Povežite se s nama

U fokusu

Advent u Varaždinu privukao rekordan broj posjetitelja, a Baka i Djed Mraz podijelil 113 kg bombona

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Objavljeno:

- dana

Jelena Toth, ispred Turističke zajednice grada Varaždina, i gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj vrlo su zadovoljni rezultatima Adventa u Varaždinu 2023.

Kako je rečeno na današnjoj konferenciji za medije brojke pokazuju da je nedavno završeni Advent ponovno rušio rekorde.

Blagdanska čarolija na varaždinske je ulice privukla rekordnih 170.000 posjetitelja, a rekordnim brojkama mogu se pohvaliti sve glavne atrakcije varaždinskog Adventa, iznijela je Toth.

Najvećom atrakcijom se pokazao novi Čarobni grad Djeda Mraza koji je imao 35.000 posjetitelja, a Djed i Baka Mraz podijelili su 113 kilograma bombona, što ispadne 22.500 komada bombona.

Klizalište Ledene čarolije na Kapucinskom trgu imalo je rekordnih 38.000 klizača, a ledeni tobogan također bilježi najveći interes dosad s 36.000 spustova. U vožnji panoramski kotačem uživalo je 17.000 posjetitelja.

Uspjeh Adventa u Varaždinu potvrđuju i podaci sustava eVistor prikazani na konferenciji za medije. Od 1. prosinca 2023. do 7. siječnja 2024. u Varaždinu je ostvareno 21 % više dolazaka i 21 % više noćenja nego u istom razdoblju protekle godine. Najviše stranih gostiju u Varaždin je stiglo iz Slovenije, a slijede Austrijanci, Mađari, gosti iz BIH te Njemačke. Generalno, gotovo polovica registriranih gostiju u Varaždinu u blagdansko vrijeme bili su strani turisti.

I podaci koje bilježi Porezna uprava Varaždin o potrošnji u ugostiteljstvu i trgovini bolji su nego lani. Za vrijeme trajanja Adventa u Varaždinu ostvaren je za 33 % veći promet u  ugostiteljstvu i pružanju smještaja na području grada u odnosu na Advent 2022. godine, dok je promet u trgovini povećan za 12 %.  U te dvije grane ostvareno je ukupno 50,3 milijuna eura prometa što je ukupno povećanje od 14 % u odnosu na Advent 2022.

Cijela godina rekordna

Protekla 2023. godina za Varaždin je bila odlična te je po svim turističkim podacima rekordna. Podaci sustava eVistor pokazuju da je u Varaždinu lani ostvarena 41.744 dolazaka turista, a to je 21 % više nego 2022. Također, oni su ostvarili 19 % noćenja više nego godinu ranije, odnosno 81.941 noćenja. Uz domaće turiste, prednjačili su gosti iz Njemačke, Poljske, Austrije, Slovenije i Slovačke.

Gradonačelnik Bosilj pohvalio je sve koji su sudjelovali u organizaciji Adventa u Varaždinu te naglasio da su ambicije za 2024. još veće. Dodao je da ga zovu kolege iz drugih gradova i općina u Hrvatskoj te šalju svoje zaposlenike u Varaždin da uče od Turističke zajednice.

U fokusu

Marković: Država reagira prekasno po pitanju mentalnog zdravlja djece i mladih

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Službeni podaci govore o sve lošijem stanju mentalnog zdravlja kod djece, posebice nakon pandemije COVID-19. Dok nadležno ministarstvo problem zanemaruje, SDP-ov saborski zastupnik Miroslav Marković govorio je u raspravi kako Varaždin rješava ovo važno pitanje i zašto je ključno da se država uključi, kažu u svom priopćenju SDP-ovci.

 – Mi smo reagirali sami i još prije godinu i pol dana zaposlili dodatne psihologe u školama tamo gdje ih nije bilo. Dva psihologa rade po pola radnog vremena na nekim školama jednostavno da pomognu toj djeci koja su ostala na milost i nemilost svemu ovome što im se dogodilo za vrijeme pandemije i smatramo da je to bio jedan dobar put. Naravno da treba biti Centara za mentalno zdravlje, naravno da kasnimo s tim i država je tu trebalo puno više i puno prije napraviti, a ne čekati i sad tek neke stvari rješavati. Varaždin nije čekao, Varaždin je to napravio sam iz svojih sredstava kao i puno drugih stvari. Mislim da bi drugi gradovi, ako imaju sredstava, trebali također to napraviti bez da čekaju državu. – rekao je Marković.

Grad Varaždin je zaposlio psihologe na Osnovnoj školi u Biškupcu, Donjem Kućanu, 5. OŠ i Centru Tomislav Špoljar gdje dva psihologa rade na pola radnog vremena. Za tu se svrhu za jednu školsku godinu izdvaja 40.000 EUR.

 Važno je naglasiti da je zastupnik Marković imenovan u Odbor za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu i Odbor za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora, gdje će svojim znanjem i iskustvom pridonijeti rješavanju problema JLS-a, omogućit će da se njihov glas čuje na nacionalnoj razini i zalagat će se za daljnju digitalizaciju društva, navode u priopćenju SDP-a Varaždinske županije.

Nastavite čitati

U fokusu

Bilić: sustav je trom, treba zaposliti psihologe u školama i u Varaždinu otvoriti Ured pravobraniteljice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Saborski zastupnik Nezavisne platforme Sjever i gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić u Saboru je pokrenuo inicijativu da se u Varaždinu otvori Ured pravobraniteljice za djecu. Također, apelirao je da se ulože maksimalni napori da s osigura zaštita i adekvatna skrb za djecu, te da se na razini Ministarstva obrazovanja u svim školama u Hrvatskoj omogući i osigura rad psihologa.

U raspravi vezanoj za Izvješće pravobraniteljice za djecu Bilić je istaknuo kako je taj Ured u zadnjih dvadesetak godina puno napravio po pitanju zaštite djece, odnosno zahvaljujući njihovim preporukama napravljeni su značajni pomaci na razini države.

-Pravobraniteljica se na početku izlaganja zapitala kako bi Hrvatska izgledala da ovog Ureda nema, ja se zapravo ne usudim ni pomisliti kako bi to izgledalo – rekao je Dubravko Bilić u raspravi u ime Kluba Nezavisne platforme Sjever i Centra.

Dodao je kako je sustav previše trom i ˝prezabavljen˝ samim sobom i administracijom da bi mogao na vrijeme reagirati na sve one pritužbe korisnika, bilo da je riječ o roditeljima, skrbnicima, ljudima iz obrazovnih ustanova ili samoj djeci.

-Ova institucija je tu da upozorava i savjetuje, a brojke koje su iznesene o više od 1900 prijava zapravo govori kolika je potreba. Drago mi je da nakon ovih dvadesetak godina postoji poštovanje prema ovom Uredu, a ponegdje i strah što će pravobraniteljica reći na određene slučajeve. Vidimo da se ministarstva i javne ustanove često konzultiraju, roditelji i djeca komuniciraju s Uredom pravobraniteljice i na taj način – rekao je Bilić. Pritom je spomenuo i važnost rada u dislociranim uredima koji pokrivaju Slavoniju, Istru, Dalmaciju i Zagreb.

-To je prijeko potrebno jer ne živi cijela Hrvatska u Zagrebu i ljudi ne mogu stupiti u kontakt s pravobraniteljstvom. Molio bih da se razmisli da se jedan takav ured, koji bi pokrivao sjever Hrvatske, otvori i u Varaždinu. Tamo živi 300 tisuća stanovnika u tri sjeverne županije i bez obzira što Zagreb nije toliko daleko, nisu svi u mogućnosti doći. Uz to, postojala bi i mogućnost rada Ureda na terenu, kroz promoviranje dječjih prava – rekao je Bilić.

Napomenuo je i kako se sada zapravo raspravlja o izvješću za 2022. godinu jer se iz nekog razloga o tome propustilo raspravljati na odborima u prošlom sazivu Sabora.

-Meni je žao da se nije našlo vremena da se o ovoj važnoj temi, o djeci se ne stigne progovoriti i ona postaju nečija druga briga. To je loša poruka koju mi kao ljudi, ne kao zastupnici, nego ljudi, šaljemo prema građanima, odnosno samoj djeci – rekao je Bilić.

Rekao je i kako je zabrinjavajuće jer u spomenutom izvješću stoje i podaci da današnja djeca u velikoj mjeri osjećaju zabrinutost i pesimizam, koji vodi i do anksioznosti i do depresivnih stanja.

-To postaje pandemijski problem koji nam se desio nakon pandemije i mi kao društvo na to ne odgovaramo na adekvatan način. U ovom izvješću vidjeli smo i odgovor Vlade na ove probleme – rekao je Bilić i pohvalio Ministarstvo rada koje najčešće uvažava primjedbe pravobraniteljice.

-Veseli me da se povećava broj zaposlenih u sustavu socijalne skrbi, te se tako uvažavaju potrebe samih korisnika. Ono što me jako žalosti je Ministarstvo obrazovanja čiji sustav zakazuje – rekao je Bilić.

Djeca većinu svog života provedu u sustavu obrazovanja, od predškole, pa do završetka osnovne škole i na kraju srednje škole.

-Poražavajuće je da na 850 srednjih škola imamo 190 psihologa. Poražavajuće je da se djeca koja se suočavaju sa najvećim izazovima u odrastanju često nemaju kome obratiti jer mi nemamo psihologa. I to nije zato jer ih ne školujemo. Mi psihologe školujemo na nekoliko sveučilišta u Hrvatskoj, ali ne raspisujemo natječaje jer u Ministarstvu obrazovanja i dalje stoji da nema novog zapošljavanja. I još uvijek stoji pravilo da nakon dva odlaska u mirovinu ide jedno zapošljavanje. Kad vam jedan psiholog ode u mirovinu vi ćete čekati da ode još jedan u nekoj drugoj školi pa ćete zaposliti jednoga, odnosno svaka škola će dobiti pola psihologa. U osnovnim školama još je izraženiji nedostatak psihologa. To je suludo i to se mora mijenjati. Sustav nažalost najviše voli pronaći neki veliki tepih i sve probleme gurnuti ispod – zaključio je Bilić.

Na kraju je napomenuo i da se preko lokalnih zajednica, koje su najzainteresiranije za rješavanje problema, omogući da te probleme samostalno i rješavaju, ali pravom decentralizacjom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje