Povežite se s nama

Kultura

Svibanj u Marofu posvećen je hrvatskim dokumentarcima

Objavljeno:

- dana

Dokumentarci u Marofu

Petak u svibnju je u Marofu rezerviran za hrvatski dokumentarni film. Tijekom četiri tjedna prikazati će se filmovi Pobjednici, Iza lica zrcala, Dum spiro spero i Generacija ’68.

-Želja nam je približiti publici dokumentarni film, koji je gotovo pa nestao iz fokusa – poručuju iz Pučkog učilišta.

Prvi je na rasporedu, 5. svibnja film Pobjednici povodom operacije Bljesak.

Sva tri ostala filma realizirana su lani. Film  Iza lica zrcala, Katarine Zrinke Matijević, prikazati će se 12. svibnja. Film govori o ženi koja polako prihvaća gubitak djece, gubitak ljubavi i gubitak zdravlja, ne bi li pronašla samu sebe.

Tjedan dana kasnije, 19. svibnja, na rasporedu je film Petra Kvesića, Dum spiro spero. -ispreplićući svakodnevne sadržaje, ljubav prema knjigama i razmišljanja o smrti, Kvesić priča o gubljenju životnih snaga i snazi da se s tim gubitkom nosi. Zamjenivši tipkovnicu kamerom, autor oslikava dokumentaristički vizualni esej i upoznaje nas sa svijetom od kojeg se oprašta uživajući u svakom trenutku – piše u najavi.

Zadnji će, 26. svibnja,  biti prikazan film Generacija ’68. Nenada Puhovskog. Film je hommage generaciji s kojom Puhovski dijeli mladenačke zanose i ideju o revoluciji koja će promijeniti svijet, koja će biti realna i zahtijevati nemoguće. Ujedno propituje stvarne dosege tih promjena na društvenom i, vjerojatno važnijem, osobnom planu. -Lako je imati ideje,a učiniti ih vjerodostojnima generacijama koje slijede već malo teže. Odbacujući ideale ‘68. kao neostvarive, nove generacije stvaraju neke svoje, možda još iluzornije…- najavljeno je.

Izvor:
Foto:

Kultura

Za Državnu smotru predloženi tamburaši VFA, Tamburaški sastav KUD-a Petrijanec i Folklorni orkestar KUD-a „MAK“ Trnovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije i KUD-a “Klaruš” Maruševec i uz pokroviteljstvo Općine Maruševec, Varaždinske županije i Ministarstva kulture Republike Hrvatske, te posebnim pokroviteljstvom Glazbalarskostolarskog obrta „Bojan“ iz Sračinca (Tambure “Križanec”) koji je poklonio tamburaški instrument bisernicu, održana je 15. Županijska smotra tamburaških orkestara i sastava Varaždinske županije.

Smotra je održana u nedjelju, 25. rujna, u Domu kulture Maruševec.

Nastupali su Tamburaški sastav Varaždinskog folklornog ansambla, folklorni orkestar KUD-a “MAK” Trnovec, koncertni sastav KUD-a Općine Petrijanec i koncertni sastav KUD-a “Klaruš” Maruševec. Tamburaši su izveli zahtjevan i bogat program.

Prema stručnom mišljenju selektora mr. art. Veljka Valentina Škorvage za Državnu smotru predloženi su Tamburaški sastav KUD-a Petrijanec u kategoriji koncertnih sastava te Tamburaški sastav Varaždinskog folklornog ansambla i Folklorni orkestar KUD-a „MAK“ Trnovec u kategoriji folklornih sastava.

Tamburaški sastav KUD-a Petrijanec broji 11 članova. Od 2012.godine djeluju pod stručnim ravnanjem Franje Plantaka koji je svojim znanjem i izuzetnom profesionalnošću podigao razinu kvalitete sastava na viši nivo. Brojni nastupi i redovite probe rezultirali su njihovim već trećim plasmanom na Državnu smotru. Sastav se predstavio s dvije skladbe „Pjesma bez riječi“, J. Canić te „Tempa“, J. Njikoš.

– Čestitke našem talentiranom tamburaškom sastavu KUD-a Petrijanec i njihovom voditelju Franji Plantaku na plasmanu na Državnu smotru. Budite i na Državnoj smotri uporni i puni samopouzdanja. U zadnjih nekoliko godina plasirali ste se čak tri puta na Državnu smotru što govori da imamo kontinuitet i stalan uspjeh u našem KUD-u. Zahvaljujem našem voditelju Franji Plantaku! – rekao je načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

Nastavite čitati

Kultura

Blagoslov obnovljenih povijesnih orgulja uz koncert u župnoj crkvi sv. Vida u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svečani koncert u okviru 28. festivala Orgulje Heferer i 52. Varaždinskih baroknih večeri održat će se u subotu, 8. listopada, s početkom u 19:30 sati u župnoj crkvi sv. Vida u Varaždinu (Kapucinski samostan Varaždin).

Povod koncerta jest blagoslov obnovljenih povijesnih orgulja i 1860. godine varaždinskog graditelja Dragutina Geisslera. Temeljitu obnovu instrumentalnog ustroja orgulja izvršila je Umjetnička radionica Heferer iz Zagreba, objavila je Varaždinska biskupija.

Na koncertu nastupaju Zbor mladih Via, Luka Šopar, zborovođa, Tomislav Ratković, truba i Višeslav Jaklin, orgulje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje