Povežite se s nama

U fokusu

Stričak u Saboru: Svi varaždinski policajci branitelji Vukovara u penziju sa statusom “specijalca“

Objavljeno:

- dana

ZAKON O BRANITELJIMA

U Hrvatskom saboru u utorak se raspravljalo o konačnom prijedlogu Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji u koju se uključio i HDZ-ov saborski zastupnik iz Varaždinske županije Anđelko Stričak.

U raspravi je podsjetio saborske zastupnike, ali i cijelu javnost, kako je Varaždin, odnosno sjever Hrvatske,u ključnim danima za opstojnost Hrvatske,  izvojevao jednu od najvećih pobjeda zarobivši cijeli 32 korpus JNA.

Ponovio je da je zarobljavanjem 80 tenkova, 70 oklopnih borbenih vozila, 18 samohodnih topova, 6 VBR plamen,  4 VBR oganj, 36 haubica, pješačkog naoružanja za opremu 10 brigada,  250 raznovrsnih vozila te više stotina minobacača raznih kalibara  Hrvatska doslovno naoružana i da su se stekli  preduvjeti za provođenje vojno- redarstvenih operacija kojima je bio za cilj oslobađanje okupiranog hrvatskog teritorija.

Podsjetio je i da su u Varaždinskim danima rata sudjelovali SJP RODE, temeljna policija PU Varaždinske, Postrojbe ZNG tj. 104 brigada HV, 5. Bojna tigrova koja 1992.prerasta u legendarnu 7. Gardijsku brigadu PUME, VOD teritorijalne obrane i odredi narodne zaštite.

-Prijedlogom ovog Zakona svi koji ne mogu ostvariti status hrvatskoga branitelja ostvariti će status sudionika i time zadobiti moralnu satisfakciju da su dali svoj doprinos obrani suvereniteta naše domovine – naglasio je Stričak. Stričak se u raspravi založio i za veliki broj varaždinskih policajaca koji su sudjelovali u obrani Vukovara.

– Smatram da je svima poznat i veliki doprinos varaždinskih policajaca, kojih je u obrani Vukovara- Grada Heroja sudjelovalo oko 1100. Samo u zadnjoj smjeni u Vukovar ih je upućeno 185 od čega ih je 21 poginuo, za 5 se još traga i vode se nestalima, 119 ih je odvedeno u koncentracijske logore Stajićevo, Srpska Mitrovica, Novi Sad i Beograd, a ranjeno ih je 66. Stoga odavde apeliram da im se kod odlaska u mirovinu omogući odlazak u statusu policajca specijalca – zatražio je HDZ-ov saborski zastupnik.

Stričak je iz Sabora uputio još dvije inicijative. S obzirom da je s područja Varaždinske županije tijekom Domovinskog rata poginulo  175 branitelja Stričak je uputio inicijativu da  22. rujan, kada se  u Varaždinu obilježava Dan oslobođenja Grada i Dan branitelja Varaždinske županije,  bude obljetnica  na državnoj razini.

Na kraju je uputio apel za nabavku svečanih odora svim braniteljima.

– Apeliram da se svim braniteljima omogući nabava svečanih odora jer je zaista neprimjereno da na obljetnicama bitnih dana za Domovinski rat i obranu Republike Hrvatske,dolaze u trenirkama, majicama i sl. Ipak su naši branitelji pobjednička hrvatska vojska i policija – zaključio je Stričak te najavio da će  podržati ovaj prijedlog zakona.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

HNS o usudu Stričaka: “Javnost svjedoči nasilnom činu, lažnoj iskrenosti, likovanju i licemjerju županovih političkih oponenata“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati oglasila se priopćenje o događaju u kojem je napadnut i ozlijeđen župan Varaždinske županije Anđelko Stričak. U HNS-u tvrde da javnost svjedoči nasilnom činu, lažnoj iskrenosti, likovanju i licemjerju političkih oponenata.

>>Župan Anđelko Stričak opet fizički napadnut, ovaj put usred grada

U nastavku u cijelosti donosimo priopćenje Županijskog odbora HNS-a:

MI smo (proizvoljno ubaci stranku) protiv svakog oblika nasilja i isto najdublje osuđujemo. Nasilje nije rješenje. Sloga, rad, uspjeh. Mi gradimo prugu, pruga gradi nas.

Danas smo u režiji kolega iz političke arene imali prilike čitati ovakve generičke i deklarativne izjave, potaknute nemilim događajem napada i ozljeđivanja varaždinskog župana, g. Anđelka Stričaka. Uz to su neki smatrali važnim istaknuti kako je žrtva iz redova HDZ-a, kako nasilje rađa nasilje, neki su smatrali bitnim istaknuti kako je dobio što je tražio i kako su upozorili na nasilničko ponašanje župana, dok bi neki poput Horatia Caina iz CSI-ja pregledavali kamere i forenzički istraživali što je prethodilo napadu, tko je za što kriv i ponovno poput već spomenutih, komforno se smjestili u kategoriju traženo-dobiveno. Svim priopćenjima nedostaje i „Neka institucije rade svoj posao“, pa eto mi to nadodajemo u svojem. Kolege, duboko smo razočarani ovime što ste danas pokazali, jer deklarativno osuđivanje nasilja, i ovako javno likovanje nad političkim oponentom zasigurno vam ne ide na čast. Niti u prilog „borbe protiv nasilja“. Skupljanje političkih poena na nasilničkim činom spada zasigurno u jedan od većih dosega umotvorina političkog PR-a. Nasilje, kao neprihvatljiv oblik civilizacijskog ponašanja, treba osuditi bez obzira da li je medijski eksponirano ili anonimno, a žrtvu  zaštiti. Ovaj puta žrtva je bio župan, HDZ-ovac, a već sutra može to biti SDP-ovac, Reformista, MOST-ovac, HNS-ovac. Da li će onda odnos prema žrtvi biti drugačiji?

U HNS-u želimo osuditi fizičko, a i svaki drugi oblik nasilja, kao apsolutno neprihvatljiv oblik civilizacijskog ponašanja u društvu, ali u svemu tome treba zadržati i dostojanstvo žrtve, kao i političko dostojanstvo. Koje nam je priječilo danas se javiti, ali jednostavno treba ukazati na anomalije koje su postale uobičajene u medijskom i političkom diskursu. Skupljanje političkih poena na žrtvama nasilja ili osobnoj tragediji nije jednostavno politički ni društveno probavljivo, nego licemjerno – poručio je Krunoslav Lukačić, predsjednik HNS-a Varaždinske županije.

Županu svakako želimo što brzi oporavak i povratak na posao.

PR Ured

HNS-a Varaždinske županije

Nastavite čitati

U fokusu

Županijski SDP: “Osuđujemo nasilne događaje u kojima je sudjelovao HDZ-ov župan Anđelko Stričak“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Šefica županijskog SDP-a, Barbara Antolić Vupora, potpisala je priopćenje kojim ova stranka osuđuje nasilne događaje u kojima je sudjelovao župan Varaždinske županije iz redova HDZ-a.

Riječ je o incidentu koji se dogodilo u petak u središtu Varaždina.

– Izrazito smo protiv i osuđujemo svaki oblik nasilja kao društveno neprihvatljivog ponašanja. Svako nasilje rađa novo nasilje i uporaba sile i posezanje za nasilnim metodama nikad nije rješenje već izvor novih problema. Zalažemo se za kulturu dijaloga i tolerancije u društvu. Županu Stričaku želimo brz oporavak – piše u priopćenju.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje