Povežite se s nama

U fokusu

Štromar: Da je po Stričaku i HDZ-u srednjoškolci ne bi imali sufinanciranje prijevoza

Objavljeno:

- dana

ŠTROMAR “ODUŠEVLJEN” ČESTITKAMA

– Predsjednik HDZ-a Varaždinske županije Anđelko Stričak danas je još jednom potkrijepio činjenicu da su on i njegova stranka sve samo ne vjerodostojni – reagirao je varaždinski župan Predrag Štromar ubrzo nakon današnje konferencije za novinare županijskog HDZ-a.

Štromar se zahvalio Stričaku na rođendanskim čestitkama, no nije mu ostao dužan.

– Čestitam i ja njemu što uz sve što (ni)je napravio za Varaždinsku županiju ima obraza prigovarati i javno istupati na ovakav način. Da je po željama i nastojanjima Stričaka i HDZ-a, srednjoškolci sad ne bi imali sufinanciranje prijevoza. Da su se obistinile želje i nastojanja Stričaka i HDZ-a, sad ni umirovljenici ne bi imali jeftiniji prijevoz, a koliko se sjećam, Stričak nije napravio apsolutno ništa ni za to da učenici imaju besplatne udžbenike. Da je onako kako bi htjeli Stričak i HDZ, sad ne bi imali ni škole, ni dvorane. Stričak je, podsjetimo, glasao u Saboru za sve odluke na štetu Varaždinske županije, uključujući i za to da se u državnom proračunu izostave sredstva za naše škole. Na isti način postupili su i ostali saborski zastupnici iz njegove stranke – reagirao je Štromar. 

Naveo je kako ga Stričakovi “napadi” u svrhu predizborne kampanje ne čude.

– To je uobičajena retorika HDZ-a. Kad nemaju argumenata, a ni bilo kakvih dobrih rezultata iza sebe, onda kritiziraju i vrijeđaju. Stričaka pak molim ubuduće da manje misli na sebe, a više na građane Varaždinske županije i da se ubuduće u Saboru zauzima za dobrobit ovog kraja – poručio je Štromar.

Izvor:
Foto: Arhiva/Ivan Agnezović

U fokusu

Radnici nisu na poslu, ali novi član Uprave Dobiš optimističan: Vjerovnici izrazili pozitivnu namjeru da podrže Varteks

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

O cijeloj situaciji u Varteksu kontaktirali smo novog člana Uprave te tvrtke Dražena Dobiša.

Porezna uprava ˝u tišini˝ ovršila Varteks, hoće li vjerovnici postići dogovor s HBOR-om?

Potvrdio nam je da radnici prošlog tjedna nisu bili na poslu te im je godišnji produžen do ponedjeljka.

– Radnici su se vratili na posao u srijedu 17. kolovoza, no zbog situacije u Varteksu, blokada računa od strane Porezne uprave i Grada Varaždina, a iz straha za moguću neisplatu plaća za srpanj, odbili su početi s radom i zatražili produžetak godišnjeg odmora do ponedjeljka 22. kolovoza, što sam im i odobrio – kaže nam Dobiš. Navodi i kako je politika minimalnih plaća u Varteksu prisutna već dugi niz godina, više od jednog desetljeća.

Upitali smo ga i je li upoznat s informacijama da je prošlog četvrtka održan sastanak vjerovnika u HBOR-u.

– Na sastanku vjerovnika održanom u četvrtak 18.08. svi prisutni vjerovnici izrazili su pozitivnu namjeru da podrže Varteks, pregovori su i dalje u tijeku – kaže Dobiš.

Kaže i da uskoro planira sazvati sastanak s najvećim dioničarima.

– Osobno nisam u kontaktu sa najvećim dioničarima, no namjera mi je u najskorijoj budućnosti, ako okolnosti dopuste, zakazati sastanak s njima – najavljuje Dobiš. Što se tiče mogućeg štrajka, vjeruje da do njega neće doći.

– Držim da su svi radnici Varteksa duboko svjesni situacije u kojoj se nalazimo i da bi mogući štrajk vrlo vjerojatno označio i kraj – kaže nam član Uprave.

Nastavite čitati

U fokusu

Dukat po sedmi put podigao otkupnu cijenu mlijeka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S ciljem očuvanja proizvodnje mlijeka na svom otkupnom području Dukat po sedmi put u ovoj godini podiže otkupnu cijenu mlijeka. Tako će od 1. listopada Dukat za svaku predanu litru mlijeka svojim kooperantima plaćati dodatnih 15 lipa, odnosno ukupno 95 lipa više od početka godine.

Otkupna cijena mlijeka ovim će povećanjem biti čak 40 posto veća u odnosu na lanjski listopad.

– Za povećanje otkupne cijene mlijeka od početka godine izdvojili smo ukupno 121 milijun kuna kako bismo našim kooperantima barem dijelom kompenzirali strelovit rast ulaznih troškova i cijene energenata. Međutim, prerađivačka industrija ne može u potpunosti prenijeti povećane troškove u proizvodnji mlijeka na gotov proizvod i tako dodatno opteretiti potrošače. Kao najveći otkupljivač i vodeći prerađivač mlijeka čvrsto stojimo uz naše kooperante i činimo sve kako bismo očuvali njihove farme, no industrija ne može samostalno riješiti probleme u primarnoj proizvodnji mlijeka koja je na koljenima – istaknuo je direktor Dukata Duško Glišić te dodao kako vjeruje da država može, po uzoru na druge zemlje Europske unije, farmerima barem dijelom nadoknaditi rast ulaznih troškova putem dodatnih plaćanja i tako održati proizvodnju mlijeka na hrvatskim farmama. 

Primarna proizvodnja mlijeka u Hrvatskoj u neprekidnom je padu. U posljednjih deset godina smanjena je za gotovo 30 posto, a posebno je alarmantan podatak da domaćom proizvodnjom mlijeka podmirujemo manje od 50 posto vlastitih potreba za mlijekom i da smo kao zemlja  prehrambeno ovisni o uvozu mlijeka i mliječnih proizvoda.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje