Povežite se s nama

Međimurje

Urbanovo; Svibanj rezervirajte za Dane vina u Međimurskoj županiji

Objavljeno:

- dana

PUNOLJETNA MANIFESTACIJA

Dva mjeseca prije početka jedne od najvećih turističkih manifestacija sjeverozapadne Hrvatske, Urbanovo 2017. predstavljeno je u izletištu Vinska kuća Hažić u Sv. Martinu na Muri.

Dani vina u Međimurskoj županiji doživjet će svoju punoljetnost tijekom 9. Festivala pušipela u Štrigovi, koji će se održavati od 19. do 21. svibnja, istaknuto je na konferenciji za medije u spomenutoj oazi međimurskog vinogorja. Ujedno je najavljen novi, inovativniji i kvalitetniji program, uz tradicionalnu prezentaciju međimurskih vina i kulture pijenja vina, ali i ukupne enogastronomije te turističkih i gospodarskih potencijala.

– Urbanovo je bogato nizom popratnih programa, od međunarodnog ocjenjivanja vina do manifestacije Urbanovo night, vinskih radionica  i gurman showa, kojima će poseban doprinos dati domaći ugostitelji, ali i oni pristigli iz svih krajeva Međimurja. Svake godine imamo i partnere, time na svojevrstan način obilazimo vinsku Hrvatsku tijekom godina, ali i promoviramo vina iz ostalih hrvatskih regija. Ove će godine to biti naši susjedi iz Koprivničko-križevačke županije. Ugostit ćemo njihove vinare, ali jednako tako i naši vinari bit će sudionici njihovog Sajma vina krajem godine u Križevcima – rekao je Matija Posavec, predsjednik Organizacijskog odbora manifestacije Urbanovo 2017.

Međimurski župan dodao je da se očekuje dolazak vinoljubaca iz Slovenije, Mađarske, Austrije i Vojvodine. Nakon Festivala pušipela, manifestacija se nastavlja Danima otvorenih podruma 26. i 27. svibnja, dok će se u nedjelju, 28. svibnja, u Svetom Urbanu održati vinske igre. Urbanovo 2017. zaključit će se Vinskim balom 3. lipnja u restoranu Terbotz. – Urbanovo najbolje govori o tome koliko su naši vinari složni i koliku kvalitetu vina imaju te je ova manifestacija prava prilika da svake godine predstavimo novu berbu – rekao je Davd Štampar, predsjednik Društva vinara i vinogradara Hortus Croatiae Međimurja.

– Pokazat ćemo našim gostima kvalitetu, ali pritom i promoviramo naviku pijenja vina tijekom cijelog svibnja, ali i nakon toga. Za vinare, podrumare i ugostitelje održat će se niz radionica i edukacija koje daju dodatnu kvalitetu međimurskoj kapljici – najavljuje Štampar.

Pokrovitelj ocjenjivanja vina, za koje je ove godine već dosad stiglo čak 190 uzoraka, i ove je godine Općina Štrigova, odnosno njezina turistička zajednica.
– Pokušat ćemo ostvariti da međunarodno ocjenjivanje vina bude na razini prošlogodišnjeg, koje je bilo odlično, ali se i potruditi da ono bude čak i mrvu iznad toga. Očekujemo više od 200 uzoraka te će ocjenjivanje potrajati tri dana, te će samim time biti to jedno od jačih i boljih ocjenjivanja na ovom području – rekao je općinski načelnik Stanislav Rebernik, dodavši da još nije određeno na kojoj će lokaciji stručni žiri ocjenjivati kvalitetu vina.

Piti i ljubiti

Niz noviteta i inovativnosti potkrijepio je i ovogodišnji novi logo manifestacije. Na raspisani javni natječaj pristigla su 133 predloška, a najbolji u kreativnosti bio je Tomislav Brozović iz Čakovca. Autor novoga vizualnog identiteta otkrio je da je ideja proizašla iz opisa Urbanova kao jedinstvene platforme za promociju pijenja vina. Tu je Brozović pronašao svoju inspiraciju, koja simbolizira još jedno sjajno izdanje Urbanova.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Petnaest zlatnih odličja za izvrsni međimurski med, a Pčelarstvo Trupković je najtrofejnije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Agacija - Udruga pčelara Međimurske županije

U subotu, 25. studenoga, su se zgradi Scheier u Čakovcu okupili članovi Udruge pčelara Agacija Međimurske županije, na svečanosti dodjele priznanja za najbolji ovogodišnji med.

Dodijeljeno je čak 15 zlatnih odličja za bagremov i cvjetni med, kao i med cvijeta uljane repice. Srebrnim odličjem ovjenčano je 28 proizvoda, dok je 14, uglavnom bagremovog meda, dobilo brončana odličja.

Pčelarstvo Trupković je i najtrofejnije te je u ovom ciklusu ocjenjivanja dobilo dva zlata te jedno srebrno odličje, zatim Pčelarstvo Kanan čiji med je dobio zlatno i srebrno odličje, pčelarstvo Nenada Jeđuta osvojilo je dva srebra, a obitelj Heđa iz Slakovca dosegnula je najvišu ocjenu među zlatnim medaljama za svoj bagremov med.

Župan Matija Posavec čestitao je pčelarima što su unatoč teškim i izazovnim vremenima uspjeli zadržati visoku kvalitetu meda, te dodao kako će im Međimurska županija i dalje pružati ruku podrške, pomoći i suradnje.

Susret je bio i edukativnog karaktera te namijenjen i onima koji tek namjeravaju ući u svijet pčelarstva, stoga je Željko Trupković, predsjednik Agacije, na skup pozvao eminentne izlagačice, prof. dr. sc. Ivanu Tlak Gajger koja je govorila o prevenciji bolesti pčela, a okupljenim međimurskim pčelarima obratio se i Dražen Kocet iz Saveza pčelara Hrvatske, te dr. Kolics Balazs iz mađarskog pčelarskog saveza.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Selnica osigurala je poklonbonove za umirovljenike, potrebno se prijaviti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Selnica je i ove godine za umirovljenike pripremila poklonove, a povodom božićno-novogodišnjih blagdana.

Za ostvarivanje prava na bon potrebno se prijaviti OVDJE.

Prijaviti se mogu svi kojima mirovina ili ukupne mirovine iznose do 350 eura.

Dokumentacija će se prikupljati od 27.11.2023. (ponedjeljak) do 11.12. 2023. (ponedjeljak) isključivo elektronski na mail: [email protected] ili se ostavlja u sivom sandučiću kod općinskog ureda. Naknadne prijave više neće zaprimati. – Zamolite svoje ukućane ili susjede da vam pomognu kod ispunjavanja i slanja dokumentacije. U slučaju potrebe možete nazvati i nas na broj telefona 861-344 – objavila je Općina Selnica.

Podjela bonova bit će 14. i 15. prosinca (četvrtak i petak) u prostorijama Udruge umirovljenika (Trg sv. Marka 2, Selnica) od 9 do 12 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje