Članovi Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Hrvatskog sabora boravili su u utorak, 9. srpnja, u Međimurskoj županiji da bi se uvjerili u stvarno stanje na terenu.

Predsjednik Odbora Milorad Pupovac objasnio je da će temeljem stečenog iskustva i dojmova u Međimurju članovi Odbora donijeti mišljenje te izraditi izvještaj koji će se raspraviti na sljedećoj sjednici, nakon čega će hrvatskoj Vladi predložiti mjere za unapređenje suživota romske nacionalne manjine s većinskim stanovništvom.

Nakon obilaska romskih naselja u Kuršancu i Pribislavcu, održan je zajednički sastanak s predstavnicima svih relevantnih institucija, saborskim zastupnicima, gradonačelnicima i načelnicima, ravnateljima srednjih škola, predstavnicima Policijske uprave međimurske, Centra za socijalnu skrb i Zavoda za zapošljavanje.

Zamjenik načelnika PU međimurske Vladimir Faber predstavio je rezultate provedenog istraživanja stavova građana Međimurske županije o stanju sigurnosti te istaknuo da se policiji prijavljuje tek 34 posto kriminaliteta, a prema njegovim riječima, više od 70 posto počinitelja su pripadnici romske nacionalne manjine.

– Predložili smo Vladi Republike Hrvatske osnivanje međuresorske radne skupine koju bi činili predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva pravosuđa, Ministarstva zdravstva, Ministarstva rada i mirovinskog sustava te Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, čija bi zadaća bila da u svojoj nadležnosti utvrde sve što je potrebno da sinergijski djeluju na rješavanje problema od kojih su ponajveći romska segregirana naselja u kojima djeca žive u nehumanim uvjetima – istaknuo je Faber.

Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Čakovec Alenka Bilić istaknula je podatak da je u Međimurju 3745 primatelja zajamčene minimalne naknada, od čega je 3500 stanovnika romskih naselja.

– U brojnim romskim naseljima vlada bezakonje, a nadležne su državne institucije zakazale u mnogočemu. Kao gradonačelnik mogu reći da ulažemo maksimalne napore u rješavanje problema, no došli smo do situacije da ne možemo napredovati bez pomoći države. Mnoga romska naselja ilegalno su izgrađena pa ne možemo asfaltirati ceste i graditi komunalnu infrastrukturu. Da bismo stvorili daljnje preduvjete razvoja, potrebna nam je pomoć Vlade oko legalizacije takvih naselja – zaključio  je saborski zastupnik i gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač.

Član Odbora i saborski zastupnik Veljko Kajtazi izrazio je nezadovoljstvo činjenicom da, unatoč tome što postoji nekoliko strateških dokumenata Vlade koji uključuju Rome, brojne jedinice lokalne samouprave nisu donijele Akcijski plan.

Komentari

Komentara