Članovi Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Hrvatskog sabora boravili su u utorak, 9. srpnja, u Međimurskoj županiji da bi se uvjerili u stvarno stanje na terenu.

Predsjednik Odbora Milorad Pupovac objasnio je da će temeljem stečenog iskustva i dojmova u Međimurju članovi Odbora donijeti mišljenje te izraditi izvještaj koji će se raspraviti na sljedećoj sjednici, nakon čega će hrvatskoj Vladi predložiti mjere za unapređenje suživota romske nacionalne manjine s većinskim stanovništvom.

Nakon obilaska romskih naselja u Kuršancu i Pribislavcu, održan je zajednički sastanak s predstavnicima svih relevantnih institucija, saborskim zastupnicima, gradonačelnicima i načelnicima, ravnateljima srednjih škola, predstavnicima Policijske uprave međimurske, Centra za socijalnu skrb i Zavoda za zapošljavanje.

Zamjenik načelnika PU međimurske Vladimir Faber predstavio je rezultate provedenog istraživanja stavova građana Međimurske županije o stanju sigurnosti te istaknuo da se policiji prijavljuje tek 34 posto kriminaliteta, a prema njegovim riječima, više od 70 posto počinitelja su pripadnici romske nacionalne manjine.

– Predložili smo Vladi Republike Hrvatske osnivanje međuresorske radne skupine koju bi činili predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva pravosuđa, Ministarstva zdravstva, Ministarstva rada i mirovinskog sustava te Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, čija bi zadaća bila da u svojoj nadležnosti utvrde sve što je potrebno da sinergijski djeluju na rješavanje problema od kojih su ponajveći romska segregirana naselja u kojima djeca žive u nehumanim uvjetima – istaknuo je Faber.

Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Čakovec Alenka Bilić istaknula je podatak da je u Međimurju 3745 primatelja zajamčene minimalne naknada, od čega je 3500 stanovnika romskih naselja.

– U brojnim romskim naseljima vlada bezakonje, a nadležne su državne institucije zakazale u mnogočemu. Kao gradonačelnik mogu reći da ulažemo maksimalne napore u rješavanje problema, no došli smo do situacije da ne možemo napredovati bez pomoći države. Mnoga romska naselja ilegalno su izgrađena pa ne možemo asfaltirati ceste i graditi komunalnu infrastrukturu. Da bismo stvorili daljnje preduvjete razvoja, potrebna nam je pomoć Vlade oko legalizacije takvih naselja – zaključio  je saborski zastupnik i gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač.

Član Odbora i saborski zastupnik Veljko Kajtazi izrazio je nezadovoljstvo činjenicom da, unatoč tome što postoji nekoliko strateških dokumenata Vlade koji uključuju Rome, brojne jedinice lokalne samouprave nisu donijele Akcijski plan.

Komentari

Komentara

loading...