Povežite se s nama

U fokusu

Što je besplatno, a što će se morati kupiti?

Objavljeno:

- dana

UDŽBENICI

Projekt besplatnih udžbenika Grada Varaždina ide dalje. Prošle godine Grad je osigurao novce za kupnju udžbenika i radnih bilježnica iz obveznih predmeta. 

Te udžbenike učenici sada moraju vratiti, pa će tako Grad Varaždin ove godine financirati nabavu radnih bilježnica za obvezne nastavne predmete te će dokupiti obvezne udžbenike za novu školsku godinu za sve učenike koji imaju prebivalište na području Varaždina. 

Što je besplatno?

Dakle, model je isti kao i lani. Besplatni će biti obvezni udžbenici i obvezna dopunska nastavna sredstva, dakle, udžbenici i radne bilježnice, dok će roditelji morati sami kupiti udžbenike za izborne predmete, a u osnovnoj školi to su vjeronauk, drugi strani jezik i informatika. Potvrdio je to i prije tjedan dana varaždinski gradonačelnik Goran Habuš na konferenciji za novinare vezanoj uz ovaj projekt. 

S obzirom na to da učenici sada moraju vratiti udžbenike koje su dobili prošle godine, u ponedjeljak i utorak, pretposljednjeg i posljednjeg dana nastave u svim varaždinskim osnovnim školama, organizirano je vraćanje “starih” udžbenika. Nakon što se oni prikupe, posebna povjerenstva formirana u školama provjerit će u kakvom su stanju korišteni udžbenici, a potom sve podatke, uključujući i one o broju potrebnih udžbenika i radnih bilježnica za novu školsku godinu, dostaviti Gradu Varaždinu. Rok je 30. lipnja, a nakon što se prikupljeni podaci obrade, kreće se u javnu nabavu kako bi se udžbenici doista i našli na učeničkim klupama početkom nove školske godine.
Iako sve ovo zvuči jednostavno, čini se da se pravi problemi tek očekuju po školama. Jedan od prvih sigurno će biti procjena stanja preuzetih udžbenika, jer nisu utvrđeni jasni kriteriji po kojima će se utvrđivati jesu li udžbenici upotrebljivi ili ne.

 

Roditelji će, kao i lani, trebati kupiti samo udžbenike i radne za izborne predmete 

– Kod povrata udžbenika obvezni ste se voditi načelom dobrog gospodara. Predlažemo da povjerenstvo i koordinator udžbenike svrstavaju u dvije kategorije: loše (neupotrebljivo) i dobro (upotrebljivo). Iako se tu radi o subjektivnoj procjeni povjerenstva i koordinatora, vjerujemo da će taj dio odraditi s velikom pažnjom – navodi se u dopisu s pojašnjenjima koji je prošlog tjedna poslan školama iz Grada Varaždina, točnije iz Upravnog odjela za društvene djelatnosti.
Očito je da će se u školama kod procjene udžbenika morati oslanjati na vlastito znanje ili znanje knjižničara, no hoće li to zadovoljiti roditelje ako povjerenstvo utvrdi da je udžbenik neupotrebljiv, pa će ga roditelj morati platiti?

Izgubljeno se kupuje

U dopisu poslanom školama se također navodi kako se radne bilježnice ne moraju vraćati, pa tako ni procjenjivati, a što se tiče izgubljenih udžbenika škola je dužna zapisati koji je udžbenik i tko ga je izgubio. – Ako učenik želi dobiti besplatne udžbenike i radne bilježnice na početku iduće školske godine, mora izgubljeni udžbenik kupiti. Ako nećemo sankcionirati takve pojave, sljedeće godine se može dogoditi da nitko ni ne vrati udžbenik – vrlo jasno se navodi  u dopisu koji potpisuje pročelnica Danijela Vusić. 

Izvor:
Foto:

U fokusu

Bunić nudi sporazumni raskid ugovora s Varkomom, Bosilj tvrdi da će tvrtka tako uštedjeti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Željko Bunić uskoro će biti bivši direktor Varkoma, a pod kojim uvjetima odlazi za sad ostaje nepoznanica. Pitanje vezano za uvjete odlaska, odnosno hoće li zamjena na direktorskoj fotelji Varkoma podrazumijevati i izdašnu isplatu postavili smo prošlog tjedna Gradu Varaždinu, ali do danas nismo dobili odgovor. Međutim, o tome se raspravljalo i na današnjoj sjednici Gradskog vijeća.

– Pitanje se odnosi na medijski istup gradonačelnika Bosilja u kojem je naveo da je s aktualnim direktorom Varkoma postigao sporazumni raskid njegove funkcije. Pitanje je tko je taj sporazumni raskid dogovorio i pod kojim uvjetima – upitao je Hrvoje Petrić iz platforme Budimo.

Gradonačelnik Bosilj na pitanje nije odgovorio konkretno.

– Gospodin Bunić je zatražio prijem kod mene kao član skupštine i većinskog dioničara i zamolio da se sporazumno raziđemo. Ja sam rekao da je to stvar Nadzornog odbora, da ja mogu Nadzornom odboru predložiti. Vjerujem da će u utorak, kada je Nadzorni odbor Varkoma, prihvatiti takav prijedlog i inicijativu s obzirom da bi gospodinu Buniću moglo pripasti puno više otkazivanjem ugovora, nego sporazumno,  tako da vjerujem da će Nadzorni odbor vidjeti na ovaj način popriličnu uštedu – objasnio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Petrić nije bio zadovoljan odgovorom.

– Na moje pitanje i njegovu nagodbu nisam dobio odgovor. Dobio sam odgovor da će biti povoljnije pa zanima me koliko je to povoljnije i po čemu ako je sam stupio u kontakt da želi ići pa zašto bi mu se platilo – rekao je Petrić.

Prošlog tjedna Gradu Varaždinu postavili smo konkretna pitanja, ima li trenutni direktor pravo na otpremninu i koliko bi iznosila s obzirom na njegov ugovor.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinci sve više mijenjaju imena, a sklopljeno je nešto manje brakova nego prošle i pretprošle godine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mladenci diljem Varaždinske županije s veseljem su, ali i nestrpljenjem dočekali ljetne mjesece kako bi konačno izrekli sudbonosno “da”, s obzirom na to da su neki unazad dvije godine zbog koronavirusa i aktualnih epidemioloških uvjeta svadbenu svečanost odgađali nekoliko puta.

Ljubav kroz statistiku

Je li stoga ljetos, prije dva do tri mjeseca, u ovom kraju obavljen rekordan broj vjenčanja, crkvenih i građanskih, provjerili smo kod matičnih ureda Varaždinske županije, odnosno nadležnoga Upravnog odjela za opću upravu, na čijem je čelu privremeni pročelnik Miljenko Plukavec.

Naime, ove je godine sklopljeno 245 crkvenih i 271 građanski brak. Građanski oblik braka podrazumijeva sklapanje braka pred matičarem, dok se u vjerskom obliku s učincima građanskog braka sklapa pred službenikom vjerske zajednice koja s Hrvatskom ima uređene pravne odnose. Tako je ukupan broj svih brakova sklopljenih 2019. godine 752, dok je u 2020. godini sklopljeno nešto manje, 676 brakova.

Nadalje, pročelnika Plukavca upitali smo i o najvećem dnevnom broju sklopljenih brakova u Varaždinskoj županiji, na što odgovara da je ovoga kolovoza u jednom danu vjenčano čak sedam parova. Nevjesta i ženik mogu se vjenčati i u inozemstvu, a ukupan broj brakova sklopljenih izvan granica Hrvatske u 2021. godini iznosi 62.

Izvan službenih prostorija, odnosno matičnih ureda, u ovoj je godini održano ukupno 10 vjenčanja, što se, naravno, i dodatno naplaćuje. Cijena se izračunava prema prosječnoj bruto plaći zaposlenih u Hrvatskoj za mjesec u kojem se radi zapisnik za vjenčanje, prema danu u tjednu i satu održavanja vjenčanja, a raspon cijena je od 2500 do čak 6500 kuna.

U Varaždinskoj županiji trenutno djeluje 10 matičara, a ako želite da vas jedan od njih vjenča, za upravne pristojbe potrebno je izdvojiti 210 kuna (70 kuna za prijavu sklapanja braka i 140 kuna za čin sklapanja braka pred matičarem).

Odlučite li se na brak u vjerskom obliku s učincima građanskog braka, to će vas stajati nešto manje – 90 kuna (70 kuna za prijavu sklapanja braka, odnosno upravnu pristojbu propisanu za sastavljanje zapisnika prijave o sklapanju braka, te 20 kuna za izdavanje dviju potvrda o ispunjenju pretpostavki za sklapanje braka u vjerskom obliku).

Ove godine je izdano i 245 potvrda o ispunjenju pretpostavki za sklapanje braka, a brakova stranih državljana nije bilo. Unutar tri godine sklopljena su i dva životna partnerstva, oba u 2020. godini, a riječ je o hrvatskim državljanima.

Zanimljiv je i podatak da je ove godine zabilježen jedan slučaj u kojem je ženik uzeo prezime nevjeste, s obzirom na to da u većini slučajeva nevjesta uzima prezime ženika ili dodaje svom prezimenu i prezime ženika, izvijestio je Plukavec.

Promjena imena

Osim što nadležni upravni odjel obavlja djelatnosti vezane uz maticu vjenčanih, izdaje i druge isprave i dokumente, poput zahtjeva za promjenu osobnog imena. U 2019. godini takvih je zahtjeva bilo 83, u 2020. godini 89, a do 30. rujna 2021. godine upućen je čak 121 zahtjev za promjenu osobnog imena.

– Razlozi promjene osobnog imena su različiti, najčešći razlog je vraćanje na prezime prije sklapanja braka (ako je prošao rok od godine dana od dana razvoda) – objašnjavaju iz matičnih ureda Varaždinske županije.

Pritom napominju da nema određenog popisa zabranjenih imena u Hrvatskoj te da se promjena osobnog imena neće odobriti ako se, primjerice, predloženim osobnim imenom vrijeđaju i ugrožavaju prava i slobode drugih ljudi, pravni poredak i javni moral i slično.

Ove je godine provedeno i 1119 upisa djece u maticu rođenih. Unazad tri godine dvoje djece je rođeno kod kuće (jedno 2020. godine i jedno ove godine), a ostala u nadležnim ustanovama, bolnicama. Provedena su i ukupno 93 upisa djece rođene u inozemstvu u ovoj godini.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje