Povežite se s nama

U fokusu

Tamara Ljubić mora otići: izabrana za ravnateljicu Doma umirovljenika Varaždin, a nije ispunjavala uvjete

Objavljeno:

- dana

PRAVOMOĆNA PRESUDA

Dom za starije i nemoćne osobe Varaždin više neće voditi Tamara Ljubić.

Ona je za ravnateljicu Doma bila imenovana u rujnu 2014. godine, no ta je odluka poništena pravomoćnom presudom Visokoga upravnog suda Republike Hrvatske iz studenoga prošle godine.
Time je potvrđeno rješenje koje je još krajem 2014. donijelo tadašnje Ministarstvo socijalne politike i mladih, i to nakon što je utvrdilo da je Tamara Ljubić, inače članica HNS-a, na to mjesto imenovana suprotno Zakonu o socijalnoj skrbi.

Inspekcijski nadzor

U izvanrednome inspekcijskom nadzoru, obavljenom svega dva mjeseca nakon njezina imenovanja, utvrđeno je nije imala Zakonom propisani sveučilišni studij za to radno mjesto, kao ni najmanje pet godina radnog staža u propisanom akademskom zvanju i stupnju.
S obzirom na pravomoćnu presudu, Upravno vijeće Doma mora postupiti po rješenju Ministarstva kojime im je naloženo da ponište odluku o imenovanju i u roku od 45 dana raspišu novi javni natječaj za izbor ravnatelja.

Doznajemo da je Upravno vijeće razriješilo Ljubić s mjesta ravnateljice i imenovalo je vršiteljicom dužnosti, a očekuje se i raspisivanje natječaja.
U javnosti nije bilo poznato što se događa: Tamara Ljubić je sudskim putem pokušala osporiti rješenje Ministarstva, na čijem je čelu tada bila Milanka Opačić, a Dom je nastavila voditi kao ravnateljica.
U travnju prošle godine je postalo jasno da će teško moći ostati na toj funkciji: Upravni sud u Zagrebu tad je odbio njezinu tužbu i potvrdio da je Ministarstvo zakonito poništilo odluku o njezinu imenovanju te da se stanje može ispraviti jedino ponavljanjem javnog natječaja.

Na tu presudu se žalila, no 10. studenoga prošle godine njezinu žalbu je odbio Visoki upravni sud Republike Hrvatske, koji je u cijelosti potvrdio prvostupanjsku presudu, čime je i pravomoćno poništena odluka o njezinu imenovanju. Zašto su sporni stručna sprema i radni staž? Tamara Ljubić je na Visokoj učiteljskoj školi u Čakovcu 2005. stekla višu stručnu spremu i zvanje odgojitelj predškolske djece. U srpnju 2014. je završila studij u Bosni i Hercegovini, na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru, čime je stekla zvanje profesora predškolskog odgoja. Međutim, ta diploma joj nije priznata.

Uz nju nije priložila rješenje Agencije za znanost i obrazovanje o priznavanju inozemne visokoškolske kvalifikacije.
– Čak i u slučaju da je to rješenje pribavila do otvaranja natječaja, opet ne bi ispunjavala uvjete jer ne bi imala pet godina radnog staža u propisanom akademskom zvanju i akademskom stupnju – napomenuli su iz Ministarstva pred Upravnim sudom.
Upozorili su i na sumnjive okolnosti: Tamara Ljubić je u BIH diplomirala svega 14 dana prije nego je Upravno vijeće donijelo odluku o raspisivanju natječaja. Sam natječaj je, istaknuli su, bio raspisan s dva mjeseca zakašnjenja.

Budući da je dotadašnjoj ravnateljici mandat isticao 7. kolovoza, trebao je biti otvoren najkasnije 7. svibnja, no objavljen je tek 29. srpnja 2014. godine.
– To opravdano upućuje da se čekalo da završi studij, te joj se time pogodovalo – istaknuli su iz Ministarstva.

Članica HNS-a

Nije to jedno što upućuje da se pogodovalo Tamari Ljubić, koja je članica HNS-a, baš kao i župan Predrag Štromar, koji – pokazalo se nedavno u slučaju članova Upravnog vijeća Opće bolnice Varaždin – ima važnu, ako ne i odlučujuću ulogu pri imenovanju i razrješenju članova upravnih vijeća u slučaju da glasuju suprotno njegovim tumačenjima zakona.

Naime, na natječaj za ravnatelja Doma za starije i nemoćne se javilo četvero kandidata. Tamara Ljubić je priložila diplomu iz BIH, a drugi kandidat diplomu iz Slovenije, ali nijedan nije priložio rješenje Agencije za znanost i obrazovanje o priznavanju inozemne visokoškolske kvalifikacije.

“I dalje smatram da sam imala propisane uvjete”

– Čim sam primila presudu Visokog upravnog suda RH, o tome sam obavijestila Upravno vijeće Doma za starije i nemoćne osobe. Razriješili su me s mjesta ravnateljice i imenovali za vršiteljicu dužnosti – rekla nam je Tamara Ljubić, sad već bivša ravnateljica. Istaknula je da i dalje smatra da je 2014. godine, kad je bio raspisan natječaj, ispunjavala uvjete propisane Zakonom o socijalnoj skrbi, pa tako i uvjet radnog staža u propisanom akademskom zvanju i stupnju.
– U djelatnosti socijalne skrbi sam radila 25 godina, od čega od 2005. kao voditeljica odjela, s višom stručnom spremom, a od 2009. kao zamjenica ravnateljice, u zvanju baccalaurea predškolskog odgoja. Mišljenje da ispunjavam sve uvjete dao je i profesor Pravnog fakulteta Robert Podolnjak. U trenutku izbora za ravnateljicu sam imala završeni sveučilišni diplomski studij, odnosno akademski naziv profesor predškolskog odgoja. U to zašto je sud donio takvu presudu, neću ulaziti – rekla je Tamara Ljubić, koja kaže će do kraja ove godine završiti poslijediplomski ekonomski sveučilišni studij.
Napomenula je da je u 2,5 godine mandata uredila financijsko poslovanje Doma. – Preuzela sam ga s manjkom od 560.000 kuna i 600.000 kuna obveza i potraživanja, a 2015. i 2016. je poslovanje bilo pozitivno, tako da manjka više nema – istaknula je.

Što je sporno?

Upravno vijeće je prijavu kandidata odbacilo, ali ne zato što njegova diploma nije bila nostrificirana, nego s obrazloženjem da je na slovenskom umjesto na hrvatskom jeziku.
Istovremeno, diplomu Tamare Ljubić su uvažili i upravo nju izabrali za ravnateljicu.

– Ministarstvo je pravilno zaključilo da tužiteljica u vrijeme otvaranja natječaja, podnošenja prijave i donošenja odluke o izboru nije udovoljavala uvjetima iz Zakona o socijalnoj skrbi, jer nije imala završeni sveučilišni studij, već samo stručni studij, te zbog toga nije mogla niti ostvariti uvjet radnog staža u traženom akademskom zvanju. Prema mišljenju suda, kao što je Upravno vijeće Doma odbacilo prijavu kandidata sa slovenskom diplomom, na isti način trebalo je odbaciti i prijavu tužiteljice koja je priložila diplomu BIH, a bez da je priložila rješenje Agencije za znanost i visoko obrazovanje o priznavanju visokoškolske kvalifikacije, te ni u ostalom dijelu nije ispunjavala tražene zakonske uvjete – ocijenio je Upravni sud u Zagrebu, a potvrdio Visoki upravni sud Republike Hrvatske.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Pregovori završili: 30 milijuna kuna uštede na zakupu Arene Varaždin do isteka JPP-a 

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U varaždinskoj Gradskoj vijećnici održan je sastanak gradonačelnika Neven Bosilja i njegovog zamjenika Miroslava Markovića s Christianom Schrödlom, članom uprave Max Bögl – Tehnobeton d.o.o.

Tema sastanka bila je realizacija aneksa Ugovora o Javno-privatnom partnerstvu (JPP) tj. smanjenje zakupnine za Gradsku sportsku dvoranu Arenu Varaždin.

-Uz smanjenje zakupnine koje je stupilo na snagu s računom za srpanj 2022. razgovaralo se i o modelu ulaganja u dva preostala prazna prostora u Areni Varaždin kako bi se i oni priveli svrsi te o aktualnoj energetskoj krizi i mogućnostima zajedničkog ulaganja u izgradnju solarne elektrane na krovu Arene kao i o mogućnosti izgradnje toplovoda od energane koja se nalazi u blizini. S obzirom na pravnu kompleksnost JPP-a te mogućnosti će provjeriti pravne službe svih partnera u JPP-u  – javljaju iz Grada Varaždina.

Gradonačelnik Bosilj istaknuo je dobru suradnju između Grada i Upravitelja Arene Varaždin te  da, za razliku od nekih drugih dvorana izgrađenih po JPP modelu, Arena Varaždin posluje pozitivno zahvaljujući dobrom upravljanju njemačkog partnera Max Bögl – Tehnobeton d.o.o. i njihovog upravitelja Nevena Buljana.

Christian Schrödl je također izrazio zadovoljstvo suradnjom i ocijenio da je došlo do značajnog poboljšanja u komunikaciji s gradskom upravom te da se radi na ostvarivanju zajedničkih ciljeva.

-S druge strane, važno je naglasiti da je ova gradska uprava je napravila ono što su propustile prethodne gradske uprave – mirno je riješila jednostrani prekid plaćanja najma  i u isto vrijeme pokrenula i dovršila pregovore o smanjenju najamnine uslijed ukidanja određenih standarda kvalitete dogovorenih početnim ugovorom iz 2007. Time je mjesečno uštedjela gradskom i državnom proračunu 246.656,24 kn što u slijedećih 10 godina do kraja Ugovora znači uštedu od minimalno 29.598.748,80 kn milijuna kuna – ističu u Gradu.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Zvjezdana Pofuk iz Ivanca u 24 godine otkako ima vozačku nije napravila ni jedan prometni prekršaj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tijekom noći sa subote na nedjelju, 24./25. rujna, policijski službenici Policijske uprave varaždinske proveli su u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave međimurske, operativnu akciju „Alkohol“.

Za vrijeme provođenja akcije ukupno je alkotestirano 85 vozača kojom prilikom su utvrđena 23 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, i 17 ostalih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Za vrijeme provođenja akcije u vožnji pod utjecajem alkohola svi vozači zatečeni  su prilikom upravljanja osobnim automobilom.

Najviša koncentracija alkohola utvrđena je kod vozača osobnog automobila starosti 25 godina, a iznosi 2,23 promila, a on zatečen u subotu, 25. rujna u 00.45 sati u mjestu Sudovčina. Tijekom akcije u vožnji pod utjecajem alkohola zatečene su i tri ženske osobe.

– Svi zatečeni vozači u vožnji pod utjecajem alkohola su isključeni iz prometa, dok  su 3 vozača osobnog automobila radi postojanja opravdane bojazni daljnjeg činjenja prekršaja privedeni u Policijske postaje i smješteni u posebnu prostoriju za zadržavanje, dok uhićenih vozača nije bilo – ističu

Također, tijekom provođenja akcije, jedna uzorna vozačica Zvjezdana Pofuk u gradu Ivancu darivana je od PU varaždinske prigodnim poklon paketom pribavljenim iz sredstava Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa.

Kod navedene vozačice prilikom nadzora nije utvrđena prisutnost alkohola u organizmu, te u 24 godine otkad posjeduje vozačku dozvolu nije evidentirana kao počiniteljica prometnih prekršaja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje