Povežite se s nama

U fokusu

Štromar: Imovinsko-pravni problem riješio je dr. Kudelić, gradnja objekta u Bolnici Novi Marof može početi

Objavljeno:

- dana

OBILAZAK

– Uskoro počinju radovi na izgradnji novog objekta sa 72 kreveta za palijativnu skrb, a vrijednost projekta je 51,5 milijuna kuna – najavio je župan Predrag Štromar danas u Novom Marofu.

Zajedno s ravnateljem Opće bolnice Varaždin dr. Nenadom Kudelićem i bivšim sanacijskim upraviteljem Bolnice, a sada ravnateljem Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije Mladenom Smoljancem obišao je Službu za produženo liječenje i palijativnu skrb u Novom Marofu.

Štromaru nije jasno zašto je Križanića sram

– Postali smo centar palijative za sjever Hrvatske i dobili odobrenje Ministarstva zdravstva jer smo najbolji i najkvalitetniji i tu će se palijativa najviše razvijati. Dobili smo dodatna sredstva, posebno preko fonda EU i za mjesec dana bi trebala krenuti izgradnja objekta sa još 72 kreveta kako bi nadoknadili sve potrebe za palijativnu skrb – rekao je župan Štromar kojem nije jasno kako saborski zastupnik HDZ-a Josip Križanić može reći da ga je sram doći u Bolnicu u Novi Marof.

 – To je jedna od najljepših bolnica u Hrvatskoj i nikoga ne bi trebalo biti sram doći ovdje, posebno ako znamo da ćemo uložiti 51 milijun kuna – ustvrdio je.

Smoljanca je pohvalio.

Očekujemo odobrenje od Ministarstva za dva do tri tjedna, da možemo ići u dogradnju – najavio je Štromar

– Izuzetno mi je da drago što su za mandata sanacijskog upravitelja Smoljanca pripremljeni projekti te uređeni paviljoni. Da nije bilo njega, sada ne bi mogli ići u ovaj projekt jer je pripremio projektnu dokumentaciju, odradio javnu nabavu i izabrao izvođača. Imali smo imovinsko-pravni problem kojeg je riješio novi ravnatelj bolnice dr. Nenad Kudelić. Od Ministarstva regionalnog razvoja za dva do tri tjedna očekujemo odobrenje da se može ići u izgradnju – poručio je Štromar.

I dr. Kudelić je poručio da nema više nikakvih prepreka za aplikaciju projekta i početak gradnje u Novom Marofu.

– U izgradnji je spojni objekt između dva odjela. Parcijalno je izgrađen, izgrađeni su temelji, a ostatak se treba financirati iz sredstava EU fondova. Problematični su bili imovinsko-pravni odnosi i više ne postoji prepreka za aplikaciju prema europskim fondovima. Uskoro očekujem početak gradnje – potvrdio je i dr. Kudelić.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

U fokusu

Proglašena prirodna nepogoda od potresa za područja Lepoglave, V. Toplica i Bednje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić je jučer, 20. siječnja, proglasio prirodnu nepogodu od potresa na području gradova Lepoglava i Varaždinske Toplice te na području Općine Bednja.

Uzastopni potresi su krajem 2020. i početkom 2021. godine na navedenom području uzrokovali materijalne štete na stambenim, gospodarskim, sakralnim i kulturnim objektima. Prema preliminarnoj procjeni gradskih i općinskih povjerenstava, šteta iznosi 18,9 milijuna kuna.

Prirodna nepogoda proglašava se temeljem Zakona o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda ako je vrijednost ukupne izravne štete najmanje 20 posto vrijednosti izvornih prihoda jedinice lokalne samouprave za prethodnu godinu ili ako je prirod (rod) umanjen najmanje 30 posto prethodnog godišnjeg prosjeka na području jedinice lokalne samouprave ili ako je nepogoda umanjila vrijednost imovine na području jedinice lokalne samouprave najmanje 30 posto.

Gradska i općinska povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda sada imaju obavezu u zakonskom roku od 50 dana od dana proglašenja prirodne nepogodne upisati konačnu procjenu šteta u Registar šteta te je dostaviti Županijskom povjerenstvu. Županijsko povjerenstvo će konačne procjene dostaviti Državnom povjerenstvu za procjenu šteta od prirodnih nepogoda sa zahtjevom za dodjelu pomoći ublažavanja i uklanjanja posljedica od potresa.

Nastavite čitati

U fokusu

Započeli radovi na izgradnji Spinalnog centra u Varaždinskim Toplicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U stručnim krugovima potreba za izgradnjom nacionalnog rehabilitacijskog centra za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine (Spinalni centar) postoji već dugi niz godina.

U 2018. godini izrađen je glavni projekt i ishođena građevinska dozvola, a nakon čega su dovršeni postupci nabave te danas svjedočimo izgradnji potpuno novog zdravstvenog objekta u Varaždinskim Toplicama. Trenutna vrijednost projekta iznosi 112 milijuna kuna, od čega je iz ESI fondova povučeno 83 milijuna kuna, iz Ministarstva zdravstva 24 milijuna te je udio vlastitih sredstava 5 milijuna kuna.

Činjenica da se ovaj projekt skoro u potpunosti financira iz fondova Europske unije i Ministarstva zdravstva, dokaz je da je projekt kvalitetan i prijeko potreban za Republiku Hrvatsku.

Izgradnja ovog centra velika je i značajna investicija koja se odvija na području grada Varaždinskih Toplica i koja je u interesu građana Varaždinskih Toplica i Varaždinske županije.

Nastavite čitati