Povežite se s nama

U fokusu

Varaždin uz bok najjačim svjetskim vojnim velesilama

Objavljeno:

- dana

One drmaju svijetom

Varaždin je danas stao uz bok najjačim svjetskim vojnim velesilama. 

U Grad je došla grupa od 24 žena iz 24 zemalja, koje imaju jednu sponu: one su supruge vojnih predstavnika svojih zemalja u NATO-u. Došle su u pratnji osoblja Ministarstva obrane, a gradom je diskretno patrolirala vojna policija. 

Dok njihovi muževi u Zagrebu prema vojnom programu razgovaraju o vojnim pitanjima, njihove supruge putuju uokolo i u sklopu kulturnog programa upoznaju Hrvatsku. Kompliment je da su za jednu od destinacija izabrale Varaždin.

Ujutro su bile u Trakošćanu da bi oko podne stigle u Varaždin. Nisu se družile sa političarima, kulturnjacima niti biznismenima. Uživale su u ležernom obilasku. U Gradu ih je dočekala domaćica – Ljiljana Čulek iz Lily toursa. 

Prvo su popile piće u kavani na Korzu pa razgledale Grad , ručale i opet  prošetale.

Varaždin im se, složne su, svidio na prvi pogled. Osvojio ih je, rekle su, mali grad, prepun povijesti.  

Većini je ovo bio prvi posjet Hrvatskoj. Vele da su znale da je zemlja lijepa, uglavnom sve znaju za Jadran, ali da nisu očekivale „bajkovitu unutrašnost“. – Kad se govori o hrvatskim ljepotama, spominje se uglavnom obala. Ovo je pravo iznenađenje – rekla nam je Katherine iz Irske.

S njima je stigla i predstavnica iz Ministarstva obrane, Marija Šikić, a vojna policija je cijelo vrijeme nenametljivo bila u blizini.

S obzirom da iza svakog uspješnog muškarca stoji žena i da se kroz povijest dokazalo da one itekako utječu na rat ili mir, komotno se može zaključiti da je Varaždin na jedan dan bio centar svjetske vojne velesile. 

 

 

Izvor:
Foto:

U fokusu

Evo koliko su iznosile prosječne plaće ove godine u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za rujan 2023. iznosila je 1156 eura, objavio je Državni zavod za statistiku.

To je nominalno niže za 0,6%, a realno za 1,1% u odnosu na kolovoz 2023.

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za rujan 2023. iznosila je 1596 eura, što je u odnosu na kolovoz 2023. nominalno niže za 1,1%, a realno za 1,6%.

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za rujan 2023. isplaćena je u djelatnosti Zračni prijevoz, u iznosu od 1857 eura, a najniža u djelatnosti Proizvodnja odjeće, u iznosu od 754 eura.

Medijalna neto plaća za rujan 2023. iznosila je 998 eura, dok je medijalna bruto plaća iznosila 1341 euro.

Po županijama

DZS je objavio i podatke za plaće po županijama za treće tromesječje 2023.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u trećem tromjesečju 2023., u odnosu na isto razdoblje 2022. porasla je u svim županijama. Najveći porast bio je u Brodsko-posavskoj županiji, za 16,8 %, a najmanji u Istarskoj županiji, za 12,2 %.

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u trećem tromjesečju 2023. isplaćena je u Gradu Zagrebu, u iznosu od 1343 eura, a najmanja u Virovitičko-podravskoj županiji, u iznosu od 1006 eura.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome za treće tromjesječje ove godine za Varaždinsku je županiju iznosila 1073 eura. Ista je plaća za Međimursku županiju izosila 1074 eura.

Time su dvije županije sa sjevera Hrvatske negdje u sredini tablice, a budući da je hrvatski prosjek 1153 mi smo ispod toga.

Nastavite čitati

U fokusu

Radnici jedne dobro poznate tvrtke dobit će božićnicu od 1670 eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mnogi će radnici u prosincu dobiti tradicionalne božićnice od svojeg poslodavca koje se obično isplaćuju s plaćom za studeni.

Rekordnu božinicu i ove će godine isplatiti lanac drogerija dm-drogerie markt čiji radnici na kraju svake godine dobivaju stimulaciju u iznosu mjesečne plaće svakog pojedinog zaposlenika.

Kako je prosječna neto plaća prodavačica u dm-u u ovoj poslovnoj godini iznosila oko 1670 eura, što je 12 posto više nego lani, božićnica, odnosno godišnja nagrada iznosit će im upravo toliko.

Podravka i Belupo značajno su digli plaće radnicima od 1. prosinca. No, kako se ovih dana čuje u kompaniji, božićnica bi trebala biti ista kao i lani: 1500 kuna, odnosno 200 eura.

U Kauflandu su već objavili kako su se “pobrinuli da svi zaposlenici na nerukovodećim radnim mjestima u predblagdansko vrijeme dobiju prikladne darove poslodavca u obliku poklon bona u vrijednosti od 331.81 eura”.

U sestrinskoj tvrtki Lidlu očekuje se također ista božićnica kao i lani, kad su radnici dobili 2500 kuna, odnosno 331,81 euro.

Izvor: Danica

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje