Povežite se s nama

Međimurje

Svetomartinske mažoretkinje na primanju kod općinskog načelnika Dražena Crnčeca

Objavljeno:

- dana

Svetomartinske mažoretkinje, članice Hrvatske kulturno-umjetničke udruge „Sveti Martin“, povodom rezultata koje su ove godine postignule na Državnome natjecanju u Solinu (gdje su osvojile jedno prvo i dva druga mjesta), kao i na međunarodnome natjecanju u Samoboru, primio je i ugostio općinski načelnik Dražen Crnčec.

Kotačić Općine

U pozdravnom obraćanju načelnik je napomenuo da su mažoretkinje nezaobilazan promotor i kotačić Općine Sveti Martin na Muri te da zbog iznimnog entuzijazma i truda itekako zaslužuju daljnju potporu. Poželio im je da i nadalje postižu zapažene rezultate te da čuvaju zajedništvo i prijateljstva koja su se u zajedničkom djelovanju stvorila, s obzirom na činjenicu da su upravo međuljudski odnosi pokretač i važna spona u ostvarivanju bilo kojega zacrtanog cilja.

Svečanom primanju prisustvovala je i trenerica mažoretkinja Stanka Kutnjak, koja je nagrađena prigodnim poklonom. Druženje se nastavilo fotografiranjem u centru Svetog Martina na Muri. Udruga je zahvalila prisutnima na podršci.

Povijest Udruge

Potreba i interes zajednice za očuvanjem kulturne baštine potaknuli su osnivanje kulturno-umjetničkog društva u Svetome Martinu na Muri. Osnivačka skupština KUD-a “Sveti Martin” održana je 3. prosinca 1995. godine. Društvo je 1998. preimenovano u Hrvatsku kulturno-umjetničku udrugu “Sveti Martin“.

U organizacijskim aktivnostima Udruge su proslave i obilježavanja Martinja i Vincekova te sudjelovanje s kulturnim programom u ostalim općinskim manifestacijama, u suradnji s drugim općinskim udrugama i društvima.

Osobito je vrijedna spomena tradicionalna povorka starih zanata i običaja, koja ukazuje na vrijednost i značaj očuvanja zanata, te se na ovaj način prezentiraju mlađima i svima koji nikad nisu imali mogućnost vidjeti stare majstore na djelu. Običaj se zadržao do danas u kontekstu Dana turizma.

Međimurje

Koronavirus: u subotu u Međimurju 72 nova slučaja zaraze, u tijeku je osma akcija cijepljenja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 209 uzoraka, od čega je evidentirano 66 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 31,5 posto pozitivnih od broja testiranih, priopćio je 10. travnja županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata oporavile su se 32 osobe. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 430.

Iz drugih županija javljeno je o 3 pozitivna slučaja osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurju, na temelju kliničke slike dijagnosticiran je SARS-CoV-2 virus kod jedne osobe, dok je brzim Ag testovima javljeno o 2 pozitivna pacijenta.

Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeta 48.774 uzorka, ne računajući testiranja građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U  Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 35 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata hospitalizirano je 6 pacijenata, otpuštena su 3 pacijenta, dok je 1 pacijent na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Od 25. veljače 2020. godine, kada je zabilježen prvi slučaj zarez u Hrvatskoj, do danas u Međimurskoj županiji ukupno bilježimo 12.875 oboljelih osoba, a ukupno se oporavilo 12.190 osoba.

Na području Međimurske županije provodi se osma akcija cijepljenja građana koja se odvija na 3 punkta, u Nedelišću, Prelogu i Murskom Središću. Danas će se cijepiti 1700 osoba.

U Nedelišću će se drugom dozom cijepiti 700 osoba, dok će se u Prelogu i Murskom Središću prvom dozom cijepiti 1000 osoba. U organizaciji cijepljenja sudjeluju brojni volonteri Doma zdravlja, patronažnih službi, Zavoda za javno zdravstvo i ostalih operativnih službi organizirani u timove. 

S današnjim obavljenim cijepljenjem, u Međimurju je više od 13.000 osoba primilo barem jednu vrstu cjepiva. U internetsku platformu za cijepljenje s današnjim danom je upisano oko 23.000 osoba. 

Nastavite čitati

Međimurje

VIDEO Podcast „Pametni ljudi“: Renata Treska o radu s djecom s cerebralnom paralizom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nova epizoda podcasta „Pametni ljudi“ na YouTube kanalu Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec donosi gostovanje edukacijske rehabilitatorice Renate Treske na temu rada s djecom s cerebralnom paralizom.

Renata Treska radi u dislociranom odjelu čakovečkog CZOO-a, koji se nalazi u prostorima Dnevnog boravka djece „Dr. Antun Bogdan“ u Čakovcu.

Treska pojašnjava što je to cerebralna paraliza i što se točno događa u moždanom tkivu, što je spastični oblik, a što hipotoni te u kojoj nam mjeri tehnologija pomaže u prenatalnom praćenju.

Nadalje, govori o tome koja je uloga pedijatra i liječnika primarne zdravstvene zaštite, a koja neuropedijatra, fizijatra, fizioterapeuta te što sve može izazvati dodatni spazam djeteta i trajno povišenu razinu stresa.

Ističe i važnost glazbe, kakvo je osvjetljenje prilikom pripreme djeteta za obrazovni rad, ima li miris ulogu u motivaciji te navodi vlastita iskustva u radu s djecom s cerebralnom paralizom.

Među ostalim, teme su i prehrana kod osoba s cerebralnom paralizom, ukazuje se na to što se sve može dogoditi, ali i što treba osigurati da bi hranjenje bilo sigurno.

Treska je također otkrila što se događa sa starenjem i sazrijevanjem tih osoba.

Nastavite čitati