Povežite se s nama

U fokusu

Varaždin uz bok najjačim svjetskim vojnim velesilama

Objavljeno:

- dana

One drmaju svijetom

Varaždin je danas stao uz bok najjačim svjetskim vojnim velesilama. 

U Grad je došla grupa od 24 žena iz 24 zemalja, koje imaju jednu sponu: one su supruge vojnih predstavnika svojih zemalja u NATO-u. Došle su u pratnji osoblja Ministarstva obrane, a gradom je diskretno patrolirala vojna policija. 

Dok njihovi muževi u Zagrebu prema vojnom programu razgovaraju o vojnim pitanjima, njihove supruge putuju uokolo i u sklopu kulturnog programa upoznaju Hrvatsku. Kompliment je da su za jednu od destinacija izabrale Varaždin.

Ujutro su bile u Trakošćanu da bi oko podne stigle u Varaždin. Nisu se družile sa političarima, kulturnjacima niti biznismenima. Uživale su u ležernom obilasku. U Gradu ih je dočekala domaćica – Ljiljana Čulek iz Lily toursa. 

Prvo su popile piće u kavani na Korzu pa razgledale Grad , ručale i opet  prošetale.

Varaždin im se, složne su, svidio na prvi pogled. Osvojio ih je, rekle su, mali grad, prepun povijesti.  

Većini je ovo bio prvi posjet Hrvatskoj. Vele da su znale da je zemlja lijepa, uglavnom sve znaju za Jadran, ali da nisu očekivale „bajkovitu unutrašnost“. – Kad se govori o hrvatskim ljepotama, spominje se uglavnom obala. Ovo je pravo iznenađenje – rekla nam je Katherine iz Irske.

S njima je stigla i predstavnica iz Ministarstva obrane, Marija Šikić, a vojna policija je cijelo vrijeme nenametljivo bila u blizini.

S obzirom da iza svakog uspješnog muškarca stoji žena i da se kroz povijest dokazalo da one itekako utječu na rat ili mir, komotno se može zaključiti da je Varaždin na jedan dan bio centar svjetske vojne velesile. 

 

 

Izvor:
Foto:

U fokusu

Romi su u jednoj međimurskoj općini dobili pravo na dvojezičnu ploču

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Orehovica prva je jedinica lokalne samouprave u kojoj je romska manjina prešla udio u stanovništvu od 33 posto, piše Večernji list, navodeći da su Romi prvi put dobili pravo na dvojezične ploče.

Saborski zastupnik Veljko Kajtazi zadovoljan je rezultatima popisa stanovništva u dijelu koji se odnosi na nacionalnost.

– Od svih nacionalnih manjina jedino romska bilježi rast, i to od nekih šest posto. Posebno me sretnim čini to što su u općini Orehovici Romi prešli 33 posto, što je preduvjet za dvojezičnost – rekao je jučer Kajtazi. Prvi put u povijesti romska nacionalna manjina imat će pravo na to da natpisi na pločama na javnim ustanovama budu i na romskom jeziku.

Predsjednik Općinskog vijeća Orehovice Neven Kreslin kaže da će se sastati sa zastupnikom Kajtazijem i razgovarati o dvojezičnim pločama.

– Primit ću Kajtazija i dogovoriti sve što je u skladu sa zakonom i propisima. Moramo sjesti i vidjeti kakva je procedura – kaže Kreslin.

Nastavite čitati

U fokusu

Novi udar: Poskupjeli dijelovi za automobile, ali i obvezno auto osiguranje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Poskupjeli su gotovo svi zamjenski dijelovi, od guma do tekućine za pranje stakla, a posljednji udar na vozače su i nove cijene auto osiguranja, piše RTL.

– Rast cijena između 10 i 25 posto. Najmanje poskupljenje se dogodilo na antifrizu, dok dijelovi, motorna ulja 15 posto, akumulatori 13, 14 posto. I nažalost najviše su poskupjele gume 25 posto – rekao je Zoran Branšajd, voditelj nabave u tvrtki za veleprodaju autodijelova i opreme.

Što znači da samo jedna guma koja je koštala 600 kuna, sada košta 750. Tko ih mijenja na cijelom automobilu, morat će izdvojiti 600 kuna više. Problemi su krenuli još u doba korone, nastavili se inflacijom.

Od 1. listopada poskupjelo i obavezno osnovno auto osiguranje za 200 do 400 kuna. Iz najvećih osiguravajućih kuća, nitko nam nije potvrdio ovu informaciju, no vozači su osjetili.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje