Povežite se s nama

Međimurje

Bogatim programom u tamošnjem Domu kulture proslavljen 22. rođendan Općine Dekanovec

Objavljeno:

- dana

U Domu kulture u Dekanovcu održana je svečana sjednica Općinskog vijeća.

Svečanost su izvedbom hrvatske himne uveličali članovi Limene glazbe Dekanovec, nakon čega je prikazan kratki film u kojem su sažeti povijest i dosadašnji razvoj najmanje međimurske i hrvatske općine. Okupljenima se uvodnom riječju obratila predsjednica Općinskog vijeća Dekanovca Suzana Petak:

– Naša Općina slavi 22. rođendan. Željela bih svima zahvaliti na suradnji, kao i istaknuti da smo prvenstveno nesebičnim radom svakoga pojedinca uvelike obogatili i unaprijedili život u našoj sredini. Dokaz tome su i vjerno čuvanje tradicije, kulturnih običaja, prirodnih ljepota, umjetničkih talenata, ali i promicanje moralnih političkih i društvenih vrijednosti. Osobitu vrijednost predstavljaju ulaganja u djecu i mlade, pri čemu im želimo pružiti dobar primjer i osigurati dobre uvjete za život!

Tam pri našoj staroj Muri

Nakon toga su se publici predstavili učenici Područne škole Florijana Andrašeca: mlađa folklorna skupina nastupila je s dvije međimurske pjesme. Načelnik Općine Dekanovec od samoga je početka Ivan Hajdarović, koji je također svim mještanima i gostima zahvalio na dobroj suradnji i ustvrdio da se samo funkcionalnom društvenom kohezijom postižu dobri rezultati.

– Već sam u nekoliko navrata naglasio da je za funkcioniranje važna infrastruktura, ali su još važniji ljudi i komunikacija. „Projekt ljudi“ i dalje smatram najvažnijom točkom na kojoj će se temeljiti daljnji razvoj općine! – rekao je načelnik Hajdarović.

Dodao je da će i dalje promicati lik i djelo najpoznatijeg Dekanovčanina, Florijana Andrašca, zbog kojega se dobar glas o Dekanovcu uvelike proširio. Andraščev je lik i opus fokus brojnih projekata poput Glazbenih večeri Florijana Andrašca na kojima razni izvođači prezentiraju svoje interpretacije pjesama koje je zapisao Andrašec, Furjonove zviezde pod vodstvom Nikole Sebastiana Jambrošića te projekta „Florijan i ja“, koji je prije nekoliko godina pokrenut na inicijativu učiteljice Tatjane Pintarić.

Okupljene su nasmijali učenici 5. – 7. razreda OŠ Domašinec koji su izveli dramsku igru „Regica“. Nastupili su i članovi KUU „Florijan Andrašec“, predstavivši tri kola, a na kraju su istaknutim pojedincima podijeljena priznanja. Tako su za odlične rezultate u karateu priznanja dobili Laura i Sven Strahija, dok su za promociju Dekanovca i kulturni rad nagrađene Ljubica Đurkin i Nada Tomašek.

Međimurje

Malu slobodnu knjižnicu u Čukovcu svečano otvorili Sven Murk i Roko Gorupić

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga, u suradnji sa svojim osnivačem i predsjednikom Mjesnog odbora Čukovec Zdravkom Marčecom, u petak, 20. svibnja, otvorila je sedmu Malu slobodnu knjižnicu na području Grada Preloga.

Knjižnica je postavljena pokraj autobusne stanice, a svečano su je otvorili mladi predstavnici MO-a Čukovec, osnovnoškolci Sven Murk i Roko Gorupić.

Nova kućica s knjigama obojana je bojama ukrajinske zastave kako bi se pružila simbolična podrška Ukrajini i njezinim stanovnicima.

Mala slobodna knjižnica iz Čukovca već je postala dio šire zajednice te je se može pronaći na karti Malih slobodnih knjižnica Hrvatske. Njezina priča je zapisana i u katalogu kućica istoimene mreže.

Pozivaju se žitelji na slobodno korištenje knjiga u bilo koje doba dana ili noći, ali i na čuvanje kućice s knjigama.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO U Prelogu: nakon ribolovnog natjecanja, okušali se u pripremanju jela od dravske ribe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Drugi po redu Dani dravske ribe održani su u subotu, 21. svibnja, na prostoru Marine u Prelogu. Riječ je o događaju organiziranom u okviru projekta „Aqua Adventures“, uz veliku potporu Turističke zajednice Grada Preloga.

Jutarnji sati donijeli su ribolovno natjecanje za Kup Grada Preloga članova sportsko ribolovnih društava s područja Preloga.

Pobjednici po sektorima bili su Filip Horvat (ŠRD Ostriž Cirkovljan), Mladen Hozjak (ŠRD Smuđ Draškovec), Nikola Kutnjak (ŠRD Glavatica Prelog) i Željko Slaviček (ŠRD Smuđ Draškovec), koji je ostvario i najveći ulov od 1586 grama.

Ukupno prvo mjesto osvojila je ekipa Športsko ribolovnog društva „Smuđ“ iz Draškovca, ispred „Ostriža“ iz Cirkovljana, „Glavatice“ Prelog te ekipe „Sloge“ iz Oporovca. Nagrade su najboljima podijelili gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek te predsjednik Zajednice sportskih udruga Grada Preloga Dejan Naranđa.

Članovima sportsko ribolovnih društava „Glavatica“ iz Preloga, „Smuđ“ iz Draškovca, „Sloga“ iz Oporovca i „Ostriž“ iz Cirkovljana, u pripremanju specijaliteta od dravske ribe pridružili su se i članovi Nautičkog kluba „Labud“ iz Preloga te ekipa Grada Preloga, koju je predvodio predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Đuro Ujlaki.

Okupljenim posjetiteljima Marine podijeljeno je više od 500 porcija jela. Ribočuvari Saveza sportsko ribolovnih društava Međimurske županije prikazali su dio svoje opreme i aktivnosti koje provode u svrhu očuvanja ribljeg fonda, a za dobru glazbu pobrinuli su se Andrea i Goran Šafarić.

Programu su se priključili i članovi Nautičkog kluba „Labud“, koji su otvorili svoja vrata te su svi zainteresirani posjetitelji mogli uživati u panoramskoj vožnji jezerom Hidroelektrane Dubrava. „Dani dravske ribe“ probudili su i dravsko čudovište, Pesjaneka, koji je ipak, ovoga puta, bio dobro raspoložen te su svi posjetitelji mogli iskoristiti priliku i slikati se sa njime.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje