Povežite se s nama

U fokusu

Štromar: Imovinsko-pravni problem riješio je dr. Kudelić, gradnja objekta u Bolnici Novi Marof može početi

Objavljeno:

- dana

OBILAZAK

– Uskoro počinju radovi na izgradnji novog objekta sa 72 kreveta za palijativnu skrb, a vrijednost projekta je 51,5 milijuna kuna – najavio je župan Predrag Štromar danas u Novom Marofu.

Zajedno s ravnateljem Opće bolnice Varaždin dr. Nenadom Kudelićem i bivšim sanacijskim upraviteljem Bolnice, a sada ravnateljem Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije Mladenom Smoljancem obišao je Službu za produženo liječenje i palijativnu skrb u Novom Marofu.

Štromaru nije jasno zašto je Križanića sram

– Postali smo centar palijative za sjever Hrvatske i dobili odobrenje Ministarstva zdravstva jer smo najbolji i najkvalitetniji i tu će se palijativa najviše razvijati. Dobili smo dodatna sredstva, posebno preko fonda EU i za mjesec dana bi trebala krenuti izgradnja objekta sa još 72 kreveta kako bi nadoknadili sve potrebe za palijativnu skrb – rekao je župan Štromar kojem nije jasno kako saborski zastupnik HDZ-a Josip Križanić može reći da ga je sram doći u Bolnicu u Novi Marof.

 – To je jedna od najljepših bolnica u Hrvatskoj i nikoga ne bi trebalo biti sram doći ovdje, posebno ako znamo da ćemo uložiti 51 milijun kuna – ustvrdio je.

Smoljanca je pohvalio.

Očekujemo odobrenje od Ministarstva za dva do tri tjedna, da možemo ići u dogradnju – najavio je Štromar

– Izuzetno mi je da drago što su za mandata sanacijskog upravitelja Smoljanca pripremljeni projekti te uređeni paviljoni. Da nije bilo njega, sada ne bi mogli ići u ovaj projekt jer je pripremio projektnu dokumentaciju, odradio javnu nabavu i izabrao izvođača. Imali smo imovinsko-pravni problem kojeg je riješio novi ravnatelj bolnice dr. Nenad Kudelić. Od Ministarstva regionalnog razvoja za dva do tri tjedna očekujemo odobrenje da se može ići u izgradnju – poručio je Štromar.

I dr. Kudelić je poručio da nema više nikakvih prepreka za aplikaciju projekta i početak gradnje u Novom Marofu.

– U izgradnji je spojni objekt između dva odjela. Parcijalno je izgrađen, izgrađeni su temelji, a ostatak se treba financirati iz sredstava EU fondova. Problematični su bili imovinsko-pravni odnosi i više ne postoji prepreka za aplikaciju prema europskim fondovima. Uskoro očekujem početak gradnje – potvrdio je i dr. Kudelić.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

U fokusu

Varteks je propao, ali neće “nestati“ – na području industrijskog kompleksa je zaštićeno čak 7 objekata!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Da je industrijska arhitektura, kao baština, ponos i prilika brojnih europskih gradova – nije nikakva novost. Stoga je razumljivo da prije svih, varaždinska kulturna javnost itekako brine o sudbini posebno vrijednog prostora za grad Varaždin, onog na adresi Zagrebačka ulica 94.

Riječ je, dakako, o sklopu povijesnih industrijskih građevina na području kompleksa tvornice „Varteks“ u Varaždinu. Jesu li neke od njih zaštićene, najlakše je otkriti pretraživanjem Registra kulturnih dobara Republike Hrvatske.

U njemu ne piše da Varteks odlazi u stečaj, niti da je propao, ali iz onog što je navedeno može se zaključiti da dio zgrada bivšeg tekstilnog diva ipak neće „nestati“.

– Tvornica za proizvodnju tkanina i konfekcije, smještena izvan povijesne jezgre grada, svojom je specifičnom arhitekturom u velikoj mjeri obilježila južni dio grada i najstariju pristupnu prometnicu – Zagrebačku ulicu uz koju je nastala formirajući istočno pročelje kompleksa (u dužini od preko 400 m). U spomenutom istočnom dijelu kompleksa smješteni su najstariji očuvani objekti koji datiraju na početak 20. stoljeća – piše u uvodu opisa Sklopa povijesnih industrijskih građevina od kojih su najvrijednije djelo Josipa Dubskyja (Duboski) i Valentina Morandinija.

Predmetni sklop povijesnih industrijskih građevina tvornice „Varteks“ čine jednokatna zgrada sjedišta uprave iz 1906. godine i do nje objekt vratareve kuće…

– U periodu između dva svjetska rata od 1918. do 1939. godine u nastavku su, u istoj liniji uz uličnu ogradu, podignute četverokatna zgrada nekadašnjeg skladišta 1920. godine, kompleks gradske električne centrale na mjestu buduće tkaonice Sulzer 3 na krajnjem sjeverozapadnom dijelu s očuvanim objektom Munjare 1928. godine, krojačnica 1934. godine, iza nje zgrada pripreme proizvodnje 1936. godine te tvornički dimnjak 1934. godine – navodi se u Registru kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Drugim riječima, na području industrijskog kompleksa je zaštićeno čak 7 objekata, ali tek će se vidjeti kakva će biti njihova buduća namjena.    

Nastavite čitati

U fokusu

HZZO upozorio: Ako primite ovaj mail, odmah ga izbrišite i ne otvarajte linkove

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) je u četvrtak 11. srpnja otkrio da je u tijeku tzv. ‘spoofing’ napad – vrsta kibernetičkog napada kojim se napadači lažno predstavljaju kao HZZO s ciljem provedbe pripremnih radnji radi počinjenja kaznenog djela prijevare.

Upozoravamo građane da mailovi koje zaprime s adrese [email protected] nemaju veze s HZZO-om kao i da HZZO obavijesti sličnog sadržaja šalje isključivo putem sustava e-Građani, poručili su iz HZZO-a.

-Molimo građane da izbrišu mailove zaprimljene sa spomenute, u našem sustavu nepostojeće adrese, da na poruku ne odgovaraju niti da otvaraju privitke. U slučaju da je došlo do incidenta i nastanka štete za primatelje poruke, upućujemo građane da incident prijave MUP-u i nacionalnom CERT-u https://www.cert.hr/onama/kontakt/ – upozorili su.

U nastavku pogledajte kako izgleda lažni email.

.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje