Povežite se s nama

U fokusu

Štromar: “Roditelji, ne brinite, sufinanciranje prijevoza učenika se nastavlja!

Objavljeno:

- dana

UČENIČKI PRIJEVOZ

Sufinanciranje prijevoza srednjoškolcima i u novoj školskoj godini ide dalje. Poručio je to jutros župan Varaždinske županije Predrag Štromar na kavi s novinarima u Županijskoj palači.

– U suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta i Ministarstvom financija dobili smo informaciju da će se na Vladi 21. kolovoza donijeti odluka o subvencioniranju prijevoza učenika. Siguran sam da će subvencioniranje prijevoza biti po istom modelu kao i dosad i zato roditelji nemaju razloga za zabrinutost – rekao je župan Štromar.

“Dušebrižnici” prijete, a sve dogovoreno?

Dodao je kako je sve dogovoreno prije desetak dana, no neki dušebrižnici “presicama” i rušenjem Vlade prijete kada je sve dogovoreno.

– Svi oni koji pokušavaju svojatati projekte i pripisivati si zasluge za njihovu provedbu zapravo pokušavaju skupiti političke poene na nepotrebno izmišljenim temama – izjavio je Štromar komentirajući tako nedavan istup reformista u vezi subvencioniranja prijevoza učenicima.

Prijevoz je puno veći teret za roditelje od udžbenika i zato mora biti subvencioniran

Varaždinska županija, koja je prva započela sa sufinanciranjem prijevoza učenika, trenutno ima oko 5200 učenika putnika, od kojih 3950 putuje autobusom, a ostatak vlakom. Projekt je započeo 2005. godine i od tada se, ističe župan, broj učenika koji nakon osnovne škole nastavljaju svoje obrazovanje povećao sa 72 na 95 posto. To potvrđuje koliko je prijevoz učenika značajan za razvoj određenog kraja i obrazovanje.

– Za udžbenike roditelji trebaju samo jedanput izdvojiti, a za prijevoz 10 mjeseci po 1000 kuna, koliko je prosječna cijena karata na području Varaždinske županije. Prijevoz je puno veći teret za roditelje od udžbenika i stoga inzistiramo da bude subvencioniran – rekao je Štromar.

No, u slučaju da Vlada ne donese odluku o subvencioniranju prijevoza, Varaždinska županija, kaže župan, neće moći učiniti ništa.

– Za sufinanciranje prijevoza učenika od rujna do prosinca 2014. godine trebamo između 7 i 9 milijuna kuna. Varaždinska županija nema taj iznos osiguran u proračunu, stoga nam preostaje da čekamo na konačnu odluku Vlade koja će biti donesena 21. kolovoza – dodao je župan Štromar.

Varaždinski župan je najavio da će i udžbenici u školskim knjižnicama biti do 8. rujna. – Škole nabavljaju udžbenike i kad predaju račune bit će im plaćeno. Sredstva za to su osigurana u proračunu, Županija je likvidna, a isplata će biti kad se udžbenici nabave. Mislim da su škole već odradile svoj dio posla i udžbenici će do 8. rujna biti u knjižnicama te će ih se moći preuzeti – rekao je Predrag Štromar.

Izvor:
Foto: Varaždinska županija

U fokusu

Iz Vindije jasni: Nemamo namjeru prodavati dionice Koke

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas smo pisali o tome da Koku želi preuzeti Enver Moralić, preko svoje tvrtke Kutjevo.

Varaždinsku Koku želi kupiti poduzetnik preko svoje tvrtke Kutjevo

Zagrebačkoj je burzi Vindija danas, 8. prosinca, poslala stav vezano na dionice Koke. Potpisuje ga Nenad Klepač, Predsjednik Uprave Vindije.

– Ovim putem želimo informirati Upravu Koke, ostale dioničare i sve zainteresirane strane da Vindija d.d. kao većinski vlasnik, i s današnjim danom imatelj 96,36 % ukupno izdanih dionica, nema nikakvu namjere niti sada niti u narednom razdoblju prodavati bilo koji dio svojih dionica Koke. Naime, Koka je integralni dio poslovanja Vindija Grupe i jedna je od naših ključnih članica. Kao takva je dio naše poslovne strategije te zajedno s mliječnim poslovanjem čini cjelinu našeg poslovanja u prehrambenoj industriji te prisutnosti na tržištu RH, regije i ostalog izvoza – piše u dopisu Vindije.

Nastavite čitati

U fokusu

Čačić će savjetovati kako obnoviti Zagreb, Fond će voditi žena s njegove liste

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iako je Damir Vanđelić koji je podnio ostavku, trebao ostati na čelu Fonda za obnovu obnovu do sredine mjeseca, a ministar graditeljstva Darko Horvat je najavio da će pregovarati da ostane do kraja godine, Vanđelić će danas biti maknut, piše 24.sata.

Sazvana je, naime, sjednica Upravnog vijeća Fonda kojem je na čelu Horvat, a nova, privremena ravnateljica će biti Snežana Penović.

Snežana Penović je kadar bivšeg varaždinskog župana i predsjednika Reformista Radimira Čačića.

Prema informacijama 24.sata, Čačić bi također trebao imati neku vrstu savjetodavne uloge u Fondu za obnovu.

Penović je bila zaposlenica Ministarstva graditeljstva, a premještena je u Fond kada je on osnovan. Trenutačno je direktorica stručne službe zadužena za praćenje obnove. Snežana Penović je bila i sa suprugom Leom na listi Reformista na lanjskim izborima u 10. izbornoj jedinici. Listi je povjerenje dalo 0,15 posto birača ili njih 299. Penović je osvojila 9 glasova, a suprug 8 glasova.

Leo Penović je bio za vrijeme Vlade Zorana Milanovića i koordinator projekta “Zagreb na Savi” dok je ministar gospodarstva bio Radimir Čačić.

Za novog ravnatelja Fonda će biti raspisan natječaj. Dosad nije izabran zamjenik ravnatelju koji bi onda po svojoj funkciji preuzeo Fond nakon što je Vanđelić dao ostavku. Tri puta je natječaj poništen.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje