Povežite se s nama

Crna kronika

Sveučilište Sjever na sudu pobijedilo bivšeg studenta: mora im platiti 3.700 kuna s kamatama

Objavljeno:

- dana

SKUPO JE STUDIRATI

Kad je u rujnu 2012. upisao izvanredni stručni studij graditeljstva, student iz Visokog je s tadašnjim Veleučilištem u Varaždinu potpisao ugovor i obvezao se da će platiti 7.730 kuna školarine.

Uplatio je prvu ratu, 4.000 kuna, a potom je nakon samo mjesec dana odustao od studiranja. S obzirom da drugu ratu, ostatak od 3.370 kuna, nije podmirio, Sveučilište Sjever je godinu i pol dana kasnije, početkom 2014., protiv njega pokrenulo ovrhu.

Na rješenje o ovrsi izjavio je prigovor, pa je o sporu odlučivao Općinski sud u Varaždinu.

Svjestan obveze, ali je studirao – mjesec dana

Bivši student je u prigovoru naveo da je svjestan da nije podmirio obveze prema Sveučilištu Sjever, no ustvrdio je da smatra da je prva rata školarine sasvim dovoljna da se podmire stvarni troškovi studiranja u trajanju od mjesec dana.

Sud je, međutim, takav prigovor odbacio i zahtjev Sveučilišta ocijenio u potpunosti osnovanim. Bivši student je, naime, potpisao ugovor u kojem je vrlo jasno navedeno da se student obvezuje platiti cjelokupni iznos školarine, a na povrat nema pravo ako odustane od studija.

Presudom, koja je donesena jučer, naložili su mu da Sveučilištu plati 3.370 kuna sa zakonskom zateznom kamatom, a uz im to mora platiti i parnični trošak u iznosu od 415 kuna.

Na presudu se može žaliti u roku od osam dana od dostave presude.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

Crna kronika

U prometnoj nesreći u Čakovcu teško ozlijeđen 84-godišnji biciklist

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: PU međimurska

U srijedu, 27. rujna 2023. godine, oko 9 sati u Čakovcu u Ulici dr. Ante Starčevića dogodila se prometna nesreća, u kojoj se 84-godišnji vozač bicikla s područja općine Nedelišće, krećući se površinom na kojoj se ne obavlja promet (nogostupom), uključivao na kolnik ulice preko obilježenog pješačkog prijelaza, a da nije propustio sva vozila koja se kreću cestom na koju se uključuje, javila je PU međimurska.

Zbog toga je u bicikl udario osobni automobil čakovečkih registarskih oznaka kojim je kolnikom ulice izlazeći iz kružnog toka prometa, upravljao 48-godišnji vozač s područja općine Orehovica.

Uslijed udara bicikl se prevrnuo, a vozač je pao na kolnik.

Unesrećeni biciklist je vozilom hitne pomoći prevezen u Županijsku bolnicu Čakovec, gdje je utvrđeno da je zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život te je zadržan na liječenju.

Nastavite čitati

Crna kronika

U prometnoj nesreću u Lepoglavi ozlijeđen 20-godišnji motociklist

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prometnoj nesreći koja se dogodila u srijedu, 27. rujna, oko 17.25 sati, u Varaždinskoj ulici u Lepoglavi, ozlijeđena je jedna osoba.

Mladić starosti 20 godina upravljao je motociklom prije stjecanja prava na upravljanje. On je na ravnom cestovnom potezu na isprekidanoj liniji započeo pretjecanje vozila ispred sebe i zadržao se u lijevoj prometnoj traci, javila je varaždinska policija.

U tom trenutku ispred njega kretalo se vozilo kojim je upravljao 29-godišnjak, a koji je skretao ulijevo na parkiralište te se nije uvjerio da tu radnju može učiniti bez opasnosti za druge sudionike u prometu kojom prilikom je došlo do udara motocikla u zadnji lijevi dio osobnog automobila te izlijetanje motocikla van kolnika.

U prometnoj nesreći ozlijede je zadobio 20-godišnjak. Liječnička pomoć mu je pružena u Općoj bolnici Varaždin, a njegove ozlijede će se okvalificirati naknadno.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje