je dokumentacija pripremljena. Nastavit će s podupiranjem projekata i programa udruga te brigom za mještane treće životne dobi kojima će se uz isplatu božićnica osigurati i uskrsnice.

Nastavite čitati