Povežite se s nama

U fokusu

Sveta Nedjelja: danas će u Ludbregu kulminirati proštenjarsko raspoloženje

Objavljeno:

- dana

STIŽU TISUĆE HODOČASNIKA

Na samu Svetu Nedjelju središnji događaj u čast Predragocjene Krvi Isusove započet će u Ludbregu u 10.30 sati procesijom hodočasnika od župne crkve do zavjetne kapele gdje će misu predvoditi mons. dr.. Egidije Živković, biskup gradišćanskih Hrvata iz Željezna u Austriji.

Suslavit će varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak i bjelovarsko – križevačkog biskup mons. Vjekoslav Huzjak.

Svečanost će prenositi Hrvatska radiotelevizija, Hrvatski katolički radio i Radio Ludbreg. Prije toga, u 6 i 7 sati, služene su svete mise u župnoj crkvi, a u 9 sati u Svetištu započinje duhovni program za hodočasnike kojeg će predvoditi propovjednik mons. Zlatko Koren.

Poslijepodnevni program u Prošteništu započet će u 13 sati klanjanjem Presvetom Sakramentu u Zavjetnoj kapeli koje će predvoditi bogoslovi. Molit će se za duhovna zvanja Crkve u Hrvata te za očuvanje vjernosti i moralnosti u našim katoličkim obiteljima.

U 15 sati molit će se Križni put nakon čega će uslijediti blagoslov hodočasnika s Presvetim Sakramentom. U 17 sati u župnoj crkvi moli se krunica Božanskog Milosrđa.

Hodočašće završava u 19 sati pjevanjem pohvale Svetoj Krvi, litanijama, večernjom i blagoslovom te na kraju svečanom svetom misom zahvalnicom u župnoj crkvi.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Odluka Vlade: još dva tjedna cijene goriva neće rasti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je, 4. srpnja, na telefonskoj sjednici Vlade donesena Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih i veleprodajnih cijena naftnih derivata, te Uredba o izmjeni Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju, kojima režim određivanja najviših maloprodajnih cijene naftnih derivata ostaje isti kao i prethodnih 14 dana.

U tom kontekstu i dosadašnje smanjenje trošarina na naftne derivate produljuje se za još 14 dana. Uz sve poduzete mjere, cilj Vlade je očuvati standard građana, sigurnost opskrbe energenata, a ujedno i prihode za vrijeme turističke sezone, ističu iz Vlade.

Veleprodajne cijene se fiksiraju tako da sa svim javnim davanjima ne mogu iznositi više od krajnje maloprodajne cijene propisane Uredbom za maloprodajna mjesta izvan autocesta. Navedenom izmjenom dodatno će se zaštititi male distributere naftnih proizvoda.

Ovaj režim primjenjivat će se sljedećih 14 dana.

Evo kakve cijene ostaju:

Nastavite čitati

U fokusu

Kaznena prijava protiv pilota zločinačke JNA koji su raketirali Koprivnicu, a prije toga Varaždin i Čakovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) podnijela je Državnom odvjetništvu RH kaznenu prijavu protiv N.N. počinitelja, odnosno pilota zločinačke JNA, koji su 7. listopada 1991. sa dva aviona (po promatračima) tipa „Jastreb“ oko 15,45 sati raketirali Koprivnicu, koja se nije nalazila u borbenoj, ratnoj zoni.

Cilj ovog zločinačkog napada bila je vojarna, koju su pripadnici JNA 30. rujna 1991. bez ispaljenog metka prepustili Hrvatskoj vojsci, u kojoj se tom prigodom nalazilo i zapovjedništvo i  nekoliko stotina vojnika slavne 117. Koprivničko-križevačke brigade.

>>Varaždin: ratnom pilotu Danijelu Boroviću svečano uručeno priznanje “Junak Domovinskog rata“

Međutim, sa avionima su napali   i područja oko vojarne nastanjene civilnim stanovništvom.

Tom prigodom smrtno je stradao David Piskor (izvan kruga vojarne), a nekoliko branitelja je ranjeno. Učinjena je i relativno velika materijalna šteta. Sve je moglo i mnogo teže završiti da pravovremeno i učinkovito nije svoj obol dala protuzračna obrana.

Važno je također istaknuti da su nakon Koprivnice ti ili drugi zločinački avioni raketirali i područje Čakovca i Varaždina, koji se također nisu nalazili u tzv. ratnoj zoni!

– U Beogradu su podigli optužnicu protiv četvorice hrvatskih ratnih pilota za navodne ratne zločine iz 1995. Oni očito znaju  tko je sve letio i činio ratne zločine na području Republike Hrvatske, pa će se stoga pretpostavljamo iznimno brzo sjetiti i optužiti  srpske, odnosno jugoslavenske ratne zločince koji su i u zrakoplovima ubijali i nanosili veliku štetu hrvatskom narodu, koji u to vrijeme nije imao ni osnovnog naoružanja, a kamoli ratne zrakoplove. Tm prije što je zločin-zločin. Nu, ako nije ratni zločin to što se 7. listopada 1991. dogodilo u Koprivnici, onda što je? – zapitao se Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje