Povežite se s nama

U fokusu

Tamara Ljubić mora otići: izabrana za ravnateljicu Doma umirovljenika Varaždin, a nije ispunjavala uvjete

Objavljeno:

- dana

PRAVOMOĆNA PRESUDA

Dom za starije i nemoćne osobe Varaždin više neće voditi Tamara Ljubić.

Ona je za ravnateljicu Doma bila imenovana u rujnu 2014. godine, no ta je odluka poništena pravomoćnom presudom Visokoga upravnog suda Republike Hrvatske iz studenoga prošle godine.
Time je potvrđeno rješenje koje je još krajem 2014. donijelo tadašnje Ministarstvo socijalne politike i mladih, i to nakon što je utvrdilo da je Tamara Ljubić, inače članica HNS-a, na to mjesto imenovana suprotno Zakonu o socijalnoj skrbi.

Inspekcijski nadzor

U izvanrednome inspekcijskom nadzoru, obavljenom svega dva mjeseca nakon njezina imenovanja, utvrđeno je nije imala Zakonom propisani sveučilišni studij za to radno mjesto, kao ni najmanje pet godina radnog staža u propisanom akademskom zvanju i stupnju.
S obzirom na pravomoćnu presudu, Upravno vijeće Doma mora postupiti po rješenju Ministarstva kojime im je naloženo da ponište odluku o imenovanju i u roku od 45 dana raspišu novi javni natječaj za izbor ravnatelja.

Doznajemo da je Upravno vijeće razriješilo Ljubić s mjesta ravnateljice i imenovalo je vršiteljicom dužnosti, a očekuje se i raspisivanje natječaja.
U javnosti nije bilo poznato što se događa: Tamara Ljubić je sudskim putem pokušala osporiti rješenje Ministarstva, na čijem je čelu tada bila Milanka Opačić, a Dom je nastavila voditi kao ravnateljica.
U travnju prošle godine je postalo jasno da će teško moći ostati na toj funkciji: Upravni sud u Zagrebu tad je odbio njezinu tužbu i potvrdio da je Ministarstvo zakonito poništilo odluku o njezinu imenovanju te da se stanje može ispraviti jedino ponavljanjem javnog natječaja.

Na tu presudu se žalila, no 10. studenoga prošle godine njezinu žalbu je odbio Visoki upravni sud Republike Hrvatske, koji je u cijelosti potvrdio prvostupanjsku presudu, čime je i pravomoćno poništena odluka o njezinu imenovanju. Zašto su sporni stručna sprema i radni staž? Tamara Ljubić je na Visokoj učiteljskoj školi u Čakovcu 2005. stekla višu stručnu spremu i zvanje odgojitelj predškolske djece. U srpnju 2014. je završila studij u Bosni i Hercegovini, na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru, čime je stekla zvanje profesora predškolskog odgoja. Međutim, ta diploma joj nije priznata.

Uz nju nije priložila rješenje Agencije za znanost i obrazovanje o priznavanju inozemne visokoškolske kvalifikacije.
– Čak i u slučaju da je to rješenje pribavila do otvaranja natječaja, opet ne bi ispunjavala uvjete jer ne bi imala pet godina radnog staža u propisanom akademskom zvanju i akademskom stupnju – napomenuli su iz Ministarstva pred Upravnim sudom.
Upozorili su i na sumnjive okolnosti: Tamara Ljubić je u BIH diplomirala svega 14 dana prije nego je Upravno vijeće donijelo odluku o raspisivanju natječaja. Sam natječaj je, istaknuli su, bio raspisan s dva mjeseca zakašnjenja.

Budući da je dotadašnjoj ravnateljici mandat isticao 7. kolovoza, trebao je biti otvoren najkasnije 7. svibnja, no objavljen je tek 29. srpnja 2014. godine.
– To opravdano upućuje da se čekalo da završi studij, te joj se time pogodovalo – istaknuli su iz Ministarstva.

Članica HNS-a

Nije to jedno što upućuje da se pogodovalo Tamari Ljubić, koja je članica HNS-a, baš kao i župan Predrag Štromar, koji – pokazalo se nedavno u slučaju članova Upravnog vijeća Opće bolnice Varaždin – ima važnu, ako ne i odlučujuću ulogu pri imenovanju i razrješenju članova upravnih vijeća u slučaju da glasuju suprotno njegovim tumačenjima zakona.

Naime, na natječaj za ravnatelja Doma za starije i nemoćne se javilo četvero kandidata. Tamara Ljubić je priložila diplomu iz BIH, a drugi kandidat diplomu iz Slovenije, ali nijedan nije priložio rješenje Agencije za znanost i obrazovanje o priznavanju inozemne visokoškolske kvalifikacije.

“I dalje smatram da sam imala propisane uvjete”

– Čim sam primila presudu Visokog upravnog suda RH, o tome sam obavijestila Upravno vijeće Doma za starije i nemoćne osobe. Razriješili su me s mjesta ravnateljice i imenovali za vršiteljicu dužnosti – rekla nam je Tamara Ljubić, sad već bivša ravnateljica. Istaknula je da i dalje smatra da je 2014. godine, kad je bio raspisan natječaj, ispunjavala uvjete propisane Zakonom o socijalnoj skrbi, pa tako i uvjet radnog staža u propisanom akademskom zvanju i stupnju.
– U djelatnosti socijalne skrbi sam radila 25 godina, od čega od 2005. kao voditeljica odjela, s višom stručnom spremom, a od 2009. kao zamjenica ravnateljice, u zvanju baccalaurea predškolskog odgoja. Mišljenje da ispunjavam sve uvjete dao je i profesor Pravnog fakulteta Robert Podolnjak. U trenutku izbora za ravnateljicu sam imala završeni sveučilišni diplomski studij, odnosno akademski naziv profesor predškolskog odgoja. U to zašto je sud donio takvu presudu, neću ulaziti – rekla je Tamara Ljubić, koja kaže će do kraja ove godine završiti poslijediplomski ekonomski sveučilišni studij.
Napomenula je da je u 2,5 godine mandata uredila financijsko poslovanje Doma. – Preuzela sam ga s manjkom od 560.000 kuna i 600.000 kuna obveza i potraživanja, a 2015. i 2016. je poslovanje bilo pozitivno, tako da manjka više nema – istaknula je.

Što je sporno?

Upravno vijeće je prijavu kandidata odbacilo, ali ne zato što njegova diploma nije bila nostrificirana, nego s obrazloženjem da je na slovenskom umjesto na hrvatskom jeziku.
Istovremeno, diplomu Tamare Ljubić su uvažili i upravo nju izabrali za ravnateljicu.

– Ministarstvo je pravilno zaključilo da tužiteljica u vrijeme otvaranja natječaja, podnošenja prijave i donošenja odluke o izboru nije udovoljavala uvjetima iz Zakona o socijalnoj skrbi, jer nije imala završeni sveučilišni studij, već samo stručni studij, te zbog toga nije mogla niti ostvariti uvjet radnog staža u traženom akademskom zvanju. Prema mišljenju suda, kao što je Upravno vijeće Doma odbacilo prijavu kandidata sa slovenskom diplomom, na isti način trebalo je odbaciti i prijavu tužiteljice koja je priložila diplomu BIH, a bez da je priložila rješenje Agencije za znanost i visoko obrazovanje o priznavanju visokoškolske kvalifikacije, te ni u ostalom dijelu nije ispunjavala tražene zakonske uvjete – ocijenio je Upravni sud u Zagrebu, a potvrdio Visoki upravni sud Republike Hrvatske.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Varaždinska Vindija traži više od 70 novih radnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prehrambena kompanija u potrazi je za više od 70 novih radnika različitih profila.

Varaždinska grupa Vindija objavila je više natječaja kojima nudi posao, uglavnom sezonski, na Jadranu, u Zagrebu, Varaždinu, Slavonskom Brodu.

Matična tvrtka Vindija tako traži 19 punioca polica u trgovinama na moru, 20 pomoćnih radnika u skladištu i proizvodnji u Varaždinu, dva referenta prodaje u Zagrebu.

Varaždinska Koka pak u potrazi je za 20 pomoćnih radnika u proizvodnji, skladištu i izlovu peradi. Također, traže dvoje tehnologa s VSS-om te troje servisnih radnika. Sva su radna mjesta u Varaždinu.

Vindija tvrtka Vindon u Slavonskom Brodu raspisala je natječaj za petero sezonskih radnika. U natječajima nisu objavljene plaće koje nude radnicima.

Grupa Vindija zadnjeg dana prosinca predlani zapošljavala je oko 4200 ljudi (60-ak manje nego godinu ranije), a matična tvrtka Vindija d.d. 1300 (oko 160 više).

Izvor: Danica

Nastavite čitati

U fokusu

Više od 27.000 umirovljenika radi, a najviše ih je u trgovinama. Zašto? Jer su mirovine premale

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Više od 27.000 umirovljenika u starosnoj, prijevremenoj i obiteljskoj mirovini, kao i umirovljeni vojnici, policajci i branitelji, rade uz mirovinu do polovine radnog vremena. Na kraju 2023. godine radilo ih je 27.236.

Brojka je oscilirala tijekom godine, sa skokom u vrijeme turističke sezone, nakon čega je do danas pala za oko tisuću sezonskih umirovljenika-radnika, piše portal Mirovina.hr.

Bez obzira na ta sezonska kretanja, činjenica je da rad u mirovini postaje sve popularniji. Jedan od razloga je taj što se kroz godine širio krug onih kojima je dana ta zakonska mogućnost. Drugi je nedostatak radnika i sve veća spremnost poslodavaca da zadrže ili angažiraju radnike nakon odlaska u mirovinu. Treći i glavni razlog je onaj egzistencijalni, jer su mirovine premalene s obzirom na to da su troškovi života sve veći.

U starosnoj mirovini je 16.808 (61 posto) zaposlenih, a u prijevremenoj 6.045 (22 posto) zaposlenih. Najmanje zaposlenih umirovljenika je u obiteljskoj mirovini, njih 1.101 (4 posto). Djelatnih vojnih osoba je 1.938 (7 posto), a radi i 1.344 branitelja (pet posto).

Dobar posao na obali: Radnika u mirovini čak 900 manje nego u turističkoj sezoni

Oko 90 posto umirovljenika zaposleno je kod pravnih osoba, a deset posto kod fizičkih osoba. Dvoje od troje zaposlenih su umirovljenici, dok je jedna trećina umirovljenica koje rade. Na kraju 2023. najviše ih je radilo u trgovini, njih 4.662. Slijede stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti s 3.684 zaposlenih umirovljenika, dok ih je gotovo jednako u prerađivačkoj industriji, njih 3.649. Administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti okupljaju 3.086 radnika u mirovini, a gotovo jednako i građevina, 2.964 zaposlenih.

Cijeli tekst možete pročitati OVDJE

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje