Povežite se s nama

U fokusu

Štromar uvjeren u pobjedu i većinu u Skupštini: HDZ i Reformisti se ni međusobno ne mogu dogovoriti

Objavljeno:

- dana

UOČI DRUGOG KRUGA

– U Varaždinskoj županiji je puno posla i počinjemo raditi u ponedjeljak, odmah poslije drugog kruga izbora – istaknuo je na konferenciji za novinare u hotelu Turist Predrag Štromar, dosadašnji župan, koji je siguran u pobjedu u drugom krugu.

Kandidat koalicije HNS-SDP-HSU-HSS-Laburisti će se za novi mandat boriti protiv Radimira Čačića, kandidata Reformista.

Jučerašnje Čačićeve izjave da je drugi krug „referendum na kojem se odlučuje između jajomata i rezultata”, nije želio komentirati. – Građani će birati između otvorenog i tolerantnog društva te načina komunikacije koji nije primjeren sjeveru – rekao je Štromar.

Pregovori poslije izbora

Za razliku od prije četiri godine, kad je koalicija predvođena HNS-om u Županijskoj skupštini osvojila 20 mandata i potom osigurala podršku troje vijećnika Laburista, sad su osvojili jedan mandat manje, ukupno 19.

Međutim, čini se da će daleko teže biti osigurati većinu: HNS i SDP bi morali pridobiti još dva vijećnika, i to iz redova HDZ-a, HSLS-a i Reformista, koji su osvojili ukupno 20 mandata, ili pak iz Živog zida.

Jesu li pregovori počeli? – Naša koalicija sigurno ima otvoreniji prostor za razgovore, nego druge dvije opcije koje se ni međusobno ne mogu dogovoriti. Poslije izbora kad postanem župan, tada ćemo razgovarati – rekao je Štromar.

Uvjerljive pobjede načelnika

Na konferenciji za novinare su bili HNS-ovi načelnici, koji su ostvarili uvjerljive pobjede u prvom krugu izbora: Božidar Novoselec iz Sračinca, Josip Jany iz Svetog Đurđa, Zoran Hegedić iz Brezničkog Huma, Mirko Korotaj iz Cestice i Zvonko Šamec iz Trnovca.

Rekorder je Jany, koji je u Svetom Đurđu osvojio  čak 87,4 posto glasova.

Štromar je uvjeren i da će u drugom krugu izbora u Lepoglavi, Klenovniku, Maruševcu i Velikom Bukovcu pobijediti upravo HNS-ovi kandidati, Marijan Škvarić, Mladen Blaško, Damir Šprem i Zvonko Hlebar.

Izvor:
Foto: rt

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Ove fotografije su s njegovog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

Državni revizori utvrdili hrpu nepravilnosti u poslovanju Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Revizori su u Međimurskoj županiji utvrdili poduži popis onoga što je napravljeno krivo, a Matija Posavec, u službenom očitovanju kaže da je dio nepravilnosti u međuvremenu već ispravljen.

Sada je objavljeno i službeno izvješće Ureda državne revizije u kojem mu se nalaže što sve mora promijeniti u poslovanju županije. Zbog utvrđenih nepravilnosti Međimurska županija je za 2022. dobila uvjetno mišljenje, piše n1info.hr.

Među ostalim, revizori su otkrili da u poslovnim knjigama Međimurske županije rashodi u iznosu od 2.837.430 kuna odnosno nešto više od 378 tisuća eura nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana. Osim toga, pogrešno su iskazani i u financijskim izvještajima.

Također, tijekom 2022. Međimurska županija naručila je razne usluge od tvrtki u svom vlasništvu. Računi su im plaćeni, no revizori su utvrdili da za gotovo 1,6 milijuna kuna odnosno oko 212 tisuća eura nije bilo priloženih specifikacija.

Otkriveni su i ozbiljni propusti u ugovoru o financiranju Županijske bolnice. U pitanju je ugovor za sufinanciranje dijela troškova projekta “Rekonstrukcija i opremanje bolnice za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije”. Županija je, prema revizorskom izvješću, u prijašnjim razdobljima Županijskoj bolnici doznačila 8.343.804 kuna odnosno oko 1,1 milijun eura, a od 2021. prestala je plaćati preuzetu obvezu sufinanciranja. Krajem 2022. ostao je dug od 6,4 milijuna kuna odnosno oko 855 tisuća eura, ali on nije evidentiran u poslovnim knjigama niti je iskazan u financijskim izvještajima. Županijska bolnica je iz vlastitih sredstava podmirila ovaj iznos, umjesto Međimurske županije.

Više čitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje