Povežite se s nama

U fokusu

Sveta Nedjelja: danas će u Ludbregu kulminirati proštenjarsko raspoloženje

Objavljeno:

- dana

STIŽU TISUĆE HODOČASNIKA

Na samu Svetu Nedjelju središnji događaj u čast Predragocjene Krvi Isusove započet će u Ludbregu u 10.30 sati procesijom hodočasnika od župne crkve do zavjetne kapele gdje će misu predvoditi mons. dr.. Egidije Živković, biskup gradišćanskih Hrvata iz Željezna u Austriji.

Suslavit će varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak i bjelovarsko – križevačkog biskup mons. Vjekoslav Huzjak.

Svečanost će prenositi Hrvatska radiotelevizija, Hrvatski katolički radio i Radio Ludbreg. Prije toga, u 6 i 7 sati, služene su svete mise u župnoj crkvi, a u 9 sati u Svetištu započinje duhovni program za hodočasnike kojeg će predvoditi propovjednik mons. Zlatko Koren.

Poslijepodnevni program u Prošteništu započet će u 13 sati klanjanjem Presvetom Sakramentu u Zavjetnoj kapeli koje će predvoditi bogoslovi. Molit će se za duhovna zvanja Crkve u Hrvata te za očuvanje vjernosti i moralnosti u našim katoličkim obiteljima.

U 15 sati molit će se Križni put nakon čega će uslijediti blagoslov hodočasnika s Presvetim Sakramentom. U 17 sati u župnoj crkvi moli se krunica Božanskog Milosrđa.

Hodočašće završava u 19 sati pjevanjem pohvale Svetoj Krvi, litanijama, večernjom i blagoslovom te na kraju svečanom svetom misom zahvalnicom u župnoj crkvi.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Građevinska inspekcija zatvorila je radove na parkiralištu u Trakošćanskoj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Građevinska inspekcija zatvorila je radove na proširenju parkirališta u varaždinskoj Trakošćanskoj ulici.

Podsjetimo, tamo se ruše breze i proširuje se parkirališe od prošlog tjedna. Mnogim građanima se ovo nije svidjelo, iz niza razloga, te su upozorili na nepravilnosti gradsku upravu Varaždina.

FOTO Žena u Trakošćanskoj stala ispred stroja i ne da rušiti zdrava stabla

Gradnja parkirališta bila je i tema aktualnog sata sjednice Gradskog vijeća, održane, 22. veljače. SDP-ov Neven Bosilj tada je pitao ima li Grad sve potrebne dozvole za grdanju, ali konkretan odgovor nije dobio.

Bosilj je objavio da je on prijavio Grad građevinskoj inspekciji, a isto je učinila inicijativa Budimo grad.

Nepravilnosti su uočene i Građevinska inspekcija je zatvorila gradilište, te je postavljen njihov znak upozorenja.

– Još prošli četvrtak 18.2. sam osobno predao prijavu građevinskoj inspekciji zbog sumnje na protuzakonito uništavanje zelene površine u Trakošćanskoj koju je gradska vlast naumila pretvoriti u parking. TEK jučer (23.2.) je gradonačelnik Čehok dao nalog i elektroničkim putem je potpisan glavni projekt i prijava gradilišta. Tek je jučer, 23.2. inspekcija zatvorila gradilište i dala rok da svi nedostaci uklone – napisao je Bosilj.

Gradonačelnik Ivan Čehok potvrdio je zatvaranje gradilišta, rekao je da je Grad predao svu potrebnu dokumentaciju i očekuje vrlo brzo otvaranje gradilišta.

Nastavite čitati

U fokusu

U tijeku radovi na rekonstrukciji Trga Svetog Petra u Petrijancu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Petrijanec

U Općini Petrijanec nastavljaju se velika ulaganja u podizanje razine komunalnih usluga i standarda.

U veljači 2020. godine Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja raspisalo je Javni poziv za sufinanciranje projekata gradova i općina za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda u 2020. godini. Na temelju tog poziva Općini Petrijanec je u lipnju 2020. godine odobreno sufinanciranje rekonstrukcije Trga Svetog Petra, centra i javnih površina u iznosu od 168.000 kuna.

Predmetnom lokacijom danas prolazi nerazvrstana prometnica, s koje je moguć prilaz na trg i okolne parcele uz trg. Prometnica trga urediti će se i spojiti sa novouređenom ulicom Butina. Na trg su orijentirane povijesne zgrade: zgrada Stare vijećnice i zgrada stare škole koje su upisane u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. S istočne strane na trg su orijentirane i zgrade vatrogasnog doma DVD-a Petrijanec i društveni dom Petrijanec, dok je sa zapadne strane crkva svetog Petra, a u nastavku se nalazi i zdravstvena i stomatološka ambulanta.

– Ukupna vrijednost investicije je 948.931,25 kuna. Nakon provedenog postupka nabave ugovoren je izvođač, a vrijednost ugovora o izvođenju iznosi 803.506,88 kuna. Glavne aktivnosti koje će se projektom ostvariti su rekonstrukcija postojeće nerazvrstane prometnice, parterno uređenje središnjeg pješačkog trga, izgradnja parkirališta za osobna vozila kod ambulante i uređenje površine parka te opločenje šetnih staza. Ovo je prva faza projekta uređenja trga, a iduće godine krenuti ćemo sa drugom fazom u kojoj ćemo u potpunosti urediti sve popratne površine uz trg, hortikulturno uređenje i prilaz kućama koje se nalaze na trgu – pojasnio je načelnik Općine Željko Posavec te dodao da će uređen Trg biti reprezentativan prostor uređen za mnoge sadržaje na području Općine Petrijanec.

Nastavite čitati