Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Plenković čestitao Varaždinu: Vlada će vojarnu u Optujskoj dodijeliti Sveučilištu Sjever

Objavljeno:

- dana

SVEČANA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

Brojni uzvanici i gosti, među kojima je bio i hrvatski premijer Andrej Plenković, stigli su na svečanu sjednicu Gradskog vijeća Varaždina povodom Dana Grada i blagdana sv. Nikole.

U varaždinskom HNK-u bio je i gradonačelnik mađarskog Zalaegerszega Zoltan Balaicz,  kao i zamjenik gradonačelnika Knina Nikola Blažević.

Upravo su on i gradonačelnik Goran Habuš potpisali povelju o suradnji gradova Knina i Varaždina, koje će zauvijek povezivati legendarna 7. gardijska brigada Puma čiji su članovi prvi ušli u oslobođeni kraljevski grad 1995.

– Pozivam na zajedništvo, jer samo tako možemo biti vjesnici dobrih vijesti. Drago mi je što je što je s nama na ovoj svečanoj sjednici i premijer Andrej Plenković. Vjerujem da je to znak da Vlada napokon gleda prema sjeveru, a ne samo prema jugu i istoku – istaknuo je Habuš, koji je iznio sliku Varaždina kao predivnog grada s nizom odličnih projekata i programa, a s balama u Brezju kao jedinim problemom.

–  Želim vam poslati poruku suradnje, poruku partnerstva da riješimo akutne probleme, kao što je problem otpada i druga razvojna pitanja za koja će Vlada naći načina i sredstava te će pomoći razvoju i Grada Varaždina i Županije – najavio je premijer Plenković, koji je Varaždinu čestitao najavivši poklon.

– Sveučilište Sjever je osmo javno sveučilište u Hrvatskoj, čime je Varaždin postao sveučilišno središte za sve sjeverozapadne županije. Ovo je primjer da suradnja između Grada Varaždina, Županije i resornih ministarstava može biti vrlo korisna. Drago mi je da smo, odgovarajući na pitanje saborskog zastupnika Anđelka Stričaka, još jednom na Vladi vrlo jasno rekli da ćemo udovoljiti zahtjevu Sveučilišta Sjever glede nekadašnje vojarne u Varaždinu – istaknuo je Plenković, koji je time najavio da će upravo Sveučilištu Sjever pripasti veći dio vojarne u Optujskoj ulici.

Na svečanoj sjednici bili su i Ivan Vrdoljak, potpredsjednik Sabora, saborski zastupnici iz Varaždinske županije, no i Josipa Rimac, bivša gradonačelnica Knina, te brojni drugi uzvanici.

Izvor: Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Varaždinska policija: Dijete se ne smije ostavljati u vozilu niti pri umjerenim temperaturama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ispred trgovačkih centara u Varaždinu varaždinska policija u subotu, 24. srpnja, dijelila preventivne letke i upozoravala roditelje na oprez da ne ostavljaju djecu bez nadzora u vozilima.

Zbog nedavnog događaja koji se dogodio, kojom prilikom je od dehidracije tragično stradalo dijete ostavljeno samo u vozilu, Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar je izradilo jedan preventivni letak.

– Letak sadrži preporuke stručnjaka, a navodi se i kaznena odgovornost roditelja. Obzirom da su se takva stradavanja događala i ranije, potrebno je osvješćivati i upozoravati roditelje i sve koji se brinu o djeci da postoje rizici i opasnosti od izlaganja djece suncu i visokim temperaturama, te da čak i kraći boravak u ugrijanom vozilu može prouzročiti tragične posljedice – ističe varaždinska policija.

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske su zbog najavljenih visokih temperatura i sprječavanja neželjenih događaja ispred trgovačkih centara na području grada Varaždina u subotu od 9 do 13 sati organizirali i proveli preventivnu akciju koja ima za cilj informiranje i senzibiliziranja roditelja o posljedicama ostavljanja djeteta bez nadzora u vozilu te promicanje odgovornog ponašanja i poštivanje prometnih propisa kako bi utjecali na smanjenje stradavanja djece.

Kao važno i apsolutno pravilo u zaštiti zdravlja i života naše djece glasi; „dijete se ne smije ostavljati u vozilu niti pri umjerenim temperaturama niti samo nekoliko minuta uz otvorena vrata ili prozore“.

Također veliki broj građana u vozilu prevozi i kućne ljubimce te je potrebno računa voditi i o njima jer o dogovornom ponašanju ovisi i njihov život.

Nastavite čitati

U fokusu

Najčešći prekršaj varaždinskih biciklista je vožnja preko pješačkog prijelaza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na području Policijske uprave varaždinske u četvrtak, 22. srpnja, provedena je operativna akcija „Pješaci i biciklisti“.

Za vrijeme akcije varaždinska policija utvrdila je ukupno 66 prekršaja, od kojih 59 prekršaja ciljanih skupina sudionika i 7 ostalih prekršaja.

– Najviše prekršaja počinili su biciklisti vožnjom preko pješačkih prijelaza, nekorištenjem reflektirajućih prsluka i svjetala za vrijeme vožnje noću, vožnjom suprotno postavljenom prometnom znaku te pješaci nepropisnim kretanjem kolnikom i prelaskom ceste izvan obilježenog pješačkog prijelaza. Također utvrđeni su i prekršaji nepropuštanja pješaka na pješačkim prijelazima od strane vozača – ističe varaždinska policija.

Svi pješaci i biciklisti zatečeni u prometu za vrijeme noći i uvjeta smanjene vidljivosti koji nisu koristili reflektirajući prsluk ili slične reflektirajuće oznake, od strane policijskih službenika darivani su reflektirajućim prslukom, te nakon što su iste obukli na sebe, mogli su dalje nastaviti sudjelovati u prometu.

U vrijeme provođenja akcije dogodila se jedna prometna nesreća u kojoj je maloljetni vozač bicikla ozlijeđen.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!