Povežite se s nama

U fokusu

Štromar uvjeren u pobjedu i većinu u Skupštini: HDZ i Reformisti se ni međusobno ne mogu dogovoriti

Objavljeno:

- dana

UOČI DRUGOG KRUGA

– U Varaždinskoj županiji je puno posla i počinjemo raditi u ponedjeljak, odmah poslije drugog kruga izbora – istaknuo je na konferenciji za novinare u hotelu Turist Predrag Štromar, dosadašnji župan, koji je siguran u pobjedu u drugom krugu.

Kandidat koalicije HNS-SDP-HSU-HSS-Laburisti će se za novi mandat boriti protiv Radimira Čačića, kandidata Reformista.

Jučerašnje Čačićeve izjave da je drugi krug „referendum na kojem se odlučuje između jajomata i rezultata”, nije želio komentirati. – Građani će birati između otvorenog i tolerantnog društva te načina komunikacije koji nije primjeren sjeveru – rekao je Štromar.

Pregovori poslije izbora

Za razliku od prije četiri godine, kad je koalicija predvođena HNS-om u Županijskoj skupštini osvojila 20 mandata i potom osigurala podršku troje vijećnika Laburista, sad su osvojili jedan mandat manje, ukupno 19.

Međutim, čini se da će daleko teže biti osigurati većinu: HNS i SDP bi morali pridobiti još dva vijećnika, i to iz redova HDZ-a, HSLS-a i Reformista, koji su osvojili ukupno 20 mandata, ili pak iz Živog zida.

Jesu li pregovori počeli? – Naša koalicija sigurno ima otvoreniji prostor za razgovore, nego druge dvije opcije koje se ni međusobno ne mogu dogovoriti. Poslije izbora kad postanem župan, tada ćemo razgovarati – rekao je Štromar.

Uvjerljive pobjede načelnika

Na konferenciji za novinare su bili HNS-ovi načelnici, koji su ostvarili uvjerljive pobjede u prvom krugu izbora: Božidar Novoselec iz Sračinca, Josip Jany iz Svetog Đurđa, Zoran Hegedić iz Brezničkog Huma, Mirko Korotaj iz Cestice i Zvonko Šamec iz Trnovca.

Rekorder je Jany, koji je u Svetom Đurđu osvojio  čak 87,4 posto glasova.

Štromar je uvjeren i da će u drugom krugu izbora u Lepoglavi, Klenovniku, Maruševcu i Velikom Bukovcu pobijediti upravo HNS-ovi kandidati, Marijan Škvarić, Mladen Blaško, Damir Šprem i Zvonko Hlebar.

Izvor:
Foto: rt

U fokusu

Bosilj o smeću i Batiniću: Ne potpirujte niske strasti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj također je reagirao na vijest da je Ivkom kažnjen jer ne želi primiti na svom odlgalištu smeće iz Varaždina.

Ivkom kažnjen zbog varaždinskog smeća, no Batinić odbija podići rampu u Jerovcu!

Podsjetimo, Bosilj je Batinića već ranije zbog ovog problema nazivao lokalnim šerifom.

– Javnosti je poznato kako je namjerno stvoren problem odlaganja otpada od strane bivšeg gradonačelnika problem koji smo zatekli i koji je eskalirao odmah po preuzimanju upravljanja Gradom. Uvidom u zakonsku regulativu i nakon konzultacija s pravnicima bilo je očito da Jerovec mora preuzeti otpad. Nažalost, gradonačelnik Batinić se, sakupljajući političke poene, oglušio na sve naše pokušaje da se dogovorom riješi odlaganje 700 t otpada koji od grada Varaždina i 14 drugih jedinica lokalne samouprave prikuplja Čistoća. Izražavam žaljenje što je došlo do penalizacije Ivkoma i njihovog direktora, ali odgovornost za to snosi isključivo gradonačelnika Batinić koji je javno pozivao na nepoštovanje zakona i drugih pozitivnih propisa kojima je ovo područje regulirano. Nema govora ni o kakvim političkim i inim pritiscima. Zakoni i propisi se moraju poštivati, tako i u ovom slučaju. Drago mi je da pravna država funkcionira, a samovolja i politikanstvo nikako ne smiju biti opcija jer će u konačnici upravo građani koje se iskorištava i kojima se manipulira platiti izrečene kazne. Ne stoje niti optužbe da građani trpe štetu zbog pada cijene zemljišta, jer se kao i u svim drugim jedinicama lokalne samouprave plaća ekološka renta te gradonačelnik ima sredstava da obešteti građane.
Pozivam sve da poštuju odluke nadležnih državnih tijela, odnosno inspekcija te očekujem da će ubrzo, bez ikakvih tenzija krenuti i prvi kamioni prema Jerovcu. Kako bi gradonačelnik Batinić reagirao da mi, kada bude gotova, zatvorimo kompostanu u koju se u okviru aglomeracije bude primao mulj iz pročistača u široj regiji? Ili što učiniti kad će za par godina biti zatvoren Jerovec? Sav otpad iz 4 županije SZ Hrvatske tada će ići u Piškornicu, a otpad će se pretovarivati u Poljani. Zar bi onda Varaždin, po toj logici, trebao zatvoriti pretovarnu stanicu za otpad s ivanečkog područja? Kako bi to objasnio građanima? – zaključio je gradonačelnik Bosilj i pozvao političare da postanu odgovorni, poštuju zakone i prestanu sakupljati jeftine političke poene potpirujući niske strasti.

Nastavite čitati

U fokusu

Župan Stričak: “Žalosti me da je Ivkom kažnjen zbog varaždinskog smeća“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinski župan Anđelko Stričak osvrnuo se kratkom izjavom na problematiku zbrinjavanja miješanog komunalnog otpada u Varaždinu te još 14 gradova i općina. Podsjećamo, ivanečka komunalna tvrtka Ivkom d.d. ne želi ga deponirati na odlagalištu u Jerovcu.

>> Ivkom kažnjen zbog varaždinskog smeća, no Batinić odbija podići rampu u Jerovcu!

Stričak ističe da ga žalosti ovakav scenarij s kažnjavanjem bilo koje komunalne tvrtke s područja Varaždinske županije.

– S obzirom na to da smo, nažalost, godinama svjedoci prijava, sudskih sporova, ali ne i rješavanja slučaja „varaždinskog smeća“, smatrao sam da smo svi nešto naučili iz tog iskustva te da smo kao političari dovoljno zreli da sjednemo za stol i zajednički nađemo najbolje rješenje. Osobno sam uvijek i svugdje za dijalog i suradnju, a ne za prijave i prijetnje koje nam sigurno neće omogućiti da nađemo sustavno i cjelovito rješenje kakvo jedino i trebamo. Varaždinska županija nema nadležnost nad inspekcijom zaštite okoliša, dok je prema zakonskim odredbama, gospodarenje komunalnim otpadom u nadležnosti jedinica lokalne samouprave, odnosno gradova i općina – podsjeća Anđelko Stričak.

I dodaje:

– Podržat ću sva nastojanja, svaki sastanak i razgovor koji može doprinijeti rješavanju problematike preuzimanja miješanog komunalnog otpada s područja grada Varaždina i 14 okolnih gradova i općina na najprihvatljiviji mogući način – zaključio je varaždinski župan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!