Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Plenković čestitao Varaždinu: Vlada će vojarnu u Optujskoj dodijeliti Sveučilištu Sjever

Objavljeno:

- dana

SVEČANA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

Brojni uzvanici i gosti, među kojima je bio i hrvatski premijer Andrej Plenković, stigli su na svečanu sjednicu Gradskog vijeća Varaždina povodom Dana Grada i blagdana sv. Nikole.

U varaždinskom HNK-u bio je i gradonačelnik mađarskog Zalaegerszega Zoltan Balaicz,  kao i zamjenik gradonačelnika Knina Nikola Blažević.

Upravo su on i gradonačelnik Goran Habuš potpisali povelju o suradnji gradova Knina i Varaždina, koje će zauvijek povezivati legendarna 7. gardijska brigada Puma čiji su članovi prvi ušli u oslobođeni kraljevski grad 1995.

– Pozivam na zajedništvo, jer samo tako možemo biti vjesnici dobrih vijesti. Drago mi je što je što je s nama na ovoj svečanoj sjednici i premijer Andrej Plenković. Vjerujem da je to znak da Vlada napokon gleda prema sjeveru, a ne samo prema jugu i istoku – istaknuo je Habuš, koji je iznio sliku Varaždina kao predivnog grada s nizom odličnih projekata i programa, a s balama u Brezju kao jedinim problemom.

–  Želim vam poslati poruku suradnje, poruku partnerstva da riješimo akutne probleme, kao što je problem otpada i druga razvojna pitanja za koja će Vlada naći načina i sredstava te će pomoći razvoju i Grada Varaždina i Županije – najavio je premijer Plenković, koji je Varaždinu čestitao najavivši poklon.

– Sveučilište Sjever je osmo javno sveučilište u Hrvatskoj, čime je Varaždin postao sveučilišno središte za sve sjeverozapadne županije. Ovo je primjer da suradnja između Grada Varaždina, Županije i resornih ministarstava može biti vrlo korisna. Drago mi je da smo, odgovarajući na pitanje saborskog zastupnika Anđelka Stričaka, još jednom na Vladi vrlo jasno rekli da ćemo udovoljiti zahtjevu Sveučilišta Sjever glede nekadašnje vojarne u Varaždinu – istaknuo je Plenković, koji je time najavio da će upravo Sveučilištu Sjever pripasti veći dio vojarne u Optujskoj ulici.

Na svečanoj sjednici bili su i Ivan Vrdoljak, potpredsjednik Sabora, saborski zastupnici iz Varaždinske županije, no i Josipa Rimac, bivša gradonačelnica Knina, te brojni drugi uzvanici.

Izvor: Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Radnici nisu na poslu, ali novi član Uprave Dobiš optimističan: Vjerovnici izrazili pozitivnu namjeru da podrže Varteks

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

O cijeloj situaciji u Varteksu kontaktirali smo novog člana Uprave te tvrtke Dražena Dobiša.

Porezna uprava ˝u tišini˝ ovršila Varteks, hoće li vjerovnici postići dogovor s HBOR-om?

Potvrdio nam je da radnici prošlog tjedna nisu bili na poslu te im je godišnji produžen do ponedjeljka.

– Radnici su se vratili na posao u srijedu 17. kolovoza, no zbog situacije u Varteksu, blokada računa od strane Porezne uprave i Grada Varaždina, a iz straha za moguću neisplatu plaća za srpanj, odbili su početi s radom i zatražili produžetak godišnjeg odmora do ponedjeljka 22. kolovoza, što sam im i odobrio – kaže nam Dobiš. Navodi i kako je politika minimalnih plaća u Varteksu prisutna već dugi niz godina, više od jednog desetljeća.

Upitali smo ga i je li upoznat s informacijama da je prošlog četvrtka održan sastanak vjerovnika u HBOR-u.

– Na sastanku vjerovnika održanom u četvrtak 18.08. svi prisutni vjerovnici izrazili su pozitivnu namjeru da podrže Varteks, pregovori su i dalje u tijeku – kaže Dobiš.

Kaže i da uskoro planira sazvati sastanak s najvećim dioničarima.

– Osobno nisam u kontaktu sa najvećim dioničarima, no namjera mi je u najskorijoj budućnosti, ako okolnosti dopuste, zakazati sastanak s njima – najavljuje Dobiš. Što se tiče mogućeg štrajka, vjeruje da do njega neće doći.

– Držim da su svi radnici Varteksa duboko svjesni situacije u kojoj se nalazimo i da bi mogući štrajk vrlo vjerojatno označio i kraj – kaže nam član Uprave.

Nastavite čitati

U fokusu

Dukat po sedmi put podigao otkupnu cijenu mlijeka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S ciljem očuvanja proizvodnje mlijeka na svom otkupnom području Dukat po sedmi put u ovoj godini podiže otkupnu cijenu mlijeka. Tako će od 1. listopada Dukat za svaku predanu litru mlijeka svojim kooperantima plaćati dodatnih 15 lipa, odnosno ukupno 95 lipa više od početka godine.

Otkupna cijena mlijeka ovim će povećanjem biti čak 40 posto veća u odnosu na lanjski listopad.

– Za povećanje otkupne cijene mlijeka od početka godine izdvojili smo ukupno 121 milijun kuna kako bismo našim kooperantima barem dijelom kompenzirali strelovit rast ulaznih troškova i cijene energenata. Međutim, prerađivačka industrija ne može u potpunosti prenijeti povećane troškove u proizvodnji mlijeka na gotov proizvod i tako dodatno opteretiti potrošače. Kao najveći otkupljivač i vodeći prerađivač mlijeka čvrsto stojimo uz naše kooperante i činimo sve kako bismo očuvali njihove farme, no industrija ne može samostalno riješiti probleme u primarnoj proizvodnji mlijeka koja je na koljenima – istaknuo je direktor Dukata Duško Glišić te dodao kako vjeruje da država može, po uzoru na druge zemlje Europske unije, farmerima barem dijelom nadoknaditi rast ulaznih troškova putem dodatnih plaćanja i tako održati proizvodnju mlijeka na hrvatskim farmama. 

Primarna proizvodnja mlijeka u Hrvatskoj u neprekidnom je padu. U posljednjih deset godina smanjena je za gotovo 30 posto, a posebno je alarmantan podatak da domaćom proizvodnjom mlijeka podmirujemo manje od 50 posto vlastitih potreba za mlijekom i da smo kao zemlja  prehrambeno ovisni o uvozu mlijeka i mliječnih proizvoda.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje