Povežite se s nama

Crna kronika

Sveučilište Sjever na sudu pobijedilo bivšeg studenta: mora im platiti 3.700 kuna s kamatama

Objavljeno:

- dana

SKUPO JE STUDIRATI

Kad je u rujnu 2012. upisao izvanredni stručni studij graditeljstva, student iz Visokog je s tadašnjim Veleučilištem u Varaždinu potpisao ugovor i obvezao se da će platiti 7.730 kuna školarine.

Uplatio je prvu ratu, 4.000 kuna, a potom je nakon samo mjesec dana odustao od studiranja. S obzirom da drugu ratu, ostatak od 3.370 kuna, nije podmirio, Sveučilište Sjever je godinu i pol dana kasnije, početkom 2014., protiv njega pokrenulo ovrhu.

Na rješenje o ovrsi izjavio je prigovor, pa je o sporu odlučivao Općinski sud u Varaždinu.

Svjestan obveze, ali je studirao – mjesec dana

Bivši student je u prigovoru naveo da je svjestan da nije podmirio obveze prema Sveučilištu Sjever, no ustvrdio je da smatra da je prva rata školarine sasvim dovoljna da se podmire stvarni troškovi studiranja u trajanju od mjesec dana.

Sud je, međutim, takav prigovor odbacio i zahtjev Sveučilišta ocijenio u potpunosti osnovanim. Bivši student je, naime, potpisao ugovor u kojem je vrlo jasno navedeno da se student obvezuje platiti cjelokupni iznos školarine, a na povrat nema pravo ako odustane od studija.

Presudom, koja je donesena jučer, naložili su mu da Sveučilištu plati 3.370 kuna sa zakonskom zateznom kamatom, a uz im to mora platiti i parnični trošak u iznosu od 415 kuna.

Na presudu se može žaliti u roku od osam dana od dostave presude.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

Crna kronika

Slovenac (22) u Varaždinu kod sebe imao 19 paketića marihuane i paketić hašiša

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu, nakon provedene istrage, podiglo je pred Općinskim sudom u Varaždinu optužnicu protiv Slovenca (22) zbog počinjenog kaznenog djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama.

Tereti ga se da je 25. veljače ove godine u Varaždinu, u osobnom automobilu kojim je upravljao, u cilju daljnje prodaje držao devetnaest paketića droge marihuane i jedan paketić droge hašiš, ukupne težine preko dva kilograma.

– Kad su ga policijski službenici zaustavili korištenjem zvučnih i svjetlosnih signala, okrivljeni 22-godišnjak je kroz otvoreni prozor bacio paketiće droge iz vozila, a potom naglo velikom brzinom nastavio vožnju i pobjegao, no pronađen je i uhićen kasnije istog dana – ističu iz ŽDO-a.

On se nalazio u istražnom zatvoru zbog opasnosti od bijega do 31. ožujka 2022. kada je istražni zatvor zamijenjen mjerama opreza i uplaćenim jamstvom. 

Nastavite čitati

Crna kronika

Optužnica mladiću (22) koji je pijan kod Ludbrega BMW-om usmrtio 41-godišnjakinju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Varaždinu optužnicu protiv 22-godišnjaka zbog počinjenog kaznenog djela izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu.

Tereti ga se da je 19. lipnja u mjestu Hrženica, upravljao osobnim automobilom marke BMW pod utjecajem alkohola (koncentracija od 2,00 promila alkohola u organizmu) i vozio brzinom većom od 100 km/h kojom nije mogao savladati oštar desni zavoj, već je vozilom prešao na lijevu prometnu traku i udario u moped kojim je iz suprotnog smjera, pravilno svojom desnom prometnom trakom, upravljala 41-godišnjakinja.

Uslijed udara vozila i pada 41-godišnjakinja je zadobila mnogobrojne teške ozljede od kojih je preminula idućeg dana u bolnici.

Sutkinja istrage Županijskog suda u Varaždinu prihvatila je prijedlog državnog odvjetnika i odredila okrivljeniku istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja prometnih delikata. Vijeće Županijskog suda je, međutim, usvojilo žalbu okrivljenika i ukinulo istražni zatvor te odredilo okrivljeniku mjeru opreza privremenog oduzimanja dozvole za upravljanje motornim vozilom. 

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje