Povežite se s nama

U fokusu

Štromar uvjeren u pobjedu i većinu u Skupštini: HDZ i Reformisti se ni međusobno ne mogu dogovoriti

Objavljeno:

- dana

UOČI DRUGOG KRUGA

– U Varaždinskoj županiji je puno posla i počinjemo raditi u ponedjeljak, odmah poslije drugog kruga izbora – istaknuo je na konferenciji za novinare u hotelu Turist Predrag Štromar, dosadašnji župan, koji je siguran u pobjedu u drugom krugu.

Kandidat koalicije HNS-SDP-HSU-HSS-Laburisti će se za novi mandat boriti protiv Radimira Čačića, kandidata Reformista.

Jučerašnje Čačićeve izjave da je drugi krug „referendum na kojem se odlučuje između jajomata i rezultata”, nije želio komentirati. – Građani će birati između otvorenog i tolerantnog društva te načina komunikacije koji nije primjeren sjeveru – rekao je Štromar.

Pregovori poslije izbora

Za razliku od prije četiri godine, kad je koalicija predvođena HNS-om u Županijskoj skupštini osvojila 20 mandata i potom osigurala podršku troje vijećnika Laburista, sad su osvojili jedan mandat manje, ukupno 19.

Međutim, čini se da će daleko teže biti osigurati većinu: HNS i SDP bi morali pridobiti još dva vijećnika, i to iz redova HDZ-a, HSLS-a i Reformista, koji su osvojili ukupno 20 mandata, ili pak iz Živog zida.

Jesu li pregovori počeli? – Naša koalicija sigurno ima otvoreniji prostor za razgovore, nego druge dvije opcije koje se ni međusobno ne mogu dogovoriti. Poslije izbora kad postanem župan, tada ćemo razgovarati – rekao je Štromar.

Uvjerljive pobjede načelnika

Na konferenciji za novinare su bili HNS-ovi načelnici, koji su ostvarili uvjerljive pobjede u prvom krugu izbora: Božidar Novoselec iz Sračinca, Josip Jany iz Svetog Đurđa, Zoran Hegedić iz Brezničkog Huma, Mirko Korotaj iz Cestice i Zvonko Šamec iz Trnovca.

Rekorder je Jany, koji je u Svetom Đurđu osvojio  čak 87,4 posto glasova.

Štromar je uvjeren i da će u drugom krugu izbora u Lepoglavi, Klenovniku, Maruševcu i Velikom Bukovcu pobijediti upravo HNS-ovi kandidati, Marijan Škvarić, Mladen Blaško, Damir Šprem i Zvonko Hlebar.

Izvor:
Foto: rt

U fokusu

Pregovori završili: 30 milijuna kuna uštede na zakupu Arene Varaždin do isteka JPP-a 

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U varaždinskoj Gradskoj vijećnici održan je sastanak gradonačelnika Neven Bosilja i njegovog zamjenika Miroslava Markovića s Christianom Schrödlom, članom uprave Max Bögl – Tehnobeton d.o.o.

Tema sastanka bila je realizacija aneksa Ugovora o Javno-privatnom partnerstvu (JPP) tj. smanjenje zakupnine za Gradsku sportsku dvoranu Arenu Varaždin.

-Uz smanjenje zakupnine koje je stupilo na snagu s računom za srpanj 2022. razgovaralo se i o modelu ulaganja u dva preostala prazna prostora u Areni Varaždin kako bi se i oni priveli svrsi te o aktualnoj energetskoj krizi i mogućnostima zajedničkog ulaganja u izgradnju solarne elektrane na krovu Arene kao i o mogućnosti izgradnje toplovoda od energane koja se nalazi u blizini. S obzirom na pravnu kompleksnost JPP-a te mogućnosti će provjeriti pravne službe svih partnera u JPP-u  – javljaju iz Grada Varaždina.

Gradonačelnik Bosilj istaknuo je dobru suradnju između Grada i Upravitelja Arene Varaždin te  da, za razliku od nekih drugih dvorana izgrađenih po JPP modelu, Arena Varaždin posluje pozitivno zahvaljujući dobrom upravljanju njemačkog partnera Max Bögl – Tehnobeton d.o.o. i njihovog upravitelja Nevena Buljana.

Christian Schrödl je također izrazio zadovoljstvo suradnjom i ocijenio da je došlo do značajnog poboljšanja u komunikaciji s gradskom upravom te da se radi na ostvarivanju zajedničkih ciljeva.

-S druge strane, važno je naglasiti da je ova gradska uprava je napravila ono što su propustile prethodne gradske uprave – mirno je riješila jednostrani prekid plaćanja najma  i u isto vrijeme pokrenula i dovršila pregovore o smanjenju najamnine uslijed ukidanja određenih standarda kvalitete dogovorenih početnim ugovorom iz 2007. Time je mjesečno uštedjela gradskom i državnom proračunu 246.656,24 kn što u slijedećih 10 godina do kraja Ugovora znači uštedu od minimalno 29.598.748,80 kn milijuna kuna – ističu u Gradu.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Zvjezdana Pofuk iz Ivanca u 24 godine otkako ima vozačku nije napravila ni jedan prometni prekršaj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tijekom noći sa subote na nedjelju, 24./25. rujna, policijski službenici Policijske uprave varaždinske proveli su u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave međimurske, operativnu akciju „Alkohol“.

Za vrijeme provođenja akcije ukupno je alkotestirano 85 vozača kojom prilikom su utvrđena 23 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, i 17 ostalih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Za vrijeme provođenja akcije u vožnji pod utjecajem alkohola svi vozači zatečeni  su prilikom upravljanja osobnim automobilom.

Najviša koncentracija alkohola utvrđena je kod vozača osobnog automobila starosti 25 godina, a iznosi 2,23 promila, a on zatečen u subotu, 25. rujna u 00.45 sati u mjestu Sudovčina. Tijekom akcije u vožnji pod utjecajem alkohola zatečene su i tri ženske osobe.

– Svi zatečeni vozači u vožnji pod utjecajem alkohola su isključeni iz prometa, dok  su 3 vozača osobnog automobila radi postojanja opravdane bojazni daljnjeg činjenja prekršaja privedeni u Policijske postaje i smješteni u posebnu prostoriju za zadržavanje, dok uhićenih vozača nije bilo – ističu

Također, tijekom provođenja akcije, jedna uzorna vozačica Zvjezdana Pofuk u gradu Ivancu darivana je od PU varaždinske prigodnim poklon paketom pribavljenim iz sredstava Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa.

Kod navedene vozačice prilikom nadzora nije utvrđena prisutnost alkohola u organizmu, te u 24 godine otkad posjeduje vozačku dozvolu nije evidentirana kao počiniteljica prometnih prekršaja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje