Povežite se s nama

U fokusu

Sve više žena odlučuje se dojiti dijete

Objavljeno:

- dana

Ordinacija dr. Kolarek Karakaš dobila titulu “Savjetovalište za djecu – prijatelj dojenja”

Ordinacija dr. Kolarek Karakaš jedna od osam s počasnim nazivom.

Podaci za 2010. pokazuju da je u Hrvatskoj 66,3 posto djece isključivo dojeno u prva dva mjeseca života. I dok su u čekaonici pred pedijatrijskom ordinacijom dr. Mirjane Kolarek Karakaš u Varaždinu čekali roditelji s bolesnom djecom, u posebnoj prostoriji – potpuno drugačiji prizor.

Štite dojenje

Valentina Šprem u miru je dojila svojeg 2-mjesečnog sina Marija, a pokraj nje bile su još dvije majke, Branka Horvat s dvomjesečnim Markom i Željka Androić sa svojom 2,5-mjesečnom Lanom. Majke s bebama nisu morale čekati na redovni sistematski pregled zajedno s bolesnom djecom, a kada su djeca ogladnila, mogle su ih odmah podojiti, bez razmišljanja o tome tko će ih vidjeti.
 

Podaci za 2010. pokazuju da je u Hrvatskoj 66,3 posto djece isključivo dojeno u prva dva mjeseca života

Fizički odvojena prostorija za bebe samo je jedan od razloga zbog kojih je ordinacija dr.  Kolarek Karakaš dobila naziv “Savjetovalište za djecu – prijatelj dojenja”. Dodijelili su ga Ministarstvo zdravlja i Ured UNICEF-a za Hrvatsku u sklopu istoimenog programa i to kao prvoj ordinaciji u Varaždinskoj županiji i jednoj od osam ordinacija u Hrvatskoj koje su počasni naziv stekle u protekloj godini.
 
– Svi pedijatri su prijatelji dojenja i mogu dati zahtjev za ovaj naziv. Medicinska sestra Martina Lončarić i ja smo među prvima, kao pedijatrijski tim, pozvale ocjenjivačku komisiju, koja je utvrdila da smo uspješno proveli program “Savjetovalište za djecu – prijatelj dojenja” – rekla je dr. Mirjana Kolarek Karakaš.
 
Njezina ordinacija ispunila je svih deset zadanih kriterija kojima se štiti i promiče dojenje te poštuje i sprečava kršenje Međunarodnog pravilnika o načinu marketinga i prodaje nadomjestaka za majčino mlijeko. UNICEF je ovaj program pokrenuo kako bi omogućili majkama da u pedijatrijskim te ordinacijama obiteljske i opće medicine dobiju savjete i informacije o optimalnoj prehrani djeteta.

Sve je bolje

U UNICEF-u navode da sve veći broj majki u Hrvatskoj doji: 66,3 posto djece u dobi od rođenja do dva mjeseca 2010. godine bilo je isključivo dojeno. No ističu da se postotak smanjuje s povećanjem dobi: svega 15,9 posto djece u dobi do šest mjeseci ostaje isključivo dojeno. Dr. Kolarek Karakaš pojašnjava da isključivo dojenje znači da se djetetu ne daje niti jedna druga vrsta namirnice, primjerice voćni sok, kašica, povrće i meso. Ujedno naglašava da se u Varaždinskoj županiji nastavlja trend koji je započeo prije četiri godine, a taj je da sve veći broj žena doji svoju djecu, i to sve duže.

Dojenje dijete štiti od infekcija

Zašto je važno dojiti dijete? – Osim što dojenje omogućava pravilan rast i razvoj, dojenče štiti od infekcija i upala. Ujedno osigurava bolji psihomotorni razvoj i razvoj imunološkog sustava – ističe dr. Mirjana Kolarek-Karakaš, specijalistica pedijatrije. Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, do šest mjeseci života djetetu je dovoljno samo majčino mlijeko. Dojenje je poželjno sve do druge godine života djeteta uz dodatke u prehrani. – Gotovo svaka majka ima dovoljno mlijeka za isključivo dojenje u prvih četiri do šest mjeseci života djeteta. Postoje razdoblja kada zbog povećanih potreba djeteta ta količina nije dovoljna. No takva razdoblja su kratkotrajna pa je važno ne izgubiti strpljenje. Ne treba ishitreno krenuti na nadohranu adaptiranim mlijekom ili, još gore, kravljim mlijekom koje se nikako ne preporuča do godinu dana starosti dojenčeta – savjetuje liječnica. Podsjeća da je dojenje prednost i kad je u pitanju kućni budžet. – Šest mjeseci roditelji ne moraju za svoje dijete kupovati nikakvu hranu, a mlijeko ne moraju kupovati još i duže – navodi dr. Kolarek Karakaš.

Valentina Šprem

Znala sam da želim dojiti. Mario (2 mjeseca) je moje prvo dijete, rođen je na carski rez i prva dva tjedna smo se mučili. Trebalo je naučiti dojiti, a i svladati strah od bolnih bradavica i upala dojki. Sada sve odlično funkcionira. Noću spava po 6 sati u komadu.

Branka Horvat

Marko (2 mjeseca) je moje četvrto dijete i nadam se da ću ga dojiti do 2. godine. Samo prvo dijete nisam dojila. Razlika između dojenja i hranjenja na bočicu je ogromna, između ostalog i zato što nema razbuđivanja dok dijete noću čeka da mu se pripremi bočica.

Željka Androić

Prvo dijete sam pokušavala dojiti, ali bezuspješno. Nije čak htio jesti ni na bočicu pa ni danas ne znam od čega je živio. Drugo dijete sam dojila godinu dana, a sada dojim i treće dijete, Lanu (2,5 mjeseca). Zasad je sve odlično i nadam se da će tako biti i dalje.

 

 

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

U fokusu

Rafalei danas prelijeću cijelu RH, evo kada “brišu“ iznad Varaždina i Čakovca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak, u srijedu 1. svibnja 2024. godine u jutarnjim satima, od 09:00 do 11:00 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, a posebno prema svim hrvatskim braniteljima koji su život položili za hrvatsku slobodu i samostalnost.

Dva hrvatska Rafalea preletjet će hrvatske gradove po sljedećim rutama i vremenima:

1. Velika Gorica 09:11 – Ivanić Grad 09:14 – Kutina 09:17 – Novska 09:18 – Okučani 09:20 – Nova Gradiška – Slavonski Brod 09:24 – Županja 09:28 – Vinkovci 09:30 – Vukovar 09:31 – Osijek 09:33 – Beli Manastir 09:36 – Belišće 09:38 – Valpovo – Našice 09:40 – Slatina 09:43 – Virovitica 09:45 – Bjelovar 09:48 – Koprivnica 09:50 – Ludbreg – Čakovec 09:52 – Varaždin 09:54 – Krapina 09:56 – Zaprešić – Samobor 09:59 – Jastrebarsko 10:01 – Karlovac 10:02 – Glina 10:05 – Petrinja – Sisak 10:07 – Velika Gorica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje