Povežite se s nama

U fokusu

Sutra počinje isplata, no dječje božićnice neće svi uspjeti dobiti prije Božića

Objavljeno:

- dana

DOBRA I LOŠA VIJEST

Dobra vijest za sve roditelje i djecu s područja Varaždina! Sutra, u srijedu, 21. prosinca počinje isplata dječjih božićnica.

– Grad Varaždin je danas predao na poštu 6.732 poštanske uputnice putem kojih će se varaždinskoj djeci isplaćivati božićnice  u iznosu od 120 kuna. Dječje božićnice će poštari  početi isporučivati putem poštanskih uputnica od srijede, 21. prosinca na ime podnositelja zahtjeva i adresu navedenu na zahtjevu – izvjestili su iz Grada Varaždina i dodaju kako je riječ o prvom dijelu obrađenih zahtjeva (94 %).  

Većina obrađena i spremna, što nedostaje?

– To su zahtjevi koji su predani preko škola i vrtića, kao i svi potpuni zahtjevi koji su predani u Gradu Varaždinu do isteka roka natječaja. Svi ostali zahtjevi i zahtjevi koji su bili nepotpuni (nedostajalo je uvjerenje o prebivalištu) i za koje se trebala tražiti nadopuna dokumentacije preko MUP-a su također obrađeni, no njihova će realizacija krenuti početkom slijedećeg tjedna, a radi se o o 436 korisnika – poručili su danas iz Grada.  

To znači da ipak svi neće uspjeti dobiti prije Božića. Regionalni tjednik je još prošli tjedan postavio pitanje hoće li svI dobiti svoje božićnice prije Božića, s obzirom da  je projekt bio nepripremljen i da se u njega krenulo navrat-nanos. No, čini se da nisu ni svi predali zahtjev jer prema prvim informacijama, pravo na božićnicu u Varaždinu imalo je 8000 djece i mladih s područja Varaždina i prigradskih naselja.

Otkrivamo sve detalje oko isplate 120 kuna božićnice za 8000 djece u Varaždinu

Inače, Grad Varaždin je prvi i jedini grad u Hrvatskoj u kojem će djeca ove godine dobiti božićnicu u iznosu od 120 kuna, za što će iz gradske blagajne biti izdvojeno 960.000 kuna.

 

 

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović/ARHIVA RT

U fokusu

Glas poduzetnika traži ukidanje poreza na kavu, smanjenje PDV-a na niz usluga, povećanje praga ulaska u sustav PDV-a…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga Glas Poduzetnika (UGP) službeno je zatražila sastanak s Ministrom financija i Ministrom gospodarstva i održivog razvoja kako bi predložili nekoliko ključnih reforma za koje smatraju da će rasteretiti poduzetnike, povećati njihovu konkurentnost i olakšati poslovanje.

Na sastanku s Ministrima želimo iznijeti prijedloge za promjene koje smatramo nužnima za stvaranje poticajne poduzetničke klime, objavio je UGP 12. lipnja.

U nastavku donosimo popis onoga što UGP traži:

 1. Povećanje praga ulaska u sustav PDV-a s 40.000 € na 70.000 €
  • Prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), službena inflacija za period od 2007 godine iznosi 52 %, a daleko je veći iznos ako se gledaju troškovi osnovnih usluga i proizvoda. Zbog toga smatramo da bi granica za ulazak u sustav PDV-a trebala biti prilagođena na 70,000 eura, kako bi se prvenstveno mikro i malim poduzetnicima omogućilo konkurentno poslovanje, prilagodba inflacijskim promjenama i šansa da uopće dođu u poziciju rasta! 
 2. Smanjenje PDV-a na ugostiteljske, frizerske i kozmetičke usluge na 13 %
  • Smatramo da bi smanjenje PDV-a na ove usluge potaknulo rast i konkurentnost u tim sektorima, olakšalo poslovanje poduzetnicima, smanjilo sivu ekonomiju, povećalo plaće zaposlenicima,  te omogućilo pristupačnije cijene za krajnje korisnike.
 3. Smanjenje PDV-a na proizvodnju hrane na 5 %
  • Smanjenje PDV-a na proizvodnju hrane doprinijelo bi smanjenju cijena osnovnih životnih namirnica i mogućnost investiranja u razvoj, što bi pozitivno utjecalo na životni standard građana i potaknulo razvoj domaće poljoprivrede.
 4. Neoporezivanje reinvestirane dobiti
  • Predlažemo da se dobit koja se reinvestira u poslovanje ne oporezuje, čime bi se potaknule investicije i unaprijedilo poslovanje poduzetnika, što bi dugoročno doprinijelo gospodarskom rastu.
 5. Smanjivanje parafiskalnih nameta
  • Zalažemo se za ukidanje parafiskalnih nameta kojima su poduzetnici opterećeni, a od kojih nemaju nikakve koristi u poslovanju. To uključuje i obvezne članarine u komorama i zajednicama kao što je npr. članarina turističkoj zajednici. 
 6. Ukidanje posebnog poreza na kavu
  • Trenutno se u Hrvatskoj kava oporezuje posebnim porezom koji, zajedno s PDV-om, iznosi približno 35 % po šalici, dok je u Sloveniji taj porez oko 9 %. Smatramo da bi ukidanje ovog poreza olakšalo poslovanje proizvođačima kave i smanjilo troškove za potrošače.
 7.  Redefiniranje Zakona o trgovini 
  • Smatramo da treba omogućiti svim malim poduzetnicima i obrtnicima iz sektora trgovine, suvenirnica, cvjećara i pekara rad nedjeljom i praznicima ako to oni to žele, odnosno da imaju pravo na izbor.

– Ovim mjerama posebnu pozornost želimo skrenuti na mlade u Hrvatskoj, koji se u mnogočemu razlikuju od generacije svojih roditelja. Da bi ih zadržala, krajnje je vrijeme da se Hrvatska počne prilagođavati svojom gospodarskom politikom. Otvaranje paušalnog obrta pruža tu slobodu omogućujući osobama da budu i radnici i poslodavci, uz manja izdvajanja za doprinose i poreze – pojasnili su iz UGP-a. 

Nastavite čitati

U fokusu

Kriminalci opet vrebaju – pojavio se opasan pokušaj prijevare vezan uz banke i portal e-Građani!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatska udruga banaka (HUB) upozorava na niz aktivnih kampanja kriminalaca koji u posljednje vrijeme ciljaju klijente banaka, kako bi im ukrali podatke i tako stekli financijsku korist.

Prijevara koja se posljednja pojavila i vezana je za banke i portal e-Građani funkcionira tako da prevaranti u ime banaka šalju SMS u kojem tvrde da „Imate pravo na povrat poreza“ s poveznicom koja vodi na lažnu prijavu u sustav e-Građani.

Ako zaprimite takav SMS, nipošto nemojte kliknuti na poveznicu i nikako ne unosite podatke vezane uz Vaš mToken/token niti ikakve druge osobne podatke.

Preporučeno je  da o aktualnim vrstama prijevara građani informiraju svoje bližnje kako bi se zaštitili od potencijalnih prijevara, a ako sumnjate da ste žrtva prijevare i ako ste upisali bankovne podatke, odmah se obratite svojoj banci i prijevaru prijavite policiji.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje