Povežite se s nama

Savjeti

Strije. A što sad?

Objavljeno:

- dana

Dermatolog

Konačno su nam zasjale prve ljetne zrake sunca. Već smo ih svi jedva dočekali! No time je odmah započela i analiza izgleda našeg tijela. S obzirom na to da je hladan period dugo trajao, vješto smo se omotavali toplijim i nešto debljim tkaninama, koje su istovremeno prekrivale i “male nesavršenosti” našeg tijela.

No sada, uz tanke, ljetne tkanine, one postaju vidljive i tjeraju nas na razmišljanje – što sad!? Na bokovima neravnine, brežuljci, koža trbuha rastegnuta uslijed kojeg kilograma viška ili moguće trudnoće, a na njoj neugledne crvenkaste linije!

Što je sada to? Pomnim promatranjem uočavamo da se na bedrima i bokovima razvio celulit, a na nekada čvrstom i glatkom trbuhu – rastegnuta koža i strije! Pojava strija je vrlo česta. Ponekad se pojavljuju već u vrijeme puberteta, uslijed rasta, a vrlo često zaostaju i nakon trudnoća i relativno naglog mijenjanja tjelesne težine.
 
Pojavljuju se na mjestima gdje je koža izvrgnuta rastezanju: na trbuhu, bokovima, natkoljenicama, nadlakticama… Ponekad njihov razvoj uvjetuju i hormoni (npr. tijekom trudnoće ili uslijed uzimanja hormonskih tj. kortikosteroidnih preparata tijekom liječenja). Na trbuhu ih, kao što smo rekli, često prati i mlohava, obješena koža trbuha, a na bokovima i natkoljenicama vjerni pratitelj – celulit!
 
Ne posustajte! I za to imamo rješenje! Mlohava koža trbuha i strije zaostali nakon trudnoće ili mršavljenja odlično reagiraju na kombinaciju tretmana – osobito radiofrekvencije i mezoterapije! Dok se radiofrekvencijom blago zagrijava tkivo i time potiče sinteza kolagenih i elastičnih vlakana koja nedostaju, mezoterapijom se unose hranjive tvari, antioksidansi i dodatni stimulatori kolagena, kako bi se koža u potpunosti obnovila!
 
I za bokove i bedra postoji rješenje! Uz pomno izabrane tretmane koji će smanjiti celulit, nadogradnju čine ugodni ali korisni tretmani koji će strije smanjiti, a kožu učvrstiti i regenerirati! Pokušajte, zadovoljstvo neće izostati!

Izvor:
Foto:

Savjeti

Djeca moraju biti pod stalnim nadzorom!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

SIGURNOST

Jeste li znali da se u Hrvatskoj svake godine utopi stotinjak osoba zbog čega je utapljanje četvrti uzrok smrti  u kategoriji nenamjernih ozljeda i to poslije padova, prometnih nesreća i otrovanja?

Upravo na to upozoravaju iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. – Kupanje, plivanje, ronjenje, daskanje, jedrenje, vožnja u čamcima te ostale aktivnosti unapređuju duševno i tjelesno zdravlje djece i odraslih. Potrebno je, međutim, poznavati rizike i mjere prevencije povezane s ovim aktivnostima, posebno one koji se odnose na sigurnost i prevenciju utapanja. Utapanje je značajan uzrok smrtnosti koji se može spriječiti – navode.

Godišnje se u Hrvatskoj utopi stotinjak osoba

Rizik od utapanja posebno je povećan kod male djece, neplivača, osoba koje boluju od kroničnih bolesti, posebno bolesti srca i krvnih žila te epilepsije, osoba koje su konzumirale alkohol te kod kupanja u rijekama i jezerima.

– Djeca trebaju biti pod stalnim nadzorom, čak i pri kupanju u kadi i malim, plastičnim bazenima. Mala djeca se mogu utopiti u vrlo maloj količini vode (u svega nekoliko centimetara visine), u kratkom vremenskom razdoblju. Stalan nadzor roditelja ili drugih odraslih osoba jedno je od osnovnih pravila sigurnosti – upozoravaju.

Za odrasle pak preporučuju da svladaju vještinu plivanja, koja je temeljna mjera prevencije utapanja. Isto tako treba plivati u društvu, u vodu postupno ulaziti te izbjegavati kupanje, odnosno plivanje neprestano nakon obroka.

Izvor:
Foto:

Nastavite čitati

Savjeti

Prepoznajte i prihvatite temperament djeteta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

RIJEČ PSIHOLOGA

Jedan od prvih i važnijih zadataka roditelja je da razumije svoje dijete kao pojedinca. To znači da promatra svaku promjenu u njegovu razvoju te uočava individualne načine ovladavanja okolinom.

Često možemo čuti od roditelja kako se žale: “Za Ivana nisam ni znala da imam dijete, a pored Marine ništa ne stignem. Svu energiju potrošim leteći za njom.”

Dječje igralište također je mjesto gdje se jako dobro mogu uočiti individualne razlike u igri i pristupu drugoj djeci. Njihove individualne razlike u razvojnim koracima posljedica su njihovog temperamenta koji usmjerava roditelje da se s odgojnim izazovima suočavaju različito. Temperament je predispozicija koja je urođena i zbog koje reagiramo na određene načine. Sastoji se od mnogo čimbenika: prilagodljivosti, upornosti, redovitosti, praga osjetljivosti, razine aktivnosti.

Nekoliko je klasifikacija temperamenta, ali najčešća i najraširenija je ona pedijatara Alexandra Thomasa i Stelle Chess o postojanju tri rana stila ponašanja: lak, teški i suzdržani. Djeca lakog temperamenta obično imaju pravilne obrasce spavanja, hranjenja, obavljanja nužde. Lako se prilagođavaju novim situacijama, rado pristupaju novim ljudima i predmetima. Njihovo raspoloženje je uglavnom pozitivno i veselo, a reakcije su niskog ili umjerenog intenziteta.

Dijete teškog temperamenta nema tako pravilne obrasce, teško se prilagođava novim situacijama, nerado pristupa novim ljudima i predmetima. Uglavnom je negativnog raspoloženja i često plače. Na nove podražaje reagira intenzivno.

Karakteristike djeteta suzdržanog temperamenta su slaba prilagođenost novim situacijama, povlačenje pred nepoznatima ljudima, niža razina aktivnosti i reakcije manjeg intenziteta.

Budući da je urođen, možemo reći da je temperament u nekoj mjeri stalan i predvidiv za budućnost, ali na njega utječu i mnoge stvari. Jedna od ključnih je i način na koji roditelj razumije vlastito dijete i djeluje na njega i njegova pozitivna i negativna iskustva.

Tako se može dogoditi da dođe do poteškoće u odnosu majke čije je ponašanje strukturirano i koja voli red te djeteta čiji je stil reagiranja upravo suprotan. Majka će pokušavati nahraniti dijete kada ono nije za to zainteresirano, što će onda dovesti do napetosti i majke i djeteta. Kako bi do ovakvih situacija dolazilo što rjeđe, dobro je da roditelji prepoznaju i prihvate temperament svojeg djeteta, jer im to omogućuje uvid u način kako adekvatno pomoći djetetu da se nosi s izazovima tijekom vlastitog razvoja.

Izvor:
Foto:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje