Povežite se s nama

Glazba

Suvremena barokna opera i – dobrotvorna zabava

Objavljeno:

- dana

No Logo Opera(tion) u HNK Varaždin

No Logo Opera(tion),  projekt hrvatskog kolektiva Vrum i njemačkog kainkollektiva, može se pogledati  i večeras u 20 sati, odnosno dan nakon što je  ova suvremena barokna opera praizvedena u varaždinskom HNK-u.

– Oduševljen sam! Izvedbe cijelog ansambla su nevjerojatne i scena izgleda predobro. Dopala mi se simbolika, mnoštvo sitnih i ekscentričnih detalja koje je tekst povezao u jednu pitku priču. Mislio sam da nisam fan opere, ali sad sam definitivno promijenio mišljenje – rekao je student Mario nakon praizvedbe.

Varaždinu nedostaje više ovakvih sadržaja, složili su se zadovoljni gledatelji, od kojih su neki izrazili namjeru da pogledaju i subotnju, repriznu izvedbu.  Odazivom i reakcijama publike, zadovoljni su i sami autori.
– Primijetila sam da je publika bila vrlo koncentrirana tijekom cijele izvedbe. Mislim da to znači da su uživali i upijali ono što su im izvođači, a tako i autorski tim, željeli prenijeti. Sretni smo zbog uspješne premijere te se nadam i vjerujem da će biti još prilike za suradnju s varaždinskim HNK na sličnim projektima – rekla je Sanja Tropp Frühwald jedna od autorica projekta, uz Mirjam Schmuck i Fabiana Lettowa.

Nakon subotnje, reprizne izvedbe, Vrum organizira oproštajnu dobrotvornu zabavu na kazališnoj Podrumskoj sceni Rogoz. Od svake kupljene Pan pive dio prihoda ići će u budžet za nadolazeće Dane suvremenog plesa u Varaždinu koji će se održati od 29. svibnja do 1. lipnja.   

No Logo Opera(tion) bit će izvedena u Zagrebu u Pogonu Jedinstvo u utorak 15. Travnja, i to u sklopu Queer Sezone 2014. Sljedeće dvije izvedbe bit će u Njemačkoj u Mülheimu 08. i 09. svibnja, a na IKS festivalu predstavit će se splitskoj publici 19. lipnja.  Koprodukcijski partneri u projektu su HNK Varaždin, Koncertni ured Varaždin, CIU Varaždin, udruga Domino – Queer Zagreb Sezona 2014 ., te njemački Ringlokschuppen Mülheim i Forum Freies Theater Düsseldorf.

No Logo Opera(tion): koncept, režija, koreografija: Sanja Tropp Frühwald, Mirjam Schmuck, Fabian Lettow II tekst: Fabian Lettow II izvedba: Bruno Isaković, Ana Mrak, Till Frühwald, Florian Lauss, Kerstin Pohle, Ina Sladić gudački orkestar ZOM-a (Jasmina Bojić, Sara Parađiković, Katarina Kutnar / Kristina Mrčela, Paola Bralić) II originalna glazba: Damir Šimunović II scenografija i kostimografija: Zdravka Ivandija Kirigin II asistentica kostimografije: Ana Fucijaš II grafički dizajn i asistentica scenografije: Maja Patafta II dizajn rasvjete: Vesna Kolarec II video i vizualni identitet: Dragan Đokić II fotografija: Petar Borovec II produkcija: Kirsten Möller II asistentica produkcije i režije: Ina Sladić II post-produkcija: Marta Klepo

Izvor: NO LOGO
Foto: NO LOGO

Glazba

Jazz/fusion kvintet Buzzers na Maloj sceni “Vinko Lisjak” u Čakovcu 28. veljače

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

buzzers

U sklopu jazz srijede na Maloj sceni “Vinko Lisjak” u Čakovcu će 28. veljače s početkom u 20 sati nastupiti jazz kvintet Buzzers.

Sastav je osnovan 2017. godine kako bi promovirao autorske skladbe u izvedbi svojih članova. Stilski, radi se o fusionu, grooveu, odnosno jazzu. Osim autorskih stvari, bend izvodi i fusion/jazz standarde i covere skladatelja i jazz izvođača kao što su Chick Corea, Herbie Hancock, Grover Washington, Roy Hargrove i drugi. Dosad su snimili tri promotivna video spota za svoje pjesme.

Članovi su Gordan Perši (saksofon), Marko Prepelić (truba, gitara), Petar Prepelić (bas), Miodrag Paravinja (klavijature) te Goran Vidović (bubnjevi). Cijena ulaznica je 30 kuna.

Nastavite čitati

Glazba

Čakovečki Big Band: Stvaramo gustu muzikalnu atmosferu i tjeramo na pokret!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Big Band

Priča čakovečkog Big Banda počinje sad već daleke 1995. godine. Veoma brzo su se afirmirali kvalitetom te su postali jedan od vodećih orkestara te vrste u Međimurju i okolici.

Prvi voditelj Big Banda bio je Ladislav Varga, inače ravnatelj Centra za kulturu Čakovec, na čiji poticaj je orkestar i formiran. Osim njega, dirigentskom palicom upravljali su i Antun Horvat, Filip Horvat te Mario Jagec koji ovaj glazbeni sastav vodi i danas.

Nastupali su na mnogim prominentnim festivalima na domaćem i inozemnom terenu. Neki od njih su Proljetni jazz-fair u Zagrebu, Tradicionalni jazz u Varaždinu, Expo-Virovitica i Lent-Maribor. Surađivali su s Boškom Petrovićem, Vlatkom Stefanovskim, Sašom Nestorovićem, Zdenkom Kovačiček, Primožom Grašičem, Stjepanom Jimmyjem Stanićom, Ratkom Divjakom i drugima. Orkestar se sastoji od profesionalnih glazbenika, ali i amatera drugih struka, studenata i učenika.

Dosad su snimili 3 nosača zvuka, a o sastavu je snimljeno i nekoliko emisija, odnosno priloga HRT-a. Neki od sadašnjih i bivših članova već su se potvrdili kao vrhunski glazbenici, dok su neki na dobrom putu da to učine. Spomenimo Roberta Polgara, Roberta Jambrošića te Abela i Maaseja Kovačevića, imena dobro poznata ljubiteljima jazza na ovim prostorima.

Članica i tajnica Big Banda, Melani Počekaj, na slici sa bratom Markom

Članica i tajnica orkestra Melani Počekaj u njemu svira bass gitaru i odnedavno kontrabas.

-Konačno se ostvarujem kao glazbenik u žanru koji sam dugo žudjela svirati ozbiljnije i javno. Izrazito sam sretna, jer se u Big Bandu okuplja ekipa koja se stalno međusobno podučava, tako da nema razloga za „strah“ od dolaska zainteresiranih koji možda osjećaju da nisu „na razini“.

Na pitanje o omiljenoj skladbi koju izvodi Big Band, Melani spremno odgovara.

-Omiljena stvar mi je „Midnight Walk“ našeg gitarista Vedrana Peharde u aranžmanu voditelja orkestra Marija Jageca.

Big Band

Orkestar probe održava u čakovečkom Pastoralnom centru (Srednja škola Čakovec)

Big Band probe održava svakog utorka u Pastoralnom centru u Čakovcu (Srednja škola Čakovec) od 20 sati. Pozivaju zainteresirane da se im pridruže i daju svoj doprinos tkanju glazbenih niti. Možete im se javiti osobno u navedenom terminu proba.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje