Povežite se s nama

Život i društvo

SUPERNOVA: U Varaždinu i Koprivnici više od 55.000,00 HRK za najpotrebitije

Donacije je uručila upraviteljica Patricija Tkalčec, sveučilišna specijalistica iz upravljanja poslovnim sustavima, profesorica, magistra hrvatskog jezika i književnosti te magistra njemačkog jezika i književnosti

Objavljeno:

- dana

Varaždinski trgovački centar Supernova od gradnje 2008. godine i otvorenja 2009. godine aktivni je dionik suživota svoje i susjednih županija te osigurava više od dvije stotine postojanih radnih mjesta, jednako kao i centar u Koprivnici. Tako je kraj aktualne poslovne godine ponovno dobrotvorno obilježen, ovaj puta u znaku čak četiriju donacija u Varaždinu i Koprivnici, koje su namijenjene najpotrebitijima.

Darivanje djece i bolnica

U Varaždinu i Koprivnici u dobrotvorne svrhe ove godine 2022. donirano je ukupno više od 55.000,00 kuna, od čega po 20.000,00 kuna Općoj bolnici u Varaždinu i Općoj bolnici Dr. Tomislav Bardek u Koprivnici. Također, u okviru nacionalnoga projekta humanitarnoga karaktera pod nazivom Super božićno drvce darivane su obitelji u ukupnom iznosu fonda od 10.000,00 eura. U okviru navedene aktivnosti dio donacija za potrebe egzistencijalno ugrožene djece lokalno su zaprimili i dom za žrtve obiteljskog nasilja Utočište Sveti Nikola u Varaždinu te Društvo Naša djeca u Koprivnici.

Obje udruge preuzele su svaka po 7.600,00 kuna, sa svrhom financijske pomoći potrebitim obiteljima raspodijeljene u ukupno 76 poklon-kartica Supernova s depozitnim iznosima po 200,00 kuna. Donacije u Varaždinu preuzeli su Dino Štrlek, dr. med., spec. kirurgije, subspec. vaskularne kirurgije, u ime Opće bolnice u Varaždinu te ravnateljica Irena Mađarić, mag. soc. rada, kao predstavnica doma za žrtve obiteljskoga nasilja Utočište Sveti Nikola.

Za Opću bolnicu Dr. Tomislav Bardek u Koprivnici poklon-kartice preuzeo je ravnatelj Mato Devčić, dr. med., spec. anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja, subspec. intenzivne medicine, dok se u ime Društva Naša djeca darovima za financijski ugrožene obitelji raduje ravnateljica Jadranka Lakuš. Donacije je uručila upraviteljica Patricija Tkalčec, sveučilišna specijalistica iz upravljanja poslovnim sustavima, profesorica, magistra hrvatskog jezika i književnosti te magistra njemačkog jezika i književnosti.

SUPERNOVA GRUPA donira 10 tisuća eura

Božićnom akcijom virtualnog paljenja lampica na tzv. Super božićnom drvcu uz pomoć svojih kupaca i pratitelja Supernova Grupa prikupila je iznos od 10 tisuća eura za pomoć potrebitim obiteljima diljem Hrvatske. Ovom hvalevrijednom donacijom Supernova Grupa uljepšala je blagdane nekoliko stotina obitelji, kojima je pomoć najpotrebnija.

Ukupan iznos donacija uplaćen je na poklon-kartice Supernova, koje su uručene organizacijama Mala kuća Zadar, Kuća sretnih ciglica, Utočište Sveti Nikola, Društvo Naša djeca i Zagrebački humanitarci.

Prošle godine 2021. Supernova Varaždin donirala je Odjelu za otorinolaringologiju Opće bolnice u Varaždinu 30.000,00 kuna, a pretprošle godine 2020. opremu ukupne vrijednosti 48.000,00 kuna za opće bolnice u Varaždinu i Koprivnici, jednako kao i 10.000,00 kuna za udruge Latice i Bolje sutra.

Podrška rastu i razvoju grada te županije

Takav primjer kontinuiranog podržavanja svoje regije predstavlja tradicionalan način iskazivanja podrške sugrađanima od strane varaždinskoga i koprivničkoga trgovačkog centra Supernova. Primjerice, godinu dana prije toga bilježimo donaciju više od 100 komada namještaja udrugama Bolje sutra i Latice, koje pomažu osobama s invaliditetom, tjelesnim i/li intelektualnim poteškoćama, odnosno donacija više od 20.000,00 kuna 2018. godine Odjelu za neonatologiju i JIL novorođenčad.

Donacije su ove godine u potpunosti iskazane kroz digitalne poklon-kartice Supernova, koje korisnicima omogućuju da kroz narednih godinu dana uplaćena financijska sredstva slobodno koriste prema vlastitoj potrebi i željenom tempu u trgovinama svake Supernove.

Uskoro radna mjesta: SUPERNOVA KRIŽEVCI

Centri SUPERNOVA Varaždin i Koprivnica od početka svojeg djelovanja 2008. godine svojim kupcima naše i susjednih županija kroz praktičnu prometnu infrastrukturalnu povezanost omogućuju brzu i jednostavnu kupovinu prilagođenu financijskim mogućnostima naše regije.
Uskoro se otvaraju dodatna nova mjesta i u centru u Križevcima, što će stanovnicima omogućiti ne samo neophodnu kupovinu prilagođenu platežnoj moći prosječne obitelji, nego i dodatna sigurna zaposlenja.

Predano gospodarsko upravljanje

Supernove Varaždin i Koprivnica raspolažu s više od 70 poslovnih lokala zakupljenih u stopostotnom udjelu. U Supernovoj Varaždin, koja na 59.000,00 kvadratnih metara gospodarski djeluje u trima specijaliziranim trgovačkim objektima, izuzetno uspješnom se pokazala strategija restrukturizacije iz sektora uradi sam u dodatnih pet poslovnica, koje su vrhunske u svojoj branši sporta, mode, kućanstva, tekstila i ostalog asortimana za svakodnevnu upotrebu.

Supernova Koprivnica pak vrlo skoro osigurava dodatna radna mjesta na više od osam stotina kvadrata najnovije trgovine vrlo popularnoga brenda, što predstavlja ne samo prihvatljivu kupovinu prema ekonomskom standardu za obitelji ove regije, nego ujedno i garantira nova zaposlenja u vidu stabilnih i dugo održivih radnih mjesta.

Život i društvo

Šesti festival nordijskog hodanja i pješačenja ove godine u Lepoglavi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Udruga nordijskog hodanja i pješačenja “Drava” Varaždin ove godine organizira svoj 6. festival nordijskog hodanja i pješačenja.

Za lokaciju su ove godine odabrali Lepoglavu.

Festival će se održati u nedjelju, 28. travnja, a početak je u 8:30 sati. Start je kod restorana Ivančica. Na okupljanju sudionika organizatori će pripremiti piće dobrodošlice uz domaće kolače, mjerenje tlaka, šećera i određivanje BMI. Pješačenje je podijeljeno u rute, pa će grupe moći odabrati hoće li hodati crvenom rutom od 11 kilometara, plavom od 7 kilometara, zelenom od 5 kilometara ili žutom dugom tek 3 kilometra.

Nakon završenih ruta i ručka od 13 do 15 sati sudionici mogu razgledati i doznati nešto više o znamenitostima Lepoglave.

Kotizacija za sudionike iznosi 10 eura, a na svim će se rutama hodačice i hodači kretati u pratnji voditelja i pratitelja ruta te medicinskog osoblja.

Manifestacija je organizirana u suradnji s Gradom Lepoglava, Turističkom zajednicom, Turističko kulturno – informativnim centrom i Varaždinskom županijom.

Nastavite čitati

Život i društvo

˝Z cugom v zeleno Međimurje˝ – nova je turistička ponuda zelenog Međimurja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Istraživanja su pokazala kako čak 75 % turista za dolazak i kretanje po Međimurskoj županiji – a svake je godine turista sve više – koristi osobni automobil, pritom stvarajući veliki negativni CO2 otisak.

Kako bi to spriječili, ali i sačuvali najzeleniji dio Hrvatske uistinu zelenim, Turistička zajednica Međimurske županije predstavlja inovativni turistički koncept – ˝Z cugom v zeleno Međimurje˝, koja je dio projekta Laboratorij održivog razvoja turizma. Riječ je ekološki prihvatljivom dolasku u Međimurje, sudjelovanju u nizu ‘zelenih akcija’ te istraživanju ove destinacije koristeći Hop on, hop off minibusom Međimurje u pokretu, bicikl ili uživajući u pješačenju.

-Činjenicu da za putovanje vlakom od Zagreba do Čakovca treba tri i pol sata, osmislili smo novi, brži način dolaska u Međimurje. Ova turistička priča nije samo izlet nego radimo na održivoj mobilnosti jer znamo koliko je vlak zapravo održivije putovanje u odnosu na automobile i autobuse, a da ne govorimo o kruzerima i avionima. Naši putnici nisu bili samo izletnici nego i volonteri koji su na desetak lokacija po Međimurju radili lijepe stvari za našu lokalnu zajednicu, da nam Međimurje bude čišće i još ljepše i kao takvo primilo buduće goste koji će uživati naše gostoprimstvo – rekao je vidno zadovoljan direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula vidjevši odaziv izletnika/volontera koji su nasmijani stigli na prvi peron zagrebačkog Željezničkog kolodvora.

Tamo ih je, kako i priliči gostoljubivim domaćinima, dočekala glazbena dobrodošlica Mirka Švende Žige, koji se sa svojim mini bendom ukrcao kasnije i u vlak i nastavio pjevati sve do dolaska u Čakovec. Za vrijeme ovog veselog putovanja Rudi Grula je sa svojim timom predstavio koncept Laboratorij održivog razvoja turizma tijekom kojeg su učenici Srednje strukovne škole Prelog i njihova profesorica kuharstva Slađana Herman svim putnicima poslužili međimurski doručak. U skladu s idejom održivosti, doručak je podijeljen u „pinklecu“, kuhinjskoj krpi izrađenoj u Socijalnoj zadruzi Humana Nova i to bez otpadne ambalaže. Ovaj tim bio je zaslužan i za večeru tog dana u Domu kulture Štrigova, u kojem su svi putnici volonteri uživali u specijalitetima Međimurja, ali i na interaktivnoj gastro radionici sa Slađanom u kojoj se naučilo puno o zero waist načinu kuhanja.

Datum prvog putovanja nije odabran slučajno, povezan je uz Dan planeta Zemlja, pa su dolaskom u Čakovec svi putnici iz vlaka podijeljeni u manje grupe i raspoređeni na radilišta kako bi  sudjelovali u raznim ekološkim akcijama. Uređenje osjetilne staze uz eko kuću Holiday Home Lina, izrada „hotela“ za kukce u dvorištu divnog interaktivnog muzeja Med dvemi vodami, izrade kućica za ptice na skeli Mlina na Muri, izrada svijeće od voska u laboratoriju Termi sv.Martin od čije je prodaje prihod namijenjen fondu za zbrinjavanje napuštenih pasa – samo su neke. Radilo se i u dvorištu Spomen doma rudarstva “Cimper” u kojem je prvo pokazan postav muzeja, te onda počela ‘radna akcija’ s Društvom žena Mursko Središće. Svi volonteri putnici sudjelovali su u izradi cvijeća od krep papira, samo nekim elementima tradicijske maske za potrebe doma za stare i nemoćne.

Nakon odrađenog posla, volonterima je pripremljena okrjepa – vrijedne ženske ruke ispekle su i poslužile Međimursku gibanicu i zlevanku koja je se odlično spajala s netom napravljenom međimurskom rakijom žganicom. Posebno veselje i zadovoljstvo putnika bilo je na radilištu udruge Pogled gdje su volonteri  uredili okoliš objekta za djecu s autizmom, a smijeha nije nedostajalo ni na vrtu Pozojov Vrčak na kojem su domaćini Mirjana i Marijan Hren pokazali osnovni princip regenerativne poljoprivrede. Sudjelujući u proljetnim radovima u vrtu i mali i veliki volonteri naučili su puno o suživotu svih biljnih i životinjskih vrsta u ekosustavu vrta, a kad su s poslom završili pozvani su na zdravi ‘obed’ – prosenu kašu sa svježe ubranim, rascvjetanim vlascem.

-Izuzetno sam se veselila cijelom ovom putovanju u Međimurje, koje sam baš poklonila sebi, a nadam se time pridonijela i ekološkom osvješćivanju svih nas, prvenstveno i sebe same. Toliko sam sretna što sam posadila drvo, a i cijeli vikend je bio protkan brojnim zanimljivim događanjima. Osobito su me se jako dojmili međimurski konji kojih je ostalo još svega tridesetak. Iskreno se nadam da smo ovom akcijom dali poticaj ljudima da uživaju u našoj prekrasnoj prirodi, ovaj put u Međimurju- – izjavila je glumica Mia Begović koja je, s glumcem Damirom Poljičakom  iskoristila priliku da u voćnjaku eko kuće Holiday Home Lina, prvog objekta ruralnog turizma u Hrvatskoj s prestižnim Ecolabel certifikatom i jedne od destinacije volonterskih radova, posade drvo. U tome je posebno uživala i Damirova kći Erin koja se tada prvi put vozila vlakom, a u novim ‘igračkama’ drvenim oblutcima i kamenčićima (korištenim za izradu taktilne staze) pronašla je zanimaciju ostavljajući svoj zeleni trag tog vikenda.

Na radilištu nešto dalje dizajnerica Anamarija Ricov, poznata po upotrebi ekološki prihvatljivih tkanina u svojim kreacijama (svi komadi su izrađeni od recikliranih tkanina i obojeni bojama na bazi vode što ih čini biorazgradivim)  pomogla je  u radovima OPG OPOR iz Oporovca poznatom po uzgoju koza. Volonteri su vidjeli kako izgleda život pastira, pazeći na svoja stada taj dan, a Ana Marija je posebno bila ponosna što je njoj u pastirenju pomogla njezina četveronožna prijateljica, pas Shiba, koja je s vlasnicom dobro došla i u vlak i u Međimurje.

Operna pjevačica Antonela Malis volontirala na imanju PG Geler, pomažući u pripremi pašnjaka za Međimurskog konja, autohtonu kritično ugrožena pasminu, kojoj prijeti izumiranje. Riječ je o radnom konju, koji se koristio za obradu zemlje i prijevoz, jedinoj radnoj snazi i pomoći vrijednim ljudima ovog kraja. Danas je samo 40-ak grla i to na ovom PG-u.

-Vidjela sam ovu livadu iz sna i probala kositi, ali čini mi se da za košnju baš nisam talentirana pa mi je došlo da zapjevam i tako pridonesem ovoj sjajnoj akciji. Ovdje biti, u ovakvoj prekrasnoj prirodi kakva odlikuje cijelo Međimurje, a ne zapjevati, bio bi grijeh – kaže Antonela Malis koja je svim ‘koscima’ zapjevala Jaltu.

U Štrigovi, još jednom radilištu, nije se baš pjevalo, ali se šumom orio smijeh. Volonteri su očistili šumski put uklanjajući granje i ostatke lišća, te svi zajedno slušali svoju ‘voditeljicu’ radne akcije glumicu Mirtu Zečević. Velika ljubiteljica prirode, navukla je radne rukavice i povela ‘svoju grupu’ da naprave ‘čudo’. Nakon što je staza postala prohodna i lijepa, uslijedila je i nagrada! Iznad Štrigove, na kultnom Mađerkinom bregu svi volonteri iz ove grupe nazdravili su lijepo provedenom vremenu i uspješno odrađenom poslu čašom pušipela – vina koje se pije u ovom kraju.

Međimurskom gibanicom zasladili su dan volonteri na Mlinu na Muri koji stojeći na skeli ispod koje je prolazila energična Mura u miru i skladu s prirodom izrađivali kućice za ptice. Na svoju, pomno dizajniranu posebno je bila ponosna aktualna miss Međimurja Luna Marija Novak kojoj je u radu pomogla i njezina mama.

I tako red rada, red odlične zabave, red uživanja u prekrasnoj prirodi ali i u eno gastro ponudi stiglo je vrijeme i za počinak. Svakom putniku na ovom zelenom izletu pružena je mogućnost odabira smještaja pa kako je večer padala stotinjak je ljudi krenulo do svog smještaja. Neki su spavali u eko kući Holiday home Lina, neki u Glamping resortu Toplice Sveti Martin, neki su odabrali robinzonski smještaj PG Geler, neki su prespavali u ekološkoj kući sa zemljanom fasadom (prirodnim izolatorom) Pozojovog Vrčaka. U izboru su bili i hostel Industrial, hotel Park u Čakovcu, a neki su krenuli prema Prelogu i spavali u hotelu Panorama s pogledom na najveće akumulacijsko jezero u Hrvatskoj.

-Kako bismo goste ohrabrili da prespavaju u Međimurju te tako produže svoj boravak i pridonesu turističkom gospodarstvu, koncept “Z cugom v zeleno Međimurje” podrazumijeva jedno noćenje. U tom slučaju se vlakom putuje besplatno. Da je ideja naišla na pozitivan odjek pokazuje podatak da su u dva dana rasprodani svi aranžmani i svi su se izletnici, njih stotinjak, odlučili za vikend varijantu, dakle rezervirali su spavanje i dva dana proveli u Međimurju – zaključio je direktor TZMŽ Rudi Grula napominjući kako je ovaj koncept zamišljen kao putovanja jednom mjesečno. “Z cugom v Zeleno Međimurje” tako možete ponovo u svibnju, a sve informacije pronađite na web stranici www.boje-medimurja.com

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje