Povežite se s nama

Život i društvo

Supružnici Staneković otvorili craft pivovaru i destileriju u Gojancu: Želimo da se naša piva piju po cijeloj Hrvatskoj

Objavljeno:

- dana

– Dosad smo se bavili nekim drugim poslovima, kojih smo se već malo zasitili. Sad smo došli do nekih životnih prekretnica i rekli smo si: “Zašto ne bi probali nešto novo”. Članovi smo pivarskih udruga sjeverozapadne Hrvatske, sami smo kuhali pivo, a ima sve više specijalnih mjesta koje žele takve pive, također i kafići s industrijskih piva prelaze na craft piva, pa smo cijelog sebe dali u taj naš poduzetnički pothvat – ističe Ivica Staneković koji sa svojom suprugom Marijanom u Gojancu kod Varaždina otvorio Varaždinsku pivovaru i destileriju Saperlot d.o.o., trgovačko društvo za proizvodnju pića.

Iako trenutno živimo pandemijsko vrijeme, supružnici Staneković nisu ni trenutka dvojili trebaju li se upustiti u investiciju od 270.000 eura. Riječ je o njihovim vlastitim sredstvima uz kredit poslovne banke.

Pothvat

– Ljudi uvijek trebaju jesti i piti. Ono što želimo je vrhunski proizvod koji će biti široko prihvaćen na tržištu. Prve povratne informacije su izuzetne i nadam se da će cijela priča samo još dodatno širiti – naglasila je Marijana Staneković, koja je po struci prehrambena tehnologinja.

– Sad su nam se poslovni putove ukrstili, maksimalno se trudimo da cijela priča uspje – dodala je Marijana Staneković.

Od ideje do realizacije trebalo im je oko godinu dana te je pivovara i destilerija sa svojim radom započela u listopadu. Još u svibnju ove godine lansiran je Saperlot Gin koji je osvojio brončanu medalju za kvalitetu u Londonu na ovogodišnjem natjecanju.

– Mnogi proizvođači kupuju alkohol koji je baza svakome ginu, no mi najprije radimo pivo i onda višestrukom destilacijom dobijemo alkohol koji je baza našem Saperlot ginu, naravno tu je borovica, kora slatke naranče i anđelika – opisao je Ivica Staneković.

Tržište

Što piva tiče zasad su svjetlo dana ugledala dva proizvoda – Juicy Fog, pivskog stila NEIPA i Weizen Iwo, pšenično pivo.

– Našim kupcima dali smo na izbor i zasad smo na tržište pustili dva proizvoda. Tu je iznimno popularno pšenično pivo i pivo stigla NEIPA, koje je iznimno zahmeljeno i ima tropske arome. Ovo potonje je izrazito aromatično i mutno, kao da pijete sok – objasnio je Staneković.

U pivovari i destileriji su osim Marijane Stanković, zaposleni voditelj distribucije Miroslav Sokač, te dvije pivarice Petra Golubić, prehrambena tehnologinja i Davorka Bahat, prehrambena tehničarka.

– Kod piva je važan omjer vode i slada, a sve ostalo je stvar recepture. Naše pivo zbilja je plod zajedničkog rada. Sada idu zimski dan i popularnija su tamna piva, tako da je u planu da u siječnju na tržište izbacimo crno pivo. Ono će se uskoro kuhati, no proces fermentacije je duži kod tamnog piva pa vas novi proizvod čeka početkom iduće godine – istaknula je Petra Golubić.

Što tiče sirovina za pivo, samo slad nabavljaju u Hrvatskoj, hmelj u Sloveniji, a kvasac u inozemstvu. Također, i začine za gin nabavljaju u inozemstvu.

Ambicije

Cijeli tim Pivovare i destilerije je vrlo ambiciozan, a svoje proizvode već prodaju u nekim kafićima u Varaždinu.

– Craft scena u Hrvatskoj se širi i nastalo je zasićenje na tržištu kad je u pitanju takozvana industrijska piva. Zasad se naša piva prodaju u specijaliziranim trgovinama, web shopovima i nekim varaždinskim kafićima. Cilj je u skoroj budućnosti pokriti cijelu Hrvatsku – dodao je Miroslav Sokač, voditelj distribucije.

Zasad je kapacitet pivovare 10.000 do 12.000 litara mjesečno, a nadaju se da će s vremenom prošiti kapacitete.

– Imamo dosta gotovih proizvoda na zalihi i kupnjom novih fermentarora mi bi automatski povećali kapacitete. Naravno, to je u planu – zaključio je Ivica Staneković.

Zasad je kapacitet pivovare 10.000 do 12.000 litara mjesečno, a nadaju se da će s vremenom prošiti kapacitete

Svjetlo dana ugledala su dva proizvoda – Juicy Fog, pivskog stila NEIPA i Weizen Iwo, pšenično pivo

Još u svibnju ove godine lansiran je Saperlot Gin koji je osvojio brončanu medalju za kvalitetu u Londonu na ovogodišnjem natjecanju

Život i društvo

Načelnik Sračinca: Imamo najmanji postotak smanjenja broja stanovnika u cijeloj Županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema nedavno provedenom popisu stanovništva u Općini Sračinec živi 4715 stanovnika, objavila je Općina Sračinec na svojoj internetskoj stranici.

U mjestu Sračinec živi 3831, a u mjestu Svibovec Podravski 884.

Prema prethodnom popisu iz 2011. godine Općina je imala ukupno 4842 stanovnika, 3897 u Sračincu i 945 u Svibovcu Podravskom.

Dakle, prema ovim podacima broj stanovnika općine pao je za 2,6 %, pad broja stanovnika u mjestu Sračinec je 1,7 %, a u mjestu Svibovec Podravski 6,4 %.

– Naravno da nisam zadovoljan s rezultatima popisa stanovništva u Hrvatskoj i našoj županiji. No, malo sam manje nezadovoljan popisom u našoj Općini Sračinec. Imamo naime najmanji postotak smanjenja broja stanovnika u cijeloj Varaždinskoj županiji, od 2,6 %. Vjerujem da ćemo doseljenjem u kuće i stanove koji se upravo dovršavaju, vrlo brzo imati broj stanovnika jednak onom iz 2011. godine – komentirao je popis načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Obnova vrijedna 14 milijuna kuna: Osnovna škola Veliki Bukovec dobila novo ruho

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon više od 25 godina, obnovljena je zgrada Osnovne škole Veliki Bukovec.

Riječ je o školi pohađaju učenici dviju općina, a danas su je obišli u pratnji ravnateljice Željke Marković Bilić župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, načelnik Općine Veliki Bukovec Franjo Vrbanić, načelnik Općine Mali Bukovec Darko Marković te pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek.

Obilasku su nazočili i članovi školskog odbora te domaći župnik Pavao Mesarić. U obnovu, odnosno rekonstrukciju škole je uloženo više od 14 milijuna kuna.

Važno je naglasiti kako su Općine Veliki i Mali Bukovec izdvojile svaka po 1.750.000 kuna, dok je Varaždinska županija osigurala 9.750.000 kuna, a uz to i dodatnih 650.000 kuna za prilagodbu i rekonstrukciju postojećeg dijela škole. Svi učenici nastavu pohađaju u jednoj smjeni.

Župan Stričak zadovoljan je realizacijom ovog projekta.

– U ovom mandatu imamo pet plus dva prioriteta, a među tim je prioritetima i obrazovanje – gradimo sustav jednakih mogućnosti, od vrtićke dobi pa do stupanja u radni odnos. Ove godine započet ćemo sa programom talent centara u sklopu naših vrtića u mjesecu travnju. Zatim ćemo dograditi potreban prostor ovdje u školi u Velikom Bukovcu i Svetom Đurđu koje će krenuti u jednosmjensku nastavu. Samim time ćemo omogućiti realizaciju projekta produženog boravka – napomenuo je župan Stričak te dodao da će tijekom ožujka biti otvorena zvjezdarnica te dodatni prostor za Centar izvrsnosti.

Varaždinska županija trenutno priprema investicije u obrazovanju u vrijednosti od 411 milijuna kuna.

– Radi se o dva centra, umjetničko-odgojnom u sklopu Glazbene škole Varaždin, vrijednosti 110 milijuna kuna i Talent centar u sklopu dvorca Šaulovec, vrijednosti 25 milijuna kuna. U sklopu devet škola trebamo izgraditi sportske dvorane, dok u tri osnovne škole trebamo dograditi dodatni prostor za jednosmjensku nastavu. I u tri srednje škole trebamo dograditi dodatni prostor kako bi te škole mogle razvijati sve ono što je važno – zaključio je župan dok je pročelnik Huđek naglasio kako je realizirani jedan prekrasni projekt.

– Objekti i svi sadržaji koji su tu daju jednu puninu da je sav pedagoški standard koji ovoga trenutka postoji u okviru Republike Hrvatske tu i ostvaren. Svi učenici osnovne škole ovog upisnog područja moći će ovdje pokazati svoju izvrsnost u punom obimu – rekao je pročelnik.

Najveće zadovoljstvo iskazala je ravnateljica škole Željka Marković-Bilić kao i svi djelatnici te učenici škole.

– Gradnja je započela davne 1994. godine izgradnjom tadašnje trodijelne sportske dvorane. Više od 25 godina trebalo je da se završi prostor. Dvoranu smo izmjestili u novi prostor, sagradili smo šest novih učionica, kuhinju, blagovaonicu, školsku knjižnicu, dobili smo kabinete, a konačno i školsku zbornicu koju nismo imali od 2003. godine. Sve nam je to omogućilo da konačno prijeđemo na jednosmjensku nastavu i naši su učenici tako dobili mogućnost polaziti nastavu kao i ostali učenici u Varaždinskoj županiji – kazala je ravnateljica.

Od šest novih učionica jedna je informatička, za učenike od 1. do 4. razreda, a zahvaljujući financijskoj pomoći Varaždinske županije, nove su učionice opremljene tzv. pametnim, odnosno interaktivnim pločama.

– Učenici u višim, ali odsad i oni u nižim razredima mogu pratiti nastavu pomoću novih informacijsko-komunikacijskih tehnologija, a moram istaknuti i da smo uspjeli pokrenuti i produženi boravak te uvesti još jedan, mliječni obrok na početku svakog radnog dana – naznačila je ravnateljica Marković-Bilić.

Načelnici Franjo Vrbanić i Darko Marković također nisu krili zadovoljstvo zbog konačne realizacije ovako velikog projekta te su se zahvalili Varaždinskoj županiji na svesrdnoj pomoći u realizaciji ovog projekta.

– Prije točno tri godine smo krenuli s Varaždinskom županijom u realizaciju ovog projekta. Dobili smo prekrasan prostor u kojem ne samo da se ugodnije osjećaju učenici, nego i nastavnici koji rade. S druge strane, ovaj će prostor pridonijeti boljem produženom boravku djece, a samim time i društvenom životu općine – rekao je Vrbanić dok je Marković istaknuo kako su mještani dviju općina dobili ono što su jako dugo očekivali.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje