Povežite se s nama

Život i društvo

Strojarska i prometna škola ima CNC tokarilicu i električni automobil vrijedni 700.000 kuna

Objavljeno:

- dana

CNC tokarilica s dodatnom opremom vrijednom pola milijuna kuna i jedini električni automobil u posjedu škole u Hrvatskoj vrijedan 200-ak tisuća kuna, tek su uvod u ulaganja koja Varaždinska županija najavljuje u okviru budućeg smjera razvoja obrazovanja kroz formiranje strukovnih centara izvrsnosti.

Prvi takav, onaj iz strojarstva, bit će upravo u Strojarskoj i prometnoj školi gdje je danas, 17. lipnja, demonstriran rad nove CNC tokarilice te preuzeto novo električno vozilo Zoe.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak kazao je kako Županija kao osnivač čini sve kako bi unaprijedila sustav obrazovanja i osigurala bolju spremnost učenika za tržište rada te je najavio formiranje centra izvrsnosti iz strojarstva, elektrotehnike, turizama, graditeljstva, tekstila, prometa, prehrane i ekonomije.

– Ova škola bit će nositelj centra izvrsnosti za strojarstvo, zajedno sa SS Ludbreg, SS Ivanec i Elektrostrojarskom i zapravo svima koji školuju učenike iz sektora strojarstva. Već ove godine ćemo u Strojarsku i prometnu školu uložiti dodatna sredstva kako za infrastrukturu, tako i za nabavu opreme. Svi budući strukovni centri izvrsnosti obuhvaćat će mrežu srednjih škola u Varaždinskoj županiji. Sve ovo radimo da bi strukovno obrazovanje na području naše županije bilo globalno konkurentno, a uz ovaj smjer mogu garantirati da će i biti – rekao je župan.

Varaždinska županija u potpunosti je financirala nabavu CNC tokarilice, dok je za nabavu električnog automobila vrijednog 220.000 izdvojila oko 150.000 kuna, a ostatak od 70.000 kuna financiran je iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Ravnateljica Strojarske i prometne škole Snježana Klarić pohvala je dosadašnju suradnju, zahvalila se Županiji i izrazila zadovoljstvo pokretanjem novih projekta.

– Nova CNC tokarilica vrijedna 500.000 pomoći da učenici budu pripremljeniji za tržište rada. Električni automobil, jedini takav u vlasništvu škole u Varaždinskoj županiji će povezati dva sektora, promet i strojarstvo i dati mogućnost učenicima da se upoznaju s onim što dolazi u budućnosti. Ovime će naša škola i nadalje biti rasadnik vrhunskih kadrova u svom resoru – rekla je Klarić.

Rad nove CNC tokarilice predstavio je nastavnik strojarske grupe predmeta Mirko Mičuda, dok je detalje o performansama novog električnog automobila Zoe iznio nastavnik prometne grupe predmeta Željko Antunović. Nakon preuzimanja ključeva, probnu vožnju u električnom automobilu odradio je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak i ravnateljica škole Snježana Klarić.

Život i društvo

Zajednica Cenacolo u Varaždin djeluje već 25 godina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Varaždinska biskupija

Bratstvo sv. Josip Radnik zajednice Cenacolo proslavilo je, u nedjelju 19. rujna, svoju 25. obljetnicu postojanja odnosno otvaranje kuće i dolaska zajednice Cenacolo u Varaždin.

Ovo bratstvo nastalo je zahvaljujući velikodušnosti kongregacije Časnih sestara uršulinki, koje su, cijeneći sestru Elviru, zajednici Cenacolo dale na korištenje kuću s terenom na samom ulazu u Varaždin. Bratstvo danas vodi Cenacolo obitelj Dobranić darujući velikodušno svoj trud i vrijeme mladima koji su u ovo bratstvo došli u potragu za novim životom.

Stotinjak uzvanika okupilo se na ovom slavlju koje je započelo svetom misom koju je predslavio mons. Bože Radoš, varaždinski biskup, objavila je Varaždinska biskupija. Suslavili su don Ivan Filipović, duhovnik zajednice Cenacolo, preč. Franjo Biškup duhovnik varaždinskog Bratstva, zatim vlč. Marko Domiter, biskupov tajnik, vlč. Zoran Gložinić i fra Goran Malenica.

Prije samog misnog slavlja riječi pozdrava i dobrodošlice svima okupljenima je uputio don Ivan Filipović, a osim aktualnih i bivših članova zajednice, i njihovih roditelja, tu su bile i varaždinske časne sestre uršulinke, te podupiratelji i dobročinitelji.

Biskup Radoš je u svojoj homiliji najprije rekao kako svi okupljeni ovog dana u ovoj kući žele s bratstvom slaviti, ponajprije, čestitati 25 godina života ove Kuće. Bogu zahvaliti na svakome članu koji je prošao kroz ovu zajednicu te moliti da zajednica bude trajno otvorena za sve one koji dolaze, koji imaju potrebu topline Božje blizine i zajedništva s Bogom koji liječi i koji daje snagu.

Riječi zahvale na kraju je uputio voditelj Bratstva u Varaždinu Ivica Dobranić, a nakon mise, troje bivših članova zajednice Cenacolo, a koji su dio svog puta u Zajednici živjeli i u Varaždinskom bratstvu, Mateo Mičić, Ivana Jaška i Zdravko Nikolić, podijelili su s okupljenima svoja svjedočanstva.

Voditelji varaždinskog Bratstva Josipa i Ivica Dobranić podijelili su s prisutnima emocije koje ih prate s obzirom na srebrni jubilej djelovanja bratstva sv. Josipa Radnika zajednice Cenacolo u Varaždinu.

U dvorištu zajednice bila je postavljena i retrospektivna izložba fotografija od samih početaka zajednice odnosno bratovštine u Varaždinu do današnjih dana.

Nastavite čitati

Život i društvo

Ministrica Obuljen Koržinek i župan Stričak razgovarali o prioritetnim kulturnim projektima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Očuvati kulturna dobra, ali ih istovremeno staviti u funkciju održivog razvoja te otvoriti posjetiteljima, glavni je cilj projekata Varaždinske županije na području kulture, istaknuto je u petak, 17. rujna, na radnom sastanku župana Anđelka Stričaka s ministricom kulture i medija Ninom Obuljen Koržinek u Županijskoj palači.

– Dvorac Šaulovec u Črešnjevu bit će edukativno-kulturni centar u kojem će biti sjedište Europskog centra za darovite – Centara izvrsnosti Varaždinske županije, a ujedno će postati mjesto popularizacije znanosti te brige o darovitim učenicima i izvan formalnih obrazovnih sustava. Cilj je program posjeta dvorcu Šaulovec i budućim edukativnim sadržajima uvrstiti u kurikulum za drugi razred gimnazije. S druge strane, vrijedna palača Erdödy-Patačić u samom centru Varaždina sjedište je Glazbene škole u Varaždinu, koju pohađa 870 učenika. U sklopu projekta umjetničko-obrazovnog centra sjeverne Hrvatske, palaču bismo obnovili, a cijeli kompleks proširili, čime bismo stvorili uvjete za uspostavu konzervatorija. Već je izrađena urbanističko-arhitektonska valorizacija, a sve će se odvijati u skladu s uvjetima konzervatora – rekao je župan Stričak.

Osim o obnovi vrijednih povijesnih zdanja za potrebe obrazovanja, na sastanku se razgovaralo o projektima obnove i prezentacije arheološkog nalazišta Gomila, Pavlinskog samostana u Lepoglavi, utvrda Grebengrad i Čanjevo, arheoloških iskopina u Varaždinskim Toplicama te nizu drugih projekata.

Ministrica Nina Obuljen Koržinek dala je punu podršku tim projektima.
– Posebno mi je drago da imate projekte kojima se kulturna baština želi očuvati i staviti u funkciju obrazovanja, što je zalog budućnosti – istaknula je Obuljen Koržinek, koja je naglasila i važnost ulaganja u nematerijalnu kulturnu baštinu na području Varaždinske županije.

Na radnom sastanku bila je i zamjenica župana Silvija Zagorec, saborski zastupnici Damir Habijan i Siniša Jenkač, pročelnica Konzervatorskog odjela u Varaždinu Vesna Pascuttini Juraga, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek i zamjenica pročelnice Upravnog odjela za poslove Skupštine i župana Renata Skoko.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje