Povežite se s nama

U fokusu

Što je besplatno, a što će se morati kupiti?

Objavljeno:

- dana

UDŽBENICI

Projekt besplatnih udžbenika Grada Varaždina ide dalje. Prošle godine Grad je osigurao novce za kupnju udžbenika i radnih bilježnica iz obveznih predmeta. 

Te udžbenike učenici sada moraju vratiti, pa će tako Grad Varaždin ove godine financirati nabavu radnih bilježnica za obvezne nastavne predmete te će dokupiti obvezne udžbenike za novu školsku godinu za sve učenike koji imaju prebivalište na području Varaždina. 

Što je besplatno?

Dakle, model je isti kao i lani. Besplatni će biti obvezni udžbenici i obvezna dopunska nastavna sredstva, dakle, udžbenici i radne bilježnice, dok će roditelji morati sami kupiti udžbenike za izborne predmete, a u osnovnoj školi to su vjeronauk, drugi strani jezik i informatika. Potvrdio je to i prije tjedan dana varaždinski gradonačelnik Goran Habuš na konferenciji za novinare vezanoj uz ovaj projekt. 

S obzirom na to da učenici sada moraju vratiti udžbenike koje su dobili prošle godine, u ponedjeljak i utorak, pretposljednjeg i posljednjeg dana nastave u svim varaždinskim osnovnim školama, organizirano je vraćanje “starih” udžbenika. Nakon što se oni prikupe, posebna povjerenstva formirana u školama provjerit će u kakvom su stanju korišteni udžbenici, a potom sve podatke, uključujući i one o broju potrebnih udžbenika i radnih bilježnica za novu školsku godinu, dostaviti Gradu Varaždinu. Rok je 30. lipnja, a nakon što se prikupljeni podaci obrade, kreće se u javnu nabavu kako bi se udžbenici doista i našli na učeničkim klupama početkom nove školske godine.
Iako sve ovo zvuči jednostavno, čini se da se pravi problemi tek očekuju po školama. Jedan od prvih sigurno će biti procjena stanja preuzetih udžbenika, jer nisu utvrđeni jasni kriteriji po kojima će se utvrđivati jesu li udžbenici upotrebljivi ili ne.

 

Roditelji će, kao i lani, trebati kupiti samo udžbenike i radne za izborne predmete 

– Kod povrata udžbenika obvezni ste se voditi načelom dobrog gospodara. Predlažemo da povjerenstvo i koordinator udžbenike svrstavaju u dvije kategorije: loše (neupotrebljivo) i dobro (upotrebljivo). Iako se tu radi o subjektivnoj procjeni povjerenstva i koordinatora, vjerujemo da će taj dio odraditi s velikom pažnjom – navodi se u dopisu s pojašnjenjima koji je prošlog tjedna poslan školama iz Grada Varaždina, točnije iz Upravnog odjela za društvene djelatnosti.
Očito je da će se u školama kod procjene udžbenika morati oslanjati na vlastito znanje ili znanje knjižničara, no hoće li to zadovoljiti roditelje ako povjerenstvo utvrdi da je udžbenik neupotrebljiv, pa će ga roditelj morati platiti?

Izgubljeno se kupuje

U dopisu poslanom školama se također navodi kako se radne bilježnice ne moraju vraćati, pa tako ni procjenjivati, a što se tiče izgubljenih udžbenika škola je dužna zapisati koji je udžbenik i tko ga je izgubio. – Ako učenik želi dobiti besplatne udžbenike i radne bilježnice na početku iduće školske godine, mora izgubljeni udžbenik kupiti. Ako nećemo sankcionirati takve pojave, sljedeće godine se može dogoditi da nitko ni ne vrati udžbenik – vrlo jasno se navodi  u dopisu koji potpisuje pročelnica Danijela Vusić. 

Izvor:
Foto:

U fokusu

Varaždin je europski grad stabala: “Ovo smo postigli kao tim”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Varaždin, hrvatski grad baroka, glazbe i cvijeća, od sada ponosno nosi i titulu – europski grad stabala 2024.! Varaždin se ovom nagradom pridružio elitnom društvu zelenih europskih metropola, što je veliko priznanje ovom gradu, a posebno gradskoj komunalnoj tvrtki Parkovi, koja brine o održavanju gradskog zelenila.

The European City of the Trees Award (ECTA) je nagrada koju European Arboricultural Council dodjeljuje od 2007. godine onim gradovima koji se sukladno pravilima arborističke struke, ističu po iznimnoj kvaliteti rada s urbanim stablima. Tako se Varaždin našao u društvu Beča, Antwerpena, Amsterdama, Praga, Krakova, Tallina, Merana, Apeldorna, Trnave, Winterthura i Frankfurta na Majni.

Priznanje

Iako će sama nagrada biti uručena u lipnju na godišnjoj skupštini European Arboricultural Council, ovih je dana na adresu varaždinskog gradonačelnika Nevena Bosilja stigla službena potvrda o dodjeli nagrade.

Tim povodom u petak, 26. travnja održana je konferencija za medije u jednom od najmlađih varaždinskih parkova, Parku mladih, kako bi se poslala simbolična poruka da sve što danas činimo u namjeri očuvanja zelene gradske panorame, ostavljamo u nasljeđe budućim generacijama.

– Ovu nagradu ostavljamo u zalog današnjoj djeci, da ih podsjeća kako nikad ne smiju odustati od brige za zeleni okoliš i za stabla jer ona su nam ključan saveznik u borbi protiv klimatskih promjena i onečišćenja istaknula je direktorica Parkova Jelena Sekelj i zahvalila svim zaposlenicima Parkova na angažmanu.

– Ovu nagradu postigli smo zajedno kao tim. Zahvaljujem gradskoj upravi na dijeljenju zajedničke vizije o održivom upravljanju gradskim stablima i zelenom i zdravom gradu, te na njihovoj volji za suradnjom. Zahvaljujem na suradnji i našim cijenjenim partnerima – komunalnim i privatnim poduzećima, fakultetima, institutima, javnim i obrazovnim ustanovama te pojedincima s kojima surađujemo u radu sa stablima. Hvala i našim sugrađanima koji nas podržavaju, kao i onima čije nas konstruktivne kritike potiču da budemo još bolji. Zajedno možemo učiniti puno za naš grad. Ponosimo se što smo Europski grad stabala jer je to potvrda naše stručnosti te predanosti održivosti i stvaranju grada ugodnog za život – dodaje Sekelj.

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj čestitao je direktorici i svim djelatnicima gradske tvrtke Parkovi na ovom značajnom priznanju koje je još jedan dokaz koliko Varaždin djeluje po pitanju zelenila.

Zahvala

– Prošle je godine ovo priznanje dobio Antwerpen u Belgiji, a ove godine Varaždin. U užoj konkurenciji s nama je bio Zadar. Svečano uručenje bit će u lipnju. Nagrada potvrđuje zelenu agendu koju provodi Gradska uprava zajedno s Parkovima. Zahvaljujem vrijednim djelatnicima Parkova koji svaki dan uređuju naš grad i brinu o urbanom zelenilu. Ovih dana završili smo i nove drvorede, u Ulici Tina Ujevića, na Dravskoj poljani, zatim pored autobusnog kolodvora, u jesen kreće sadnja tisuću stabala iz projekta Varaždin pod krošnjama i možemo reći da je grad Varaždin zaista predvodnik i s razlogom je dobio ovu značajnu europsku titulu – rekao je gradonačelnik.

Podsjetio je na povijesnu činjenicu kako je Varaždin imao zaposlenog gradskog vrtlara tri godine prije Beča, a tridesetak godina prije Zagreba.

– To je kontinuirani rad, nasljeđe koje smo naslijedili od prijašnjih generacija, a projekte koje sada radimo, radimo za buduće generacije. Sve to doprinosi tituli koju Varaždin osvaja u posljednje tri godine – grada s najvišom kvalitetom života u Hrvatskoj – zaključio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje