Postupak mirenja između Vlade i sindikata u školstvu je propao te sutra počinje štrajk u školama, piše Dnevnik.hr.

Naime, predstavnici sindikata nakon današnjeg sastanka su izvijestili da mirenje nije bilo uspješno te sutra počinje štrajk u školama u cijeloj Hrvatskoj, a od petka se nastavlja u pojedinim županijama.

Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja pritom je apelirala na roditelje da imaju razumijevanja “za učitelje koji se bore za dostojanstvo učitelja”, dok je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec rekao da “su predstavnici Vlade na mirenju kazali da o koeficijentima ne mogu razgovarati”.

Cirkularni štrajk

Objasnio je da će se sutra na početku jutarnje smjene održati skupovi radnika, nakon čega u školama ostaju samo članovi štrajkaškog odbora.

– Bit će cirkularni štrajk, prvi dan, sutra, cijela Hrvatska će biti u štrajku, ostale dane će biti nekoliko županija iz oba sindikata zajedno. U osnovnim školama organizirat će se čuvanje djece – rekao je Mihalinec, a prenosi Dnevnik.hr.

Kazao je da će od štrajka odustati kada Vlada prihvati njihove zahtjeve te da sutra u školama neće nitko raditi, ali da je odluka hoće li roditelji slati djecu u školu na roditeljima.

Podsjetimo, školski sindikati zahtijevaju povećanje koeficijenta složenosti poslova za 6,11 posto. Vladina je ponuda da od 1. listopada plaće porastu za dva posto, a onda da se nastave razgovori za iduću godinu jer se mora vidjeti cjelokupna konstrukcija hrvatskog proračuna.

Komentari

Komentara