Povežite se s nama

U fokusu

Suci opet idu u štrajk, kasnit će razvodi, ostavinske rasprave…

Objavljeno:

- dana

Suci kreću u bijeli štrajk od ponedjeljka i poručuju da je za to isključivo odgovorna Vlada.

Od 22. siječnja do 2. veljače 2024. neće se poduzimati radnje u prvostupanjskim postupcima, osim u hitnim predmetima.

-Situacija će biti ista kao što je bila u mjerama koje smo provodili u svibnju. Na prvom stupnju se neće provoditi radnje, osim u hitnim predmetima. Koji su to hitni predmeti, procjenjivat će svaki pojedini sudac, od spisa do spisa. Kao i u svibnju, vodit ćemo računa da nikome ne nastane nikakva šteta i da posao obavljamo savjesno. Na posao ćemo dolaziti svaki dan, radit ćemo sve druge poslove kojih je puno, da izbjegnemo štetu u potpunosti – objasnila je predsjednica Obiteljskog odjela Općinskog građanskog suda u Zagrebu Kolinda Kolar za Dnevnik Nove TV.

Kolar je objasnila i što će biti s brakorazvodnim parnicama i ostavinskim raspravama.

– Morat će pričekati par tjedana, iako, kao i u svim drugim predmetima, procjenjivat će se od predmeta do predmeta. Ti su predmeti osjetljivije naravi i ljudima su vrlo bitni – rekla je.

-Smatramo da je za ovaj ciklus mjera odgovorna isključivo Vlada i ministar Ivan Malenica koji se nije držao obećanja iz svibnja. Naši zahtjevi su cijelo vrijeme isti. Nadamo se da ćemo uspjeti nastaviti razgovor već ovaj tjedan, da ćemo ostvariti razgovor s predsjednikom Vlade, ali mjere su određene zasad za dva tjedna, to nije tako dugo razdoblje. Svi predmeti čije postupanje će biti odgođeno imat će prioritet pri ponovnom zakazivanju. Stvarno ćemo dati sve od sebe da to bude minimalno – objasnila je Kolinda Kolar.

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Ove fotografije su s njegovog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

Državni revizori utvrdili hrpu nepravilnosti u poslovanju Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Revizori su u Međimurskoj županiji utvrdili poduži popis onoga što je napravljeno krivo, a Matija Posavec, u službenom očitovanju kaže da je dio nepravilnosti u međuvremenu već ispravljen.

Sada je objavljeno i službeno izvješće Ureda državne revizije u kojem mu se nalaže što sve mora promijeniti u poslovanju županije. Zbog utvrđenih nepravilnosti Međimurska županija je za 2022. dobila uvjetno mišljenje, piše n1info.hr.

Među ostalim, revizori su otkrili da u poslovnim knjigama Međimurske županije rashodi u iznosu od 2.837.430 kuna odnosno nešto više od 378 tisuća eura nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana. Osim toga, pogrešno su iskazani i u financijskim izvještajima.

Također, tijekom 2022. Međimurska županija naručila je razne usluge od tvrtki u svom vlasništvu. Računi su im plaćeni, no revizori su utvrdili da za gotovo 1,6 milijuna kuna odnosno oko 212 tisuća eura nije bilo priloženih specifikacija.

Otkriveni su i ozbiljni propusti u ugovoru o financiranju Županijske bolnice. U pitanju je ugovor za sufinanciranje dijela troškova projekta “Rekonstrukcija i opremanje bolnice za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije”. Županija je, prema revizorskom izvješću, u prijašnjim razdobljima Županijskoj bolnici doznačila 8.343.804 kuna odnosno oko 1,1 milijun eura, a od 2021. prestala je plaćati preuzetu obvezu sufinanciranja. Krajem 2022. ostao je dug od 6,4 milijuna kuna odnosno oko 855 tisuća eura, ali on nije evidentiran u poslovnim knjigama niti je iskazan u financijskim izvještajima. Županijska bolnica je iz vlastitih sredstava podmirila ovaj iznos, umjesto Međimurske županije.

Više čitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje