Povežite se s nama

Međimurje

Urbanovo; Svibanj rezervirajte za Dane vina u Međimurskoj županiji

Objavljeno:

- dana

PUNOLJETNA MANIFESTACIJA

Dva mjeseca prije početka jedne od najvećih turističkih manifestacija sjeverozapadne Hrvatske, Urbanovo 2017. predstavljeno je u izletištu Vinska kuća Hažić u Sv. Martinu na Muri.

Dani vina u Međimurskoj županiji doživjet će svoju punoljetnost tijekom 9. Festivala pušipela u Štrigovi, koji će se održavati od 19. do 21. svibnja, istaknuto je na konferenciji za medije u spomenutoj oazi međimurskog vinogorja. Ujedno je najavljen novi, inovativniji i kvalitetniji program, uz tradicionalnu prezentaciju međimurskih vina i kulture pijenja vina, ali i ukupne enogastronomije te turističkih i gospodarskih potencijala.

– Urbanovo je bogato nizom popratnih programa, od međunarodnog ocjenjivanja vina do manifestacije Urbanovo night, vinskih radionica  i gurman showa, kojima će poseban doprinos dati domaći ugostitelji, ali i oni pristigli iz svih krajeva Međimurja. Svake godine imamo i partnere, time na svojevrstan način obilazimo vinsku Hrvatsku tijekom godina, ali i promoviramo vina iz ostalih hrvatskih regija. Ove će godine to biti naši susjedi iz Koprivničko-križevačke županije. Ugostit ćemo njihove vinare, ali jednako tako i naši vinari bit će sudionici njihovog Sajma vina krajem godine u Križevcima – rekao je Matija Posavec, predsjednik Organizacijskog odbora manifestacije Urbanovo 2017.

Međimurski župan dodao je da se očekuje dolazak vinoljubaca iz Slovenije, Mađarske, Austrije i Vojvodine. Nakon Festivala pušipela, manifestacija se nastavlja Danima otvorenih podruma 26. i 27. svibnja, dok će se u nedjelju, 28. svibnja, u Svetom Urbanu održati vinske igre. Urbanovo 2017. zaključit će se Vinskim balom 3. lipnja u restoranu Terbotz. – Urbanovo najbolje govori o tome koliko su naši vinari složni i koliku kvalitetu vina imaju te je ova manifestacija prava prilika da svake godine predstavimo novu berbu – rekao je Davd Štampar, predsjednik Društva vinara i vinogradara Hortus Croatiae Međimurja.

– Pokazat ćemo našim gostima kvalitetu, ali pritom i promoviramo naviku pijenja vina tijekom cijelog svibnja, ali i nakon toga. Za vinare, podrumare i ugostitelje održat će se niz radionica i edukacija koje daju dodatnu kvalitetu međimurskoj kapljici – najavljuje Štampar.

Pokrovitelj ocjenjivanja vina, za koje je ove godine već dosad stiglo čak 190 uzoraka, i ove je godine Općina Štrigova, odnosno njezina turistička zajednica.
– Pokušat ćemo ostvariti da međunarodno ocjenjivanje vina bude na razini prošlogodišnjeg, koje je bilo odlično, ali se i potruditi da ono bude čak i mrvu iznad toga. Očekujemo više od 200 uzoraka te će ocjenjivanje potrajati tri dana, te će samim time biti to jedno od jačih i boljih ocjenjivanja na ovom području – rekao je općinski načelnik Stanislav Rebernik, dodavši da još nije određeno na kojoj će lokaciji stručni žiri ocjenjivati kvalitetu vina.

Piti i ljubiti

Niz noviteta i inovativnosti potkrijepio je i ovogodišnji novi logo manifestacije. Na raspisani javni natječaj pristigla su 133 predloška, a najbolji u kreativnosti bio je Tomislav Brozović iz Čakovca. Autor novoga vizualnog identiteta otkrio je da je ideja proizašla iz opisa Urbanova kao jedinstvene platforme za promociju pijenja vina. Tu je Brozović pronašao svoju inspiraciju, koja simbolizira još jedno sjajno izdanje Urbanova.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Na području Međimurske županije danas dva slučaja zaraženih COVID-om, u bolnici četiri pacijenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 66 uzoraka, od čega su evidentirana 2 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 3,03% pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavila se 1 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 11. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 63.887 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirana su 4 pacijenta pozitivna na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata nema hospitaliziranih ni otpuštenih pacijenata, kao ni pacijenata na respiraciji. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

I dalje se pozivaju svi oni koji se žele cijepiti da to mogu učiniti bez prethodne najave svaki radni dan od 9 do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije i od 13 do 18 sati u prostorima Županijske bolnice Čakovec.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Cividini uručila certifikate 48-ero prodavača na čakovečkoj tržnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nedavno obnovljena čakovečka Gradska tržnica certificirana je seljačka tržnica, što znači da na njoj proizvode mogu prodavati i lokalni proizvođači.

Da je uistinu riječ o domaćim proizvodima, jamči certifikat koji se prodavačima dodjeljuje svake godine. Za 2021. certificiranje je provedeno u lipnju, dobilo ih je 48 proizvođača, a ove subote, 24. srpnja, uručila ih je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Prilikom uručivanja certifikata, gradonačelnica Cividini rekla je da se trendovi i briga za zdravlje građana s kupnje povrća i voća u supermarketima ponovno okreću prema domaćim, lokalno uzgojenim proizvodima.

– Stoga je važno da je roba koja se prodaje na Gradskoj tržnici uistinu proizvedena na našim seljačkim gospodarstvima. Upravo certificiranje svima nama potvrđuje da je ono što kupimo kod prodavača, plod rada i truda naših poljoprivrednika. Važno je i to što kupnjom takvih proizvoda pomažemo i našim seljacima te tako pridonosimo očuvanju domaće poljoprivrede koja se teško nosi s konkurencijom velikih trgovačkih lanaca – istaknula je Cividini.

„Proizvodi hrvatskog seljaka“

U pratnji gradonačelnice prilikom podjele certifikata bio je i direktor Gradskog komunalnog poduzeća ČAKOM Ivica Perhoč koji je rekao da se certificiranje provodi od 2012. godine, u skladu s pravilima Udruge hrvatskih tržnica.

Dodijeljenim certifikatom, obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo ostvaruje pravo uporabe oznake „Proizvodi hrvatskog seljaka“, koja je namijenjena označavanju poljoprivrednih proizvoda i prerađevina standardne kvalitete proizvedenih na području Hrvatske koji se izravno prodaju na tržnicama.

Svrha certifikacije je olakšati proizvođačima hrane izravnu prodaju svojih proizvoda potrošačima uz jamstvo porijekla proizvoda.

Prve godine bilo je certificirano 36 proizvođača, dok ih danas na čakovečkom placu ima 48.

Riječ je obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima iz Međimurja i okolnih županija koji prodaju na čakovečkoj tržnici.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje