Povežite se s nama

U fokusu

Tamara Ljubić mora otići: izabrana za ravnateljicu Doma umirovljenika Varaždin, a nije ispunjavala uvjete

Objavljeno:

- dana

PRAVOMOĆNA PRESUDA

Dom za starije i nemoćne osobe Varaždin više neće voditi Tamara Ljubić.

Ona je za ravnateljicu Doma bila imenovana u rujnu 2014. godine, no ta je odluka poništena pravomoćnom presudom Visokoga upravnog suda Republike Hrvatske iz studenoga prošle godine.
Time je potvrđeno rješenje koje je još krajem 2014. donijelo tadašnje Ministarstvo socijalne politike i mladih, i to nakon što je utvrdilo da je Tamara Ljubić, inače članica HNS-a, na to mjesto imenovana suprotno Zakonu o socijalnoj skrbi.

Inspekcijski nadzor

U izvanrednome inspekcijskom nadzoru, obavljenom svega dva mjeseca nakon njezina imenovanja, utvrđeno je nije imala Zakonom propisani sveučilišni studij za to radno mjesto, kao ni najmanje pet godina radnog staža u propisanom akademskom zvanju i stupnju.
S obzirom na pravomoćnu presudu, Upravno vijeće Doma mora postupiti po rješenju Ministarstva kojime im je naloženo da ponište odluku o imenovanju i u roku od 45 dana raspišu novi javni natječaj za izbor ravnatelja.

Doznajemo da je Upravno vijeće razriješilo Ljubić s mjesta ravnateljice i imenovalo je vršiteljicom dužnosti, a očekuje se i raspisivanje natječaja.
U javnosti nije bilo poznato što se događa: Tamara Ljubić je sudskim putem pokušala osporiti rješenje Ministarstva, na čijem je čelu tada bila Milanka Opačić, a Dom je nastavila voditi kao ravnateljica.
U travnju prošle godine je postalo jasno da će teško moći ostati na toj funkciji: Upravni sud u Zagrebu tad je odbio njezinu tužbu i potvrdio da je Ministarstvo zakonito poništilo odluku o njezinu imenovanju te da se stanje može ispraviti jedino ponavljanjem javnog natječaja.

Na tu presudu se žalila, no 10. studenoga prošle godine njezinu žalbu je odbio Visoki upravni sud Republike Hrvatske, koji je u cijelosti potvrdio prvostupanjsku presudu, čime je i pravomoćno poništena odluka o njezinu imenovanju. Zašto su sporni stručna sprema i radni staž? Tamara Ljubić je na Visokoj učiteljskoj školi u Čakovcu 2005. stekla višu stručnu spremu i zvanje odgojitelj predškolske djece. U srpnju 2014. je završila studij u Bosni i Hercegovini, na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru, čime je stekla zvanje profesora predškolskog odgoja. Međutim, ta diploma joj nije priznata.

Uz nju nije priložila rješenje Agencije za znanost i obrazovanje o priznavanju inozemne visokoškolske kvalifikacije.
– Čak i u slučaju da je to rješenje pribavila do otvaranja natječaja, opet ne bi ispunjavala uvjete jer ne bi imala pet godina radnog staža u propisanom akademskom zvanju i akademskom stupnju – napomenuli su iz Ministarstva pred Upravnim sudom.
Upozorili su i na sumnjive okolnosti: Tamara Ljubić je u BIH diplomirala svega 14 dana prije nego je Upravno vijeće donijelo odluku o raspisivanju natječaja. Sam natječaj je, istaknuli su, bio raspisan s dva mjeseca zakašnjenja.

Budući da je dotadašnjoj ravnateljici mandat isticao 7. kolovoza, trebao je biti otvoren najkasnije 7. svibnja, no objavljen je tek 29. srpnja 2014. godine.
– To opravdano upućuje da se čekalo da završi studij, te joj se time pogodovalo – istaknuli su iz Ministarstva.

Članica HNS-a

Nije to jedno što upućuje da se pogodovalo Tamari Ljubić, koja je članica HNS-a, baš kao i župan Predrag Štromar, koji – pokazalo se nedavno u slučaju članova Upravnog vijeća Opće bolnice Varaždin – ima važnu, ako ne i odlučujuću ulogu pri imenovanju i razrješenju članova upravnih vijeća u slučaju da glasuju suprotno njegovim tumačenjima zakona.

Naime, na natječaj za ravnatelja Doma za starije i nemoćne se javilo četvero kandidata. Tamara Ljubić je priložila diplomu iz BIH, a drugi kandidat diplomu iz Slovenije, ali nijedan nije priložio rješenje Agencije za znanost i obrazovanje o priznavanju inozemne visokoškolske kvalifikacije.

“I dalje smatram da sam imala propisane uvjete”

– Čim sam primila presudu Visokog upravnog suda RH, o tome sam obavijestila Upravno vijeće Doma za starije i nemoćne osobe. Razriješili su me s mjesta ravnateljice i imenovali za vršiteljicu dužnosti – rekla nam je Tamara Ljubić, sad već bivša ravnateljica. Istaknula je da i dalje smatra da je 2014. godine, kad je bio raspisan natječaj, ispunjavala uvjete propisane Zakonom o socijalnoj skrbi, pa tako i uvjet radnog staža u propisanom akademskom zvanju i stupnju.
– U djelatnosti socijalne skrbi sam radila 25 godina, od čega od 2005. kao voditeljica odjela, s višom stručnom spremom, a od 2009. kao zamjenica ravnateljice, u zvanju baccalaurea predškolskog odgoja. Mišljenje da ispunjavam sve uvjete dao je i profesor Pravnog fakulteta Robert Podolnjak. U trenutku izbora za ravnateljicu sam imala završeni sveučilišni diplomski studij, odnosno akademski naziv profesor predškolskog odgoja. U to zašto je sud donio takvu presudu, neću ulaziti – rekla je Tamara Ljubić, koja kaže će do kraja ove godine završiti poslijediplomski ekonomski sveučilišni studij.
Napomenula je da je u 2,5 godine mandata uredila financijsko poslovanje Doma. – Preuzela sam ga s manjkom od 560.000 kuna i 600.000 kuna obveza i potraživanja, a 2015. i 2016. je poslovanje bilo pozitivno, tako da manjka više nema – istaknula je.

Što je sporno?

Upravno vijeće je prijavu kandidata odbacilo, ali ne zato što njegova diploma nije bila nostrificirana, nego s obrazloženjem da je na slovenskom umjesto na hrvatskom jeziku.
Istovremeno, diplomu Tamare Ljubić su uvažili i upravo nju izabrali za ravnateljicu.

– Ministarstvo je pravilno zaključilo da tužiteljica u vrijeme otvaranja natječaja, podnošenja prijave i donošenja odluke o izboru nije udovoljavala uvjetima iz Zakona o socijalnoj skrbi, jer nije imala završeni sveučilišni studij, već samo stručni studij, te zbog toga nije mogla niti ostvariti uvjet radnog staža u traženom akademskom zvanju. Prema mišljenju suda, kao što je Upravno vijeće Doma odbacilo prijavu kandidata sa slovenskom diplomom, na isti način trebalo je odbaciti i prijavu tužiteljice koja je priložila diplomu BIH, a bez da je priložila rješenje Agencije za znanost i visoko obrazovanje o priznavanju visokoškolske kvalifikacije, te ni u ostalom dijelu nije ispunjavala tražene zakonske uvjete – ocijenio je Upravni sud u Zagrebu, a potvrdio Visoki upravni sud Republike Hrvatske.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Siniša Jenkač ulazi u utrku za novi mandat uz podršku velike koalicije stranaka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon šest godina na čelu Grada Novog Marofa, aktualni gradonačelnik Siniša Jenkač ulazi u utrku za novi mandat i to uz podršku velike koalicije stranka – Hrvatske demokratske zajednice, Hrvatske seljačke stranke Braće Radić, Hrvatske narodne stranke–Liberalni demokrati i Hrvatske stranke umirovljenika.

Saborski zastupnik i predsjednik Gradske organizacije HDZ-a Novi Marof, Siniša Jenkač, svoju je kandidaturu za gradonačelnika za predstojeće lokalne izbore predstavio u utorak, 20. travnja, u novomarofskom Kulturnom centru Ivan Rabuzin, a predstavljanju su nazočili i predsjednik Gradske organizacije HSS-a Braće Radić i aktualni zamjenik gradonačelnika Ivica Šantek, predsjednik novomarofske podružnice HNS-a Dragutin Đakmanec, predsjednik Gradske organizacije HSU-a i gradski vijećnik Vinko Pošta te aktualni zamjenik gradonačelnika Ivan Tuk.

Prije šest godina, na prijevremenim lokalnim izborima, gradski HDZ je opet preuzeo vlast u svoje ruke i okrenuo razvoj grada u investicijskom smjeru, rečeno je na predstavljanju kandidature te istaknuto da je tih šest godina obilježilo nekoliko stotina milijuna kuna ostvarenih investicija u komunalnu, prometnu, ali i društvenu infrastrukturu, što znači i povećanje standarda življenja. Na temelju rezultata koji su ostvareni, s pravom se može reći da je ova koalicija stvorena da se nastavi pravi smjer za Novi Marof, stoga su koalicijski partneri podržali odluku GO HDZ-a Novi Marof da u novi mandat za gradonačelnika ide Siniša Jenkač, sa zamjenikom Ivanom Tukom.

Obrativši se okupljenima, Jenkač je podsjetio na dosad realizirane projekte i one koji su u tijeku, ali i najavio ambiciozne planove i program za naredno razdoblje.

– Kad imaš viziju, ali i potporu na lokalnoj i državnoj razini, mnogo je lakše ostvariti zacrtano. Trenutno je na području Novog Marofa aktivno 28 projekata, ali to je samo dio onoga što smo naumili napraviti kako bi unaprijedili naš kraj, poboljšali kvalitetu života svim našim žiteljima. U protekle četiri godine bilo je više od 300 milijuna kuna projekata i samo s razine Grada su pokrenuti i provedeni i ovih dana riješeni neki od najvećih problema – rekao je Jenkač.

Dodao je da je u tijeku cijeli niz manjih projekata te skrenuo pažnju na one velike – projekte financirane europskim sredstvima.

– Nama nitko ne može reći da nismo bili uspješni u povlačenju europskih sredstava kad pogledamo 2019. godinu, a pokazatelji za 2020. i ovu godinu sigurno će dokazati da smo najjači u Varaždinskoj županiji i čitavoj regiji. Kad smo 2015. godine preuzeli odgovornost vođenja Grada, nismo dobili u nasljedstvo građevinske dozvole. Ideja jest nešto, svi mi imamo ideje i želje, ali ih morate pretočiti na papir i to traje. Nismo imali ni Strategiju razvoja grada Novog Marofa, ali to je iza nas. Krenuli smo i odmah 2015. godine pokrenuli projekte koji su danas završili, projekte za koje smo dobili europski novac – kazao je Jenkač.

Govoreći o velikim projektima realiziranim u proteklom razdoblju, kandidat za još jedan mandat na čelu Grada Novog Marofa posebno je spomenuo sanaciju odlagališta neopasnog otpada Čret, izgradnju reciklažnog dvorišta, obnovu osnovnih i srednje škole, Aglomeraciju, izgradnju istočne obilaznice…

Za budućnost planovi su brojni i veliki, a Jenkač je, prije svega, obećao da će se nastaviti voditi briga o djeci, učenicima i studentima.

– Vjerujem da ćemo zadobiti povjerenje i da ćemo i dalje nastaviti voditi grad Novi Marof jer kao što i slogan veli – idemo u pravom smjeru!. Vjerujem da će nas građani na predstojećim izborima podržati i omogućiti nam da nastavimo s projektima i programima jer mi nudimo realnost, nudimo ono što je moguće izvesti, ono što je u djelokrugu Grada i svih onih komunalnih i društvenih poduzeća koja se naslanjaju na Grad, ali i onih koja se naslanjaju na Republiku Hrvatsku. To su Hrvatske ceste, Hrvatske vode, Hrvatska elektroprivreda, ali i lokalne, odnosno županijske tvrtke poput Varkoma, Termoplina, Županijske uprave za ceste s kojima smo odlično surađivali i s kojima smo pokrenuli puno velikih projekata. Pozivam birače da meni i kandidatu za mojeg zamjenika ukažu povjerenje na izborima, da nam pruže podršku u osvajanju novog mandata i da zajedno nastavimo u pravom smjeru – poručio je Siniša Jenkač.

Nastavite čitati

U fokusu

Novo ruho: energetski je obnovljen Dom zdravlja u Lepoglavi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Održana je završna konferencija projekta „Energetska obnova zgrade Doma zdravlja Varaždinske županije u Lepoglavi“, a projekt obnove prezentirao je jučer, 20. travnja, ravnatelj Doma zdravlja Varaždinske županije Renato Podbojec.

– Nakon provedene energetske obnove ove zgrade očekujemo smanjenje godišnje primarne potrošnje energije za čak 70,60 %. Također, izgradnjom sunčane fotonaponske elektrane na krovu zgrade uvode se nove mjere korištenja obnovljivih izvora energije. Navedenim projektnim aktivnostima osigurati će se smanjenje emisije CO2 za 71,54 %. Aktivnostima promocije i vidljivosti podići će se svijest korisnika zgrade, ali će i šira javnost biti informirana o učinkovitijem korištenju energije i svakodnevnim prednostima povećanja energetske učinkovitosti – rekao je ravnatelj Podbojec.

Zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin je u svom obraćanju rekao kako je obnova Doma zdravlja u Lepoglavi jedna od tri obnove Domova zdravlja u našoj županiji, uz obnovu u Novom Marofu i Varaždinskim Toplicama, dok je gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić naznačio kako sudjelovanje u EU projektima ima veliku važnost i korist za građane grada Lepoglave.   

Dodajmo da je Dom zdravlja u Lepoglavi središte pružanja primarne zdravstvene zaštite na tome području, obuhvaća četiri ordinacije dentalne medicine, tri ordinacije opće obiteljske medicine i jednu pedijatrijsku ordinaciju. Tu je smještena i fizikalna medicina i rehabilitacija te patronaža, kao i ljekarna.

Procijenjena ukupna vrijednost projekta iznosi 3.702.193,95 kuna. Od toga 2.068.221,67 kuna sufinancira Europski fond za regionalni razvoj putem Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Prioritetna os 4 Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije“.

Putem Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata (MRRFEU) sufinancirano je 964.663,37 kuna. Vlastita sredstva Doma zdravlja Varaždinske županije iznose 669.308,37 kuna.

Nastavite čitati